Dodaj do ulubionych

zapalenie spojowek przy przeziebieniu?

21.02.12, 22:56
no wlasnie..jak w temacie...
czy to mozlliwe? no i drugie...cy to jakies zarazliwe?

dzis mlody wstall rano z oczami jak krolik...czerwone i opuchniete. katar i kaszel . napisalem sms do przedszkola, ze go dzis nie bedzie...

potem sie dowiedziallem, ze jeszcze 2 dzieci opiekunka dzis do domu oddelegowala z czerwonymi oczyma... hmmm... dziwne.. jakis wirus?

nie chce go ciagnac do lekarza narazie... czuje sie chyba ok.. bo ledow wytrzymmalem z nim caly dzien.
Obserwuj wątek
    • iliri Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 21.02.12, 23:23
      Tak, to możliwe przy przeziębieniu, zdarza się nawet dość często. Jednak biorąc pod uwagę, że u innych dzieci wystąpiły podobne objawy może to być epidemiczne zapalenie spojówek. A to już jest zaraźliwe. Ostatnio zauważyłam,że zaczyna się chyba kolejny rzut zachorowań- przynajmniej u mnie. Ja bym obserwowała 1-2 dni, czy się nie nasila i przechodzi wraz z katarem. Jesli nie, warto iść na kontrolę do okulisty. Leczy się tylko objawowo, ale trzeba sprawdzić, czy nie dojdzie do zapalenia rogówki. Tylko na spokojniesmile- wcale nie musi do tego dojść- nie chcę za bardzo straszyć.
    • kawka74 Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 22.02.12, 00:03
      Może być wirusówka, skoro inne dzieci mają to samo, a zaraźliwe bywa bardzo.
      Inna sprawa, że nierzadko infekcja wyłazi u dzieci oczami, jak to określiła jedna pani dr, zwłaszcza przy zalegającym katarze, ale Twój potomek nie jest jedyny, więc raczej to opcja pierwsza.
      Ja bym poszła do lekarza.
      • batutka Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 22.02.12, 00:15
        Możliwe, jak najbardziej. Moja córka tak miała w grudniu. W związku z przeziębieniem dostała zapalenia spojówek. Lekarka dała jej jakieś kropelki (z antybiotykiem) do oczu.
    • ulla0577 Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 22.02.12, 07:41
      Mój synek często przy infekcjach miał zapalenie spojówek i za każdym razem dostawał kropelki do oczuz antybiotykiem, więc moim zdaniem konieczna jest wizyta u lekarza.
    • klubgogo Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 22.02.12, 08:39
      Zapalenie spojówek może byc zwyklym powikłaniem kataru, bardzo czesto towarzyszy przeziębieniu.
    • obasic Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 22.02.12, 08:40
      Ostatnim czasem czytałam o srebrze koloidalnym i nanokoloidalnym.
      Alternatywa do antybiotyku szczególnie przy zapaleniu spojówki.
      Do nabycia w Aptece.

To taka ciekawostka, może ktoś stosował?
    • w_miare_normalna Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 22.02.12, 09:33
      Od kataru moze być zapalenie spojówek albo od przewiania. Moja młoda jak tylko silniejszy wiatr się zrobi to zaraz się ropa pokazuje, tym sposobem spojówki ma co ok. miesiąc.
      Trzeba uważać przy robieniu gazikiem, żeby go zmieniać- osobny do każdego oka, bo można przenieść.
    • black.joanna Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 22.02.12, 11:41
      Często zapalenie spojówek występuje przy anginie. Ostatnio mój mały miał przy katarze, a laryngolog powiedziałą, że po prostu zatykają się kanaliki i to od tego.
    • camel_3d dzieki! 22.02.12, 16:25
      ok.. dzis juz bylo lepiej.. bylismy u lekarza, dostal krople do oczu i cos na kaszel..po czym kaslal jak szalony..i z popoludniowej drzemki nici...

• hanalui Re: dzieki! 22.02.12, 18:28
        camel_3d napisał:

> ..i z popoludniowej drzemki nici...

O ile mnie pamiec nie myli to masz dziecie cos ponad 3 letnie, tak?
        Kladziesz takie dziecie jeszcze na popoludniowa drzemke??? surprised?
        • camel_3d Re: dzieki! 22.02.12, 19:54
          oczywiscie, ze klade. w przeszkolu maja od 12 do 14 drzemke i maly jest przyzwyczajony. poza tym jak sie nie wyspi po poludniu to od 16 zaczyna si emarudzenie... smile))

no i dodatkowo ja tez spobie ucinam godzinna drzemke smile
          • paliwodaj Re: dzieki! 22.02.12, 19:56
            >O ile mnie pamiec nie myli to masz dziecie cos ponad 3 letnie, tak?
            >Kladziesz takie dziecie jeszcze na popoludniowa drzemke??? ?
            sama chetnie drzemie z corka 4 latka po poludniami, nie widze nic zlego w godzinnej drzemce w kazdym wieku
            • obasic Re: dzieki! 23.02.12, 00:50
              Drzemka w dzień w każdym wieku (nawet tym dorosłym) jest super zdrowa wiec ku jakiej idei w przypadku dzieci jej unikać?
              A niestety wśród rodziców coraz częściej spotykam trend ku temu by stawać w "wyścigi" od jakiego wieku jego dzieć już nie musiał spać w dzień ;-/ jakoby to było wytycznym zdrowia i kondycji organizmu dziecka.
              I niestety ponoć dwulatki już nie śpią w dzień, a nawet 1,5 latki.
              • iwetta-78 Re: dzieki! 23.02.12, 11:29
                Mój przestał spać ze dwa miesiące przed 2 urodzinami. Żadną siłą i argumentacją nie dało się go przekonać do drzemki. Przecież nie będę dziecka na siłę kłaść.
              • hanalui Re: dzieki! 23.02.12, 13:45
                obasic napisała:

> Drzemka w dzień w każdym wieku (nawet tym dorosłym) jest super zdrowa wiec ku j
                > akiej idei w przypadku dzieci jej unikać?

A jakies naukowe dane na ten temat? Czy to jakas madrosc ludowa?

Bo ja jak za dlugo spie nie wazne czy normalnie w nocy czy ot tak to mam takiego bola glowy ze hej...wiec sorry..raczej to zdrowe nie jest przynajmniej dla mnie
            • hanalui Re: dzieki! 23.02.12, 13:49
              paliwodaj napisała:
              > sama chetnie drzemie z corka 4 latka po poludniami, nie widze nic zlego w godzi
              > nnej drzemce w kazdym wieku

Rozumiem ze tez nie pracujesz zawodowo i sie zwyczajnie nudzisz...bo osoba pracujaca zawodowo raczej nie ma czasu na drzemanie popoludniami.
              • camel_3d Re: dzieki! 23.02.12, 21:03
                ja pracuje na swoim, wiec sobie moge na drzemuche pozwolicsmile a jak musze u klienta w biurze to max do 14 smile)))

• kinguch Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 23.02.12, 21:00
      Mój mały złapał wirusa, który powodował zapalenie spojówek dokładnie 23 w grudnia uncertain, wiele dzieci z jego żłobka to miało. Jednak u małego od tarcia doszło do popękania naczynek krwionośnych przy oczach(na skórze), co przeszliśmy to nasze, miał podejrzenie sepsy z tego powodu. Dopiero wizyta w szpitalu i dokładna diagnoza(badanie krwi), pokazało że to tylko zapalenie spojówek. Oczywiście wizyta na okulistyce i jak to nam okulista powiedział, należy podać krople do oczu, bo stan może się pogarszać, bardzo, albo może dojść do nadkażenia od nawet lekkiego potarcia(a to podobno swędzi bardzo, nie wiem nie miałam) Po tygodniu dzieć zdrów w 100%. Więc ja bym nie ignorowała i zdecydowała się podać krople do oczu, czyli jednak wizyta u lekarza wskazana. No i podawać nieco zwiększoną dawkę witamin, nic poza tym, bo to zwykła wirusówka.
      • kinguch PS 23.02.12, 21:01
        No i już byłeś u lekarza, więc mój wpis od czapy, ale może się komuś kiedyś przyda big_grin
      • camel_3d Re: zapalenie spojowek przy przeziebieniu? 23.02.12, 21:04
        podeje krople..mlody sam sie kladzie i galy wytrzeszcza..na szczesie nie ma z tym problemu... 3 x dzein.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka