Dodaj do ulubionych

Odpieluchowanie.

22.02.12, 12:57
Pisałam jakiś czas temu na forum o moim dziecku (2 lata wtedy). Przed pierwsze 5 dni lał pod siebie i zero refleksji nad tym co się dzieje..... Poradziłam się na forum i usłyszałam "nie gotowy"", " nie męcz dziecka", "widać że to za wcześnie", "jak sika dłużej niż 3 dni bez sensu to znaczy że trzeba czekać kolejny miesiąc"...itd.

Dzięki bogu nie posłuchałamsmile Po tygodniu sam mówił że chce, sam się rozbierał, odmówił spania w pieluszce, wychodzenia w niej na dwór. Ani jednej wpadki a minęły juz ze dwa miesiace. Sika w publicznych toaletach itd. Nie zagapia się, zawsze się wyrobi. W nocy nie sika, dopiero rano. Przez pierwszy okres na wyjścia zakładałam mu pieluche i wszyscy mówili że "mieszam w głowie" ale on ani razu do niej nie zrobił....
Równocześnie przyjacióka odpieluchowała swojego syna, wszystko odbyło się identycznie, trwało tyle samo....Chłopiec 5 dni starszy od mojego.

Warto poczekac jednak ten tydzień i nie poddawać sie po kilku pierwszych dniach nawet jak wyglądają dramatycznie.....
To apel do mam które zaczynają odpieluchowanie, nie poddawajcie się po tych magicznych kilku dniach bo nie warto.
Obserwuj wątek
    • mayflower82 Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 13:05
      U nas było dokładnie tak samo. Nawet moze krocej, zaskoczyl mnie niesamowicie tym bardziej ze jeszcze mc wczesniej za Boga nie siadl na nocnik ani na sedes. W ten sposob moje dziecko odpieluchowane bylo w wieku 20 mcy.
    • 18_lipcowa1 Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 13:52
      mi by sie nie chciało
      tydzien sików wycierac z wszystkich mozliwych miejs w mieszkaniu
      • tempera_tura Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 16:35
        Oczywiście mi tez sie nie chciało ale z czasem tych sików mniej.
        Równie mocno nie chciało mi sie zmieniac pielch i myć dziecka po kazdej kupie.
        Teraz jest naprawde fajnie. Widze że syn lubi latać z gołym tyłkiem bez tego plastiku.

Jestem zaskoczona Twoim podejściem, nabijasz sie z ludzi którzy nie nauczyli dziecka spać bez smoka i jeść samodzielnie a samej nie chce Ci sie wycierać sików?.... Przy nauce jedzenia też duży bałagan, myslę że nawet większy niż przy nauce sikania do nocnika..
        • koala0405 Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 19:47
          wygląda na to , że "lipcowa" nie nadąża.
          Mi też radzono, żeby zostawić synka bo sam kiedyś się odpieluchuje. No i teraz synek ma 21 m-cy i bez zmuszania się odpieluchował. Pupa dzieciaka w końcu oddycha.
    • camel_3d Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 19:50
      pewnie. dziecko nagle bez pieluchy musi sie z tym faktem oswoic. czasme po prostu zappomina, ze jak nasik ato juz nie bedzie sucho..
      ale to jak ze wszytskim. super.!
    • kasiazj31 Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 21:57
      Każde dziecko jest inne. Zaczęłam synka odpieluchowywać zeszłej wiosny, miał skończone 2 latka. Latał w majtkach po mieszkaniu i lał gdzie popadło. Trwało to do jesieni, czyli dobrych kilka miesiecy. Nie pomogło lato, ciepła pogoda - Mały w ogóle nie kontrolował odruchów a jest kumaty, mówi wszystko rozumie. Dałam spokój na dwa miesiące bo miałam już dość męczenia siebie i jego. W październiku znowu podeszłam do tematu i po kilku dniach faktycznie zaczaił co i jak. Od października w domu nie nosi pieluszki. Teraz sam robi siku na nocnik, podciera się, ubiera i myje rączki! Ale na noc i na wyjścia ma jeszcze pieluchę. Na spacery głównie z powodu zimna, z tym że synek wie kiedy ma pieluchę a kiedy nie albo pyta ' Mamo, mam pieluchę, mogę robić siku?' Niestety kupa nadal w pieluszcesad Wie doskonale kiedy będzie robił, prosi o nałożenie mu pieluchy i wyjście z pokoju a potem mam go natychmiast umyć. Ja mam taki egzemplarz że w temacie nocnika wszystko robimy małymi kroczkami a sukcesy przychodzą w swoim czasie - nic na siłę.
    • aleksandra1357 Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 22:30
      A mnie zawsze zadziwia to opowiadanie o wycieraniu kałuż sików. Odpieluchowuję właśnie drugiego syna (ma 19 miesięcy, dziś udało mu się 3 razy wysiusiać do sedesu i być suchym przez 5 godzin - pełen sukces, jak na trzeci dzień bez pieluchy), i jeśli syn siknie, to wszystko wsiąka mu w rajstopy tudzież bodziaka. Doprawdy, nie wiem, skąd te kałuże.
      Przez ostatnie 3 dni musiałam wyprać całe 5 par zasikanych rajstopek. Doprawdy, wielki trud.
      Może i nie uda mi się teraz odpieluchować, ale jeszcze parę dni popróbuję, szczególnie że dziś tak ładnie poszło. Wczoraj i przedwczoraj obsikiwał się równo smile
      Dzięki, Temperatura, za ten wpis, jest naprawdę pomocny! smile
      • tempera_tura Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 23:01
        Dokładnie. Dlatego jestem fanką zimowego odpieluchowania bo wszystko wsiaka w majtki i spodnie.
    • naomi19 Re: Odpieluchowanie. 22.02.12, 22:35
      U nas było tak samo- tyle, że pół roku wczesniej (18mż), też chciałam sie poddać i 'czekać aż będzie gotowe', choć wiedziałam, że jest gotowa. Po 7 dniach załapała i do dziś ok, ma 4 lata smile
      Sików nigdzie nie miałam, nie wycierałam, kupiłam ceratkowe majty i ani kropli na kanapie, podłodze. Poza tym biegała nago po ogrodzie (lato)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka