Dodaj do ulubionych

jogurt słodzony owocami

28.02.12, 14:26
Czy taki jogurt słodzony owocami (np.reklamowany Bakoma Premium Frutica) jest dobry dla 3latka? W sensie lepszy (czyt.zdrowszy) niz zwykłe jogurty z cukrem? Moja córka nie zje takiego naturalnego,nawet jak zrobie z owocami...
Oraz pytanie dlaczego tak popularne,reklamowane Danonki uznawane sa za n"złe",wlasnie ze wzgledu na cukier? Bo reklamuja,ze sa bez konserwantów i barwnikow...
Tylko nie linczujcie mnie od razu,pytam powaznie,jak komus sie chce odpowiedziec to bede wdzieczna smile
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: jogurt słodzony owocami 28.02.12, 14:37
      przeczytaj sobie skład Danonków
      • ela4591 pełny skład danonków - konkrety proszę 28.02.12, 15:10
        z etykiety:

"twarożek odtłuszczony, śmietanka, cukier, woda, truskawki 3%, oligofruktoza, syrop glikozowa-fruktozowy, białka mleka, skrobia modyfikowana, wapń, koncentraty z: marchwi, czarnej marchwi, ekstrakt z rzodkiewki, naturalny aromat waniliowy, aromaty naturalne, witamina D.
        Z mleka pasteryzowanego, nie zawiera konserwantów"

Proszę mi wyjaśnić jaki konkretnie składnik danonków jest dla dzieci zabójczy. Konkrety. A, cukier zostawcie w spokoju. Dzieci zjadają też cukierki, czekolady, ciastka, więc sam cukier nie jest złem. Jaki więc składnik przyprawia Was o gęsią skórkę?
        • paliwodaj Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 28.02.12, 15:21
          bo to takie modne na forum bojkotowac danonki...
          Nie wiem czy ktoras matka sobie zdaje sprawe ze wiecej toksyn moze podac dziecku w jablku ,marchewce , miesie z niewiadomej hodowli ( tam wszakze dodatkow nie opisano wiec mozna spac spokojnie)
          A ja wam mowie ze wieksze swinstwa jedza wasze ( i nasze) dzieci niz danonki
        • blaszany_dzwoneczek Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 28.02.12, 15:23
          Syrop glukozowo-fruktozowy - poczytaj sobie.
          • ela4591 Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 28.02.12, 17:52
            blaszany_dzwoneczek napisała:

> Syrop glukozowo-fruktozowy - poczytaj sobie.

i rozumiem,że syropem glukozowo-fruktozowym słodzony jest tylko danonek? Inne jogurty, soki itp.nie zawierają go?
            Otóż zawierają, podajecie to często dzieciom. Dlaczego więc bojkotujecie danonki? Bo to modne na forum?
            • blaszany_dzwoneczek Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 28.02.12, 18:15
              Ja osobiście czytam etykiety i unikam tego syfu. Nie wszystkie są nim słodzone. Już lepszy cukier w składzie. Zresztą jogurty i soki moje dziecko jada/pija z rzadka - nie przepada. Serków słodkich i innych takich w ogóle nie jada - woli zwykły twaróg. Ja nic nie bojkotuję, ale po co mam kupować te danonki, czy inne monte, wytłumaczysz mi?
              • ela4591 Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 28.02.12, 22:47
                blaszany_dzwoneczek napisała:

> Ja osobiście czytam etykiety i unikam tego syfu. Nie wszystkie są nim słodzone.
                > Już lepszy cukier w składzie. Zresztą jogurty i soki moje dziecko jada/pija z
                > rzadka - nie przepada. Serków słodkich i innych takich w ogóle nie jada - woli
                > zwykły twaróg. Ja nic nie bojkotuję, ale po co mam kupować te danonki, czy inne
                > monte, wytłumaczysz mi?

Ja nie uważam,że źle robisz karmiąc dziecko zdrowymi rzeczami. Bardzo dobrze.
                Nie o to mi chodzi.
                Nie rozumiem tylko, dlaczego to forum dostaje sraczki jak tylko usłyszy słowo danonek. Toż to produkt podobny do tysiąca innych na rynku, do tych, którymi zapewne mamy forumowe karmią swoje dzieci.
                Chodzi mi też o to,że skład danonków nie jest zły, a na pewno nie gorszy od innych jogurtów, więc po co gadać (powielać) głupoty i rozpisywać się o syfie w jego składzie. Bez przesady. Pewnie zwykłe lody na patyku mają więcej syfu.
                • angazetka Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 29.02.12, 09:21
                  Ale Danonki uchodzą za "zdrowy" produkt, konieczny do prawidłowego rozwoju dzieci. A są, bo ja wiem, deserem?
            • jul-kaa Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 28.02.12, 23:04
              Syropem g-f słodzonych jest bardzo wiele produktów, to prawda. Często produkty nim słodzone są reklamowane jako "bez cukru", co jest "genialnym" chwytem marketingowym. Jest w tak wielu produktach, że właśnie dlatego warto go unikać, ostatnio coraz więcej mówi się o tym, że przyczynia się on do zwiększania się liczby otyłych ludzi.

Tu można poczytać: www.odzywianie.info.pl/Syrop-glukozowo-fruktozowy-kontrowersyjny-dodatek-do-zywnosci.html

I choćby na wiki: pl.wikipedia.org/wiki/Syrop_glukozowo-fruktozowy
              Spożywanie dużych ilości produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy:
              - powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Według prof. Grażyny Cichosz, żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza,
              - zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi),
              - podwyższa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę – hormon sytości (stałe poczucie głodu),
              - hamuje wytwarzanie ATP,
              - przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego,
              - może powodować zaćmę cukrzycową.

• memphis90 Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 29.02.12, 09:53
                A wiesz, że najwięcej fruktozy jest w owocach?
                • anetchen2306 Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 29.02.12, 10:07
                  ... no dokladnie. Dlatego tez juz dietetycy i lekarze pediatrzy juz nie optuja za tym, bo podawac dzieciom dowolne ilosci owocow, sokow (nawet ze swiezo wycisnietych owocow). Dla niemowlat jest nawet zdaje sie okreslona dzienna dawka.
                  I przez to nagminne dodawanie fruktozy do produktow spozywczych coraz wiecej ludzi jest na nia wrecz "uczulonych" (objawy podobne to nietolerancji laktozy). Szacuje sie, ze spozycie fruktozy w ostatnich latach w Europie wzroslo o 30%.
                • joshima Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 29.02.12, 15:12
                  Jednak fruktoza to co innego niż syrop glukozowo-fruktozowy, prawda?
            • budzik11 Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 29.02.12, 09:44
              ela4591 napisała:

> Dlaczego więc bojkotujecie danonk
              > i? Bo to modne na forum?

Próbowałaś kiedyś Danonka? Ja tak i był tak słodki, że aż mi zęby zdrętwiały. Są po prostu dużo smaczniejsze serki, o większej pojemności za mniejszą cenę - np. Danio mimo, że z tego samego koncernu. Mimo to Danio też dzieci nie karmię, bo słodycze dostają raz w tygodniu więc argument, że dzieci jedzą czekoladę, ciastka i cukierki więc czemu nie Danonki do mnie nie trafia. Danonki nie są ani zdrowsze, ani smaczniejsze od innego nabiału, wapnia "dla mocnych kości" na którym opiera się reklama też nie mają więcej niż np. najzwyklejszy kefir - warto zobaczyć tabelkę ze strony Danone: www.danone-zdrowie.pl/danonki_badania_naukowe.html - Danonki są na 4 miejscu pod względem wapnia - 2 kubeczki mają go mniej niż porcja żółtego sera na 1 kanapce.
            • joshima Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 29.02.12, 15:14
              ela4591 napisała:

> Otóż zawierają, podajecie to często dzieciom. Dlaczego więc bojkotujecie danonk
              > i? Bo to modne na forum?
              Skąd wiesz co podają dzieciom mamy, które w nie podają danonków? Ja na przykład czytam etykietki i z tego samego powodu z którego nie kupuje danonków nie kupuję też wielu innych produktów.
              • ale.mag Re: pełny skład danonków - konkrety proszę 29.02.12, 16:10
                moja nie lubi akurat danonków zreszta zadnych serków nie lubi , toleruje tylko monte, tez jest nie dobre?
    • joshima Re: jogurt słodzony owocami 28.02.12, 15:22
      Podejrzewam, że "słodzony owocami" oznacza, że zamiast cukru masz tam syrop glukozowo-fruktozowy, ale to tylko mój domysł smile
    • rulsanka Re: jogurt słodzony owocami 28.02.12, 16:29
      Musisz sama przeczytać skład, bo mnie się nie udało znaleźć na szybko.
      Cukier to jeszcze pół biedy. Zasadniczo jest tak, że lepiej samemu konkretnie posłodzić własnoręcznie zrobiony jogurt, bo przede wszystkim dajesz dziecku produkt mniej przetworzony, czyli zdrowszy. Bez np. barwników i emulgatorów. Poza tym nawet jak mocno posłodzisz, to i tak nie uda ci się raczej prześcignąć producenta sklepowych jogurtów, w których cukry stanowią około 15 g w 100g jogurtu (to trzy łyżeczki cukru na 100g).
      Nic się nie stanie jak dziecko raz na jakiś czas zje kupny jogurt. Tylko nie traktowałabym tego jak super zdrową żywność, codzienny element jadłospisu, czy też podstawę żywienia.
    • princesswhitewolf Re: jogurt słodzony owocami 28.02.12, 16:40
      lepiej wlasna jogurtownice kupic forum.gazeta.pl/forum/w,49213,133690086,133690086,Jogurtownica_na_co_zwrocic_uwage.html

do tych komercyjnych wrzucaja nie wiadomo co...
      • dabadaba Re: jogurt słodzony owocami 28.02.12, 23:18
        Oto skład Bakomy premium frutica: Mleko pasteryzowane, wsad wiśnia-malina (ekstrakty z owoców, wiśnie 4,6%, maliny 1,1%, koncentrat soku z buraka, barwnik:antocyjany i aromaty), skrobia kukurydziana mod., żelatyna wieprzowa
        Czy taki skład jest ok?
        • blaszany_dzwoneczek Re: jogurt słodzony owocami 29.02.12, 11:05
          No niby nie ma cukru ani innego słodzika w składzie, ale kupiłam kiedyś te jogurty w kilku smakach i były bardzo słodkie, jak dla mnie za słodkie - nie sądzę, żeby same owoce taką słodkość dały, bo jak robię jakieś danie z dodatkiem malin, czy truskawek, to jak nie dosłodzę, jest kwaśne. Może te ekstrakty z owoców ze składu to właśnie owa fruktoza?
          • angela10086 Re: jogurt słodzony owocami 29.02.12, 11:09
            niby nie ma, ja jak ja jadlam go to milam wrazenie ze w nim jest tona cukru tak jak w kazdym innym jogurcie. Jak to mozliwe ze jogurt bez cukru jest az tak slodki?
    • karro80 Re: jogurt słodzony owocami 29.02.12, 20:44
      bo naturalny ze sklepu jest kwasior paskudny i jak dziecku ten smak nie podchodzi<chyba, że z ogórkiem i czosnkiem, bo kto powiedział, że jogurt ma być na niby słodkowink>
      Ja robiłam swój, to on ma posmak slodkawy już i sam jest pyszny.
      A osłodzić można sobie łyżeczką miodu - jest wartościowy, albo bananem.
      Robi się tak, że kupujesz 1 litr normalnego mleka 3,2 z lodówki<jak kupisz eko to będziesz miała ekologicznego cały litrwink> i jeden mały jogurt dowolny - mleko gotujesz i studzisz do ok 40-45 stopni. Wlewasz jogurt, mieszasz. Ja robiłam w słoiku lub garnku, owojałam folią metalową i ręcznikiem - po 12 godzinach jest fajny ciągnący się gęsty jogurt. Robiłam też w termosie, ale d.pa, kwaśnawy był.
      Potem można zakwaszać już swoim. W lodówce długo wytrzymuje.
      • karro80 Re: jogurt słodzony owocami 29.02.12, 20:49
        Tym samym sposobem można zrobić serek z twarogu miksowanego ze śmietaną lub własnym jogurtem - młodej robilam z mielonymi ziarnami<migdały i laskowe są w lidlu już zmielonesmile>, orzechami, jak była mniejsza to słodziłam i "dożywiałam" trochę kaszką bifidus teżwink z miodem owocami, czasem i słoiczkowymi. Fajne to jest,a jak dzieć lubi kolorowe pudełeczka można załadować w foremkę po jakimś ładnie opakowanym serku, polać musem owocowym.
        • jotka_k Re: jogurt słodzony owocami 29.02.12, 20:54
          nie daję córce ani Danonków ani innych jogurtów tego typu, otrzepuje mnie ze wstrętem jak w jogurcie owocowym mam 2% wsadu owocowego i ekstrakty z buraka, marchwi czy rzepy
          kupuję po prostu jogurty ekologiczne i tyle
          bioplanet.frisco.pl/product/5907667874119/EKOLUKTA__Jogurt_truskawkowy_BIO.xhtml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka