Dodaj do ulubionych

zachęcić do nocnika

10.03.12, 21:02
jak zachęcić dziecko do nocnika? córka już siada od czasu do czasu, zrobi siusiu, czasem na nocnik czasem na sedes zależy na co ma ochotęwink nie zmuszałam, zachęcałam. jak ja robię siku to ona mówi że też chce, ściąga spodenki i czeka żeby też usiąść. I niby problemu nie ma, tylko ona to traktuje jako zabawę, która szybko ją nudzi, dwa razy zawoła siusiu, a potem już nie, leje w majtki i wcale jej to nie przeszkadza... jak chce ją przebrać to się drze "to moje!"
Jak zachęcić dwulatkę do częstszego wołania siusiu? Nagradzać? Dawać cukierki? Kary i krzyki nie wchodzą w grę.
Dodam że ona bardzo łagodnie przechodzi wszelkie zmiany, odstawienie od piersi, pożegnanie ze smokiem, mój powrót do pracy w trakcie macierzyńskiego (tylko spać sama nie chce i przyłazi w nocy).
Obserwuj wątek
    • sokhna Re: zachęcić do nocnika 10.03.12, 21:05
      To jeszcze jej odpusc. Jak robi tak jak mowisz to pewnie nie potrwa to dlugo. Moja na nocnik nie chciala usiasc za choinke, za to taka nakladka na sedes ze schodkami przypadla jej od razu do gustu i zaczela siusiac regularnie.
    • nutka07 Re: zachęcić do nocnika 10.03.12, 21:11
      Ja bym dala dziecku spokoj.
    • antyideal Re: zachęcić do nocnika 10.03.12, 21:15
      Słabo juz pamietam ten okres, ale wiem, że zadnej presji nie wywieralam, wszystko bylo naturalnie
    • edelstein Re: zachęcić do nocnika 10.03.12, 21:19
      Po co? nadejdzie jej czas,to sama zacznie,bez zadnych zabiegow.
    • jak_matrioszka Re: zachęcić do nocnika 10.03.12, 23:15
      Moja starsza skonczyla z pieluchami zanim skonczyla rok, okolo 8 m-ca zaczela wytrzymywac od jednego wysadzenia do drugiego (mowic nie umiala). Mlodsza natomiast postanowila bic rekordy w druga strone i wieku lat 3 wciaz jeszcze miala pieluchy. Na nic zdaly sie zachety, przekupstwo i wszelakie sposoby, ona po prostu lubi pieluchy i w sklepie wybiera sobie ktore chce (mniej wiecej tak jak inni wybieraja ubrania, ocenia wzorek i chyba wygode). Co jakis czas sprawdzalam czy juz moze "wyrosla" i wypuszczalam ja rano w majtkach, ale przez kilka miesiecy konczylo sie to olanym dywanem, kanapa lub mna. Az nagle, z niczego, zaczela utrzymywac mocz i sama chodzi do ubikacji - zadko mowi ze chce, asysta jej nie jest potrzebna. Daje jej pieluche na dwor i na noc, ale zazwyczaj zdejmuje sucha po powrocie/rano.
      Daj dziecku czas, nawet jesli bedzie potrzebowala tego czasu duzo. Mozesz wprowadzic pieluchomajtki i normalnie wysadzac, a jak sie zdazy wpadka to mniejszy problem.
    • ciociacesia naklejki 10.03.12, 23:18
      cukierkow trzeba naprawde duzo
    • hamerykanka Re: zachęcić do nocnika 11.03.12, 02:34
      moja 3,5 latke przekupuje czekoladkami, zeby zrobila grubsza potrzebe na sedesie. Woli trzymac nawet przez pare dni niz zrobic! Lekarz zalecil lewatywy, ktorych szczerze nienawidzila i nie obywalo sie bez wrzaskow i placzu. Wychodzilam z siebie zeby w koncu zaczela robic kupki i wlasnie takie male czekoladki oddzielnie pakowane w sreberka pomogly! Powtarzamy jej czesto, ze dostanie nagrode, jesli cos zrobi do wc i lepiej jej idzie niz wysadzaniem, straszeniem czy innymi metodami.
      Marchewka , nie kijsmile
      • 1mamacoreczki Re: zachęcić do nocnika 11.03.12, 16:31
        Hamerykanka dziecku ktore mialo zatwardzenie ze lekarz zalecal lewatywy danie czekolady nie bylo za dobrym pomyslem.Przeciez od czekolady robia sie zaparcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka