daria05 18.03.12, 18:47 Córka ma 40,6stopni, wszystko pomaga tylka na chwilę, rano na pogotowiu lekarka powiedziała, żeby w takim przypadku podać pyralginę w tabletce, tylko nie zapaniętałam ile. Czy ktoś doradzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bbuziaczekk Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 19:40 Zadzwon na pogotowie albo na nocny dyzur a nie czekaj az ktos ci odpisze na forum Odpowiedz Link Zgłoś
daria05 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 20:09 Na pogotowiu byliśmy w południe, powiedziała, ze można dać tylko nie usłyszałam ile. Na razie chłodne okłady trochę pomagają Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 20:37 No wlasnie....zapomnialas ile! To telefon do reki, mowisz ze byliscie i kazali ci dac i dzwonisz i pytasz ile dac tej pyralginy bo zapomnialas. Ja jak czegos nie wiem a sytuacja jest pilna to dzwonie na pogotowie albo na nocny dyzur i prosze lekarza. Zawsze odpowiedza, doradza. Nigdy nie pisze na forum i nie czekam az ktos mi odpisze w naglej sytuacji. Łap za telefon i dzwon, nie pogryza cie a bedziesz wiedzie w ciagu 2 minut co i jak i dasz malej a nie bedziesz czekac az ktoras forumowiczka ci odpisze. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 21:16 Cudownie tylko, że pyralgina została wycofana z aptek. Mój syn jak miał 5 lat to zagorączkował przy rotawirusie do40 stopni, wtedy lekarz kazał dawać pyralginę w czopkach - też nie do kupienia teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 21:20 Mi pomaga tylko pyralgina. Nie dalej jak wczoraj kupilam w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 21:32 Dodam ze jako dorosla osoba czesto biore 2 tbl jednoczesnie - bo tylko to pomaga na migrene Dziecku, podalabym chyba 1/2 tbl na piewrszy raz i zobaczyla czy niejest chocby uczulona: wysypka, dusznosci, itp. Ale jesli w przeszlosci kiedys podawalas juz dziecku np aspiryne i nic sie nie dzialo to spoko, nic teraz zlego sie nie wydarzy. Po pyralginie zostaje tylko taki kiepski posmak w buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Aspiryna 18.03.12, 22:25 Aspiryny nie powinno podawac sie dziecku ponizej 12-tego roku zycia! Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Aspiryna 19.03.12, 16:10 Dlaczego? Powaznie nie wiem. A chcialabym na przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: Aspiryna 19.03.12, 16:14 Kwasu acetylosalicylowego nie należy podawać małym dzieciom oraz młodzieży w leczeniu objawowym grypy, przeziębienia i innych chorób wirusowych, ponieważ może to spowodować wystąpienie zespołu Reye'a. (wikipedia) Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Aspiryna 19.03.12, 20:40 Nie tylko. Aspiryna rozrzedza krew. Tzn. wydluza czas protrombinowy, a wiec moze doprowadzic do krwotokow gl. wewnwtrznych u malych dzieci i osob z konkretnymi chorobami. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Aspiryna 20.03.12, 16:53 Droga Zjawo. Mowimy tu o jednorazowej dawce a nie stalym dawkowaniu. Uslyszalas ze gdzies dzwony bija ale to bzdura co piszesz. Owszem kwas acetylosalicylowy ma takie wlasciwosci, dlatego stosowany jest w profilaktyce zakrzepicy, w leczeniu chorob serca, przy dlugim lezeniu itp, ale nie przy przyziebieniu 3-4 dawki. Poza tym tu nikt nie chce leczyc dziecka z ranami, po operacji czy jak piszesz "dzieci i osob z konkretnym i chorobami." itp ale przy przyziebieniu. Jesssssssssssu zanim cos odpiszesz to sprawdz. Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Aspiryna 20.03.12, 22:12 Droga Anasio! wyobraz sobie, ze ja raz wzielam aspiryne. Dzien przed badaniem INR i wynik ten, tylko po jednej, malej tabletce potwierdzil jak silnie dziala aspiryna. Powiem Ci tylko tyle, czas krzepniecia krwi byl znacznie wydluzony. I gdybym w tym okresie miala np. okres to bylby zapewnie bardziej obfity i dluzej trwajacy. Fakt, moja krzepliwosc jest na granicy gornej normy, ale jedna mala tableta mimo wszystko skrajnie zmienila wynuk faktyczny czyli staly. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Aspiryna 22.03.12, 00:36 Droga Zjawo, nie kombinuj..... Oczywiscie ze tak byc moze, natomiast jesli piszesz to w watku o podanie dawki pyralginy dziecku ze "NIE WOLNO" to chyba nie masz na mysli 7-latki z okresem itp. Przeklamaniem jest ubranie w slowa "NIE WOLNO DZIECIOM PODAWAC KWASU ACETYLOSALICYTOWEGO", bo odnosisz sie do powiklan ktore tu akurat nie maja bytu. Owszem trzeba miec swiadomosc o dzialaniu takiego leku, i wstrzymywac sie od przyjmowania go przed zabiegiem operacyjnym, wyrywaniem zeba, przed okresem (jesli nie chcesz zeby trwal dluzej i byl obfity) czy tym podobnych ale nie w sytuacji kiedy dziecko wysoko goraczkuje, nie ma ran otwartych, problemow z krzepliwoscia krwi itp. Twoj pierszy wpis sugerowal ze podanie chocby 1 dawki dziecku grozi konsekwencjami w rozwoju, trwalym uszczerbkiem na zdrowi, natychmiastowa dysfunkcja jakiegos narzadu czy podobnymi. Wiem ze nie zawsze jest czas na poemat ale w sytuaji kiedy zalozycielka watku ma niemały problem wymagajacy natychmiastowego rozwiazania Ty zagajasz "nie wolno" i nie tlumaczysz dlaczego (tu akurat nieadekwatnie do sytuacji) wzbudzasz strach i niepokoj. I po co? Skoro to absolutnie nie dotyczylo tego konkretnego wątku. NIc by sie nie stalo gdyby jednorazowo podala ten lek. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Aspiryna 20.03.12, 17:01 No to skorzystalam z wikipedii: Zespol Reye'a Bezpośrednia przyczyna choroby jest nieznana, lecz może być ona związana z podawaniem niektórych leków, np. kwasu acetylosalicylowego (aspiryny). Badania wykazały korelację statystyczną Zespołu Reye'a ze stosowaniem leków zawierających kwas acetylosalicylowy, jednak nie dowiodły związku przyczynowo-skutkowego. Zespół Reye’a często występuje kilka dni po przebyciu infekcji wirusowej, takiej jak grypy, ospy wietrznej i innych chorób wirusowych. Ma to być może związek z podawaniem w czasie infekcji wirusowych kwasu acetylosalicylowego, dlatego też podawanie aspiryny osobom, które mają mniej niż 16 lat jest niewskazane (poza chorobą Kawasaki i wskazaniami do leczenia przeciwkrzepliwego)[4]. Przeczytaj jakąkolwiek ulotke leku Ranyi odpowiedz sobie na pytanie czy wymienione tam potencjalne (nie udokumentowane nawet 1:10 000 przypadki) powoduja ze nie bierzesz tego leku. Rany, sprawia Wam przyjemnosc takie straszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 21:22 triss_merigold6 napisała: > Cudownie tylko, że pyralgina została wycofana z aptek. Kiedy niby...? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 22:02 Z rok temu próbowałam kupić pyralginę i pytałam w kilku aptekach w Warszawie - taką informację mi podano. Jeśli gdzieś jest to chętnie kupię, IMO najskuteczniejszy przeciwbólowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 22:41 w każdej warszawskiej aptece pyralgina jest dostępna w dawce 500mg... ostatnio kupowałam... Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 16:13 moze pytalas o czopki.......... Tabletki sa w sprzedazy Odpowiedz Link Zgłoś
zjawa1 Re: Pyralgina kiedy wycofano? Gdzie Ty mieskzasz? 18.03.12, 22:26 Dla mnie to jedyny dzialajacy lek i nie mam zadnego problemu z kupieniem go. W kazdej aptece dostepny! Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 20:14 > Cudownie tylko, że pyralgina została wycofana z aptek. wycofano (zakończono produkcję) tylko pyralginę w opakowaniach po 10 tabletek (która była dostępna na receptę) oraz wersję w czopkach. natomiast opakowania Pyralginy po 6 tabletek były i są dostępne, bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 21:43 Z taką temperaturą włóż dziecko do letniej wody, nie baw się w okłady. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 20.03.12, 12:46 klubgogo napisała: > Z taką temperaturą włóż dziecko do letniej wody, nie baw się w okłady. Dokładnie. Raz w życiu miałam w dzieciństwie ponad 40 C i wtedy lekarz kazał do naprwdę chłodnej wody wsadzić. Pomogło bardzo szybko, potem od 39 C już zbijała mi mama jakimiś proszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 22:42 Przy takiej temperaturze natychmiast na ostry dyżur, a nie pytasz na forum... chyba, że podawałaś złe (zbyt małe nie przeliczone dawki na masę dziecka) dawki ibupromu zamiennie z paracetamolem... Odpowiedz Link Zgłoś
daria05 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 23:09 Dzis w południe już byliśmy na dyżurze, stosuję zamiennie paracetamol z ibupromem oczywiście, gdyby nie pomagało miałam podać pyralginę w tabletce, bo przecież czopki są już niedostępne. Co do dzwonienia na pogotowie i dopytywania się to mam złe doświadczenia niestety, ale już się dowiedziałam, ze 1/2 tabletki można dać. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 08:53 najłatwiej jest przeczytać ulotkę... a na ulotce dawkowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
mamgabi Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 18.03.12, 23:40 Co do okładów. Woda i ocet jabłkowy. 1:1.Czoło, kark, łydki. Ja praktykuje okłady na zmianę z kąpielami w wannie. Ostatnio podałam czopek dopiero jak widziałam, ze organizm osłabł w walce z gorączką. Mimo okładów i kąpieli temperarura spadła tylko o 2 kreski, Poddałam sie przy 40.3. Kiedyś na głównej stronie edziecko był filmik z panią doktór, która wspominała praktyke sprzed lat z oddziałów dziecięcych. 20 lat wstecz w celu zbicia wysokiej gorączki stosowano spirytus. Nie praktykowałam więc nie podam szczegółów. Odpowiedz Link Zgłoś
listopadowka2008bis Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 00:29 Moj nie dalej jak tydzien temu zalapal grype - w ciagu kilku godzin tak go sieklo, ze mial 39.9. Dzieki temu zapamietalam na dlugi czas, ze mozna dac pol tabletki. W zasadzie to jedynie pyralgina mu pomoglo. Wszelkie nurofeny i calpole nie daly rady. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 08:46 Moja corka w wieku 3 lat miala kiedys wirusa, ktory nie objawial sie niczym innym tylko wysoka temperatura powyzej 41 st, ktora zbijalismy paracetamolem i i ibuprofenem w syropie, spadala delikatnie tylko wiec zabralismy ja do szpitala gdzie zbadano ja i stwierdzono ze to wirus kazano podawac regularnie paracetamol i ibuprofen i obserwowac. Majaczyla od tej goraczki i trzymala ja tak wysoka przez 4 doby,w piatej spadla do 39 a w 6 byla normalna a dziecko ozdrowialo. Dziwi mnie zalecenie pyralginy dla dziecka (!) oraz to, ze nadal jest w sprzedazy, zdaje sie PL to chyba jeden z ostatnich krajow postkomunistycznych ktory nadal to stosuje ale zeby polecac dzieciom to nieporozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 21:22 A o paracetamolu i jego szkodliwym działaniu nie mówili w cudownym niepostkomunistycznym kraju, w którym mieszkasz, gdzie wszystko leczy się paracetamolem?. Koncerny farmaceutyczne już o to zadbały. W Polsce wycofano szereg tanich, prostych i skutecznych leków, a zastąpiono je drogimi i nieskutecznymi ale za to zachodnimi. Jednym z nich była skuteczna maść histardermina za 2,50 zł. zastąpiona np. mało skutecznym ketonalem za 20 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 09:27 Pyralgina często uczula (mój mąż dostał wstrząsu, na szczęście podano mu ją w szpitalu, więc szybko mu pomogli - wcześniej nie wiedział, że jest uczulony). Więc pierwszy raz bez kontroli lekarza nie dałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 09:39 Pyralgina przede wszystkim działa źle na szpik i to z tego powodu należy jej unikać (niezależnie od wieku). Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 14:26 Bez przesady. Ryzyko agranulocytozy spowodowanej przez metamizol/pyralgin jest bardzo niewielkie (0.2 przypadka na milion osob /dzien stosowania leku). Jesli zebrac do kupy powazniejsze dzialania niepozadane (takie potencjalnie prowadzace do smierci), typu krwawienia z przewodu pokarmowego, wstrzas anafilaktyczny, agranulocytoze i anemie aplastyczna i porownac metamizol, ibuprofen, aspiryne, paracetamol i pare innych przeciwbolowcow, to wychodzi na to, metamizol jest - obok paracetamolu - najbezpieczniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 15:40 mojemu 5 latkowi przy wadze około 20 kg podawałam połówkę czopka. tyle, że teraz czopki ponoć wycofane. nam tylko w przypadku takich temperatur czopki pyralginy pomagały. teraz (mam zapas), waży 25 kilo i podaję mu 3,/4 czopka Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 15:58 "Niedopuszczalne jest również stosowanie u dzieci jako leku pierwszego rzutu w zwalczaniu gorączki metamizolu (pyralgin, pyrahexal). Żaden z preparatów metamizolu nie jest dopuszczony do stosowania u dzieci, a jedyną sytuacją kiedy zezwala się na jego podanie jest występowanie gorączki, która nie reaguje na inne podane we właściwych, terapeutycznych dawkach leki przeciwgorączkowe zarejestrowane do stosowania u niemowląt i dzieci (paracetamol, ibuprofen, naproksen). Należy także wspomnieć o często stosowanej praktyce dzielenia czopków pyralginy w celu "dostosowania" jej dawki do masy ciała dziecka. Przypominamy, że czopek stanowi niepodzielną formę leku, stąd też w przypadku zastosowania części czopka nigdy nie wiemy, jaką dawkę leku otrzymało dziecko. W okresie jesienno-zimowym 2007/ 2008 Ośrodek otrzymał 54 raporty o powikłaniach występujących u dzieci po podaniu pyralginy (reakcje anafilaktyczne, obrzęk warg, obrzęk języka, obrzęk twarzy, osutki polekowe, działania niepożądane ze strony układu krwiotwórczego)" dr Jarosław Woroń, prof. dr hab. Ryszard Korbut Katedra Farmakologii CM UJ, Uniwersytecki Ośrodek Monitorowania i Badania Niepożądanych Działań Leków dr Ewa Czarnobiłska, dr Grzegorz Porębski Zakład Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ www.oil.org.pl/xml/oil/oil57/gazeta/numery/n2008/n200806/n20080616 Polecam lekturę, przegląd najczęściej stosowanch błędów w leczeniu dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 21:01 trzech kolejnych pediatrów zapisywało mi pyralginę, kiedy ta była jeszcze na receptę. zawsze pomagała, kiedy ibuprom, czy paracetamol nie dawały rady. ulotkę czytałam i wiem o zagrożeniach, ale podobnie jak w przypadku Diferganu, czasami trzeba wybrać mniejsze zło. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 22.03.12, 09:43 Czopek jest jak najbardziej podzielną formą leku. Może być co najwyżej co najwyżej mniej lub bardziej w... aplikowalną Niepewność wielkości dawki nie jest wcale większa od dawek mierzonych na łyżeczki i inne miarki, może za wyjątkiem strzykawek. Nawet tabletka rzadko kiedy pęka dokładnie na pół. Wprawdzie literki przed moim nazwiskiem nie mają nic wspólnego z medycyną ani farmakologią, ale zdrowy rozsądek podpowiada mi, że państwo doktorowie w tym przypadku wciskają kit. W postaci niepodzielnej. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 22.03.12, 11:09 Zupełnie nie masz racji. Jest cos takiego jak jednolitość połówek. Bada się to obligatoryjnie wyłacznie w przypadku form farmaceutycznych przewidzianych do dzielenia. I nawet tabletka z rowkiem jeśli nie jest to wyraźnie zapisane w ulotce nie jest przewidziana do dzielenia. Nie masz zadnej gwaracji dawki. I dawka mniejsza tym oczuwiscie problem większy. Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 22.03.12, 11:40 No patrz, a mnie 5 lat studiów, 10 lat pracy w technologii postaci leku i 5 lat w monitorowaniu bezpieczeństwa farmakoterapii mówi inaczej niż Twój zdrowy rozsadek Ale oczywiście wymienieni powyżej ludzie z centrów monitorowania działań niepożądanych nie mają nic do roboty tylko wciskanie kitu e-mamie. A dziel sobie te czopki, globulki, tabletki dojelitowe i matrycowe, proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 22.03.12, 12:49 No i będę dzielił, bo co mam zrobić, jak mi lekarz przepisuje lek i poleca podać pół tabletki? To kto tutaj błądzi? Ja, podając lek zgodnie ze wskazaniem, lekarz zalecając taki a nie inny lek w takiej a nie innej dawce, czy może specjaliści z wykształceniem i wieloletnią praktyką, we współpracy z centrum monitorowania działań niepożądanych, którzy projektują postaci leku nieadekwatne do zamierzonego stosowania albo nie uwzględniające określonej grupy wiekowej? Zwracam honor doktorom i przepraszam urażonych, ale czym mam się kierować w tym wszystkim, jeśli nie zdrowym rozsądkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 22.03.12, 12:56 Zrobic forme to pikuś, ale zarejestrować wskazanie dla dzieci to jest wyzwanie. Nie sądzę abyśmy doczekali sie pediatrycznego metamizolu. Trzeba kierować się rozsądkiem ale biorąc pod uwagę ryzyko, które jest w przypadku dzielenia form nieprzewidzianych do dzielenia a nie głosic ze jest to bezpieczne, dozwolone i powinno być powszechnie stosowane. BTW, lekarze maja dość mało zajęć w postaci leku niestety, a jeszcze mniej z kwestii związanych z dopuszczaniem do obrotu. . Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 22.03.12, 13:10 To mam jeszcze jedno pytanie. Czym różni się proces wytwarzania leku w tabletce przewidzianej i nie przewidzianej do dzielenia (nie mam na myśli rowka), z punktu widzenia zagwarantowania dawki? Tak z ciekawości. A co do lekarzy - uważam, że mają za mało zajęć z dużo ważniejszych tematów, przy których kwestia dopuszczania leku do obrotu jest marginalna, ale to zupełnie inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 22.03.12, 13:19 Chodzi o otrzymanie odpowienio homogennej mieszaniny. Wbrew pozorom to wcale nie jest aż tak łatwe, proszki wcale się nie chcą łatwo mieszać/sypać. I tabletki do podziału sa badane na tę okoliczność, inne nie bo po co. Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 22.03.12, 13:27 Dokładnie. Poza tym są tabletki matrycowe, inne o przedłużonym uwalnianiu, z powłoką funkcyjną np: dojelitową, chroniącą przed wilgocią i światłem co wyklucza przechowywanie połówek itd. A czopki nie są do podziału wcale ew. musisz mieć 100% pewność że nie zostały np. przegrzane. Uzycie leku off-label nie jest błędem ale musi być to zrobione z wiedzą, nie z forum i nie od Goździkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: do el_elefante 22.03.12, 13:30 sorry, zgubiłam drzewko Powinno być pod postem dorki Odpowiedz Link Zgłoś
olafowamama Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 18:41 Zamiast tabletki proponowałabym czopki- dawka pół czopka- na mojego syna jak nic nie działa to to pomaga zawsze a potrafi miec nawet 42 stopnie gorączki Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 20.03.12, 12:49 olafowamama napisała: > Zamiast tabletki proponowałabym czopki- dawka pół czopka- na mojego syna jak ni > c nie działa to to pomaga zawsze a potrafi miec nawet 42 stopnie gorączki Przy 42 C białko się ścina na amen i po człowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 19.03.12, 19:11 Tabletki są ogólnostępne w większości aptek, czopki sa dostępne na zamówienie w aptekach, na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: Pyralgina dla 5-latki przy temp. ponad 40 sto 20.03.12, 10:16 przy tak wysokich temperaturach na pogotowiu zalecili okład na brzuch-splot osobiście lekko moczę pieluche tetrową i wkładam na kilka minut do zamrażalnika zimny-nie lodowaty okład kładę na brzyszek, na to ręcznik i pod kołdrę-DZIAŁA oczywiście robię to wtedy, gdy leki przeciwgorączkowe nie działają Odpowiedz Link Zgłoś
hatsu33 zimne okłady - działają 20.03.12, 13:04 jestem świeżo w temacie.. synek, 4 latka - 4 doby gorączka powyżej 40 st., leki zbijały do 38.. na 2 godz.. Takie wirusy.. 4 noce czuwania, i jak tylko były skoki gorączki - okłady - na głowe, na klatkę.. po godzinie, już lek zaczynał działać, więc trochę przerwy. Kąpiele też robiliśmy, ale jak już spadała gorączka (czyli ok. 1,5 godz. po podaniu leku) , bardzo dobry skutek. Myślę, że nie ma co truć dzieci jeszcze jednym wątpliwym specyfikiem. Po równo 4 dobach gorączka minęła. Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: zimne okłady - działają 22.03.12, 00:49 leki > zbijały do 38.. na 2 godz.. po godzinie, już lek zaczynał dz > iałać, więc trochę przerwy. > Myślę, że nie ma co truć dzieci jeszcze jednym wątpliwym specyfikiem. > Po równo 4 dobach gorączka minęła. To PO CO SAMA TRULAS? Po co podawals leki na obnizenie? Jakie masz argumenty ze ibuprom, paracetamol sa PEWNE a Pyralgina jest wątpliwym specyfikiem? U mnie np. po ibuprofenie spada cisnieniedo 50/30 - prawie zgon. Wymagam natychmiastowej pomocy lekarskiej przy czym nie jest to uczulenie na lek, a po Pyralgnie mija bol i jestem w stanie funkcjonowac...... Chyba zbyt duzo reklam sie naogladalas. Odpowiedz Link Zgłoś
azile.oli Re: zimne okłady - działają 22.03.12, 13:08 Moim dzieciom temperatura spadała tylko po pyralginie. Podawanie im paracetamolu było właśnie truciem, bo ten lek też ma skutki uboczne, a jak u kogoś nie działa, to jest zbędny. Syn zawsze gorączkował bardzo wysoko i nagle. Jak nie podałam czopka przy 38,5, to za pół godziny było już ponad 41 stopni. Wolałam pyralgin, niż drgawki. Okłady też, ale oprócz, a nie zamiast. Dla mózgu dziecka temperatura ponad 40 stopni nie jest obojętna. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia1189 Masakra 22.03.12, 13:15 ZACZNIJMY OD TEGO, ŻE KTO W MOMENCIE KIEDY DZIECKO MA TAK WYSOKĄ GORĄCZKĘ SZUKA PORADY NA FORUM! OSTRY DYŻUR, TELEFON ALBO KURS DO SZPITALA. PORAŻKA Odpowiedz Link Zgłoś
pelapa Re: Masakra 22.03.12, 13:32 e tam, moje tak gorączkują przy byle infekcji. Można się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: zimne okłady - działają 22.03.12, 13:16 Mój tez tak ma (nie drgawki ale gorączkuje nawet ponad 40 stopni), ale ja osobiście podaję własnie paracetamol odkąd znalazłam publikacje dowodzący ża porejestrowane sa zbyt małe dawki. Jak podasz pierwszą 30 mg /kg mc a później 15 mg/kg mc (ta jest zgodna z ulotką) co 6 godzin to okaże się że temperatura trzyma się w ryzach lepiej niz na ibuprofenie. Przećwiczyłam w dwóch infekcjach syna. Otruć sie paracetamolem jest zdecydowanie trudniej niż ibuprofenem czy metamizolem (duzo wyższa wartość LD 50). Odpowiedz Link Zgłoś