Dodaj do ulubionych

dania gotowe dla dzieci

22.03.12, 23:19
Mam dylemat żywieniowy.Codziennie wieczorem po pracy przygotowuję dla moich nieżłobkowych maluchów /bliźniaki ponad 2 lata /obiad.Bywa tak,że ok czwartku padam na pysk ze zmęczenia no i zastanawiam się czy nie skorzystać z gotowców typu garmażerka, dania mrożone ?Jak to wygląda u Was mamy?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: dania gotowe dla dzieci 22.03.12, 23:27
      Przygotuj raz na jakiś czas większą ilość, zamroź a potem po pracy po prostu wyjmij z zamrażarki i podgrzej.
    • joshima Re: dania gotowe dla dzieci 22.03.12, 23:32
      joasia738 napisała:

> Mam dylemat żywieniowy.Codziennie wieczorem po pracy przygotowuję dla moich nie
      > żłobkowych maluchów /bliźniaki ponad 2 lata /obiad.Bywa tak,że ok czwartku pada
      > m na pysk ze zmęczenia no i zastanawiam się czy nie skorzystać z gotowców typu
      > garmażerka, dania mrożone ?Jak to wygląda u Was mamy?
      Wolałabym gotować więcej na raz i zamrażać niż kupować gotowce.
    • aleksandra1357 Re: dania gotowe dla dzieci 22.03.12, 23:33
      1. Czemu codziennie? Ja gotuję raz na 3 dni.
      2. Jak nie mam obiadu, to daję dzieciom np. mrożony bób + makaron razowy. Czyli nie garmażerka, ale mrożonka.
      3. Często robię obiad na poczekaniu: robię z dzieckiem zakupy i potem gotuję w 15 minut: jakieś warzywka gotuję, rybę smażę itd.
      • paliwodaj Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 00:57
        a my nie cierpimy mrozonych obiadow, chyba tylko pierogi smakuja dobrze poprzednio mrozone. Chyba wolalabym cos kupic na miescie, pizze np w sprawdzonej pizzerii
        • najma78 Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 07:19
          Pracuje i tak bylo tez w przeszlosci, paradoksalnie kiedy dzieci byly mlodsze i bylo trudniej, ale mrozonek i gotowcow nie jadalismy. To kwestia organizacji. Zaplanuj posilki na tydzien, zrob zakupy biorac pod uwage takze zapasy roznych produktow, przygotowuj posilki zdrowe, pozywne i szybkie. Wlacz meza/partnera do pomocy. Wprowadzenie gotowych dan nauczy zlych nawykow zywieniowych dzieci i nie ludzmy sie zdowe nie jeste. Okazjonolanie ok. ale nie codziennie. Ty, twoj partner co jadacie w domu po pracy? Dzieci moga jesc to co wy.
        • joasia738 Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 07:25
          Jeśli chodzi o gotowanie na zapas i mrożenie to czasem tak robię ,ale co robicie w przypadku kiedy wieczorem nie macie sił ani ochoty aby gotować i wykorzystałyście swoje zapasy?
          • najma78 Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 09:41
            joasia738 napisała:

> Jeśli chodzi o gotowanie na zapas i mrożenie to czasem tak robię ,ale co robici
            > e w przypadku kiedy wieczorem nie macie sił ani ochoty aby gotować i wykorzysta
            > łyście swoje zapasy?

Kiedy nie ma ani sil ani ochoty to zamowiam jedzenie ale to zdarza sie bardzo rzadko. Jest wiele dan, ktore mozna przygotowac w 20-30 minut przy niewielkim nakladzie pracy, sa to dania proste, ktore takze lubia dzieci. Warunkiem jest posiadanie w szafkach zapasow np. w puszkach/sloikach fasoli, pomidorow, cieciezycy, soczewicy, takze ryz, makaron, noodle, kasze itp. oraz w lodowce smietany/jugurtu, kielbasy/bekonu itp. Wczoraj mielismy stew z couscous z poprzedniego dnia a dzieciom zrobilam spagetti carbonara i zajelo mi to 20 minut.
    • kaskahh Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 08:40
      ale robisz ten obiad dla nich na kolacje, czy na nastepny dzien?
    • balbins Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 09:18
      Gotowce chyba nie sa najlepszym wyjściem.Nie lepiej uotować gar pożywnej zupy na np.3 dni?ja mam taką pracę,że nie dalabym rady codziennie gotować,no chyba,że po połnocy a na to nie mam sił.Gotuję duży garnek zupy z duuużą ilością warzyw startych na grubym oczku,do tego mięcho(indyk najczęściej)Jest szybko,zdrowo no i nie najdrożejsmile
      • bbuziaczekk Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 09:30
        Ugotuj wiecej i zamroz! Tak bedzie najlepiej.
        Ja czesto korzystam z mrozonek czyli zupy z hortexu albo warzywa na patelnie. Szybkie do przyrzadzenia i pyszne. Jak nie mam czasu albo mam braki w lodowce albo mi sie poprostu nie chce gotowac to robie wlasnie cos szybkiego z mrozonek nam i dzieciom.
        Mam tez pomrozone rozne zupy w razie czego
    • gemmi18 Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 09:35
      Ja np. robiąc pierogi na obiad, robię już hurtową ilość i zamrażam (to samo np. z kopytkami, gulaszem i tym, co da się zamrozić w gotowej do zjedzenia postaci). Więc jeżeli nie chce mi się robić danego dnia obiadu, to wyciągam z zamrażalki gotowe. To jest dobre rozwiązanie. Poza tym często jemy zupę, którą robię na 2 dni.
      Ale wiadomo, było kilka sytuacji, kiedy zamrażalka okazała się pusta, a ja nie miałam chęci lub czasu na stanie przy garach. Wtedy zdarzyło nam się zjeść pierogi mrożone kupne, ale że jesteśmy wybredni w smakach, to kupuję w najlepszej pierogarni ichnie pierogi, które można zjeść na miejscu albo kupić mrożone właśnie. Kupuję też krokiety do odgrzania, naleśniki na wynos i pizzę; chyba to wszystko. Nie kupuję w sklepach.
      I jeszcze jedno rozwiązanie - mam dania, które nie wymagają dużo czasu i pracy, można je zrobić na szybko, np.:
      -jajka sadzone+ziemniaczki+kefir
      -warzywa mrożone na patelnię (można zrobić też na parze)+ryż
      -kasza gryczana+ser biały+czosnek+jogurt nat. (wszystko wymieszane)
      i jeszcze kilka innych.
      Podsumowując - jeżeli kupuję gotowe jedzenie, to raczej ze sprawdzonych miejsc, a nie mrożone gotowce w folii ze sklepów.
    • silje78 Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 09:47
      zależy co dzieci lubią. ja czasami kupuję mrożne pierogi ruskie. z innych mrożonek mam zawsze 2-3 zupy w zamrażarce. wtedy obiad to tak 15-20min.
    • blue_romka Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 10:51
      Ja mam zawsze dwa dania z tym, że zupę gotuję na 3 dni, a drugie na 2 dni. Jak zostanie to mrożę. Korzystam z mrożonych warzyw, zup (typu Hortex Jesienna, Kalafiorowa), a czasem pierogów, używam puszek- wtedy gotowanie jest szybsze.
    • marysia1189 Re: dania gotowe dla dzieci 23.03.12, 11:11
      Też ostatnio mam mało czasu. Najczęściej w weekend gotuję i mrożę, ale jak nie mam siły to zdarzy się kupić gotowca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka