Dodaj do ulubionych

3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy?

12.04.12, 19:43
Witam, bardzo proszę o radę. Córka na 3 urodziny ma dostać rowerek. Nie mogę się tylko zdecydować biegowy czy na 4 kołach? To będzie pierwszy rowerek, wcześniej córa miała samochodzik jeździk i radzi sobie świetnie. Jeśli by teraz dostała biegowy to 4 kołowy by dostała za rok, ale nie wiem czy to nie strata kasy. Proszę o radę doświadczonych rodziców, z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 12.04.12, 19:55
      biegowy.
      • alpepe Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 12.04.12, 19:55
        a za rok już 12 lub 14 bez bocznych kółek, od razu wsiądzie i pojedzie, zobaczysz.
        • bbuziaczekk Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 12.04.12, 20:09
          Biegowy zdecydowanie smile
          Moj w styczniu na 3 urodziny dostal zwykly rower choc ja chcialam biegowy ale wszyscy byli za rowerem z pedalami wiec kupilismy. Mlody nie chce wogole na nim jeździc, nie chce pedalowac dlatego dokupilam w marcu biegowy i smiga na nim bardzo chetnie.
          Wieksza frajde bedzie miala z biegowego napewno.
    • betty842 biegowy 12.04.12, 21:01
      a za rok DWUKOŁOWY a nie 4-kołowy.
      Uwierz mi to nie bedzie strata kasy.Mozesz nawet kupić tańszy biegowy (my mamy taki za 125żł i jesteśmy zadowoleni). Mój syn biegowy dostał na 2 lata.Jak miał 3 latka zaczął jeździć na 2-kołowym ale i tak wolał biegowy.Jako 4-latek jeździł na tym i na tym.Teraz ma 5 lat i jakby miał okazję to nadal jeździłby na biegowym (ale pożyczyliśmy synowi kuzynki) i zwykłym.
    • aleksandra1357 Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 12.04.12, 21:21
      Zdecydowanie biegowy. A za rok na dwóch kółkach zwykły.
      • merci77 Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 12.04.12, 21:44
        to moje dziecko woli jednak 4 kołowy, dziś bylysmy w sklepie i w ogole nie przypadl jej do gustu ten biegowy, powiedziala "mamooo ale on nie ma pedałow,nie chce takiegosmile" i smiga na 4 kołowym 14 cali na razie, potem kólka boczne spróbujemy odczepic..
        • aleksandra1357 Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 12.04.12, 21:51
          merci77 napisała:

> to moje dziecko woli jednak 4 kołowy, dziś bylysmy w sklepie i w ogole nie przy
          > padl jej do gustu ten biegowy, powiedziala "mamooo ale on nie ma pedałow,nie ch
          > ce takiegosmile" i smiga na 4 kołowym 14 cali na razie, potem kólka boczne spróbuj
          > emy odczepic..

Wiem wiem, każde dziecko jest inne, ale i tak nie przekonuje mnie ta historia. Każde dziecko na biegowym będzie się poruszać lekko i sprawnie na każdym terenie, robić zwroty i piruety, a na czterokołowcu będzie niezgrabnie i z trudem sunąć do przodu, zatrzymując się na każdej nierówności, kamieniu czy krawężniku. Dziecko może z początku nie docenić biegowego, szczególnie jeśli rodzice nie są do niego przekonani i podpowiadają, że nie ma pedałów. Dziecko, które jeszcze nie umie jeździć na biegowym, może go unikać, nie chcieć jeździć. Jak się nauczy jeździć na biegowym, nie będzie chciało z niego zejść.
          • bbuziaczekk Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 12.04.12, 22:33
            Znajomi wybrali sie z synkiem do sklepu przymierzyc rower biegowy. Mlody zrobil bunt i sie rozplakal bo tam nie ma pedalow i jak on ma jeździc bez pedalow. On takie popsutego rowera nie chce i chce z pedalami. Wyszli ze sklepu ale i tak na allegro kupili biegowy. Mlody od razu zaczal smigac i z rowerem spi i wszedzie go chce ze soba zabierac .
          • merci77 Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 13.04.12, 21:08

> Dziecko może z początku nie docenić biegowego, szczególnie jeśli rodzice nie są
            > do niego przekonani i podpowiadają, że nie ma pedałów. Dziecko, które jeszcze
            > nie umie jeździć na biegowym, może go unikać, nie chcieć jeździć. Jak się naucz
            > y jeździć na biegowym, nie będzie chciało z niego zejść.

podpowiadać jej nie musialam sama zauwazyla,ze nie ma pedałow,nie chce to nie, zmuszac nie bede, jezdzi bardzo zwawo i zgrabnie jak na razie , pozyjemy zobaczymysmile
    • camel_3d biegowy 12.04.12, 22:48
      choc na biegowy to pozno troche...

ale sa teki ebiegow, ktore mozna potem na normalne przerobic.. tzn dolozyc pedaly i td...

www.imaginarium.de/mitwachsendes-Fahrrad/ecommerce_12/50383/332
      • alpepe Re: biegowy 12.04.12, 23:09
        oj tam, oj tam. Moja w tym roku w listopadzie będzie miała 5, jest wysoka, a i tak do przedszkola jeździ na biegówce micro, bo akurat mamy taką drogę do przedszkola, że pewnie stale wpadałaby na ludzi, gdyby jeździła zwykłą 16, a tak, to łatwo się zatrzymać, a mnie lekko nosić rowerek, jak jej się nie chce na nim jeździć (1,2 kg da się nieść). Normalny rowerek 16 byłby dla mnie już wyzwaniem, gdybym miała na rękach córkę i rowerek.
        • camel_3d Re: biegowy 13.04.12, 13:36
          5 latka na biegowym? to rownie dobrze moglabys napisac ze pieluchy nosi smile))
          • alpepe Re: biegowy 13.04.12, 13:57
            poczekaj, aż twój będzie w tym wieku.
            • rulsanka Re: biegowy 13.04.12, 14:26
              Mój syn jeździ na rowerze z pedałami (ma prawie 4 lata), ale na wyjazdy i tak bierzemy laufrada, bo lekki. I wcale się nie kwalifikuje do pieluszek. smile
            • camel_3d Re: biegowy 13.04.12, 14:26
              no moj ma 3 l i 6 mies..aleo od 3 roku na 2 kolkach bez bocznych jezdzi...
              • betty842 Re: biegowy 13.04.12, 16:19
                camel_3d napisał:

> no moj ma 3 l i 6 mies..aleo od 3 roku na 2 kolkach bez bocznych jezdzi...

iiiii?
                Mój też od 3go roku życia jeździ na zwykłym rowerku bez bocznych kółek.Reszta w moim poniższym poście.
              • sokhna Re: biegowy 14.04.12, 11:30
                Camel sorry, ale juz nudny jestes... wszyscy wiemy, ze Twoj syn juz od urodzenia prawie bez pieluch, na laufradzie to pedzi jak skonczyl rok, a jak mial dwa to na dwoch kolkach przez afrykanskie pustynie pomykal... ehhh
                • sokhna Re: P.S. 14.04.12, 11:31
                  Moja skonczy za miesiac 4 lata, laufrad i zwykly rowerek stoja w garazu i jak wychodzimy na spacer sama zawsze zabiera laufrada i chce tylko na nim jezdzic.
          • betty842 Re: biegowy 13.04.12, 16:17
            camel_3d napisał:

> 5 latka na biegowym? to rownie dobrze moglabys napisac ze pieluchy nosi smile))

A czemu nie? Mój syn w czerwcu skończy 5 lat i gdyby nie to,ze pozyczyliśmy biegowy synowi kuzynki to może w tym sezonie dalej by śmigał na biegowym.A tak nie pozostaje mu nic ineego jak jazda na 12" lub 16"...Ale widze,że łatwniej jeździ mu sie na 12"....
        • aleksandra1357 Re: biegowy 13.04.12, 16:22
          Biegówka micro, 1,2 kg???? Proszę, napisz coś więcej! Czy to taka z maleńkimi kółkami? Gdzie to można kupić?
          • nika1310 Re: biegowy 13.04.12, 16:49
            ja kupilam biegowy corce jak miala 2,5 roku, smigala na nim az milo. Jesienia ubieglego roku kupilam dwukolowy, ale corka na nim nie potrafi i nie chce jezdzic, nie moze opanowac pedalowania. Od kilku miesiecy walczymy z niá zeby zechciala laskawie nauczyc sie jezdzic na rowerku z pedalami. Corkaobecnie ma juz 4 lata i pedalowac nie potrafi i nie chce. Caly czas placze za rowerkiem biegowym, mowi ze jesli nie tamten to zaden.
            • aleksandra1357 Re: biegowy 13.04.12, 17:06
              Nika, ja też walczyłam z synem, żeby się przesiadł z biegówki na zwykły rower. Bez moich nacisków pewnie nigdy by się nie przesiadł, ale w sumie nie warto walczyć, ja bym do 5 lat dała sobie spokój.
              Mój syn, odkąd przesiadł się na dwa kółka (3,5 roku miał) z pedałami, to nie wsiadł już na biegowy, chyba że po domu. Jednak z pedałami mu jakoś wygodniej teraz.
          • betty842 Re: biegowy 13.04.12, 17:03
            Widziałam takie na allegro ale troche drogie jak dla mnie...ok 600zł...
            • aleksandra1357 Re: biegowy 13.04.12, 17:38
              betty842 napisała:

> Widziałam takie na allegro ale troche drogie jak dla mnie...ok 600zł...

Chodzi Ci o G-bike? Na allegro tylko coś takiego znalazłam. Waży 2,5 kg. Mój Kettler waży 3, więc różnica nieduża.
    • kowal-esia Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 13.04.12, 18:42
      Miałam ten sam dylemat (córka 2 lata i 8 miesięcy) też miała dostać rowerek na trzecie urodziny, ale stwierdziłam,że dostanie od zajączka na święta bo jakby na urodziny pod koniec lipca to co by Jej tego lata do jeżdzenia zostało.

po przeczytaniu forum zamówiłam niedrogi rowerek biegowy za 113 zł z przesyłką(mogę Ci podrzucić link, jeśli jeszcze są) wiadomo nie jest wypasiony za taką cenę, ale nie chciałam drogiego, bo też myślę za rok o rowerze z pedałami jakimś lepszym. Nie wiedziałam też czy córka będzie chciała na tym biegowym jeździć, bo nie miałam możliwości wypróbować- ale jak go zobaczyła to błysk w oko się pojawił, nie wiedziała jak go ująć, nie chciała żeby Ją wsadzać na siodełko, tylko prowadzała rowerek i stawiała i ogłądała smile. Po pół godzinie przełożyła nogę i zaczęła chodzić. Narazie po domu, ale coraz lepiej Jej idzie.

Pozdrawiam
      • kowal-esia Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 13.04.12, 18:44
        A i na drugi dzień też zaptała :Mama a gdzie ten jowej ma pedały ? smile
        Ale nie przeszkadza Jej to.
        • woi.mi Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 14.04.12, 12:05
          W carrefourze są teraz biegowe po ok 120zl. Biegowy nie musi być jakis wypasiony, potrzebny jest na mniej wiecej rok. Potem dziecko umie na dwóch kołach jeździć. Najlepiej jak zaczyna na biegowym przed 2 urodzinami.
        • ela4591 kowal-esia 14.04.12, 12:24
          Mam pytanie: dlaczego używasz wielkiej litery, pisząc o swojej córce: Jej, Ona, Niej itp.
          To prawie jak Bóg.
    • magdakingaklara Re: 3 latka - rowerek biegowy czy 4-kołowy? 14.04.12, 13:27
      Moja corka ma 2 lata i 10 m-c. Dostała na 2 urodziny rower biegowy ale jakoś ja wtedy nie zainteresowam. Teraz jej sie bardzo podoba i uwazam, że było to trafiony zakup. Najpierw probowała po mieszkaniu jezdzic (biegac). Po tygodniu prob wziełam jej rowerek jak szłam po nia do żłobka. Córka super sobie z nim radzi. I jeszcze nie zaliczyła zadnego upadku.
      Ja generalnie polecam rower biegowy a szczegolnie dla 3 latkismile
      My mamy hudore
      allegro.pl/rower-rowerek-biegowy-jezdzik-hudora-prosty-montaz-i2235205539.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka