Dodaj do ulubionych

Jakie auto dla rodziny 2+3?

13.04.12, 15:20
Drogie Mamy, we wrześniu spodziewamy się narodzin 3 potomka. O ile na początku będzie jeździł(a) w dzidziowym foteliku nie ma problemu, jednak jak tylko przesiądzie się na coś bardziej "dorosłego" (czyli mając ok9 m-cy) musimy kupić nowe auto, bo zwyczajnie sie nie zmieścimy. Teraz jeździmy Thalią. Potrzebujemy samochód 7osobowy. W grę wchodzą dwa. Jeździcie Fiatem Doblo bądź Dacią Logan MCV? Proszę o opinie. Jeśli macie inne sugestie, też bardzo proszę. Auto ma być nowe, cena do 70 000 PLN. Chyba żaden inny samochód nie wchodzi w grę ale może o czymś zapomniałam. Celowo nie zadaję tego pytania na forum motoryzacyjnym bo chodzi mi o zdanie mam. Pytałam tez na forum Rodziny Wielodzietne ale tam na razie cisza...
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 15:47
      nie znam wymienionych przez Ciebie aut, fiata doblo wygooglowalam i przedstawiony jest jako samochod dostawczy.
      Z dostepnych w Polsce i tych ktore znam i uzywam czasami pozyczajac od meza moge polecic mazde 5. W Polsce okresona jako mini van, miesci sie w zakresie cenowym podanym przez Ciebie.
      Maz bez problemu raz, na jakis czas przewozi 3 naszych dzieci ( 4,7 i 10 lat). Ma 3 rzedy siedzen, trzeci rzad mozesz schowac w podloge jezeli jedziesz z mniejsza iloscia pasazerow i robi ci sie potezny bagaznik. Auto male, drzwi suwane jak u mini vanow, wiec wygodne na miejsckich parkingach.
      No i marka , wydaje mi sie ciut lepsza i bardziej wirygodna niz fiat i dacia
    • guderianka Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 16:02
      Jeździmy Thalią tak jak Wy. Panujemy zakup Renaul Scenic (trzy niezależne miesjca z tyłu)
    • kamelia04.08.2007 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 16:05
      szkoda, że zaznaczyłas, że ma byc nowe.
      Widziałam w sceniku (renault scenic) z tyłu rzad 3 fotelików (fotelików, nie poddupników), podobno do citroena C4 picasso wchodzi.
      Jest jeszcze z 7 osobowych renault espace, peugeot 807, citroen C8, seat alhambra

Musisz wszystko przymierzyc z 3 fotelikami, wiem, że to upierdliwe i uciązliwe, ale podstawowym kryterium jest zapięcie 3 fotelików
      • paliwodaj Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 16:34
        odradzam 3 dzieci w jednym rzedzie, nawet jak foteliki sie pomieszcza.
        • kamelia04.08.2007 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 16:38
          a dlaczego?
          pytam powaznie
          • paliwodaj Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 18:27
            dlatego ze jakkolwiek te foteliki sie nie zmieszcza, ktorys zawsze bedzie krzywo i przycisniety.
            Dlatego ze niezaleznie od natury dziecka, wszystkie dzieci czasami walcza , bliskosc dzici unieruchomionych w fotelikach, w korkach sprzyja konfliktom, jezeli nawet nie fizycznym to dzici po prostu sie przekomarzaja. Przestrzen jaka maja dzieci w aucie z 3 rzedami jest naprawde wielkim plusem. No a co gdy trzeba zabrac babcie ze soba?
            Moja kolezanka swojego czasu zakupila mercedesa ML i cieszyla sie do czasu , az urodzila trzeciego chlopca, w miedzyczasie najstarszego zdiagnozowano jako dziecko z ADHD, przejazd przez Warszawe z 3 chlopakami z tylu byl wyzwaniem.
            Wszystkich swoich dziecie tez nie chcialabym wozic na tylnej kanapie, probowalam 3 tygodnie w wakacje i ciezko bylo
            • guderianka Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 14.04.12, 09:43
              Zalezy do dzieci i różnicy wieku między nimi. Inaczej będzie z kilkulatkami w wieku 2,4,5 lat a inaczej z 13-latkiem, 7-latkiem-i roczniakiem.
            • donkaczka Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 24.04.12, 09:46
              a nie widzialas aut, ktore zamiast kanapy maja trzy fotele z tylu? i foteliki sie nawet nie stykaja ze soba? bo wlasnie o takie auta, 7 osobowe, autorka pyta

my jezdzimy fordem galaxy, pakowne, bezpieczne!, fajnie wyposazone

a po co chcesz kupowac nowe? najlepszy interes to kupic roczne auto, kosztuje 2/3 nowego i jest ledwie uzyte, w niemczech zatrzesienie jest i prywatne osoby nowych raczej nie kupuje, bo to marnowanie kasy
    • namrata86 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 20:55
      Ja mam Opla Zafire. Samochód na 7 osób. Woziłam trzy foteliki z tyłu, plus jedno starsze dziecko na podstawce w "bagażniku". Spokojnie mieszcze sie trzy większe foteliki.
      • merci77 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 21:05
        toyota corolla verso wersja 7 osobowa.
    • dzoaann Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 21:07
      a jaka roznica wieku miedzy dziecmi? te starsze tez jezdza w fotelikach? Bo ja mam 14, 10 i 3 latke i miescimy sie w skodzie superb. Choc szczerze to marze o 7 ososbowym, ze wzgledu na to, ze czasem przydalyby sie dodatkowe miejsca- a to jacys koledzy do podwiezienia, znajomi, itp. Generalnie to 7 ososbowy z niezaleznymi siedzeniami z tylu( nie kanapa) i powinno byc ok, ale tych autek podanych przez ciebie nie znam...
    • maltry Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 22:55
      My (na codzień 2+2 ale bywało, że jeździliśmy z "dodatkowymi" dziećmi z rodzinki wink ) jeździmy Chryslerem Grand Voyagerem, niesamowicie przestronne i wygodne auto. Tylko na nowe 70 tys nie wystarczy... Przed zakupem tego auta oglądaliśmy też Lancię Phedrę, jednak Chrysler zdecydowanie przestronniejszy
      • furika Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 13.04.12, 23:13
        My własnie zminilismy na Forda Smaxa - ale nowy w tej cenie to chyba nie wchodzi w gre
    • pucio09 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 14.04.12, 06:40
      Jeśli chodzi o różnicę wieku, to mam same maluchy: prawie 3 latka, 20m-cy, no i we wrześniu jeszcze jeden bąbel.Trójka obok siebie siedzieć nie będzie - domyślam się czym to grozi wink Poza tym często będzie jeździć z nami któraś z babć, dlatego 5-osobowe jest dla nas za małe. Wy raczej polecacie auta droższe, czyli musiałabym kupić używane a trochę się boję smile Chociaż pomysł z VW Touranem był niezły. Czekam na dalsze opinie, no i może odezwie się jakaś fanka Fiata wink W każdym razie dzięki, pozdrawiam!
      • silje78 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 14.04.12, 09:22
        a fiat multipla? ale jak na razie nie ma w ofercie nowych. podobnie honda fr-v. te są sześcioosobowe, ale niestety skazani byście byli na używane.
        obejrzyj sobie grand scenica. można zanleźć w tej cenie nowego, z rocznika 2011. siedem miejsc. zpewnością bardziej komfortowy niż dacia, co ważne w tej cenie mozna mieć diesla. byle nie 1.5. to będzie kanapa na kółkach nie samochód. zwłaszcza w pełnej obsadzie uncertain .
        C4 picasso też może być w tej cenie, ale nie mam pewnosci czy siedmioosobowy, ale tu raczej benzyna. dość fajny silnik 1.6 (120KM), ale na paliwie nie oszczędzicie.
    • marcelina4 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 14.04.12, 09:04
      my mamy Mazdę 5, co prawda nie mam trójki dzieci, ale spokojnie trze foteliki wejdą, można jedno siedzenie też rozłożyć w przestrzeni bagażowej, albo nawet dwa, wtedy jedzie siedem osób, ale bagażnika prawie wtedy nie ma
    • sylwia_1975 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 14.04.12, 17:35
      Witam,
      my jeździmy peugeot 307sw, jest normalnie na 5 osób z mozliwością wpięcia foteli do III rzędu i robi się 7osobowy. Fajne jest w nim to, że fotele można ustawiać w różnych kombinacjach, tzn. z przodu normalnie 2, z tyłu 3 albo 2 albo 1 i w III rzędzie 1 albo 2, fajne ustawienia. Obecnie wozimy 2 foteliki z tyłu jeden taki 0-18 kg drugi już taki 15 i więcej kg. Córki siedzą obok siebie starsza na środku bo łatwiej młodszą włożyć z od zewnątrz do fotelika ustawionego tyłem do kierunku jazdy niż na środkowe siedzenie. Dla nas bardzo istotną sprawą była możliwość złożenia każdego siedzenia w tyle, tzn siedzenia każde jest osobno, a nie jak w niektórych 1+2, ma to istotne znaczenie przy np przewozie czegoś większego, np. możemy wieźć długą półkę, podczas gdy obok siedzą dziewczyny. Nie musimy rezygnować z zabrania któregoś dziecka bo kanapa tylna dzieli się na 1 albo na 2 i tak trzeba składać fotele żeby powiększyć bagażnik. W tym aucie fajne jest też to, że te fotele do III rzędu nie są ustawione dokładnie za tymi w II, są lekko przesunięte więc siedząc tam można mieć na oku to co się dzieje z przodu.
    • bozek74 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 14.04.12, 19:09
      A my kupiliśmy w styczniu peugeot 5008. Gdy zaczęliśmy szukać samochodu dla rodziny 2+3 braliśmy pod uwagę trzy modele: peueot 5008, citroen C4 grand picasso i reno grand scenic. Dwa pierwsze są niemal identyczne w środku tzn 3 niezależne i równe fotele w drugim rzędzie nie licząc oczywiście wersji 7 osobowej która ma jeszcze dwa w trzecim rzędzie. Bagazniki identyczne co do wielkości. Silniki i części itp to podobno mają te same bo ten sam producent ( nie znam się ). Wybraliśmy peugeota bo podobał nam sie bardziej z zewnątrz kształt. Co do scenica to jest nieco węższy niż dwa pierwsze choć ma też trzy niezależne fotele ale środkowy jest trochę węższy. Natomiast jest dłuższy niż dwa pierwsze i ma chyba minimalnie większy bagażnik tak nam sie wydawało ale nam najmniej podobał sie z zewnątrz. |Wszystkie trzy w wersji podstawowej kupisz za 70 tys. My kupiliśmy przecenionego z 2011 r za 71 tys ( wersja nieco bardziej "wypasiona" niż podstawowa. A tak w ogóle to najbardziej podobał nam się ford s-max ale cena to już powyżej 100 tys wiec odpuściliśmy. Oglądalismy tez mazdę 7 osobową ale strasznie mało miejsca w srodku. Tak wiec od 3 miesiecy jeżdzimy peugeotem i jesteśmy zadowoleni Dzieci ( 9 mies, 6 i 8 lat) wozimy w jednym rzędzie i mają dużo miejsca, a my mamy duży bagażnik
      • bozek74 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 14.04.12, 19:24
        A to zdjęcia peugeot 5008
        www.peugeot.pl/showroom/5008/sw-cl/?campaignid=masterbrand_kampania&advertiserid=google_PPC&bannerid=defend
        citroen c4 grand picasso
        www.autocentrum.pl/galerie/citroen-c4-grand-picasso/
        i renauld grand scenic
        www.autocentrum.pl/galerie/renault-grand-scenic/
    • rumianek78 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 16.04.12, 08:18
      Ja również jestem mamą trójki dzieci i po narodzinach ostatnich (bliźniaczek) kupiliśmy toyotę prewię. 3 osobne siedzenia z tyłu więc foteliki sobie nie przeszkadzają. Ja bez problemu wchodzę do środka żeby je pozapinać. Z tyłu jeszcze są dodatkowe 2 siedzenie ale akurat my narazie je wymontowaliśmy bo bardziej zależy nam na dużym bagażniku zwłaszcza jak wyjeżdżamy. jeśli chodzi o mnie to jestem super zadowolona zwłaszcza, że sama z dziećmi często nim jeżdżę. Dodam, że mam dzieci w wieku 3,5-1,5 roku.
      pozdrawiam i życzę dobrego wyboru smile
      • heca7 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 16.04.12, 10:30
        Na codzień to ja mam Grande puntowink gdzie trójka z tyłu wejdzie ale z dwoma podkładkami i jedno na środku bez wink takie sytuacje jednak zdarzają mi się rzadziej niż raz miesiącu. Jak trzeba gdzieś jechać całą rodziną to pakujemy się do samochodu męża: www.peugeot.pl/showroom/508/sw/
        Jedną ma tylko wadę. Tylne, boczne szyby są małe i wysoko. Mniejsze dzieci wyciągają szyje żeby dobrze wyjrzeć za okno. Wcześnej mielismy volvo xc70- baaardzo wygodne jak dla trójki dzieci (można zamontować dodatkowe siedzenie w bagażniku) i peugeota 307sw, też wygodny był. Do Chorwacji pojechaliśmy i volvo i tym ostatnim-508. Sprawdziły się doskonale choć volvo był wygodniejszy z racji wyższego zawieszenia, 508-ką nie wszędzie wjeżdżaliśmy, trzeba było uważać a i tak urwaliśmy kawałek osłony silnika zjeżdżąjąc na pobocze. Wszystkie mają duże bagażniki- jadąc do Chorwacji zawsze udaje nam się spakować "do roletki" wink
        Aha moje dzieci mają w tej chwili 10, 7, 5lat.
        • christine7 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 13:15
          Zależy jaką kasą dysponujesz. Ja lubię Citroeny, sama mam, ale niestety nie tego...
          moto.wp.pl/gid,14409454,img,14409519,title,Citroen-Numero-9,galeriazdjecie.html
    • minerwamcg Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 13:47
      Osobiście polecam VW Sharan albo coś z tej rodziny, Seat Alhambra albo Ford Galaxy. Wygodne, pojemne, z tyłu fotele nie kanapa, siedmioosobowe, dostępne także w wersji family.
      • a_weasley Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 22.04.12, 19:17
        Jeśli autorka chce nówkę, to na sharana nie ma szans, zaczynają się od stówy. Za te pieniądze kupi wóz trzyletni, czego osobiście nie uważam za pomysł zły.
    • bluemka78 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:16
      W tej cenie mozesz sie rozgladac za wiekszymi autami uzywanymi. Ja osobiscie maja do dyspozycji taka kwote nie kupilabym nowego auta, bo w tej cenie po prostu nie ma nic godnego uwagi.
      Bardzo polecam Ci VW caravelle. W tej cenie masz juz modele z 2008 roku, ja jezdze dokladnie takim rocznikiem tylko w wersji ciezarowej, samochod godby polecenia, bezawaryjny. Sama mysle o zakupie wlasnie takiej wersji osobowej na potrzeby rodziny. Samochod jest niezastapiony, zmiescisz tam dzieci, wozki, rowerki i wszystko co potrzebne na wyjazd, plus np. babcie i jej bagaz wink
      Teraz na wyjazdy z dwojka i psem dziecmi uzywamy VW caddy czyli samochod o podobnej ladownosci jak touran 7-os. Szczerze odradzam takie rozwiazanie, bo jak masz siedzenia na 7-os. to juz nie bedziesz miec bagaznika. Gdzie dasz wozek, rowerki starszakow, bagaz? Z trojka dzieci zwyczajnie bedziesz miec problem sie zmiescic ze wszystkim.
      Ja mam dwoje dzieci i myslac o wyjezdzie na wakacje z nimi w przyszlosci wiem, ze do aktualnego osobowego sie nie pomiescimy wiec Ty z trojka to juz w ogole.
    • ponponka1 idz na forum fotelikowe 18.04.12, 14:22
      tam sie dowiesz jaki samochod dla jakich konfiguracji fotelowych

forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
    • joxanna Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:27
      My jeździmy grand scenikiem i jest cudowny, ale na razie najmłodszy ciągle jeździ na przednim siedzeniu i nie bardzo wyobrażam sobie 3 pełnowartościowe foteliki z tyłu. Mam trójkę: 17kg / 15 kg/ 11 kg, więc jeszcze trochę w tych fotelikach pojeżdżą bo to ogólnie drobne i powoli rosnące egzemplarze.
      • ponponka1 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:34
        Czy najmlodszego wozisz tylem? Czy jest tam poduszka powietrzna? Jelsi tak to jezdzisz nizegodnie z przepisami (nie wolno tylem w samochodzie WYPOSAZONYM w poduszke) jak zdrowym razsadkiem (nawet deaktywowana poduszka jest tylko deaktywowana.....a przedmioty martwe lubia czasmai robic niespodzianki)
        • joxanna Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 19.04.12, 12:33
          tyłem i bez poduszki powietrznej.
    • ponponka1 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:28
      pucio09 napisała:

> Drogie Mamy, we wrześniu spodziewamy się narodzin 3 potomka. O ile na początku
      > będzie jeździł(a) w dzidziowym foteliku nie ma problemu, jednak jak tylko przes
      > iądzie się na coś bardziej "dorosłego" (czyli mając ok9 m-cy)

A zcemu majac 9 m-cy? Dziecko sie przesadza do kolejnego fotelika jak przekracza wage lub i wystaje glowa (w fotelikach tylem). Np. moja w foteliku do 13 kg jezdzila do 18 miesiecy.

Poza tym dla takiego malucha (13 kg i wiecej) warto pomyslec, kupujac sfotelik, zeby jezdzil jak najdluzej tylem - bo to piec razy bezpieczniej - np. Izi Combi, Britax Multi tech, Maxi Cosi Mobi, Recaro polaric

Jak kupujesz nowy samochod to rozumiem, ze nie trzeba pisac o izofiksie i ze podstawki sa doslownie i w przenosni do dupy?
      • bluemka78 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:32
        Moje ciagle jezdza w tych do 13kg. Waza niecale 10kg kazda. Tez uwazam, ze bezpieczenstwo to podstawa, nie chce dla nich foetlika ustawionego przodem, chce kupic wlasnie te, ktorych mozna tylem jezdzic ciagle, tylko czasu mi ciagle brak na zajecie sie sprawa. Problem z przymierzeniem do auta i chyba kupie przez net w ciemno.
        • ponponka1 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:37
          nie kupuj przez net w ciemno bo jak fotelik bedzie niedopasowany do samochodu to nie bedzie dawal ochrony. Idz na forum fotelikowe tam podaj jaki masz samochod i w jakim wieku sa dizeci i ile waza. Podpowiedza ci jakie foteliki pasuja do twojego samochdu i masz trzy kg na zbieranie kasy na foteliki. Niestety, foteliki w grupie 9-18 tylem sa jednymi z najdrozszych fotelikow.
          • bluemka78 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:43
            rozmawialam ze sprzedawca fotelikow i widzialam filmik na youtube o fotelikach besafe izi combi isofix. Ponoc pasuje do caddy i ma pasowac w przyszlosci do caravelle.
            Niestety cena niemala, ale wazniejsze jest dla nas bezpieczenstwo dzieci niz inne wydatki.
          • bluemka78 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:55
            W sumie to nic nie kosztuje wiec zapytalam dla pewnosci i moze w koncu sie zabiore za wymiane tych fotelikow, bo obecne mamy kiepskie i do tego dziewczynom juz troche wasko w ramionach wink
          • anusia_magda Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 19.04.12, 11:58
            ja mam MC Moby tyłem do kierunku jazdy, wchodzi jako tako do naszego forda focusa kombi ( polecano na forum fotelików)..ale jest jeden problem, nasza mała haftuje, pytanie czy od tej jazdy tyłem ????
    • kanna Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 18.04.12, 14:42
      Renault grand scenic, tylne fotele są niezależnie regulowane.
    • mahonora Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 19.04.12, 11:12
      My mamy fiata Doblo i sobie chwalimy. Na razie trzecie dziecię jeździ w foteliku "leżącym" (ma 7 mies.), ale niebawem się przesiądzie do większego. Z tym, że u mnie najstarsze (5 lat) musi jeździć z przodu, bo z tyłu to wieczne kłótnie i bójki. Także u nas wygląda to tak, że z tyłu 1 os. dorosła i dwójka dzieci, z przodu 1 dor. i 1 dziecko. Mój dorodny mąż spokojnie mieści się z tyłu, więc na pewno 3 foteliki też się zmieszczą smile. No i bagażnik super - wszystko spokojnie się mieści smile
    • anusia_magda Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 19.04.12, 11:37
      ja z za moim M. uważam że scenik , czy zafira to wcale nie są duże auta..polecałabym forda s-maxa...no ale on trochę kosztuje ..ew. ford mondeo kombi..( oczywiście nowsza wersja)..albo jakieś vany...
    • lianis Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 19.04.12, 12:44
      citroen c8, kazdy fotel osobny, duzo miejsca w srodku, fotele rozkladane, po zdemontowaniu ostatniego rzedu potezna przestrzen bagazowa
      • sabka22 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 23.04.12, 22:52
        Mamy toyotę avensis,jest nas 5cioro i spokojnie radę dajemy,3 foteliki się mieszczą z tyłu.Mamy rocznik 2008,cenowo jakoś 60tys nowa.
        • bozek74 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 24.04.12, 09:38
          To chyba w 2008 tyle kosztowała
    • katalina1 Re: Jakie auto dla rodziny 2+3? 25.04.12, 14:39
      no wiec wypowiem się jako matka rodziny wielodzietnje - 5,5 3,5 i 1,5. mamy jeepa grand cherokee - bynajmniej nie nowego bo z 1994 roku, na gaz. mieszcza sie w nim 3 foteliki z tyłu - w konfiguracji - concord - romer - concord. z tyłu miesci sie wozek emmaljunga a z przodu jak trzeba to klatka z kotem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka