Dodaj do ulubionych

szkarlatyna-pytanie

03.05.12, 20:51
moj synek mial tydzien temu szkarlatyne, w ta srode skonczylismy antybiotyk (10 dni), pani doktor mowila , ze jak nie bedzie goraczki to mozna wyjsc na dwor, ale i tak 7 dni spedzil w domu, wysypka zniknela szybko, goraczka takze, skora sie luszczyla na uszach, szyi, troche na brzuchu i plecach, ale synek caly czas sie strasznie drapie, tarza sie po podlodze, zeby podrapac plecy, caly jest w czerwonych pregach i strupach od tego drapania, mial ktos cos podobnego?jutro idziemy na badanie krwi i moczu, bylismy na kontroli i mamy syrop histaminowy ale nie pomaga, do tego powinna zejsc mu skora ze stop i dloni , a nie zeszla, martwie sie czy to nie jakies powiklania, i b mi go szkoda jak jeczy bo wszystko go swedzi sad, jakie sa wasze doswiadczenia z ta choroba?
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: szkarlatyna-pytanie 03.05.12, 23:01
      Mojej żadna skóra z ciała nie schodziła, wysypka była nieswędząca w ogóle. Z dłoni trochę się łuszczyła skóra, ale dosłownie tylko tak, jak przy mega wysuszonej skórze - takie białe, ledwo widoczne łuski, nie schodziło płatami i tylko na zewnętrznych krawędziach i między palcami, i kilka tygodni po chorobie, nie 7 dni. Wysypkę miała tak delikatną, że po nurofenie ledwo ją było widać - trochę jakby pokłuć dziecko szczotką do włosów - takie malutkie czerwone kropeczki na plecach i klatce piersiowej. Żadnych czerwonych pręg, strupów ani drapania nie było.
    • igajos Re: szkarlatyna-pytanie 04.05.12, 08:39
      Moją córkę też bardzo swędziało przy szkarlatynie, bo skóra była mocno przesuszona. Pomagał balsam nawilżający dla alergików. Smarowałam ją dwa razy dziennie. I kąpiel z dodatkiem oliwki. Ale z tego co pamiętam, to lekarka od razu kazała mocno nawilżać skórę balsamem.
    • zawszexyz Re: szkarlatyna-pytanie 04.05.12, 09:54
      moj synek byl b mocno wysypany, ale swedzenie nasililo sie juz po jej zniknieciu, smaruje go emolientami ale raczej nie pomaga, kapie w krochmalu i oliwce na zmiane, dostal tez witamine A+E, mam nadzieje , ze wreszcie pomoze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka