Dodaj do ulubionych

3 latka- problem z siusianiem

12.05.12, 00:06
Witam
moja 3 letnia córka ma problem z siusianiem. Za każdym razem majtki są mokre. Córka woła , posika trochę a resztę na nocnik, sedes. Naukę odpieluchowania zaczęłyśmy jak miała ok roku, zrobiłyśmy przerwę i ponownie zaczęłyśmy rok temu. Nauka trwała kilka dni, ładnie wołała ale majtki praktycznie zawsze były mokre. Jak się pytam czy chce siku to prawie zawsze odpowiada nie.W nocy córka śpi bez pieluchy- wysadzam ją dwa razy. W międzyczasie urodziłam drugą córkę - młodsza ma teraz 9 miesięcy. Na początku zwalałam to na stres związany z pojawieniem się nowego członka rodziny. Myślałam, że jej przejdzie. Jednak nie przeszło. Robiłam jej badanie moczu oraz usg jamy brzusznej- badania wyszły dobrze. Poza tym córka rozwija się prawidłowo.
Czy jest mama z podobnym problemem?
Ewentualnie jak sobie poradziłyście z tym, czy samo przeszło?
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 00:20
      moim zdaniem 2 x wysadzac w nocy to jakis hardcore dla dziecka i dla ciebie, dlaczego po prostu nie spi w pieluszcze? Probowalas czy bez wysadzania posika?
      Moze to byc problemem ze sika na spiocha, uklad moczowy i hormonalny nie ma mozliwosci sam sie dostosowac.
      Dla mnie to dziwne, moje dzieci sikaly w nocy w pieluchy do tego czasu az pielucha byla przez dlugi czas sucha. Syn do ponad 4 lat. Widocznie tyle czasu potrzebowaly. Nie wybudzalam, nie wysadzalam.
      • rybkaaa3 Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 00:49
        Naszym problem jest moczenie majtek w ciągu dnia nie w nocy. W nocy wysadzam ją bo mnie woła. Siada na nocnik, zrobi siku i idzie dalej spać.
    • aniasa1 Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 14:33
      Zaczelabym od tego zeby nie pytac a ci jakis czas (w zaleznosci od ilosci plynow, sytuacji itp) poprostu wysadzac.
      Na noc dawac mniej do picia.
      • dzoaann Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 17:04
        wysadzac?
        ja bym w ogole zdala sie na dziecko, 3 latek ma byc samoobslugowy, a nie wolac siku. Ma sama skojarzyc parcie na pecherz z pojsciem do toalety na czas. A tak wydaje mi sie, ze ona nie bierze tego do siebie, bo mama ja wysikuje. Zostaw ja sama, nie pytaj, nie wysadzaj, nie wysylaj do lazienki, a jak zdarzy sie wpadka, to przebrac i tyle. Moim zdaniem w ogole nie masz odpieluchowanej corki.
        • rybkaaa3 Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 21:12
          Czy myślicie że przez rok nie próbowałam kilku sposobów smile Nie siedzę nad nią i nie pytam co 5 minut czy chce siku, nie siedzę z nocnikiem w ręku bo nie daj Boże zachce jej się siku. Jak widzę, że skacze, kręci się to wtedy zapytam. Na moje pyt odpowiada, że nie chce. Minie kilka minut- mamo ja chce siusiu. Wysadzałam ją jak była mniejsza (bez pytania, pytając wcześniej) teraz wysadzam głównie w nocy. Wydaje mi się, że wie kiedy chce siku bo przecież woła, mokre majtki je nie przeszkadzają bo jak bym jej nie zmieniła to podciągnęłaby mokre (tak tez już bywało). Zmieniałam jej majtki 20 x dziennie bo wcześniej piła dużo więcej, teraz może z 5. Denerwuje się tym, że może coś jej dolega nie tym, że zmieniam jej kolejny raz majtki. Czy regułą jest , że trzylatek jest samodzielny ? Nie wydaje mi się. Każde dziecko jest inne.
          • dzoaann Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 22:22
            nie, nie jest regula, ale do tego trzeba dazyc, a nie ograniczac dziecko wysadzaniem i kwoczeniem nad nim, jak kolezanka wyzej napisala.
            A co do posikiwania, to widocznie ma slabe zwieracze, a moze daloby sie ja namowic na zabawe w przerywanie siku? Takie cwiczenie miesni? Strzelam w ciemno, ale moze pomozesmile
          • aniasa1 Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 22:26
            Denerwuje się tym, że może coś jej dolega nie tym, że zmien
            > iam jej kolejny raz majtki. Czy regułą jest , że trzylatek jest samodzielny ? N
            > ie wydaje mi się. Każde dziecko jest inne.

Chyba sobie zartujesz albo zbyt czesto czytasz to forum. Wez na luz. Dla pocieszenie powiem Ci ze (o zgrozo!) moj 3 -latek dopiero tydzien temu porzucil pampersa, a sam dopiero 3 razy pokazal ze chce mu sie siku. Nie czytaj tych opowiesci o NORMACH bo dzieci maja w du...e normy i robia wszystko w swoim czasie. Nie stresuj sie tylko postaraj sie uprzedzic jej potzreby fizjologiczne. Jesli badania sa OK to wczesniej czy pozniej nie bedzie posikiwala
            • rybkaaa3 Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 23:26
              Nie patrzę na normy bo tak jak napisałam każde dziecko jest inne i każde rozwija się w swoim tempie. Nie jestem zdziwiona jak widzę trzy latka z pieluchą. Chodzi o to że to już prawie rok tak jest. Nie widzę żadnej zmiany, jesteśmy cały czas w tym samym miejscu - mimo różnych prób. Dziękuje za wszystkie wypowiedzi. Mam nadzieję , że to się unormuje samo smile
              • pamplemousse1 Re: 3 latka- problem z siusianiem 13.05.12, 15:33
                U jednego z moich trzylatków też występuje podobny problem. Często (nie zawsze) najpierw popuści kropelkę lub dwie (dosłowniewink i dopiero biegnie do toalety. Najczęściej związane jest to z super zabawą, którą ciężko mu przerwać. Dodatkowo bardzo dużo pije, więc może szkoda mu czasu na bieganie do toalety co chwilę?

Szczerze mówiąc nie doszukuję się w tym problemu. Jest samodzielny, pieluchy nie używamy w ogóle od pół roku, nie zasikuje się, a tylko czasami popuści nieznacznie, że gdyby nie moja pomoc w toalecie nie wiedziałabym, ze tak się dzieje. Pewnie samo przejdzie.
    • poohan Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 21:56
      U nas było podobnie, za późne pójście do toalety i mokre majtki. Robiliśmy wszystkie możliwe badania i wszystko było w porządku. Urolog poradził nam żeby podawać żurawinę w syropie i ewentualnie magnez i powinno się poprawić. Po jakiś dwóch miesiącach trochę się poprawiło ale na całkowite polepszenie musieliśmy zaczekać aż rok. Teraz córka ma prawie 5 lat a wpadki zdarzają się sporadycznie, tylko kiedy się zdenerwuje albo musi długo czekać na wejście do toalety. Cierpliwość i tłumaczenie żeby wcześniej szła robić siku i oczywiście pilnowanie żeby miała zawsze suche majtki jest jednak najważniejsze. Z czasem wszystko się unormuje. Życzę cierpliwości i wytrwałości bo wiem że 20 par mokrych majtek dziennie może załamywać smile
      • rybkaaa3 Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 22:07
        Dziękuje poohan smile wreszcie ktoś mnie zrozumiał wink
    • zaklinka_k Re: 3 latka- problem z siusianiem 12.05.12, 23:04
      Moja córeczka za 3 miesiące skończy 3 lata i mamy dokładnie to samo... woła siku ale majteczki już są lekko mokre. Też nie wiem co z tym zrobić. Mam nadzieję, że jakoś się to unormuje, bo od września do przedszkola...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka