Dodaj do ulubionych

Muszę sie pochwalić!

29.05.12, 23:34
Uważam,że mam najwspanialszego i najmadrzejszego wnuka na swiecie(darujcie te przechwałki starej babci,ale tak uważam!)-gada od dawna ma 23 m-ce-wie np.co to jest kameleon,zna dużo piosenek i wierszyków,sam je,a dzisiaj po raz pierwszy próbowalismy odpieluchowania ,tzn. wyszlismy na spacer z zapasem majteczek i spodenek ,bez pieluszki.Pełen sukces!-może jednorazowy,ale postęp nastapił 3x razy siusialiśmy pod drzewko(wcześniej sygnalizował cheć zrobienia siusiu na nocniczek,ale to były sytuacje jednostkowe)b. mu sie spodobało chodzenie bez pieluchy ,może zaskoczy!Jestem dumna z mojego szkraba!
Obserwuj wątek
    • k_pilarz Re: Muszę sie pochwalić! 29.05.12, 23:49
      ...moją córcię odpieluchowałam w tym samym wieku- miała równe 23 m-ce jak już na dobre pożegnała się z pieluszką smile
      Swoją drogą musi być Pani bardzo kochającą babcią skoro tak się Pani cieszy z sukcesów swojego wnuka...POZDRAWIAM!
      • zjawa1 Re: Muszę sie pochwalić! 29.05.12, 23:59
        W dzisiejszych czasach odpieluchowanie dziecka w wieku prawie 2 lat to faktycznie nieprzecietna umiejetnosc. Natomiast jakies 30 lat temu-sama pani pewnie wie skoro jest babcia-to byloby cos nienormalnego. Z racji tego, ze wtedy nie bylo ogolnodostepnych pieluszek jednorazowych. Ja bylam odpieluchowana po 1 urodzinach, podobnie jak moi bracia.
        Pieluszki tetrowe stwarzaly dyskomfort dziecka i dzieki temu latwiej mozna bylo sie ich pozbyc.
        Jesli chodzi o mojego synka to odpieluchowany w dzien zostal tez ok 2 urodzin-nagle i spontanicznie. W nocy przed 3 urodzinami.
      • oregano1 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 01:00
        Również serdecznie pozdrawiam,faktycznie kocham go nad zycie,ale to chyba naturalne jak sie jest babcia.Jest moim szczęsciem i słoneczkiem i cudem!!
    • paliwodaj Re: Muszę sie pochwalić! 29.05.12, 23:58
      droga Babciu, cieszymy sie z udanego wnuka. Ale bardzo niepokojace jest to ze Babcia uczy dziecko paskudnych, kompromitujacych i bardzo charakterystycznych dla Polakow zwyczajow - robienia toalety publicznej z kazdego parku, plazy, przystanku autobusowego, parkow narodowych ( tak , tak nie zapomne cuchnacego szczynami wejscia do Tatrzanskiego Parku Narodowego) . Babcia to bliska rodzina, ktora powinna dziecko nauczyc zwyczajaw powszechnie przyjetych w swiecie za poprawne.
      • 1maja1 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 00:04
        to wg ciebie co mam robic, jak np. stoje na przystanku z mlodym, a on mi mowi, ze chce sikac, w poblizu zadnego kibelka, jedynie troche roslinnosci, wiec co, mam pozwolic mu sie zlac w porty?? pytam powaznie.
        • zjawa1 1maja1 30.05.12, 00:06
          Pewnie masz woreczek wystawicsmile
          • 1maja1 Re: 1maja1 30.05.12, 00:14
            zjawa1 napisała:

> Pewnie masz woreczek wystawicsmile

no ale ten woreczek przeciez bedzie musial wyladowac w koszu na smieci, tam to dopiero bedzie cuchlo w taki upal, a przeciez nie schowam do torebki;D
            • zjawa1 Re: 1maja1 30.05.12, 00:19
              1maja1 napisała:

> zjawa1 napisała:
              >
              > > Pewnie masz woreczek wystawicsmile
              >
              > no ale ten woreczek przeciez bedzie musial wyladowac w koszu na smieci, tam to
              > dopiero bedzie cuchlo w taki upal, a przeciez nie schowam do torebki;D
              >
              Wieszsmile Powiem Ci taksmile sa rozne sposoby utylizacjismile
              Jedno jest pewne, kupska nieodrobaczonych psow na chodnikach wg. niektorych tutaj na forum sa bardziej porzadane niz siuski malego dziecka pod plotkiem...
              • 1maja1 Re: 1maja1 30.05.12, 00:23
                zjawa1 napisała:

> Wieszsmile Powiem Ci taksmile sa rozne sposoby utylizacjismile
                > Jedno jest pewne, kupska nieodrobaczonych psow na chodnikach wg. niektorych tut
                > aj na forum sa bardziej porzadane niz siuski malego dziecka pod plotkiem...

wiesz, mi serio jest glupio jak wystawiam mlodego lejacego na nature, ale a) zdarza sie to bardzo rzadko, bo zawsze sie upewniam przed wyjsciem, ze sie odsika, chociaz tych pare kropelek;D; b) tu gdzie mieszkam sporo pada, wiec usprawiedliwiam sie, ze suski zaraz sie naturalnie zutylizujatongue_out
      • oregano1 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 00:56
        He,he,naprawdę?,może wskażesz toalety dla niemowlaków,jakie maja oznaczenia?,przyznaję,nie zauważyłam w naszym środowisku,podpowiedz,jak uczysz swoje dzieci(jezeli je masz)podstawowej higieny,chetnie skorzystam z podpowiedzi.Pozdrawiam.
        • mikams75 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 15:09
          niemowlaki nosza pieluchy a male dzieci korzystaja z toalet dla doroslych.
          Jak nie ma, to krzak.
      • mama-ola Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 09:39
        > paskudnych, kompromitujacych i bardzo charakterystycznych dl
        > a Polakow zwyczajow - robienia toalety publicznej z kazdego parku, plazy, przys
        > tanku autobusowego, parkow narodowych

To nie musi zostać na całe życie. Faza odpieluchowywania rządzi się swoimi prawami.
        Moi synowie obydwaj sikali na dworze w wieku kilku lat, a teraz jest tak, że 7-latek tego nigdy nie robi (zawsze biegnie do domu), a 3-latek różnie, czasem na dworze, jak widać, że do domu nie zdążymy. Na nastoletniego/dorosłego obszczymura nie wyrośnie żaden z nich, moja w tym głowa smile
    • jul-kaa Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 00:00
      oregano1 napisała:
      > 3x razy siusialiśmy pod drzewko

OBOJE?!

(sorry, musiałam wink)
      • oregano1 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 14:07
        Jak musisz wiedzieć,to odpowiem,oboje bo Młodego trzymałam,to takie dziwne?
    • aleksandra1357 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 00:13
      Co do odpieluchowania, to uważam, że to wcale nie tak wcześnie, sukcesem można nazwać odpieluchowanie ok. 18 miesiąca życia (tak jak było to w przypadku moich dzieci, hehe).
      Ale zgryźliwość na bok - to mówienie, wierszyki i piosenki - to jest dopiero imponujące! Mój 22-miesięczny synek ledwo kleci zdania z 3 słów, a i tak jestem dumna, a co dopiero wierszyki. Brawo!
      • 1maja1 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 00:16
        Droga Pani Babciu, odpieluchowanie w tym wieku to jest sukces, ogromny, gratulacje dla wnusiasmile
        • oregano1 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 01:09
          Dzięki ,jestem dumna z Marcelka,ale to dopiero myśle początek naszej nauki w odpieluchowaniu,b.mu sie spodobało chodzenie bez pieluszki,po południu nie chciał dac sobie jej załozyć,chociaz podejrzewałam awarie tr.większą a z tą jeszcze na nocniku nawet sobie nie radził.Pozdrawiam.
          • 1maja1 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 10:01
            oregano1 napisała:

> Dzięki ,jestem dumna z Marcelka

jakie ladne imiesmile moja siostra tez ma Marcelka, troszke mlodszegosmile
      • paliwodaj Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 00:19
        >to wg ciebie co mam robic, jak np. stoje na przystanku z mlodym, a on mi mowi, ze chce >sikac, w poblizu zadnego kibelka, jedynie troche roslinnosci, wiec co, mam pozwolic mu sie >zlac w porty?? pytam powaznie.
        powaznie Ci odpowiadam ze nalezy zadbac o wizyte w toalecie przed udaniem sie na przystanek.
        • zjawa1 Re: paliwodaj 30.05.12, 00:22
          paliwodaj napisała:

> >to wg ciebie co mam robic, jak np. stoje na przystanku z mlodym, a on mi m
          > owi, ze chce >sikac, w poblizu zadnego kibelka, jedynie troche roslinnosci,
          > wiec co, mam pozwolic mu sie >zlac w porty?? pytam powaznie.
          > powaznie Ci odpowiadam ze nalezy zadbac o wizyte w toalecie przed udaniem sie n
          > a przystanek.
          Ty odpieluchowalas juz swoje dzieko? Pytam powaznie?!
          No chyba, ze cos przeoczylam i masz conajmniej 8 latka , ktory jest w stanie zalatwic swoje potrzeby tuz przed udaniem sie na przystanek.
        • 1maja1 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 00:26
          paliwodaj napisała:

> powaznie Ci odpowiadam ze nalezy zadbac o wizyte w toalecie przed udaniem sie n
          > a przystanek.

tak wlasnie robie, no ale zycie swoje... napisalam o tym post wyzej.
          • zjawa1 1maja1 30.05.12, 00:32
            Wiesz, mnie sie wydaje, ze paliwodaj zapomina o jednej kwestii, a mianowicie trakiej, ze mowa tu o 2 i 3 latkach, a nie o doroslych czy nawet duzych dzieciakach. Kurde doroslemu czasem zdarzy sie wysikac nie w WC, bo poprostu nie wytrzyma. Nie wiem ma problemy zdrowotne itp. Ze nie wspominam juz o bardzo malych dzieciach, ktore z przyczyn czesto fizjologicznych nie potrafia zatrzymac moczu.
            No ale wyrozumialosc i obiektywnosc jest cecha ludzi inteligentnych... Wieloplaszczyznowe rozpoznanie i indentyfikacja problemu rowniezsmile
            • paliwodaj Re: 1maja1 30.05.12, 08:39
              wyrozumialosc na co? na zabrudzanie fekaliami miejsc publicznych? no przepraszam, ale juz twojej wzmianki o inteligencji tutaj nie pojmuje.
              Jezeli dziecko z przyczyn fizjologocznych nie potrafi kontrolowac wydalania moczu, jasna rzecz ze zaklada mu sie pieluche, jezeli posiada te zdolnosc jest w stanie wytrzymac 1,5 -2 godziny bez potrzeby sikania na rabaty.
              Moje dzieci faktycznie dawno odpieluchowane, ale cale ich dziecinstwo spedzily poza granicami Polski , gdzie wysikanie sie pod drzewem karane jest mandatem 300$, wiec nie sikamy i udalo nam sie przezyc tak wiele lat. Oczekuje z niecierpliwoscia kiedy takie mandaty wprowadzone zostana w Polsce
              • zjawa1 Re: 1maja1 30.05.12, 10:00
                paliwodaj napisała:
                Oczekuje z niecierpl
                > iwoscia kiedy takie mandaty wprowadzone zostana w Polsce
                Naprawde, pomysl ty czasem jak cos napiszesz.
                Mysle, ze w Polsce moglby zostac takie mandaty dla niemowlat i malych dzieci-jak w tej dziwnej krainie do ktorej sie odwolujesz-jesli powstanie tak, jak np w Szwecji odpowiednia ilosc sanitariatow publicznych. Tym czasem w Polsce w niektorych miastach nawet chyba nie ma 1 kibelka w ktorym moznaby bylo sie zalatwic.
              • koza_w_rajtuzach Re: 1maja1 30.05.12, 10:11
                a mój syn ma 3 lata i zdarza się, że chce sikać co 10 minut, bardzo dużo pije, choć zdarza się, że przez 4 godziny nie musi się załatwiać. Czy w takim razie mam z nim w domu nie wychodzić czy zakładać pieluszkę? Ostatnio jechaliśmy ponad godzinę czasu autem i trzy razy poprosił o zatrzymanie się, bo bardzo chciało mu się siku (rzadko tak ma, zwykle nie musi załatwiać się w czasie podróży). Dwa razy się zatrzymaliśmy (za każdym razem w lesie, nie widziałam tam żadnych toalet), za trzecim razem zignorowaliśmy to uznając, że już blisko i wytrzyma.. niestety nie wytrzymał. Moja córka nigdy publicznie się nie załatwiała, nawet na początku odpieluchowania, mówiła, że chce siku i miałyśmy spokojnie jakieś 15 minut, żeby dojść do jakiejś publicznej toalety, poszukać czegoś, bo była w stanie tyle wytrzymać. Mój syn jak mówi, że chce siku to znaczy, że już mu się bardzo zaczyna chcieć i możemy poczekać nie więcej niż minutę, bo dłużej może być już ryzykowne. Jakiś innych spraw nie załatwia na trawkę, tylko siku, ale psy czy koty przecież też robią siku na trawę i nikt się o to nie czepia. A tak w ogóle to uważam, że jest za mało miejsc, gdzie można się załatwić. W moim mieście (25 tys. mieszkańców) są dwie publiczne toalety, można też załatwić się na PKP czy PKS i to tyle. Jak córka była mała, to kilka razy zdarzyło się, że w sklepie zachciało jej się siku, za każdym razem gdy pytałam się czy jest tu jakaś toaleta, gdzie dziecko mogłoby się załatwić (odpieluchowałam ją późną jesienią i z toalet publicznych jeszcze w zimie musiałyśmy korzystać, potem bez problemu trzymała mocz przez wiele godzin po załatwieniu się w domu) i zawsze okazywało się, że nigdy nie ma toalet, więc zrezygnowałam z pytania się o to. Jak jedziesz w podróży to też dziecko nie ma gdzie się załatwić. Mi nie przeszkadza to, że publiczne toalety kosztują, przeszkadza mi tylko to, że jest ich za mało.
              • oregano1 Re: 1maja1 30.05.12, 14:17
                Naprawdę,nie mogę zrozumieć Twojej frustracji z powodu,że małe dzieciątko siknie pod krzaczkiem,to nie żul po piwsku!,tak jak wcześniej ktoś wspomniał,gdyby były toalety dostępne to po pierwsze,czyste to na pewno korzystalibyśmy z tych dobrodziejstw,mówimy o małych dzieciach to naturalny proces,na pewno w moim zamiarze ,nie ma mysli ,aby mały przyjął to formę za oczywistość,wierz mi ,mamy w domu toaletę i nocniczek,przed wyjściem wysadzałam go ,ale to podkreślam to małe dziecko i dopiero uczy się zasad higieny.
    • camel_3d Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 08:41
      no to supersmile)))

• koza_w_rajtuzach Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 09:30
      Fajnie, na pewno masz wspaniałego wnuka i widać, że bardzo go kochasz smile. A głupimi komentarzami się nie przejmuj.
    • mikams75 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 10:10
      no i fajnie. Gratuluje!
      Choc moje dzeicie odpieluchowalam dwa miesiace wczesniej a z gadaniem i wiedza tez byla daleko ponad norme. Ale to akurat jest zalezne od tego jak sie spedza czas z dzieckiem. Sam sobie tego kameleona nie wymyslil, ktos mu musial powiedziec.
      • agar2208 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 16:12
        Gratulacje dla babci i wnuka.
        Jak bym moją mamę czytała hihih, która poz wnukami świata nie widzi.
        Co do sikania pod krzaczkami, to w Polce nie jest to karalne. a dziecko to nie dorosły i nie zawsze potrafi (zwłaszcza na początku ) "trzymać siku". Przecież nie jest tu mowa o sikaniu na srodku chodnika itp.Tym bardziej, ze w Polsce nie ma na każdym kroku toalet, nie mówiąc juz przy placach zabaw.
        Więc my matki Polki jakos sobie radzimy wink
        • agar2208 Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 16:14
          Dodam jeszcze, ze lepiej jak dziecko wysika się pod krzaczek, dalej od drogi niz nasika w majtki a i tak wszystko wycieknie np na chodnik wink
    • w-za-duzym-swiecie Re: Muszę sie pochwalić! 30.05.12, 16:14
      Gratulacje dla Babci i wnuczka!smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka