Dodaj do ulubionych

2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!!

30.05.12, 22:24
Szukamy z mezem pomocy, bo juz nie dajemy rady sad

Nasza 2 letnie corka nie przesypia nocy. Kladziemy ja spac z uwzglednieniem codziennego rytuału ok 21 (wczesniej nie ma szans). Ania spi w swoim lozeczku w zwoim pokoju. Lubi tam spac. W naszym malzenskim lozku lubi mniej.

Zatem - zasypia o 21 i do polnocy budzi sie 2-4 razy. z placzem, wolajac nas rozpaczliwie siedzac na swoim lozeczku (80X160), gdy ktores z nas przyjdzie to pokazuje, zeby sie obok niej polozyc, bieze misia pod pache i zasypia... ale spi czujnie, jak tylko wstaniemy z jej lozeczka, reaguje i powtorka z rozrywki. Jesli uda sie, ze zasnie i wyjde to za pol godziny to samo.

Gdy nie przychodzimy albo gdy nie placze tylko ma "inny plan" to przychodzi do salonu i mowi "mama/tata oć" i trzeba z nia sie polozyc.

To do polnocy. O polnocy my sie kladziemy spac i wtedy sie zaczyna masakra. Budzii sie co ok 1h! Bierzemy ja do siebie, nie jestesmy przeciwni spaniu z dzieckiem ale wtedy jest gorzej... ona marudzi, poplakuje, wierci sie potwornie(u siebie spi ladnie...jak spi), rozpycha, przewraca... my dorosli nie mamy szansy sie wyspac! A szefa g. obchodzi, ze nam 2 latka nie chce spac!

Rano wstaje miedzy 7-9, czasem ma dzienna drzemke, czasem nie, czasem ma duzo wrazen, czasem nie a nocki sa takie same! Jako niemowle spala lepiej, choc przyznam, ze nigdy calej nocy nie przespala ale poki to bylo 1-2 razy to wstawalo sie na autopilocie i juz a teraz... koszmar, pomocy!

Lekarze.. oczywiscie, ze bylismy. Pediatra, ze taki egzemplarz a psychiatra przepisal leki ktore nic nie zmienily. USG brzucha-ok, krew, mocz, kupa-ok

W rozpaczy chcielismy ja przetrzymac. Przez 3,5h gdy wstawala odporowadzalismy do lozeczka i wychodzilismy, bez powodzenia... ciagla histeria, superniania by sie zdziwila uncertain

Corka jest dzieckiem wrazliwym, zeby nie powiedziec nadwrazliwym. Rozwija sie pieknie, jest pogodna i wesola. Jest tez dzieckiem bardzo absorbujacym, wymaga ciaglej uwagi od opiekuna, sama sie bawi moze 2 minuty ale ok, takie dziecko to nie problem. Rodzina pelna, bez awantur, ja jestem z nia w domu, maz wraca o normlanej porze, swietnie razem spedzaja czas, dni sa naprawde fajne!

0-6m-ca darla sie calymi dniami. usg glowy, brzucha, neurolodzy, pediatrzy - zdrowa jak ryba, taki typ
6-12 - darla sie w normie
12-24 super gdyby nie noce, ktore masakruja nam i dni...

Zdaje soebie sprawe, ze malo jest takich dzieci ale moze jest tu mama z podobnym dzieckiem?
Obserwuj wątek
    • aleksandra1357 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 00:09
      Hm, mój prawie dwulatek budzi się w nocy co godzinę, dwie, i ma tak od urodzenia, ale nie krzyczy. Śpi ze mną i zatykam go cyckiem, więc trochę inaczej niż u Ciebie. Dla mnie to jest norma.
      Mój starszy syn przespał pierwszą noc w wieku 3 lat. Budził się 10 razy w ciągu każdej nocy. Dawałam mu smoczek. Czasem krzyczał i histeryzował. Przeszło samo z czasem, choć nie było łatwo i jednak spał chyba lepiej niż Twoja córka.
      Pewnie nie pomogłam, ale rozumiem i przytulam...
      Nie wiem, co konstruktywnego napisać: zbadać w dobrym laboratorium pasożyty (ciężko je wykryć), spać jednak blisko dziecka, jeśli nie jednym łóżku, to jakoś obok. No i jest taki lek Melissed, taki syropek uspokajający, może spróbujcie. Niby od 6 lat na etykiecie, ale ja w chwilach zwątpienia wlewałam to w mojego 2-latka litrami wink
      • jombusiowa Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 07:07
        hmmm mój się budzi tak od 3 razy-to uznaję za niebudzenie sięsmile do miliarda razy-zazwyczaj te 6 to spokojnie. Ja daje pierś, czasem udaje się nie dać-wtedy glaskam. Synek śpi tak od ok 20.30 do 6 max.7 (więc twoja śpiąc 7-9 to śpi długo...). Ja daję sobie czas do 3 roku życia.
    • happ_y Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 08:13
      Mój syn się tak budził dopóki spał w łóżeczku. Okazało się, że po prostu przy przekręcaniu i nocnym wierceniu obija się o szczebelki. Ochraniacz nie pomógł. Skończyło się jak go przenieśliśmy do dużego łóżka. Teraz najczęściej przesypia całe noce. Zdarzają mu się pobudki, ale rzadko. Może w tym tkwi problem?
      • evrin Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 19:41
        Corka spi w duzym lozku 80x160, tez myslalam, ze moze problem tkwi w szczebelkach ale jak widac-nie.sad
    • isiaisia Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 09:02
      czesc, ja coprawda nie mam aż takiego "egzemplarza" ale tak mnie naszło, że może było by lepiej gdyby spała z 1 rodzicem? moze u was jest jej niewygodnie? jesli jest mozliwosc to moze u niej w pokoju? nie wiem - dostaw sobie fotel rozkłaany obok, materac, polówkę czy co tam macie?
      wydaje mi się, że ona potrzebuje bliskosci ale w waszym małżeńskim jest jej ciasno/niewygodnie/mało komfortowo

spróbuj, skoro siedzisz z nią w domu (nie pracujesz?) to mozesz poeksperymentować, jesli klapa to zawsze mozesz isc spac w czasie jej drzemki,
      ja siedze z małą w domu do 17, potem ide do pracy wracam 24-1, spie do 7-8, i potem w dzien ide normalnie spac z małą

powodzenia i spokojnych nocy
      • kanga_roo Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 09:11
        a śpi w ciemności, czy przy świetle? może, kiedy sie przebudzi i jest ciemno, to się denerwuje?
        zastanów się też, co je/pije przed snem. może jest głodna/spragniona, albo przeciwnie, najedzona i ma kolki lub wiatry?
        moja młodsza bardzo długo budzila się w nocy i przychodziła do naszego łóźka, ale wiedziałam, że potrzebuje tulenia, więc nie protestowałam. no, ale ja chodziłam do pracy, a Ciebie córka ma na wyłączność w ciągu dnia.
        • antyka Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 10:27
          Sprawdz pasozyty w dobrym labie + koniecznie lamblie.
          Najlepiej w kraju bada lab. Felix z Wawy (przyjmuja paczki kurierskie).

Moja corka miala lamblie - po odrobaczeniu z dnia na dzien przestala sie budzic.

Jesli cokolwiek Ci wyjdzie, idz do dr. Ozimka (przyjmuje pryw. w Warszawie)
    • albero333 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 10:28
      Nie pocieszę Cię. Mój syn tak miał do 3 roku życia. Budził się kilka razy w ciągu nocy i trzeba było do niego przyjść. Na początku zatykałam piersią i spał dalej, potem jak go odstawiłam problem nie zniknął, więc przychodziłam głaskałam, kołysałam tuliłam, a on i tak budził się po kilkudziesięciu minutach czasem po godzinie lub 2.
      Doskonale pamiętam jak nienawidziłam tego nocnego wstawania i ile to nocy przekimałam na podłodze lub na krześle obok jego łóżeczka. Ba nawet wprowadziliśmy sobie nocne dyżury z mężem: ja wstawała do 4 nad ranem a on od 4 do rana. (Oboje pracowaliśmy). Najgorsze były noce jak był chory, w tedy nie było mowy o żadnym spaniu. Młody odespał w dzień a my niestety musieliśmy chodzić do pracy.
      Za żadne skarby nie chciał spać z nami. Jak tylko go wzięłam do naszego łóżka to natychmiast płakał i uciekał do siebie.
      Czasem pomagało jak spał na mnie. tj kładłam go sobie jak niemowlę na piersi i kołysałam swoim ciałem. Wprawiłam się do tego stopnia, że potrafiłam sama zasnąć z nim na brzuchu.
      Mąż z kolei leżąc w łóżku układał sobie poduszki pod kolana i brał małego właśnie na swoje nogi, także kołysząc nogami usypiał go.
      To pozwalała nam wyeliminować choć częściowo wstawanie do niego, ale do wyspania się było daleko. Jak raz na kilka miesięcy udało nam się przespać ciągiem 6h to było święto w domu, a ja byłam wypoczęta jak młody bóg smile
      Dodam, że od urodzenie miałam z nim kłopoty ze snem. Nigdy nie przesypiał nocy.
      Robiłam podobnie jak Ty badania, pytałam kogo mogłam i niestety nie znalazłam żadnego rozwiązania.
      Czytałam gdzieś, że po prostu u niektórych dzieci układ nerwowy rozwija musi dojrzeć, a niedojrzałość objawia się kłopotami ze snem. I że to jest fizjologiczna sprawa do 3 roku życia. Najbardziej niestety skłaniam się do tej teorii.
      Jak skończył 3 lata, w zasadzie to już przed trzecimi urodzinami zaczął budzić się rzadziej i częściej zdarzały mu się przespane noce. Teraz ma 4 lata i śpi dobrze. Nie budzi się. Choć oczywiście czasem rozpłacze się w środku nocy bez przyczyny, albo będzie postękiwał.
      Na szczęście zdarza się to teraz rzadko. Mam teraz teorię, że jak ma dużo ważnych dla niego przeżyć to odreagowuje w nocy i gorzej śpi. On jest wrażliwcem, choć tego nie okazuje w dzień, ale jak nabroi i na niego na krzyczę to od razu gorzej śpi w nocy.

Teraz mam też 20 miesięczną córkę, z którą jest lepiej bo rzadziej się budzi, ale też budzi się w nocy zwykle 3 x. Raz przed północą, raz ok.2-3 i potem ok.6-7. Czasem jest to tylko jedna pobudka nad ranem i wtedy zaliczam noc w poczet przespanychsmile Ale tym razem byłam mądrzejsza. Od początku spałam z córką w jednym łóżku i od początku do teraz zatykam ją piersią w razie pobudki i dzięki temu jestem wypoczęta, bo śpimy obie dalej.
      Ona jest mniej wrażliwa. Ale jak widać moje dzieci tak już mają.
      Zadziwiające jest to, że przez 2 lata walczyłam z nocny wstawaniem i mocno mnie to wyczerpywało, a jak pojawiła się córka to już tego nie odczuwam. Siła przyzwyczajenia.
      Pociesz się, że został jeszcze rok i to już bliżej niż dalej........ smile
      • aniaolawa Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 10:48
        Myślę ,że Twoja córka nie chce spać sama w pokoju, ale też źle jej z Wami w łóżku (pewnie jej za ciasno lub za gorąco). Wyjściem było by wstawienie jej łóżka do Waszej sypialni ,nawet złączenie go z Waszym. Dziecko będzie miało poczucie bezpieczeństwa , że jesteście blisko oraz wygodę we własnym łóżku. Spróbujcie..Niewiele ryzykujecie ,a możecie wszyscy na tym zyskać. Jestem przeciwniczką odsyłania dziecka na noc do własnego pokoju, jeśli nie jest na to gotowe. A tu to tak wygląda, że dziecko czuwa całą noc , czy Wy jesteście przy nim. Wy się męczycie, ona również. Zupełnie bezsensu...Wiecznie z Wami nie będzie chciała być. Przyjdą czasy ,że będzie uciekać od rodziców i cieszyć się w "wolnej chaty". Ciesz się tym ,że Twoja córka potrzebuje bliskości.
    • agnieszka_sn6 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 10:47
      Może się czegoś boi? Albo potrzebuje bliskości? (W dzień więcej przytulaj, ja moją 3 latkę, jak wróci z przedszkola średnio co 15-20 minut przytulam bo sama przychodzi i tego potrzebuje)
      Taka mi myśl przeszła przez głowę
      próbowałaś ją podpytać? Może jakoś po swojemu ci wytłumaczy
    • pysia_35 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 14:46
      hej, opisałaś mojego synka. Dokładnie. Róznica tylko jedna - nie spi w swoim łóżeczku, mimo wielu miesiecy odkładania, próbowania, itp. Pierwsza przespana noc jak miał dokładnie 2 lata i tydzień. Od tej pory z wyłączeniem okresów kataru, coraz lepiej - teraz ma 2,5 roku. Średnio 5-6 nocy przesypia dobrze, czasem jedna na tydzień z kilkoma pobudkami, ale bez histerii, raczej udaje sie go po kilku minutach uspokoić i śpi dalej lub nie spi ok. 1-2 gpodzin ale bez płaczu. Maksymalnie 2-3 pobudki jednej nocy. Też został przebadany w każdym calu, też określony jako taki egzeplarz. Jak miał 6 miesięcy to byłam bliska obłędu, potem troche sie poprawiło - o dziwo zlozyło sie to z odstawieniem od piersi i mam przewiadczenie ze karmienie piersią mu wyraźnei nie słuzyło ( przez cały okres karmienia były starszne z nim kłopoty, nie chciał jeść, miał kolki, refluks, itp)...Niestetey nie mam dobrej rady. Pociesze cie tylko ze to mija i jesteście już prawdopodobnie przy końcu tego horroru. Powodzenia !
    • maja.london888 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 17:34
      A ogląda TV przed snem? Może ogląda jakieś bajki, które jej się potem śnią? U nas przez jakiś czas też córka budziła się z płaczem (a nawet histerią) w nocy, a powodem był bajki z tv oglądane u babci (w domu ogląda przed snem tylko Krecika, Reksia lub Kota Filemona na dvd, max. pół godziny).
      • evrin Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 19:47
        Corka oglada tylko swinke Pepe smile takze to nie bajki.
    • evrin Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 19:53
      Bardzo dziekuje wszystkim za wpisy.

Przyznam, ze myslelismy nad wstawieniem jej lozeczka do naszej sypialni ale obawialismy sie, ze trudno ja bedzie przeprowadzic. teraz gdy spi w lozku 80x160 takiej opcji juz nie ma, nie zmiesci sie.

Na pasozyty nigdy jej nie badalam ale chyba zrobie to we wlasnym zakresie, bo pediatra mnie wysmial, jak o tym kiedys wspomnialam.

Do 3 roku zycia powiadacie...? a niech bedzie i jeszcze ten rok, byle to sie skonczylo!

karmilam corke 10 miesiecy i tez mysle, ze jej cyc nie sluzyl, same kolki i wrzaski, ze albo nie leci, albo za bardzo leci, karmienie tylko w pozycji lezacej... nie wspominam tego milo.

sprobuje tej meliski i jeszcze melatonine dzis mi pediatra podsunela.

jeszcze raz dziekuje
      • mruwa9 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 20:05
        zmiencie loko na wieksze, zeby dorosly mogl sie zmiescic obok corki i na zmiane dyzurujcie,jednego dnia w nocy wstaje mama, drugiego-tata. Wtedy przynajmniej co druga noc kazde z was przespi bez przeszkod. Duze lozko, zeby rodzic mogl sie polozyc obok corki i w ten sposob dospac noc. Po drugie, moze mala lampka, ledwie rozswietlajaca mrok?
      • antyka Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 21:44
        Pediatra jest idiota, jesli wysmiewa problem pasozytow u malego dziecka.
        Pamietaj, zeby zbadac je w porzadnym labie ( i nie mam na mysli sanepidu).
        Pasozyty b. rzadko wychodza w badaniach...
        • evrin Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 22:52
          dzieki, przeszukam internet, bo nie wiem, jakie laboratoria we Wroclawiu sa rzetelne.

* Corka jest czesto tulona, obsypywana buziaczkami, jest oczkiem w glowie i nas i dziadkow
          *w pokoju ma mala lampke, czasem zapaloną, czasem nie, nie wplywa to na jakosc nocki sad
          * Duzergo łózka w najblizszym czasie na pewno nie kupimy, za duzy wydatek, niedawno kupilismy to, na ktorym spi teraz. Od bidy spie tam z corka, jak nie ma wyjscia to i cala noc ale budze sie polamana. Tej kwestii na razie nie rozwiaze
          • mruwa9 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 31.05.12, 23:16
            odsprzedac male lozko, kupic wieksze. Albo nadal sie meczyc i spac pozwijana w sinusoide, jesli tak lubisz. Twoj wybor.
            • asia.xyz Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 01.06.12, 00:04
              Zawsze mozesz tymczasowo kupic najtanszy podwojny materac i wstawic zamiast lozka. Wasz sen jest chyda wazniejszy niz pare groszy. Ja tez sie sklaniam do teorii o poczuciu bezpieczenstwa. Moje dzieci w tym wieku nie dalyby sie zostawic w osobnym pomieszczeniu w dzien a co tu mowic w nocy. Sprobuj spac z nia przez jakis czas ale bez wychodzenia. Nie zostawiaj jej samej. Moze wez komputer albo ksiazke ze soba jak juz zasnie. Chodzi o to zeby nie zostawiac jej samej. Wiem ze to dla niektorych moze byc uciazliwe ale mija szybko i zalezy co dla was gorsze brak wspolnego wieczoru tylko we dwoje czy niewyspanie.
              • mruwa9 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 01.06.12, 00:23
                he he, a moje dzieci wyspaly sie ze mna od urodzenia, przez okres niemowlecy i poniemowlecy, i w tym wieku to juz zdecydowanie byly gotowe do calkiem bezbolesnej eksmisji z mojego lozka, a jakosc ich snu po 2. urodzinach byla bardzo zauwazalnie lepsza.
                No, ale to ja sie powinnam bac, ze mlode sie przyzwyczaja i w zyciu nie opuszcza rodzicielskiej sypialni..
                Widac kazde dziecko swoj limit nocnej upierdliwosci musi wykorzystac.
                • doti_2 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 01.06.12, 09:54
                  moja córa też miała kłopoty ze snem. Pomogło:
                  - duże łóżko 90x200 (bo śpi czasem nawet w poprzek, a kręcenie zboku na bok jest nagminne)
                  - zaspokajanie jej potrzeb (z czasem było ich coraz mniej). Ja spałam z nią w łóżku lub na podłodze.
                  - upływ miesięcy i lat - wyrosła
                  Nie pomogło:
                  - przetrzymywanie
                  - szukanie przyczyn medycznych

• antyka evrin 01.06.12, 16:02
                    poogooglaj sobie na forum Alergie oraz Pasozyty i candida, to przekonasz sie, ze tak naprawde dobrze robale bada Felix z Wawy i dlugo dlugo nic sad
      • mika_p Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 01.06.12, 17:23
        Pożycz od kogoś materac i sprawdź, czy nie pomoże, jak mała przyjdzie w nocy do waszego pokoju, ale będzie spać oddzielnie. Przez kilka nocy nawet na kiepskim materacu nic jej nie będzie. A może masz materacyk z łóżeczka?
        W takim układzie łatwo dziecko potrzymac za rękę, jak się budzi, pogłaskac czy nawet wymamrotać coś praktycznie przez sen.
    • kol.3 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 01.06.12, 18:03
      Wstawcie wyreczko dziecka do swojej sypialni. Nie pozwalałabym na spanie w jednym lóżku, bo potem nie odzwyczaisz.
    • michasia52 Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 01.06.12, 21:47
      Czy kiedy byla malutka mila plesniawki, kolki niemowlece, odpazenia pieluszkowe?
      Jesli tak to mogloby swiadczyc ze moze miec przerost candidy. Moja corka nie dawala nam spac w nocy z tego powodu ale ja widzialam ewidentnie ze ja boli brzuszek. Potem okazalo sie ze ma jeszcze lamblie.
    • evrin Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 02.06.12, 18:37
      Dziewczyny, bedziemy spac z corka w jej pokoju. Pekla nam rura od centralnego, mamy zalana podloge i sciany w sypialni i do wyboru - spanie w salonie na niewygodnej sofie ( z dzieckiem sie tam nie zmiescimy, jak przyjdzie w nocy) albo wstawic nasze malzenskie lozko do jej pokoju i... wstawilismy!!!

Jej meble z zabawkami wyladowaly w salonie a u niej w pokoju jest rodzinna sypialnia smile Melatonine odstawiam (dalam tylko 1 tabletke ), zeby zobaczyc, czy to wspolne spanie cos da. No ciekawa jestem, jak to wyjdzie, w sumie to sie bardzo ciesz, ze zostalismy zmuszeni do takiego eksperymentu smile

Pozdrawiam Was kiss
    • mamuska91no Re: 2 latka budzi sie 6 razy w nocy... POMOCY!!! 13.05.14, 22:11
      no i się nie dowiedziałam jak historia się skonczyla...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka