lucyna_1980 04.06.12, 11:51 Czy jest on zbędny gdy dziecko zaczyna naukę? w sensie, ze jeszcze się nie rozpędza tylko na nim chodzi? Czy raczej od samego poczatku nauki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tempera_tura Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 12:03 Warto w celu wychowawczym. Niech dziecko wie że zawsze i wszedzie na rowerze ma mieć kask. Odpowiedz Link Zgłoś
milou_milou Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 12:03 Ja przyzwyczajalam od samego poczatku, ze rowerek = kask. Teraz jak tylko widzi rowerek, to sie klepie w glowe, zeby mu go zalozyc. Ma 19 miesiecy i dopiero uczy sie jezdzic na puky. Odpowiedz Link Zgłoś
emily_valentine Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 19:11 milou_milou napisała: > Ja przyzwyczajalam od samego poczatku, ze rowerek = kask. Teraz jak tylko widzi > rowerek, to sie klepie w glowe, zeby mu go zalozyc. Ma 19 miesiecy i dopiero u > czy sie jezdzic na puky. U nas jest dokładnie tak samo! Młody najwięcej jeździ po domu i nie chce się ruszyć na rowerku, jeśli nie ma na głowie kasku. Czasem nie chce mi się iść do drugiego pokoju po kask, ale Młody stoi i klepie się po głowie i mówi "ka" Sama go zresztą tego nauczyłam, że rowerek = kask Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 12:05 Od poczatku. Tu nie chodzi o to czy przy nauce bedzie potrzebny czy nie tylko o to,żeby dziecko wyrobiło sobie nawyk-wisadam na rower zakładam kask. Jak mój syn sie uczył to mówiłam mu,ze laufrad to jest taki motorek a jak ludzie jeżdżą motorami to mają kaski wiec jesli on chce być prawdziwym "motorzystą" to musi jeździć w kasku.Teraz ma 5 lat i nie wsiądzie na rower bez kasku mimo,ze my w kaskach nie jeździmy (a powinniśmy,żeby dac mu przykład). Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 12:22 lucyna_1980 napisała: > Czy jest on zbędny gdy dziecko zaczyna naukę? Tak, jest niezbędny żeby dziecku wyrobic nawyk korzystania z niego. Odpowiedz Link Zgłoś
aphoper1 Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 13:05 Tak jak poprzedniczki - od początku. Teraz moja Córka nie może się nadziwić, jak widzi dziecko na rowerze bez kasku Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 13:26 od poczatku, choc moja na poczatku dreptala z rowerkiem po domu bez kasku, ale jak tylko wyszlysmy z domu to zawsze z kaskiem. Wlasnie, zeby sobie nawet innej opcji nie wyobrazila. Poza tym nawet drepczac z rowerkiem dzieciak moze sie wywalic i walnac glowa o murek, kraweznik czy cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 16:16 Spacerując bez rowerka, też można się potknąć i w coś walnąć głową... Argument o wyrabianiu nawyku znacznie mocniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 17:54 mozna, ale ryzyko ze dziecko nie utrzyma sprzetu czy sie zagapi a rowerek mu "zagrodzi" droge jest duzo wieksze niz podczas zwyklego spaceru bez rowerka. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 14:59 To ja się wyłamię - póki nie jeździ jak szalone to nie daję kasku. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 15:20 po co? jak to jest, ze 30 lat temu uczylismy sie bez kaskow jezdzic i zyjemy, a teraz od razu kaplica jak tylko dziecko pomysli, ze bez kasku? Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 05.06.12, 19:39 murwa.kac napisała: > jak to jest, ze 30 lat temu uczylismy sie bez kaskow jezdzic i zyjemy, a teraz > od razu kaplica jak tylko dziecko pomysli, ze bez kasku? Ci co żyją to żyją, ci co nie żyją już nie przemówia. Sporo tych bezkaskowych wtedy dzisiaj tez uważa kaski za zbędne... no cóż ... mniej głupków i ich dzieci na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1357 Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 16:20 Moje jeździ raz w kasku, raz bez. Zostałam na tym forum już nie raz mocno skrytykowana, ale niestety nie uznaję kasku za konieczny. Moi obaj synowie jeżdżą na rowerach najczęściej bez kasku. Dużo więcej obrażeń odnieśli ganiając się po domu, niż na rowerze. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 17:10 Moje dzieci nawet na foteliku rowerowym jeździły w kasku... A od kiedy Młody się poślizgnął na piachu, przewrócił i przejechał głowa tak, że cały bok kasku był starty do żywego (czytaj: styropianu), to kask jest zawsze i wszędzie. Co więcej: raz zapytał mnie, czy może bez kasku, bo dzieci po drodze jeździły bez. kazałam mu założyć i za moment te inne dzieci na drodze tez miały swoje Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 18:27 Ja tam akurat jestem zwolenniczką "wyrabiania nawyków", bo jak trzeba to trzeba i nawyk nie ma nic do rzeczy. Natomiast czysto utylitarnie - jeżeli dziecko na laufradzie rozwija duże prędkości (znałam takiego małoletniego sprintera, popylał aż się kurzyło), to kask jest potrzebny. Ja to tłumaczę na chłopski rozum - złamana ręka czy noga się zrośnie, a rozbity łeb może być przyczyną poważniejszych kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
noemi29 Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 04.06.12, 23:34 Mój syn ma kask od początku - w ramach wyrabiania nawyku. Teraz ma 3 lata i bez kasku nie wsiądzie. Bardzo sie cieszę, bo gdyby nie kask, to kilka upadków skończyłoby się dość poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaorzeszka Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 05.06.12, 05:46 Jak jeździł po domu to bez kasku. I jak po ogrodzie to też, ale tam nie da się rozpędzić. Jak poza domem, to wdrożyłam mu do główki, że pan ze straży miejsiej pilnuje, aby wszystkie dzieci miały kaski. I że jak go spotkamy to nie będzie zadowolony. Tak, że jasne zasady ma. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 05.06.12, 08:46 no wlasnie na poczatku jest najwazniejszy... bo jeszcze nie umie, moze sie przechylic..itd--- > Czy jest on zbędny gdy dziecko zaczyna naukę? w sensie, ze jeszcze się nie rozp > ędza tylko na nim chodzi? Czy raczej od samego poczatku nauki? Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 05.06.12, 08:55 Kask od poczatku. W razie upadku, gdy sie uczy szczegolnie. I w ramach przyzywyczajenia, ze kask nalezy do roweru . Choc znajomy z izby przyjec mowi zawsze, ze chronia "tylko" glowe, najczesciej przyjezdzaja dzieciaki z rozbitym nosem albo jakos tak Odpowiedz Link Zgłoś
jombusiowa Re: Kiedy kask na rowerku biegowym? 05.06.12, 12:30 Pierwsze dni były u nas bez kasku-ale to było raczej prowadzenie rowerka w domu. Teraz kask jest-i w domu i na dworze mimo,że młody baaaaaardzo wolno chodzi na rowerku. Odpowiedz Link Zgłoś