Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie

11.07.12, 18:35
Witam,
Mój synek ma 2 lata i 8 miesięcy. Po raz kolejny go właśnie odpieluchowuję, tym bardziej, że za półtora miesiąca idzie do przedszkola. Generalnie jest koszmarnie, tak jakby było mu wszystko jedno. Oczywiście trzeba go pilnować z siusianiem - jeszcze nie zdarzyło mu się przyjść i powiedzieć, że mu się chce. A jak się go nie zmusi, to sika w majty. O tym gorszym już nie wspomnę.... robi kupę również w majtki i nawet nie mówi, że ją ma....
Generalnie jestem tym lekko załamana, tym bardziej, że to już kolejne podejście. Od razu powiem, że to moje drugie dziecko, ze starszą to był jeden dzień i już. Tym bardziej wydawalo mi się, że drugie dziecko załapie to "ot tak". Widocznie się myliłam.
Chciałam poznać Wasze doświadczenia z odpieluchowaniem - może się trochę pocieszęsmile
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: odpieluchowanie 11.07.12, 20:47
      Skoro nie sygnalizuje potrzeb, załatwia się w majtki i nawet mu to nie przeszkadza to znak, że jeszcze nie czas na odpieluchowanie. Kiedy będzie na to czas, to załapie "ot tak".
      • sokhna Re: odpieluchowanie 11.07.12, 21:47
        Dokladnie, podpisuje sie pod tym.
        Zapewne zdazylas zauwazyc, ze Twoje dzieci w roznym czasie zaczely siadac, chodzic czy mowic... z siusianiem jest podobnie. Jak bedzie gotowy to tez stanie sie to najprawdopodobniej w jeden dzien.
    • karolina17w Re: odpieluchowanie 12.07.12, 11:36
      U nas tak samo. W przyszłym tygodniu kończy 3 lata i nic - robi pod siebie i nie sygnalizuje za bardzo, jedynie co jakiś czas. Wg pediatry syna ma prawo do 4 lat wołać, ale mam nadzieję, że to tak długo nie będzie trwało smile
    • ap_3 Re: odpieluchowanie 12.07.12, 12:10
      Pocieszę Cię - u nas udało się dopiero za 4 razem.
      Nic na siłęsmile W końcu sam załapiesmile
      Życzę cierpliwoścismile
    • 0madi Re: odpieluchowanie 12.07.12, 14:07
      Moja corcia ma juz 3 lata i wlasnie cwiczymy sikanie do nocnika 2 tydzien z rzedu. To jest juz nasze trzecie podejscie (ostatnie bylo w lutym), wczesniej sikala i srala pod siebie i nic nie komunikowala, a siadanie na nocnik konczylo sie placzem. Teraz, odpukac, jest o wiele lepiej, lata tylko w majtkach (pieluchy zakladam tylko na noc), w pierwszym tygodniu sadzalam ja na nocnik srednio co 2 godziny od ostatniego sikania i sikala, rano jak wstaje od razu sadzam ja na nocnik, powtarzajac ze nie moze robic w majtki, tylko do nocnika. Na poczatku nagradzalam ja czekoladkami, a jak nie chiciala usiasc to straszylam ze krasnoludki przyjda i zabiora zabawki, teraz juz tego nie robie smile W tym tygodniu juz wola ze chce siku, i sika smile, czasami nie zdazy i zrobi w majtki - trudno, ale dalej podpytuje czy chce siusiu lub kupke i sadzam wtedy tyko jak zakomunikuje. Z kupa jest troche gorzej bo robi w majty, dopiero wczoraj udalo jej sie zrobić pierwsza do nocnika. Przy pierwszych podejsciach sikalam razem z nia smile ja do sedesu, ona obok do nocnika. Zycze powodzenia !!! Jak teraz sie nie uda prosze odpuscic na jakis czas. Moja tez chodzi do przedszkola i panie zmienialy jej pieluche, teraz ma wakacje nocnikowe.
    • wpokoiku_nastoliku Re: odpieluchowanie 12.07.12, 17:01
      Nasza corka zaczela sikac na toalete jak za przycisnieciem guzika w trzecie urodziny, rano wstala i powiedziala, ze nei chce wiecej pieluchy i od tej pory zadnej wpadki! Z kupka bylo gorzej, bo robila w pieluche (cwaniara robila dopiero jak zakladalam jej pieluche na noc) prawie do 4 roku zycia... Teraz ma ponad 4 i od ok 3-4 mcy chodzi na toalete.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka