Dodaj do ulubionych

Odpieluchowanie

09.07.16, 08:14
Tak, tak! Nie pomylilam for, celowo pisze na Niemowlu. Bo moze by tak spojrzec na odpieluchiwanie inacze? I troche wczesniej zainteresowac sie tematem? Taki artykul dla ciekawskich:

pieluchomania.wordpress.com/2016/07/07/odpieluchowanie-kiedy-zaczac-fakty-i-mity/
Obserwuj wątek
    • mama.2k15 Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 08:27
      Ciekawe, acz fanatyczne. Bez tych wtraceń o lekarzu który tak bardzo się mylił (to jest oczywiste że się mylił więc nie będziemy was zanudzali argumentami czy też źródłami) byłoby ciekawsze,bo przedstawiłoby alternatywę dla pieluch jednorazowych, a tak to przedstawia jedyną słuszną drogę. Mnie takie coś odrzuca.
    • san_vito Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 11:04
      Calkowita prawda. Najgorsze jest to ze jak sie przeoczy pewien moment to potem jest problem
    • rulsanka Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 13:07
      A tobie kiedy się udało finalnie odpieluchować starszego?
      • kjut Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 17:28
        Jakies 3-4 miesiace temu ostatecznie. W po urodzeniu sie mlodszego zaliczylismy w sumie 2 miesieczny impas. U nas to o czym mowa w artykule sie nawet ladnie sprawdzalo do roku, ale potem zaliczylismy dwie przeprowadzki w ciagu dwoch miesiecy i to bylo troche za duzo, zeby jeszcze wysadzania dziecka pilnowac niestety.
        • rulsanka Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 19:43
          A w jakim był wieku? Czas tak szybko leci smile i już mi się pomieszało.
          • kjut Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 19:55
            Gdy odpieluchowal sie "po raz pierwszy" mial 2 lata i miesiac, dwa miesiace pozniej urodzil sie Mlodziak i kolejne dwa miesiace odpieluchowalismy sie po raz drugi, ostateczny wink Czyli 2l5m smile
            • rulsanka Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 20:48
              Czyli w okresie, kiedy dzieci nie odpieluchowywane się odpieluchowują smile
              Z moich doświadczeń wynika, że to cudowanie z wczesnym odpieluchowaniem to wyłącznie kwestia gotowości rodzica, a nie gotowości dziecka. Ale nawet mimo gotowości rodzica i gotowości dziecka może dojść do regresu. Wystarczy wyjazd, choroba, sprawy rodzinne i trzeba zaczynać od nowa.
              Ja młodszego próbowałam trochę wysadzać jak miał 3m. W pewnym momencie to działało, ale on wkrótce zaczął się turlać, pełzać, miał jakieś infekcje - i przestało. W wieku roku wykazywał duże oznaki gotowości, rano siku i kupa na nocnik, czasem wołał, wysadzony zawsze coś zrobił. Sikał rzadko i dużo na raz. Wydawało mi się, że tę gotowość należy wykorzystać, więc wysadzałam, puszczałam bez pieluchy. Efekt - zniechęcenie u młodego, finalnie odpieluchowany w wieku 2,8. A kupy w majtach trafiają się aż do teraz, a ma 3,8.
              Starszak nigdy żadnych objawów gotowości nie zdradzał. Z kupą w pieluszce spokojnie się bawił od urodzenia aż do odpieluchowania. Lał gdzie popadnie byle nie do nocnika lub ubikacji. Nie odpieluchowywałam. Od ukończenia półtora roku zdejmowałam pieluchę do pierwszego siku na podłogę, czyli na jakieś 5min. W wieku równo 2 lat pielucha zdjęta na zawsze, bez wpadek. Po prostu zamiast podlać podłogę, wysikał się do nocnika i tak już zostało. Z kupą również nie było problemu.
              Moim zdaniem jeżeli rodzicowi zależy na wczesnym odpieluchowaniu, to jego wola, trzeba po prostu wysadzać i już. Natomiast świadoma kontrola dziecka nad zwieraczami to szeroki zakres czasowy, między półtora a 3,5 roku i tu wiele nie przyspieszymy, musi dojść do skoku rozwojowego.
              • kjut Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 21:05
                Alez ja nigdy nie twierdzilam nic innego. Natomiast nie wiadomo co by bylo, gdybym w okolicach roku nie wrzucila go w jednorazowki na kilka miesiecy i nie zarzucioa wszystkiego w cholere. A, wierz lub nie, przez cale drugie polrocze pewna kontrole nad zwieraczami posiadal. Owszem, nie przychodzil i nie mowil "mama, kupa", ale wpadki mielismy mniej wiecej raz na dwa tyg i wcale nie chodzilo o to, ze po prostu wysadzam go wystarczajaco czesto. Maly rozluznial sie i napinal odpowiednio gdy byl wysadzany i potrafil odczekac chwile z robieniem zanim zareagowalam. Calutkie drugie polrocze on byl w czystych pieluszkach wielorazowych, nie musialam tych pieluch z kup prac, jemu sie nic nie odparzalo, a w upaly moglam go puscic czasem bez pieluchy. Zaoszczedzilam tez sporo na jednorazowkach. Dla mnie to wszystko juz sa wartosci dodane, nawet jesli uznamy, ze skoro odpieluchowal sie "normalnie" to wszystko to bylo bez sensu. Natomiast moim zdaniem warto miec swiadomosc, ze to nie jest tak jak piszesz - ze dzieci kontrole nad czynnosciami fizjologicznymi uzyskuja dopiero w jakims tam okreslonym wieku. Nie, to naprawde tak dziala. Widzialam na wlasne oczy. Jestem przekonana, ze gdyby nie zawirowania zyciowe (i nie, dwie przeprowadzki z jednego konca europy na drugi w tak krotkim czasie to nie "jakis tam wyjazd", takich wyjazdow mielismy duzo, to byla rewolucja dla wszystkich) to odpieluchowany bylby duuuuzo szybciej. A regres moze wystapic pod kazdym wzgledem. Nie tylko pieluch. U nas dodatkowo byla kwestia problemow ze slowmikiem biernym, komtaktem wzrokowym i umiejetnosciami spolecznymi - wszystko przez wyjazdy. A nikt nie twierdzi, ze skoro maly pod tymi wzgledwmi zaliczyl regres to znaczy, ze wczesniej w ogole tej umiejetnosci nie posiadl. Ale rozumiem sceptycyzm.
    • marellakarola Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 15:02
      Wg większości znajomych najlepszy moment na rozpoczęcie był jednak jak tylko dziecko stabilnie siedzi, około 9 m, zanim zacznie chodzić. Całkowite najczęściej tuż przed ukończeniem 2 urodzin.
    • baba_za_kolkiem Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 22:38
      Nie zgadzam sie z tym pogladem. Jak dla mnie artykul zmanipulowanyi bolesnie uproszczony. Rozmawialam z moja babcia i od niej wiem jak to odpieluchowanie kiedyś wyglądało.
      wg jej opowiesci:
      - dzieci sikaly gdzie i kiedy chciały
      - mamy miały tylko tetre/ inne szmaty więc bardziej pilnowaly nawet kosztem samopoczucia dziecka - forsowalo się odpieluchowanie za wszelką cene
      - w pewnym momencie była dyscypliną w negatywnym/ złym rozumieniu (zawstydzanie i karanie dziecka).
    • baba_za_kolkiem Re: Odpieluchowanie 09.07.16, 22:44
      Wystarczy sprawdzić od kiedy pieluszki jednorazowe są powszechnie stosowane w Polsce i jaki był wiek odpieluchowania tuż przed tym. Idę o zakład ze polskie mamy nie słyszalny wtedy słów dr beazeltona a jednak dzieci odpieluchowywaly się w czasu zbliżonym jak dziś. Dziwne no nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka