Dodaj do ulubionych

wstawanie mimo niewyspania

20.07.12, 07:52
Witam, mój syn ma 14 miesięcy, niedawno odstawiłam od piersi bo pobudki w nocy byly nawet co 30 minut i po odstawieniu spał nawet 9 godzin bez przerwy więc super. Gorzej, że wstaje rano o 5 a już o 7 jest padnięty więc go usypiam, po czym po 45 minutach się budzi z płaczem i dalej jakby spać chciał ale już nie usypia. Znajomi mówią, że ich dzieci w tym wieku śpią raz dziennie a on ma jeszcze później 1 drzemkę.wiem, że każde dziecko jest inne ale ja o 5 rano wolałabym pospać a nie bawić się. Nie wiem co zrobić, aby budził się rano wyspany (trochę później niż o 5) i trochę dłużej był chętny do działania. Zastanawiam się, ze może jest głodny ale z butli nie jadł nigdy tylko łyżeczką a jak nakarmię łyżką to się rozbudza. Czy którejś z Was mam (lub tatusiów) dziecko tak miało? Czy to po prostu po pewnym czasie mija i dziecko śpi dłużej?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: wstawanie mimo niewyspania 20.07.12, 08:13
      Moja córka po odstawieniu (też miała 14 m-cy) piła przez jakiś czas nutramigen. Miałam naszykowany suchy nutramigen w bidonie, i wodę. Jak się budziła to rozrabiałam nutramigen wręczałam i przysypiałam z powrotem.
    • igajos Re: wstawanie mimo niewyspania 20.07.12, 08:21
      Mój syn tak miał. Zaczął dłużej spać jak poszedł do przedszkola. Przy czym w tym samym czasie miał wycięty trzeci migdał i podcięte boczne i po zabiegu w ogóle lepiej spał. Wcześniej był mocno niedotleniony. Tak więc nie wiem, czy zmęczenie przedszkolne, czy zabieg wpłynęły na dłuższy sen.
    • mikams75 Re: wstawanie mimo niewyspania 20.07.12, 10:04
      mozesz systematycznie po trochu pozniej klasc spac, jest szansa ze sie przestawi.
      Plus duzo aktywnosci fizycznej w ciagu dnia. Jesli juz chodzi, to porzadnie wymeczyc spacerem pod wieczor, albo bieganiem za pilka itp.
      • majusiak86 Re: wstawanie mimo niewyspania 27.07.12, 15:28
        sam jeszcze nie chodzi (mam taką teorię, że skoro często marudzi i dużo jest noszony to później zacznie chodzić- nie wiem czy słuszna teoria). w dzień ma dużo różnych atrakcji i z przestawieniem jest ciężko, bo jak tylko sobie przypomni, że za drzwiami jest piesek albo zabawki to nie ma zmiłuj, będzie trzeć oczy ale spać nie pójdzie
    • doti_2 Re: wstawanie mimo niewyspania 20.07.12, 10:41
      moje przestawiły się na 1 drzemkę jak miały około 16 m-cy.

Niania i babcia namawiały już jak rok miały, że to pora na nie na 1 drzemkę. Bo będzie jedna ale dłuższa.... taaa z czasem była jedna ale wcale nie dłuższa.
      Jak się córa rozbudziła niedospana to brałam na ręce, przytulałam i tak sobie "dojrzewała" jeszcze troszkę.

Moje w tym wieku wstawały koło 6-7 a o 9.00 szły spowrotem spać, druga drzemka było około 13-14.

To mija, z czasem dzieci śpią coraz dłużej.
      Moje akurat są z tych co lubią spać, teraz mają 4 lata i dobrze jest jeśli co najmniej co drugi dzień się wyśpią w południe.
    • drzewachmuryziemia Re: wstawanie mimo niewyspania 23.07.12, 23:26
      mój tez tak miał, wstawał o 5 a czasem nawet przed 5 całą jesien i zimę, chodził spac po 19, nie dało się go przeciągnąc dłuzej...a wiosną z kolei zaczął chodzic spac o 23 i wstawac o 6sad chciałam zrezygnować z dziennej drzemki i kłasc go wczesniej, ale on nie wytrzymywał, nie chciał tez spac dłuzej rano nawet, gdy był ewidentnie niedospany - chciał sie bawic i koniec. W koncu, od paru dni, daje radę nie spac w dzien, zasypia po 20 i wstaje o 6-7 - jestem szczęśliwasmile Mały ma 2 lata i miesiąc.
      Kolezanki syn tez wstawał o 5 i tez niestety nic nie mogła na to poradzic, choc strasznie ją to frustrowało.
      • magdalenas9 Re: wstawanie mimo niewyspania 27.07.12, 16:00
        no właśnie, jak się dziecko uprze, to konioec....
    • matylda07_2007 Re: wstawanie mimo niewyspania 26.07.12, 09:30
      Może brakło mu usypiacza? Jak ja później wstaję, leżę dłużej z Młodym i zdążę z piersią, to Młody znowu przysypia i śpi nawet po 11 godzin. Jak wstanę za wcześnie, Mały zwleka się za mną i śpi np.9 godzin.
      Ale drzemkę ma zawsze jedną, tylko różnej długości. W zależności czy ma coś do odespania. Tylko mój synek ma 20 miesięcy. I innego, jak pierś, sposobu na Niego nie mam. Może spróbuj z tym mlekiem modyfikowanym?
      • wiki11110 Re: wstawanie mimo niewyspania 26.07.12, 22:11
        Nie ma jeszcze próchnicy od tego jedzenia piersi w nocy??
        • corrina_f1 Re: wstawanie mimo niewyspania 27.07.12, 15:42
          wiki11110 napisała:

> Nie ma jeszcze próchnicy od tego jedzenia piersi w nocy??

??????
          Moja jadła w nocy przez 20 miesięcy, ząbki ma wzorowe. ROzumiem że od modyfikowanego czy soków nocą, ale od piersiowego ? Żarty.
      • majusiak86 Re: wstawanie mimo niewyspania 27.07.12, 15:32
        tu problem, że jedyna forma mm jaką toleruje to w budyniu własnej roboty. z butki, kubka czy łyżki nie ma mowy. zresztą jak się budzi i zaczyna płakać to nic do picia nie pozwoli sobie dać. a teraz jeszcze zęby wychodzą bo ciągle z ręką w buzi i dzienne drzemki (jesli w ogóle zaśnie) trwają czasem 15 minut. pociesza, ze to minie smile
    • baba-baba Re: wstawanie mimo niewyspania 26.07.12, 21:39
      Mój ma 15m-cy i dwa modele dniasmile
      zasypia o 21
      pije mleko w łóżku rano o 6tej
      zasypia natychmiast i śpi do 9tej
      drzemka około 13tej

zasypia o 21
      pije mleko o 6tej
      nie zasypia,leży lub łazi po łóżku,żeby ok.7mej wstac
      śpi znowu o 10tej
      drzemka kolejna różnie,czasem 13sta,14sta
      Obie wersje powstały niedawno,jakieś 2-3 tyg.temu,wcześniej była ta pierwsza.

Widzę,że pogoda ma na niego duży wpływ.
      Sporadycznie obudzi się w nocy 3:30-4:00 ale to ZAWSZE jak ominie jeden posiłek w ciągu dnia.
    • wiki11110 Re: wstawanie mimo niewyspania 26.07.12, 22:18
      Współczuję. Córka jak miała ponad półtora roku też robiła pobudki ok 5ej ale zauważyłam, że jest po prostu głodna. Wiec jak tylko zaczynała stękać/popłakiwać robiłam jej nutramigen i piła z niekapka. Ale ona to ewenement bo chroniczny niejadek, więc jak w dzień zjadła za mało to potem była głodna. To samo miała koleżanka z synkiem z tym, że tamten oprócz łyżki nie znał nic, wiec zawsze zostawiała na wieczór jogurt na mieszkaniu i wtykała mu z buzie takiemu na wpół śpiącemu i mały potrafił pospać do 9ej. Mój z kolei synek 1,5 roku nie ważne czy pójdzie spać 0 20 czy 22ej tuż przed 7 rano załącza mu sie głód i koniec spania. Po czym ok 10ej jest padnięty i z wielkim trudem (organizując mu czas) przeciągam go do 12ej (śpi od 1,5 do 3godz - załeży od dnia)
    • magdalenas9 Re: wstawanie mimo niewyspania 27.07.12, 15:58
      a próbowałaś niekapka?
    • anina-1 Re: wstawanie mimo niewyspania 27.07.12, 20:02
      Tak jak piszą dziewczyny. To może być głód. Mój też się przebudza o podobnych godzinach. Wtedy sprintem robię butle z kaszką, żeby się nie rozbudził (mam wszystko przygotowane już w kuchni). Czasem jeszcze pieluchę podczas picia zmienię. Wtedy dalej śpi do ok 8 rano.
    • kaskahh Re: wstawanie mimo niewyspania 27.07.12, 20:40
      moja budzila sie ok 2 w nocy np i nie mogla zasnac...
      probowalam wszystkiego,
      czasem bylo lepiej, czasem gorzej, czasem tydzien przespala, potem wracalo na 2, 3 noce

do dzis nie wiadomo co to
      przeszlo ok 3 urodzin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka