Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem

24.08.12, 10:33
Mój syn (2l) jest jak na swój wiek bardzo kumatym dzieciakiem, jednak nie potrafię znaleźć sposobu na to, by w końcu zakumał, że sikanie nie boli. Chodzi o to, że Młody jakoś dziwnie się zablokował i siusia tylko w pieluchy. Na kibelek i nocnik nawet nie chce patrzeć, a gdy zdjęłam mu pieluchę i biegał na golasa to nie sikał przez osiem godzin. Dzisiaj znowu spróbowaliśmy i rano nie założyliśmy pieluchy. Chciało mu się siusiu bo mówił o tym, jednak nie załatwił się tylko płakał. Po założeniu pieluchy zrobił siku i humor się poprawił. Wiem na pewno, że problem siedzi w jego głowie tylko nie wiem skąd się wziął i jak sobie z tym poradzić. Dodam,że w tamto lato gdy było gorąco również czasami biegałna golaska i nie było problemu. Nie komunikował, że ma potrzebę, ale co jakiś czas wysadzaliśmy go i sikał. Proszę poradźcie co zrobić.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 10:46
      Daj mu spokój na miesiąc.
    • 2plusik Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 10:47
      Odpuść mu i zakładaj pieluchę.
    • dadofiga Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 10:47
      tylko, że on nie ma tak od zawsze. siusiał normalnie do pewnego czasu aż nagle przestał. I mi nie chodzi o te pieluchy, bo jak dla mnie to może sobie w nie sikać ile chce. Martwię się raczej czy ta blokada to jest problem, z którym trzeba coś zrobić czy czekać aż samo przejdzie
      • joshima Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 13:10
        Robiąc wokół tego wielkie halo nie pomożesz mu na pewno.
    • 2plusik Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 10:53
      O Jezu. Chyba pobiłaś rekord w ilości błędów. Aż oczy bolą.

6lat? Czy to jaja?
      • 1maja1 Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 11:52
        2plusik napisał(a):

> O Jezu. Chyba pobiłaś rekord w ilości błędów. Aż oczy bolą.
        >
        > 6lat? Czy to jaja?

czy az tak trudno zauwazyc, ze mamciunia trolluje??
        do autorki: zostawic w spokoju, zalozyc pieluche skoro to nie problem i sprobowac za miesiac. Na milosc boska, chlopak ma dopiero 2 lata i widac nie jest gotowy, co was tak prze na to wczesne odpieluchowanie??

https://www.suwaczki.com/tickers/zrz64z177icwbfhr.png

• 2plusik Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 12:30
          Wybacz nie siedzę całe życie na forum i nie czytam wszystkich postów.
          • 1maja1 Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 12:50
            2plusik napisał(a):

> Wybacz nie siedzę całe życie na forum i nie czytam wszystkich postów.

a sa tacy?
            • 2plusik Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 13:18
              Skoro wiesz, że to Troll to chyba sporo jednak siedzisz. Dla mnie to osoba robiąca potworne błędy.
          • batutka Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 13:25
            2plusik napisał(a):

> Wybacz nie siedzę całe życie na forum i nie czytam wszystkich postów.

po jednym poście można się zorientować
            • 2plusik Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 13:51
              ?
              No i?
    • fasol-inka Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 11:38
      a gdzie ten wielki problem? załóż dziecku pieluchę i poczekaj aż będzie gotowe
    • sqarlettk Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 11:47
      Proszę się nie martwić. Prawdopodobnie jest tak, że Pani syn potrzebuje pieluszki bardziej niż się Pani wydaje. Ona daje mu poczucie psychicznego bezpieczeństwa i dopiero w niej może się załatwić. Nawet my dorośli czasem mamy swoje blokady np. nie możemy skorzystać z publicznej toalety. Być może coś się stresowego zadziało przy próbie przeprowadzenia u Pani syna treningu czystości i dlatego bezpiecznie czuje się gdy ma pieluchę. Ale to nie jest powód do zmartwień. To przejdzie. Najlepszym sposobem na dodanie mu odwagi będzie zabawa małych dzieci na golaska może w ogródku przy domowym basenie póki jest ciepło. Gdy synek zobaczy jak inne dziecko siusia bez pieluszki, to go może się odblokować.

---
      mój eduBlog --> pracowniazabawek.inds.pl/
      • dadofiga Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 12:20
        sqarlettk ogromne dzięki za ciepłe słowa i radę.
    • camel_3d Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 12:29
      dzieci sa dziwne...
      i moze po prostu milasa za duze parcie na odpieluchowanie i sikanie na nocnik... tak to sie skonczylo... zaczals moze za wczesnie dlaniego i teraz ma jakas schize. Odposc, wrzuc na luz... jak idziesz do lazienki to nie zamykaj dzrzi niech widzie, ze mama tam sika, ze tata tam sika.. a najlepiej to po rpstu wykorzystaj to ze jest cieplo jeszcze, idz na plaze gdzei nie ma ludz..pusc berbecie na golasa i niech sie kilka razy wysika smile)) i zopbaczy jakie to fajne....

mozesz tez potraktowac nocnik jako siedziskow w pokoju.. podczas zabawy.. ale nie jestem do tego przekonany..
      • dadofiga Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 12:43
        No i właśnie tu tkwi mój problem. Wiem że gdy go puszczę na golaska to nie ma takiej siły żeby się wysikał. A kiedyś np. w tamte wakacje tak było.Na codzień nosił pieluchę ale podczas ciepłych dni biegał bez i nie miał oporów. I wcale nie chcę go odpieluchowywać na siłę. Po prostu zastanawiam się co takiego się stało i jak mu pomóc bo widzę, że jemu też jest z tym źle,gdy widzi jak inne dzieci siusiają a on nie może.
        • gag-nes Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 17:02
          Jakbym o swoim dziecku czytała uncertain Latając na golasa potrafi wstrzymywać bardzo długo, ale na nocnik za nic nie usiądzie... Każe sobie założyć pieluchę i wtedy dopiero siusia czy robi kupkę. Z tym, że mój o pół roku starszy uncertain
      • 1maja1 Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 12:45
        Camel, powiedz ze o tym laniu na plazy celowo teraz napisalestongue_out
        • camel_3d Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 19:50
          No jakbym napisal, ze w parku to byloby gorzej...chyba...

> Camel, powiedz ze o tym laniu na plazy celowo teraz napisalestongue_out
    • tijgertje Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 12:44
      Poczekaj. Zupelnie odpusc temat na jakis czas, szkoda meczyc dziecko. Przypuszczam, ze ktos "zyczliwy" mogl mu jakis durny tekst rzucic (typu: ze to niby juz taaaki duzy i w pieluchy leje) i dziecko sie za bardzo przejelo. Nie zdejmuj pieluch, schowaj nocnik i cierpliwoe poczekaj. Jak dziecko jest gotowe, (u nas twierdza, ze w okolicy 2.5-3 lat), to samo sie upomni i odpieluchowanie przechodzi zupelnie bezstresowo, zarowno dla dziecka jak i otoczenia.
    • mikams75 Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 12:56
      usiadz z nim na kibelku - ty siadasz z tylu oktrakiem, w ubraniu, on przed toba miedzy twoimi nogami, na twoich udach ma podlokietnik, ty go podtrzymujesz. U nas to zadzialalo jak mala sie obrazila nagle na nocnik, a trzymac tez potrafila. I na poczatku tez tak z nia siadalam w toaletach publicznych, bo tam tez za nic nie chciala zrobic.
      Takie wspolne siadanie daje dziecku poczucie bezpieczenstwa.
      • batutka Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 13:28
        Odpuść. Wyluzuj na jakiś czas, naprawdę.
        MOja koleżanka zachęciła swojego syna do sikana na sedes w taki sposób, że wymyśliła, że syn będzie strażakiem i będzie swoją sikawką (smile) gasił pożar w sedesie. Małemu tak się to spodobało, że co chwila krzyczał: poooożaaaar, muszę ugasić! big_grin
    • beliska Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 17:14
      Faktycznie masz problem-Ty. Daj spokój dziecku na razie. Za kilka miesięcy będzie bardziej kumate i może wystaczy, jak mu po prostu powiesz, że od dziś siusia jak mama i tata, a nie w pieluszkę. Moja córka tak się odpieluchowała mając coś około 2,5r. Czy to mus, by dwulatek nie uzywał pieluch? Dla mnie to maluch jeszcze.
    • saguaro70 Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 24.08.12, 19:30
      Masz problem- Ty. Jak to jest. Pipeprzenie kolezanek, jak to ich dzieci same srają i wycierają jeszcze sobie tyłek. Ciągłe porównywania rodziny, namowy babci, cioci. A może straszysz, że jak nie załatwi się w pieluchę to dziad przyjdzie i mu urwie. Albo, że nie pójdziecie w gości?
      Pewnie bez przerwy o tym mówisz i syn sie zablokował.
      Odpuść te gadki. Ubieraj bez pieluchy, jak się załatwi w gacie bez żadnej gadki szmatki przebierz i zakończ temat.
    • naomi19 Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 25.08.12, 09:46
      Powrót do pieluszki w wieku 2 lat? Powiem Ci co radzi moja bardzo mądra lekarka w tej kwestii- niech biega normalnie, w majtkach. Jak zachce mu się siusiu/kupę to po prostu podkładaj mu pieluchę dając mu psychiczny komfort pozwalający mu się wypróżnić. Chwal, bij brawo, nagradzaj. I tak za każdym razem. Nie zakładaj już pieluszki na stałe to byłby ogromny krok wstecz, w niczym nie pomagający dziecku. Lepiej zrobić tak, jak pisałam.
    • madzia.7 Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 25.08.12, 11:18
      ma dopiero 2 lata..
      dalabym sobie na spokoj i sprobowala za jakis czas..
      bedziesz naciskac bedize tylko gorzej!
    • mstrzalka Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 25.08.12, 23:26
      Ja też radziłabym odpuścić dać mu odpocząć a później spokojnie do tematu wracać. Polecam czytanie książeczki np Kamyczek na nocniczku bo pomaga się oswoić z tym "narzędziem".
      Mój syn miał taki problem, że bardzo nie lubił odgłosu kiedy siuśki lub kupka wpadały do nocnika czy toalety z takim PLUM wink. Pomogło wykładanie papierem żeby było cicho jak w pieluszce a później wsypywanie kilku płatków śniadaniowych żeby celował i przy sikaniu miał dobrą zabawę
    • alinalen Re: Proszę o pomoc!!!!! Mam wielki problem 27.08.12, 18:59
      u nas było tak samo, mała sikała tylko do pieluchy a tak mogła wstrzymywac mocz dobrych kilka godzin. Ja nie dałam za wygraną, przetrzymałam ją celowo stymulując do sikania: jakieś łaskotki, śmiechy, puszczony kran i w końcu nie wytrzymała. szybko wsadziłam ją na nocnik i częściowo się do niego wysikała. i była wieeelka nagroda. biliśmy brawo. potem nagradzałam każdą kropelke moczu która trafiła do nocnika. I odblokowała się. trwało to może 2-3dni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka