Dodaj do ulubionych

litera "r" kłopot

30.08.12, 23:32
Moja prawie 6-latka niestety nie potrafi powiedzieć litery "r". Od września idzie do zerówki wizyty u logopedy będą się odbywały 3 rok. Wcześniej były inne ćwiczenia na lierki s ś sz, c ć cz itp. Teraz zaczynamy "r". Młoda ładnie czyta, liczy, pisze w sumie etap zerówki opanowany poza mową. Jestem załamana. Czy wasze pociechy też mają w tym wieku takie problemy.
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: litera "r" kłopot 31.08.12, 07:23
      Mój syn ma 6,5 roku. O "r" mogę zapomnieć. Sz, cz itd. mówi ładnie tylko jak go poprawię- tak mówi jak karabin maszynowy i niestety niewyraźnie. Od poniedziałku idzie do szkoły- boję się co to będzie...
    • tijgertje Re: litera "r" kłopot 31.08.12, 08:33
      martirad, jakiego "r" logopeda uczy twoja mala? W Polsce wymawia sie "r" z przodu, ladniej brzmi, ale nie wszyscy sa w stanie sie tego "r" nauczyc. Z czworki rodzenstwa jestem jedyna, ktora na takim "r" to i gamy wyspiewywala, reszta wymawia tzw "francuskie" r, tworzone w gardle. Pamietam, jak wieki temu jeden logopeda tlumaczyl mi, jak ucza wymawiania dzwiecznego "r" wychodzac od "d". Uznalam wtedy, ze tak to bym sie chyba nigdy nie nauczyla. Slyszalas czasem niemowlaki wymawiajace piekne "r" ? Sprobuj sama, najpierw warczysz jak samochod na "b", w trakcie dosuwasz jezyk do przodu i otwierasz usta i wychodzi super "r". uczylam tak mlodego i w ten sposob migiem zalapal, ale ze w Holandii wszyscy gadaja z gardlowym "r", ktore jest latwiejsze (tym bardziej, ze w ten sam sposob tworzy sie "ch", wiec mlody przy tym zostaluncertain Nie sadze jednak, zeby niewyrazne "r" mialo byc powodem do panikowania przed szkola.
      • kj-78 Re: litera "r" kłopot 31.08.12, 23:33
        Potwierdzam, moja trzylatka i poltoraroczniak bez problemu wymawiaja gardlowe "r". Ze zwyklym polskim zupelnie sobie nie daja rady, wiec to gardlowe (ktorego ja nigdy nie wymowie) musi byc duuuzo latwiejsze!
    • kasiamel Re: litera "r" kłopot 31.08.12, 11:34
      Chciałabym Cię uspokoić- mój syn jako 6- latek rozpoczął edukację w 1 klasie w zeszłym roku, bez wymawiania "r". Chodziliśmy z nim do logopedy od 3 roku życia (kappacyzm, gammacyzm i kilka innych po drodze). "R" pojawiło się spontanicznie w tym roku, w ciągu tygodnia w kwietniu, więc długo czekaliśmy (syn miał dokładnie 6,5 roku). Ale- najważniejsze, że niewymawianie "r" nie wpływało na jego zdolność rozróżniania głosek w słowach, czyli nigdy nie myliło mu się przy głoskowaniu i pisaniu wyrazów z "l". Znam dziecko, które tak jak niepoprawnie mówiło, tak też pisało, my tego kłopotu nie mieliśmy. Więc spokojnie, stosujcie się do ćwiczeń zaleconych przez logopedę i będzie dobrze.
    • mamalgosia Re: litera "r" kłopot 31.08.12, 11:35
      Mój Starszy nauczył się nagle i bez żadnych starań, a też już myślałam, że nigdy się nie nauczy
    • ga-ti Re: litera "r" kłopot 31.08.12, 15:58
      Spokojnie. Mój syn chodził do zerówki jako 6 latek i przez pierwsze półrocze chodził do logopedy na "r" właśnie. Wyszło po pół roku, później już tylko utrwalał.
      Ćwiczył na słowach ze zlepką "tr" i "dr". Również szybkie mowienie "ddd" ćwiczy język, czy masowanie czubeczka elektryczną szczoteczką.
      A, synowi logopedka sprawdziła język jakimś drgającym przyrządem, czy odpowiednio drga (? może nie fachowo to napisałam) i stwierdziła, że będzie dobrze smile
    • martirad Re: litera "r" kłopot 31.08.12, 23:00
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi smile Trochę mnie podbudowałyście. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka