Dodaj do ulubionych

odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) problem:/

05.09.12, 10:45
witam! jestem mama blizniat. prosze Was o pomoc, na forum "blizniaki i wiecej" nie doczekalam sie odpowiedzi, a sprawa naglaca.
po kilku probach udalo mi sie calkowicie odpieluchowac synka-najpierw byl nocnik, od jakiegos czasu chce tylko zalatwiac sie do muszli, siedzi na nakladce. coreczka odmawiala siadania na nocnik, po kilku probach odpieluchowania jej odkrylam, ze woli nakladke na muszle. i tu pojawil sie problem... nie moge odpieluchowac corki, bo synek... jest zazdrosny? nie wiem, jak to interpretowac, ale uwaza, ze muszla jest jego i tylko on ma prawo do siedzenia na muszli. przyklad-wysadzam corke, on od razu tez chce siku/kupe (mimo ze siedzial 5 minut wczesniej). dotyczy to tez nas-kiedy my idziemy o wc, on tez chce. nie mamy jak wziac sie za corke, bo co ja sadzam, maly tez chce!! probowalismy mu tlumaczyc, ze muszla klozetowa jest jedna, a nas jest czterech (my+dzieci). nie da rady. probowalismy tez corce wytlumaczyc, by najpierw sikala do nocnika, a jak sie nauczy to ja przesadzimy na nakladke-nie chce. sytuacja patowa. doswiadczone mamy-pomozcie!!
Obserwuj wątek
    • 2plusik Re: odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) proble 05.09.12, 11:01
      Hehehe moi mają podobnie. Jak widzą, że drugi siedzi na kibelku, to zaraz pierwszemu się chce wink Tak samo jak widzą, że ja siedzę, to zaraz też chcą wink

Odpowiadam "zrób na nocniczek" - czasami robią. A jak nie chcą, to mówię, że muszą poczekać na swoją kolej. Nie zdarzyło się, aby się posiusiali czekając.
      • bejbi30 do 2plusik 10.09.12, 10:09
        "mówię, że muszą poczekać na swoją kolej. Nie zdarzyło się, aby się posiusiali czekając"

a moj maly sie kilka razy posikal, jak zamknelam przed nim drzwi, zeby nie atakowal malej. ale mysle ze to zrobil specjalnie (nie chce pisac ze zlosliwie, bo mnie tu na forum zjedzawink
        • 2plusik Re: do 2plusik 11.09.12, 19:51
          Hehhehe rozumiem Cię doskonale wink

ja myślę, że nie możesz mu ustępować. córcia tez ma prawo korzystać z kibelka wink siły Ci życzę smile
    • kika989 Re: odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) proble 05.09.12, 11:05
      Nie rozumiem dlaczego córka ma mu ustepowac.

Wysadzasz córkę- syn zaczyna "też chciec"- mówisz, ty juz zrobiles przed chwilą a Kasia/Basia/Jagoda jeszcze nie.

Zacznij jak będziecie z mężem w domu razem (weekend np). Niech jedno zabierze syna z łazienki i po sprawie.
      Tak, niech się pozłości. Nie zaszkodzi mu jak chwilę poplacze.

Jak bedzieciecie mu wszyscy ustępować, za chwilę bedziesz miec taki problem ze wszystkim.
      • bejbi30 Re: odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) proble 05.09.12, 11:40
        ale corka wcale nie ma mu ustepowac!! i staramy sie nie ustepowac w innych sprawach!! problem w tym, ze najczesciej z dziecmi jest jedna osoba, ciezko to ogarnac. syn zrzuca corke z muszli, szarpie ja, a maly jest silny jak byk. Zamykamy mu drzwi, ale stoi pod drzwiami i wyje, a corka sie stresuje wrrrrrrr... to nie sa warunki do spokojnego odpieluchowania. staramy sie cos zdzialac w weekendy, ale w poniedzialek dzieci sa juz same z babcia, a ona nie daje radyuncertain
        • eliszka25 Re: odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) proble 05.09.12, 12:22
          sprawa faktycznie nie jest latwa. nie ustepowalabym, tylko mowila, ze teraz siostra siedzi na ubikacji, wiec musi poczekac albo moze zrobic na nocnik. siostra byla pierwsza, wiec najpierw ona, potem on. placze, no trudno, kibelka nie rozdwoisz. rozumiem, ze to trudne do ogarniecia i frustrujace, bo mam dwoch chlopakow, ktorzy kloca sie o wszystko. nie ciagle oczywiscie, ale bywaja dni, ze mam ochote rozstrzelac. pomaga wlasnie ta zasada pierwszenstwa, ktorej sie trzymamy. moze u was z ubikacja tez sie uda. macie jedna nakladke na sedes? jesli tak, to sprobowalabym tez kupic druga (albo w ogole 2 nowe, niech kazde w sklepie wybierze sobie swoja) i moze to pomoze. jak siostra nie bedzie siadala na "jego" nakladke, to moze nie bedzie az tak zazdrosny.

a swoja droga, te dzieciaki to rozwalaja czasami - zazdrosc o kibelek big_grin
        • lula_p Re: odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) proble 05.09.12, 12:23
          a macie jedną nakładkę? może oddzielne, własne wink nakładki by pomogły?
        • kika989 Re: odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) proble 05.09.12, 13:57
          ale corka wcale nie ma mu ustepowac!!

Aha, bo w pierwszym poście napisalaś, ze

probowalismy tez corce wytlumaczyc, by najpierw sikala do nocnika, a jak sie nauczy to ja przesadzimy na nakladke-nie chce.

no i to własnie odebralam w ten sposob, ze corka ma sikac do nocnika bo syn chce mieć sedes dla siebie.

Problemem dla mnie nie byłoby to, ze syn ryczy (klasyczne wymuszanie) tylko to, ze wtedy corka się stresuje i pewnie z odpeiluchowywania nici.

No, to moze z córką poczekaj az król sedesuwink znudzi sie nowa przyjemnoscia. Sikanie stanie się równie pospolite jak jedzenie i wtedy prawdopodobnie podzieli się kibelkiem.

• pamplemousse1 Re: odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) proble 06.09.12, 12:18
      może kup dziecięcy nocnik np. fisher price imitujący kibelek?
      • dagmara-k Re: odpieluchowanie bliźniąt-nietypowy (?) proble 07.09.12, 21:47
        tez pomyslalam o 2 nakladkach. wywalic ta co jest a isc na zakupy wszyscy razem po dwie nowe. kazdy sobie swoja wybierze i moze to zadziala?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka