Dodaj do ulubionych

Wełniane czapy na start!

08.09.12, 21:18
Wiem, że temat powraca jak bumerang co roku, ale nigdy jeszcze żadna ematka, rozsądnie nie wyjaśniła dlaczego zakłada dziecku czapę przy 18 stopniach w słoneczny wrześniowy dzień. I puchowe kamizelki big_grin
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 21:21
      no jak to dlaczego?
      wrzesien = jesien
      jesien = zimnooooooo
      i dzieciatko zamarznie.
    • foxanka Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 21:22
      oj bo dziecku główkę "zawieje", co Ty z choinki się urwałaś ;P
      • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 21:24
        no.
        zawieje i zamiecie.
        big_grin
        • ingusionek Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 21:29
          może fryzurę wiatr popsuje
      • klubgogo Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 21:29
        Rozsądniej proszę wink
      • justyna198515 Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 16:29
        Pediatra powiedział mi jak syn miał skończone pół roku,że czapkę zakłada się jak temperatura spada poniżej 15 stopni. Jak jest cieplej to tylko mu szkodzę. I stsouję się tej zasady do dziś. Bo zapalenie uszu nie bierze się jak mówi mit z przewiania tylko z niedoleczonego kataru. Pojąć nie mogę jak matka i ojciec rozebrani a dziecko okutane jak na mróz...
    • gemmi18 Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 21:38
      Tego roku nie spotkałam się jeszcze z tym zjawiskiem, ale... moja córka wczoraj, słysząc jakie wietrzycho szaleje na dworze, wyciągnęła z szafy cienką wełnianą czapkę i bez niej nie wyszła na spacer. Wiatr faktycznie nieprzyjemny, temp. odczuwalna 14 stopni (spacer wieczorny), a córka powtarzała całą drogę, jak to ma fajnie ciepło dzięki czapce wink.
      • zuwka Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 12:58
        wiesz, ja też na spacer wieczorny już po zmroku zawiązałam córze chustkę na głowę. Wczoraj w niektórych rejonach kraju było naprawdę wietrznie i nieprzyjemnie smile
        ale jak tak w słoneczne przedpołudnie widać te dzieci w czapach z nausznikami, to przykro się robi sad
        • damageik Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 11:07
          nie czytalam tych odpowiedzi, alep owiem tlyko tykle ze ja nie zakladam.
          moja corcia ma rok, nie zakladam jej czapek. wczoraj wialo dosc silnie, wiec zawiazalam jej chusteczke, ale nie czapke! smieszy mnie to powiem szczerze. bo jesli przy 18*c czapka to co p[rzy 10? taka sama? z glowa na glowie pozdrawiam
    • jul-kaa Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 21:39
      Mam koleżanki, które same siebie tak ubierają, więc ich zdaniem i dzieciom jest zimno. Te jestem w stanie zrozumieć. Ale już tych, które same pomykają z krótkim rękawem, a dziecku nasadzają czapę i kurtałę, to nie.
      • batutka Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 21:56
        Matko święta - jak często można wałkować ten sam temat?
        • zona_mi Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 00:24
          Można, można, tylko czekać lipcowej pod nowym nickiem - długo nie wytrzyma i z czapkami przybiegnie walczyć smile
    • minerwamcg Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 22:06
      Klubgogo, ty jesteś Lipcową pod innym nickiem? Jeżeli nie, to poderwałaś jej temat smile
      • klubgogo Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 09:10
        No właśnie musziałam poderwac, bo Lipcowa gdzieś zniknęła wink
    • aniaurszula Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 22:09
      zeby sloneczko nie grzalo w glowke podobnie jak w lipcu
    • aniaurszula Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 22:12
      a ja sie zastanawiam gdzie wy mieszkacie ze tak ubrane dzieci widujecie czyzby miejska moda. mieszkam na wsi przy malym miescie ale u nie widuje tak ubranych dzieci
      • mysz1978 Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 22:17
        ubieraja welniane bo nie maja cienszych - proste smile
        ALE jak sie wychodzi z dzieckie o 7:00 rano to naprawde jest zimno. Nie kazde jest tek zahartowane jak dzieci 90% e-matek uncertain
        A i ja sama pare lat temu przeprosilam sie z czapka ze wzgledu na zatoki uncertain nie jak jest 18 stopni oczywiscie big_grin Ale juz w listopadzie nosze.
        • aniaurszula Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 14:09
          rozumiem 7 rano, zimno czasem wietrznie czy mokro ale ubieranie dziecka wg kalendarza a nie wg faktycznej temperatury prowadzi do przegrzania lub wyziebienia co za tym idzie chore dziecko. ja sie nie wypieram dzieci zakladaja czapke i w lipcu jak jest zimno a chodza bez w pazdzierniku czy marcu jak naprawde jest cieplo
      • 1matka-polka Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 17:03
        Wszędzie widzę, wszędzie jak teraz się trochę ochłodziło (20 stopni) dzieciaki poubierane na cebulę i w czapach!!!
    • aniasa1 Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 22:17
      przy 18 stopniach w słonec
      > zny wrześniowy dzień.
      A kiedy to byl ostatnio ten sloneczny dzien? Bo w piatek sama skulilam sie z zimna, a juz w czwartek wieczorem moje dziecie zazadalo zalozenia kaptura na glowe bo mu zimno bylo (ok 18). Zalozylam. Moze przesadzilismy z nauka opanowania sztuki fryzjerskiej bo zostalo 2mm...;-(.
      • joshima Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 00:20
        aniasa1 napisała:

> A kiedy to byl ostatnio ten sloneczny dzien?
        Dziś. Chodziłam na krótki rękaw.
      • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 09:20
        aniasa1 napisała:

CytatA kiedy to byl ostatnio ten sloneczny dzien?

w czwartek pomykalam w rybaczkach i na krotki rekaw.
        w piotek podobnie.
        dzisiaj zanosi sie takoż.
    • violin77 Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 22:20
      ale żalisz się czy chwalisz?
    • dagmara-k Re: Wełniane czapy na start! 08.09.12, 23:16
      w tym roku to juz nie e-modne taki watek zakladac;P
    • joshima Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 00:18
      klubgogo napisała:

> Wiem, że temat powraca jak bumerang co roku, ale nigdy jeszcze żadna ematka, ro
      > zsądnie nie wyjaśniła dlaczego zakłada dziecku czapę przy 18 stopniach w słonec
      > zny wrześniowy dzień. I puchowe kamizelki big_grin
      Dobra, postanowiłam Ci rozsądnie wytłumaczyć. Dziś moja córka uparła się, że pójdzie na podwórko w grubej czapce z pomponem. Się miałam z nią bić czy jak?
      • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 09:19
        skoro wraz z nastaniem wrzesnia sa wyciagane czapy, szaliki, swetry i puchy - nic dziwnego, ze sobie wziela i ubrala.kwestia nowosci.
        bo rozumiem, ze sama czapke zlapala?
        gdyby byly pochowane jak przez cale lato - problemu by nie bylo.
        • joshima Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 15:50
          murwa.kac napisała:

> skoro wraz z nastaniem wrzesnia sa wyciagane czapy, szaliki, swetry i puchy
          A ty uważasz, że trzyletnie dziecko nie potrafi pójść do garderoby i sobie wyciągnąć czapki z pudła z czapkami? No weź.
          • q_fla Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 18:21
            U nas czapy zimowe są schowane wysoko na pawlaczu i nikomu nie przyjdzie do głowy ich ściągać zanim nie nastaną mrozy. Przejsciówek w ogole nie posiadamy. wink
            • joshima Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 22:53
              q_fla napisała:

> U nas czapy zimowe są schowane wysoko na pawlaczu
              Mam przemeblować garderobę tylko dlatego, że kilku nawiedzonym forumowiczkom nie podoba się, że moje dziecko może do woli grzebać w swoich czapkach. Śmieszny pomysł.
              • q_fla Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 23:45
                Czemu nie? Korona, tfu - czapka by Ci z głowy nie spadła... tongue_out
                • joshima Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 01:08
                  q_fla napisała:

> Czemu nie?
                  Bo mam ciekawsze zajęcia...
                  • q_fla Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 01:30
                    Eee, przestałabyś odwracać kota ogonem. Nie ma ciekawszego zajęcia... tongue_out
                    • joshima Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 09:15
                      Jak to nie ma. Są. Ja na przykład pracuję i bardzo lubię swoją pracę tongue_out
                      • q_fla Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 10:57
                        Jak sobie zafundujesz pawlacz i zaczniesz do niego przekładać zimowe czapy - uwierz mi - będziesz z utęsknieniem wyczekiwać wiosny i tej najulubieńszej w świecie czynności. tongue_out wink big_grin
                        • joshima Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 11:03
                          q_fla napisała:

> Jak sobie zafundujesz pawlacz i zaczniesz do niego przekładać zimowe czapy - uw
                          > ierz mi - będziesz z utęsknieniem wyczekiwać wiosny i tej najulubieńszej w świe
                          > cie czynności. tongue_out wink big_grin
                          Doprawdy. Nie pojmuję. Nie znoszę pawlaczy tongue_out
                          • q_fla Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 12:29
                            Doprawdy. Nie pojmuję. Nie wiesz, co tracisz. tongue_out
                            • joshima Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 12:57
                              Podejrzewam, że tracę głównie upojne chwile na drabinie, z rękoma w górze i kurzem opaającym na oczy tongue_out
                              • ciociacesia oj tam 10.09.12, 14:41
                                ta radosc na twarzy dziecka gdy podczas sezonowych porzadków odnajduje zeszłoroczna wełniana czape, za mała kurtke i zabawki noworodkowe zabawki i upiera sie ze dzis bawi sie i ubiera tylko w to i absolutnie nie zgadza sie zeby to spkowac i oddac
          • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 19:34
            joshima napisała:

CytatA ty uważasz, że trzyletnie dziecko nie potrafi pójść do garderoby i sobie wyciągnąć czapki z pudła z czapkami? No weź.

przez cale lato nie wyciagalo, a teraz nagle wyciaga?
            no weź.
            wink
            • joshima Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 22:54
              murwa.kac napisała:

> przez cale lato nie wyciagalo, a teraz nagle wyciaga?
              No wyobraź sobie. Dziwna nie? Bo chyba nie przyszło Ci do głowy, że kłamię...
              • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 23:17
                OESU wyluzuj.

ja nie Mruwa (choć nick niestety zbieżny) , ktora lepiej wiedziala jakiej wielkosci lazienke miala jedna z forumowiczek big_grin

ale fakt.
                dziwna tongue_out
                • joshima Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 23:29
                  murwa.kac napisała:

> ale fakt.
                  > dziwna tongue_out
                  A ja myślałam, że w tym wieku to norma, że dziecko nagle przypomina sobie o czymś o czym nawet rodzic nie pamięta.
                  • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 23:34
                    nie znam ani jednego dziecka, ktore sobie w tym wieku przypominalo o skitranej gdzies w pawlaczach czy polkach wysokich odziezy zimowej w gorac panujacy na dworze.

inna sprawa jezeli ta odziez jest wyciagana/rozpakowywana przez rodzicow 1 wrzesnia, bo to juz jesien wg. kalendarza, wiec ZIMNO i dziecko to widzi, badz mu wpadlo w oko.
                    • noemi29 Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 00:35
                      murwa.kac napisała:
                      skitranej
                      > gdzies w pawlaczach czy polkach wysokich odziezy zimowej
                      jezeli ta odziez jest wyciagana/rozpakowywana przez rodzicow 1 wrze
                      > snia, bo to juz jesien wg. kalendarza,

Aleś się uczepiła...ja np. mam tak ogromną szafę, że w ogóle nie muszę "kitrać" sezonowych ubrań, nie robię żadnych sezonowych "chowanek", moje dziecko, tak jak joshimy też bez trudu by wyciągnęło zimową czapkę. Argumenty bez sensu.
                      • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 00:40
                        alez wy macie kijki w tyłkach.

luz.
                      • joshima Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 01:09
                        noemi29 napisała:

> Aleś się uczepiła...ja np. mam tak ogromną szafę, że w ogóle nie muszę "kitrać"
                        No własnie sęk w tym, że ja mam garderobę i też nie muszę kitrać smile
      • hanalui Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 13:30
        joshima napisała:

> Dobra, postanowiłam Ci rozsądnie wytłumaczyć. Dziś moja córka uparła się, że pó
        > jdzie na podwórko w grubej czapce z pomponem. Się miałam z nią bić czy jak?

Mam nadzieje ze podobne podejscie masz rowniez w srodku zimy i jesli twoje dziecie zazyczy sobie stroj kapielowy przy -15 to tez sie bic nie bedziesz
        • morgany Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 14:14
          mój rok temu uparł się na crocsy zimą i poszedł w nich na śnieg, ale szybko zmienił zdanie i więcej podobnych zachcianek nie byłowink
        • joshima Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 19:18
          hanalui napisała:

> Mam nadzieje ze podobne podejscie masz rowniez w srodku zimy i jesli twoje dzie
          > cie zazyczy sobie stroj kapielowy przy -15 to tez sie bic nie będziesz
          Nie będę. Ale raczej już sobie nie zażyczy. Raz ze żłobka wracała bez butów i to chyba jej wystarczyło, żeby zrozumieć co to znaczy, że zima jest zimno smile A poza tym nie martw się o mnie i o moje dziecko. Ja z ubierania nie robię dramatu a moje dziecko nie choruje i to nam wystarczy.
    • cold_case Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 00:46
      Nie wiem ile stopni było u mnie dwa dni temu, ale wiało dość mocno. Moje nieoczapowane dziecko na spacerze powiedzialo do mnie: "Mamo! Zimno mi! Masz czapkę?"

Cofnęłam się do domu po czapkę i mojemu dziecku zrobiło się przyjemniej, od razu poprawił mu sie humor. Ale oczywiście powinnam odpowiedzieć:

"Drogie dziecko, w żadnym wypadku nie założę ci we wrześniu czapki. W nosie mam to, że marzniesz! Nie obchodzi mnie co czujesz, że kulisz się z zimna, w imię idei mówię NIE!"

Wyluzuj kobieto i skup sie na tym, co naprawdę ważne.
      • ania_kr Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 09:29
        Jak w piątek wychodziliśmy rano do przedszkola to było 7stC. Ubrałam w bluzę i kurtkę jesienną. (bez czapy, ale z kapturem). No i odbieram dzieciaka około 14stej a on na podwórku w tym samym. Ręce mi opadły, ale poprosiłam tylko grzecznie, żeby pani ubierała moje dziecko na spacer jeszcze lżej niż siebie, bo jemu zawsze ciepło.
        • angela10086 Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 12:05
          bo niektore matki maja nierowno pod kopuła?
    • jagienka75 Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 12:17
      I co z tego, że zakładają? Nie masz co robić?
      U mnie było wczoraj aż 20 stopni i było mi zimno.
      Poszłabyś na spacer, zamiast enty wątek zakładać o pierdołach.
      • angela10086 Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 12:32
        to z tego, ze pozniej zasmarkane chodza
    • zuwka Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 12:53
      awsze mnie śmieszył ten temat smile Lipcowa była prowodyrką w takich dyskusjach.
      No ale faktycznie, jak dziś zobaczyłam ojca w krótkich portkach i t-shircie, w pakiecie z dzieckiem w kurcie podbitej polarem i czapie z nausznikami, to jakoś mi się żal dzieciaka zrobiło sad
      nie kumam takich ludzi. Czy dzieciak odczuwa temperaturę inaczej? ja rozumiem - niemowlak, z ciepłego brzucha matki wylazł, ok. Jeszcze inaczej odczuwa. Ale taki dwulatek?
      • batutka Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 14:46
        Ja rozumiem ogólne oburzenie, kiedy widzi się dziecko w czapce w ciepły dzień, ale gadać w kółko to samo, co sezon...nuda.
        Może wymyślcie coś oryginalnego, a nie ciągle jedno i to samo. Te same zdania, sformułowania, te same teksty.
        Jak ktoś chce przeczytać coś o czapkach w ciepły dzień, może sobie wejść w archiwalne wątki.
        • joshima Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 16:42
          Przekujcie święte oburzenie na inwencje twórczą i coś zaproponujcie. Może jakieś hasło, jakieś logo wyprodukujemy wlepki i ulotki i będziemy propagować, zamiast pytlować w kółko o jednym i flejma robić co sezon?
          • joshima Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 09:16
            Tak jak przypuszczałam. Chętnych brak.
        • silje78 Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 16:56
          za jakies 2-3tygodnie wypłynie temat rajstop pod spodniami. ot taki sezon ogórkowy po szale przedprzedszkolnym.
      • kika989 Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 12:40
        ja dziecka nie przegrzewam na pewno (robiła to nagminnie jego niania).

natomiast argument

Czy dzieciak odczuwa temperaturę inaczej?

do mnie nie trafia.

Przykład: ja i moj mąż.

18 stopni celsjusza- On w krótkim rekawie, jeansach, ja; jeansy, bluzka z DŁUGIM ( koniecznie bo mam gesia skóre) rękawem i cos cienkiego wokół szyi. Swetrem nie gardze przy takich temp. również.
        inaczej mi zimno. Jak bum cyk cyk mi zimno.
        • murwa.kac Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 12:48
          ja dziecka nie ubieram wg tego czy mi zimno czy nie. czy chlopu.
          wlasciwie to nie ubieram tez wg temperatury zaokiennej ani tym bardziej wg kalendarza.
          dziecko ubieram wg tego czy JEMU jest cieplo czy zimno. a czy mu cieplo czy zimno sprawdzam na karku a nie raczkach czy nozkach. bo na raczkach czy nozkach sie nie sprawdza.
          kazdy inaczej temp odczuwa.

ale nie uwierze, ze dziecku we wrzesniu, przy 18 - 20 st jest zimno na zimowa czapke czy puchowa kurtke. no nie ma bata.
          • kika989 Re: Wełniane czapy na start! 11.09.12, 22:28
            ja dziecka nie ubieram wg tego czy mi zimno czy nie. czy chlopu.

ja też nie. Móiwę tylko, ze jednak jest tak, zę każdy inaczej temperaturę odczuwa.

Ja się go jednak straram ubrać "do termometra", oczywiście jego odczucia biorę pod uwage smile

ale nie uwierze, ze dziecku we wrzesniu, przy 18 - 20 st jest zimno na zimowa c
            > zapke czy puchowa kurtke. no nie ma bata.

ja też
    • shellerka Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 15:09
      ja nie zakładam, bo jeszcze nie kupiłam tongue_out
    • minerwamcg Re: Wełniane czapy na start! 09.09.12, 17:15
      U nas (Warszawa) jakoś ciepło... w sobotę i dzisiaj byłam na placu zabaw i poza niemowlętami - jednakowoż w czapkach bawełnianych i cienkich - widziałam jedno, słownie jedno dziecko w wełnianej. Fakt, że dziewczynka była opatulona jak miś na Biegunie Północnym, kurtka na polarze, nie sam polar, wełniana czapka, patrzyłam, czy nie ma butów z futerkiem, ale nie.
      Wyglądała dość swojsko, ale dopuszczam możliwość, że przyjechała z Bułgarii czy innej Chorwacji smile - moja bułgarska przyjaciółka zawsze w Polsce jest ubrana o jedną warstwę cieplej niż ja.
    • ciociacesia bo jest zimno? 09.09.12, 17:54
      dzis faktycznie było z 18 stopni jak słónce wyszło, ale wczoraj szału nie było
      • karolina77_2006 Re: bo jest zimno? 10.09.12, 10:37
        Mi to obojętne kiedy dzieci zaczynają chodzić w czapkach, rajstopach, kozakach i kurtkach zimowych. Ja idę z moją córką do przedszkola na 8. W zeszłym tygodniu i dzisiaj rano małej było trochę chłodno - zakładałam jej lekką kurtkę, której później nie ubiera bo w południe jak dzieciaki idą na dwór i biegają to jest im ciepło. O czapce mała nie wspominała chociaż ja chętnie bym sobie rano ubrała czapkę bo jestem strasznym zmarzluchem i zimą w mrozy bardzo cierpię. Tak jak pisałam każdy nosi sobie co chce obojętne mi to jest. Ale to co zobaczyłam wczoraj na placu zabaw zwróciło moją uwagę. Byłam z córką na placu około godz. 14. U nas było gorąco dzieciaki w krótkich spodenkach biegały spocone. Przyszła babcia z chłopcem, który miał około 5 lat. Dziecko miało ubrane spodenki za kolana zrobione na drutach z wełny - piękne niebieskie z żółtymi paseczkami. Chłopiec był trochę otyły miał trochę za małą bluzkę. Jak wdrapywał się na drabinki albo na zjeżdżalnię brzuch mu wystawał i te wełniane spodenki. Biedny był cały czerwony i spocony. Trochę mi go było szkoda. Moja córka ma 4 lata nie zwraca uwagi na ubrania. Nigdy nie mówię jej, że ktoś jest ubrany tak czy inaczej. Ostatnio jedynie bardziej lubi spódnice i sukienki, a także kolor różowy i fioletowy, ale udaje mi się ja przekonać do innych ubrań. Nie cierpię ubrań "firmowych" - mam na myśli znane marki sportowe. Stać mnie na ich kupno, ale skręca mnie jak widzę takie ometkowane dzieci w ubraniach albo co gorsza w używanych znoszonych butach- ale z metką. Matki opowiadają sobie jaki fajny dresik nike udało im się tanio kupić. Zdarzało się nawet, że dzieciaki 6-7 lat sprawdzały czy moja mała ma firmowe buty. Nie chciałabym, że by moja córka oceniała innych przez pryzmat ich ubrań. Odbiegłam od tematu. Chciałam dojść do tego, że dziewczynki w wieku 6-7 lat zwróciły uwagę na te nieszczęsne wełniane spodenki. Czy ta babcia nie pomyślała o biednym wnuczku? Wiadomo mamy wolność jedni ubierają dziecku nike inni wełniane spodenki w upał, ale czasami warto zastanowić się i pomyśleć jak dziecko będzie się czuło.
    • anetchen2306 Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 12:48
      Wcale mnie nie dziwi. W zeszlym tygodniu bylo u nas cale 5 stopni o 6.20 rano. Sprawdzalam dwukrotnie, bo oczetom nie dowierzalam (nie mialam jeszcze nalozonych kontaktow).
      Gdy zawozilam mala do przedszkola, bylo 6 stopni. Slonecznie ale rzesko. Pamietam, jak mloda do fotelika samochodowego sie wgramolila i za kocem rozgladala, bo jej zimno bylo ... big_grin W dzien temperatura wzrosla do 23 stopni.
      Czapek z reguly przed listopadem nie nosimy, w listopadzie to zalezy, jaka akurat aura panuje.
      Z reszta najpierw czapke musze wydziergac. Mam nadzieje, ze do grudnia zdaze ... Bo na aktualny sezon czapki jeszcze nie posiadamy.
      I mi to tez zwisa, co inne dzieciaki nosza. Co najwyzej im wspolczuje, gdy podczas upalow maja na sobie "barchany".
    • mnb0 Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 13:38
      No sorry, ale 18 stopni to raczej zimno.
    • 1matka-polka Re: Wełniane czapy na start! 10.09.12, 17:00
      Tak, tak masakra, nawet przy 20 stopniach ale jak nie ma słońca zakładają zimowe czapki, widziałam i pytałam, whyyy??? bo wiatr...omg
    • soha2 Re: Wełniane czapy na start! 11.09.12, 07:19
      a zakłada ? bo po prawdzie nie widziałam takich cudów
      naprawdę nie wiem - apropos tego wątku gdzie matka w drugim dniu przedszkola widziała całe tabuny dzieci w niemal zimowych kurtkach - gdzie wy mieszkacie, że tak poubierane dzieci widzicie
    • 2plusik Re: Wełniane czapy na start! 11.09.12, 20:40
      Nie zakładam.
      Nie widuję u innych dzieci.

Ostatnio wyciągnęłam rzeczy z worków próżniowych, aby sprzedać za małe. Młody, który biegał na golasa - założył sobie puchową kurtkę, kozaki, czapkę i biegał z siusiakiem na wierzchu :p
    • annubis74 Re: Wełniane czapy na start! 11.09.12, 20:46
      nie żartujsmile naprawdę widzialaś dziecko w wełnianej czapce przy 18st.?
      czy raczej chodzi o "podgrzanie główek" na forum smile
    • claire_de_lune Re: Wełniane czapy na start! 13.09.12, 20:59
      nie wyjaśniła bo może nie musi? smile każda ubiera jak uważa. Co Ci do tego? zajmij się swoim _zawsze idealnie ubranym dzieckiem_.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka