Dodaj do ulubionych

Moja suczka

17.03.09, 15:20
Moja suczka ma 11,5 roku, 3 lata temu miała usuniętą macicę z przydatkami (ropomacicze). Od tamtej pory zaczęła więcej pić i sikać, ale weterynarz uspokajał, że wszystko się unormuje. W tej chwili sytuacja jest dużo gorsza – suczka non-stop pije, staram się ograniczać jej ilość wody (miska do każdego posiłku-je 3 razy dziennie + rano mała miseczka mleka-bardzo lubi:), ale ona cały dzień stoi przy misce i „prosi” o więcej, nie uspokoi się dopóki nie wleję jej kolejnej michy wody. Zaczęła załatwiać się w domu (codziennie, w dzień i w nocy), czego nigdy wcześniej nie robiła.
Czy to moczówka prosta? Mam możliwość oddania psich badań do zaprzyjaźnionej laborantki, tylko pytanie – jak mam pobrać ten mocz do badania? Krew z ludzkiej żyły pobiorę, ale boje się kłuć psa:( Proszę o jakieś sugestie, rady...
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Moja suczka 17.03.09, 16:01
      Mocz to raczej nie z żyły :)
      Mocz normalnie - podstawiasz naczynie jak pies sika. Najłatwiej łyżkę wazową. Z
      krwią idź do weta.
      • dr.zmijka Re: Moja suczka 17.03.09, 17:12
        > Mocz to raczej nie z żyły :)

Tak, wiem, jakoś niezręcznie napisałam:)
    • green-aria Re: Moja suczka 17.03.09, 16:04
      Musisz przygotować naczynie-np słoiczek i podstawić suczce , gdy
      zacznie sikać.Najlepiej rano na pierwszym spacerze.Pobranie krwi
      lepiej zlecić weterynarzowi.
    • blue.berry Re: Moja suczka 17.03.09, 16:41
      mocz w kubeczek (kupiony w aptece) na porannym spacerze, nie musi
      byc z pierwszego siku. technika pobrania - rozna - plaska miseczka
      albo duza lyzka wazowa (wczesniej wyparzone).
      krew u weterynarza proponowalabym pobierac: )
      warto jeszcze zrobic usg pecherza i nerek.

czy sunia kontroluje sikanie czy wylewa sie z niej podczas
      spania/lezenia?
      • dr.zmijka Re: Moja suczka 17.03.09, 17:13
        Dziękuję za odzew, spróbuje jutro z łyżką:) chociaż ona sika tuż przy ziemi i w
        trawie:)
        Kontroluje sikanie, jednak nie jest już w stanie wytrzymać od rana do mojego
        powrotu do domu.
        Weterynarz w mojej miejscowości potraf chyba jedynie odebrać poród krowy, a
        „jej” lekarz (z innego miasta) jest w tej chwili na urlopie, dlatego póki co
        chciałabym zrobić chociaż te badania. Po operacji zakładałam jej sama wenflon,
        ale miała wtedy wygoloną łapkę i było mi łatwiej, teraz nawet nie czuję żyły.
        • semi-dolce Re: Moja suczka 17.03.09, 21:39
          Może poza porodem krowy potrafi tez pobrać krew, to żadna filozofia, jedynie
          akcesoria miec trzeba i mniej więcej wiedziec o co chodzi.
          • blue.berry Re: Moja suczka 18.03.09, 12:04
            nie no prosze Was - kazdy weterynarz MUSI umiec pobrac krew.

jesli sunia bardzo nisko kuca to przyda sie duzy plaski talerz - moi
            znajomi tak zbierali siku :) a potem przelewali do kubeczka. troche
            kombinowania ale sie udało:)
            • tenshii Re: Moja suczka 18.03.09, 12:11
              Musi nie znaczy że umie niestety :(
              Przed sterylizacją pani doktor pracująca w naszej lecznicy (swoją drogą zawsze jest pusto jak ona jest na dyżurze) próbowała pobrać krew 4 razy i nic z tego. Dopiero nasz Pan doktor przyszedł z operacyjnej i sam to zrobił za pierwszym wkłuciem :/
    • angeto Re: Moja suczka 19.03.09, 16:00
      Myślę, że może to być wysoki poziom cukru (cukrzyca ???) - stąd takie pragnienie
      u Suni. Koniecznie badanie krwi !!! Pozdrawiam.
    • avasawaszkiewicz Re: Moja suczka 21.03.09, 12:42
      Polidypsja i poliuria to objawy dotyczące nie tylko moczówki prostej ale i wielu
      innych jednostek chorobowych. Mocz koniecznie pobierz i do lekarza przyjdź od
      razu z wynikami ale co do badania krwi na Twoim miejscu wykonałabym to u lekarza
      weterynarii i to najlepiej bo wynikach moczu nie wykluczone bowiem, że lekarza
      będzie chciał wykonać dodatkowe badania (nie tylko profil ogólny).
      Teraz bardzo Cię proszę wychodź z nią na spacery ile razy dziennie dasz rady.
      Ona poprostu pijąc takie ilości wody nie daje rady trzymać (to nie jej wina).
      Daj proszę znać o wynikach co i jak.
      Pozdrawiam - Ava

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka