Dodaj do ulubionych

Skórki od chleba

10.09.12, 17:30
Czy Wasze dzieci też uważają, że skórki od chleba są niejadalne (pozwólcie, że zacytuję "Skórka jest niedobra dla Olusi, tylko dobra dla mamy i taty")? I czy warto walczyć o ich jedzenie, czy lepiej odpuścić i poczekać, aż sama do tego dorośnie?
Obserwuj wątek
    • aniaurszula Re: Skórki od chleba 10.09.12, 17:34
      starsza corka ma teraz 7, 5 roku i nadal nie jada dolnej skorki od chleba , czase, zjada sam srodek i nie robie z tego problemu
    • kazikss Re: Skórki od chleba 10.09.12, 17:35
      Hmm ja do tej pory (a mam prawie 30 lat) nie jadam skórek od chleba (żona mnie za to non stop krytykuje). Jakoś tak mam że mi nie smakują.
    • gag-nes Re: Skórki od chleba 10.09.12, 17:35
      Myślę, że sporo dzieci nie je skórek... Ja będąc małą dziewczynką też ich nie jadałam wink Przeszło, także odpuściłabym smile
      • jotka_k Re: Skórki od chleba 10.09.12, 17:54
        nie, moja córka tak nie ma
        ale też chyba nie wie, że można ich nie jeść bo nigdy jej nie odkrawałam wink zawsze dostawała chleb ze skórką, jako niemowlę także
        mało tego, ona najchętniej jadłaby same skórki a środek zostawiała smile
        • mamaivcia Re: Skórki od chleba 10.09.12, 18:17
          ja swojemu nigdy nie odkrawałam, a jakoś sam wpadł na to, że można nie jeść ;P
          • memphis90 Re: Skórki od chleba 10.09.12, 22:32
            Moje wydziabywały środek z bułki...
            • dzoaann Re: Skórki od chleba 12.09.12, 16:40
              moje tak samosmile tez nigdy nie odkrawalam skorek, a te i tak zawsze zostawaly na talerzu- corka 4 lata juz czasem zje skorke, jak jest chrupka, synowie tez kolo 5 roku zycia jadali juz skorki, ale zaczeli sami z siebie, jakby nie zaczeli, to coz...
    • betty842 Re: Skórki od chleba 10.09.12, 18:38
      Mój 5-latek nadal nie je skórek.Jak jest bardzo świeży chleb z chrupiącymi skórkami to zje.
      Kiedyś na pewnej imprezie rozwalił mnie tekst jaki usłyszałam z ust znajomej.Przy kolacji zawołała do swojej 5-letniej wówczas córki:Aniu,chcesz skórki z chleba? Myślałam,że się przesłyszałam ale po chwili patrze,że dziewczynka podbiega a jej mama podaje jej SAME skórki z chleba! Widząc moją głupkowatą minę wyjaśniła,że Ania najchętniej to jadłaby tylko skórki z chlebawink.
    • gemmi18 Re: Skórki od chleba 10.09.12, 18:44
      Córka w ogóle nie jada kanapek, jedynie to, co ma na wierzchu. Syn za to obgryza samą skórkę z chleba, gdy daję mu suchą kromkę, całą kanapkę też zjada. Nie zmuszałabym jej, przecież nie ma w skórce szczególnych wartości.
      Osobiście uważam, że skórka ze świeżego, mocno wypieczonego chleba jest najlepsza!
    • tijgertje Re: Skórki od chleba 10.09.12, 19:38
      Skorki sa jadalne tylko z goracego chleba, jak dobrze chrupia wink
    • beliska Re: Skórki od chleba 10.09.12, 19:39
      Nie wiem, w imię czego miałabys walczyć o zjadanie skórek. Nie wchodzą, znaczy nie smakują. Tobie też nie wszystko przeciez przechodzi przez gardło.
      • kaisha18 Re: Skórki od chleba 10.09.12, 21:53
        W imię zdrowych ząbków. na skórkach (między innymi) dziecko ćwiczy gryzienie, a w przyszłości nie musi nosić aparatu na zębach wink
    • drzewachmuryziemia Re: Skórki od chleba 10.09.12, 20:17
      mój ma rózne fazy - obecnie skórki zjada. mi akurat jest obojętne, czy je zjada, czy nie, bo niczego wartościowego w nich nie zauwazam
      • eliszka25 Re: Skórki od chleba 10.09.12, 20:49
        moj 3-latek zwykle zjada. 6-latek dostaje chleb ze skorka, ale zjada skorke tylko czasem. nie marudzi, zeby mu odkroic, wiec nie widze problemu. jak chce, to zje, jak nie, to zostawi. najlepiej wchodza skorki miekkie z wczorajszego chleba. chrupiace sa niejadalne w ogole.
    • rulsanka Re: Skórki od chleba 10.09.12, 21:04
      Moje dziecko zaczyna zjadanie kanapki od skórek i to takich gorzkich, z razowca... Ja zostawiam, a on zjada.
    • deelandra Re: Skórki od chleba 11.09.12, 08:12
      a tam, jest o co kruszyć kopie? nie chce, niech nie je, daj se na luz wink
    • panna.sarabella Re: Skórki od chleba 11.09.12, 08:36
      moja ma 7 lat i nadal nie je skórek. Dolną jej zawsze odcinam, a górne zostawia na talerzu - w przypływie wyjątkowej zachcianki zje te skórki, ale bardzo rzadko. Dla męża to problem a dla mnie nie, bo sama sobie jeszcze odcinam skórki wink
    • leneczkaz Re: Skórki od chleba 11.09.12, 10:17
      Moi obydwoje jedzą skórki.
      Ale ja nie jadłam chyba do 15 r.ż. ...
    • nietoperekniedowiarek Re: Skórki od chleba 11.09.12, 12:04
      Moj tez skorek nie jada.(ma 4 lata) Nawet jak mu ich nie odkroje to i tak je zostawi twierdzac, ze sa niedobre i on ich nie lubi.Kiedys jadl bez problemu.
    • alsanka Re: Skórki od chleba 14.09.12, 13:25
      Mój Syn jak był młodszy jadł chlebek, bułki bez skórki, wygryzał , jak to On nazywał "to puchate" a skórkę zostawiał, albo domagał się odkrojenia skórki. A teraz jako 4-latek zjada ze skórką... ale ma ciekawy sposób jedzenia, ściąga z kanapki wszystkie dodatki i zjada najpierw chleb z masłem a potem ogórka lub pomidora czy jajko, a na koniec szynkę - jeśli uzna, że jest smaczna wink
      • dianaro Re: Skórki od chleba 14.09.12, 13:56
        Mój 5 letni syn dopiero od tego roku je chleb ze skórą a właściwie to nawet pieczywo - do tej pory ciężko było go zmusić do kanapki. Wcześniej, skórka musiała być dokładnie odkrojona czy to z chleba czy bułki - w przedszkolu zjadał tylko wędlinę bądź nie tykał wcale. Nie zmuszałam wtedy, ale odkąd zauważyłam że radzi sobie z gryzieniem i nie marudzi to zrozumiałam że wszystko jest w porządku.
    • truscaveczka Re: Skórki od chleba 14.09.12, 16:40
      Mój dwulatek jada wyłącznie skórki z chleba, resztę olewa. Zamienimy się?
    • minerwamcg Re: Skórki od chleba 16.09.12, 12:06
      Pamiętam, że jak sama byłam dzieckiem, zaczynałam jedzenie kromki chleba od obgryzienia naokoło smile
      Córce nigdy nie odkrawałam, w ogóle nie przyszedłby mi do głowy taki pomysł, nawet jeszcze jak miała mało zębów. Dała radę zjeść to dobrze, nie dała - drugie dobrze, innym razem się przyłożyła i pogryzła wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka