Dodaj do ulubionych

co to za choroba???

09.11.12, 21:21
kurcze juz nie wiem i lekarz na razie tez nie...czekamy na wyniki badan w kier cytomegalii i mononukleozy...
od poczatku
Na poczatku byla niby angina...leczona 2 x antybiotykami II generacji...I nie doleczyl a po drugim nawrot (plamki na migdalach) po 2 dniach
Po 2 dniach lekarz zdiagnozowal zapalenie gardla ( szpital - weekend) i kolejny antybiotyk Amotax. Po amotaxie zaczela sie luszczyc skora z dloni wiec pediatra zawyrokowal ze przeszedl zakazenie paciorkowcem.Pediatra wyslal mnie do laryngologa aby skonsultowac migdaly a ten przepisuje po amotaxie od razu augmentin (niby ucho zaczerwienione) . 1,5 dnia brania augmentinu i mega wysypka na calym ciele...znowu weekend i trafilismy do nocnego ambulatorium i na szczescie na madrego lekarza kt kazal odstawic antybiotyki skoro dziecko w sumie dobrze sie czuje. ale ale tego dnia zaczal sie kaszel - krtan- lekarz przepisal encorton...kaszel jest juz mokry wiec odksztusza , podaje flegamine. Od 2 dni zaczynaja sie luszczyc palce stóp. Robilam tydzien temu ASO- nie wskazuje na paciorkowca, morfologia, crp dzioecko zdrowe bez jakiegokolwiek zapalenia, morfoloia tez jednoznacznie nie wskazuje na mononukleoze zwlaszcza ze teraz ciezko o rozmaz reczny w labach...czekamy na wyniki w kier mononukleozy i cytomegalii. Teraz ma tylko katar i troche odksztusza (kaszle) ale wychodzimy na prosta smile
Pediatra ktory teraz bedzie sie nim opiekowal ( ten kt kazal odstawic antybiotyki) i pierwszy skierowal nas na badania twierdzi ze to raczej mononukleoza ( wielkie wezly, teraz juz sa prawie Ok) tylko skad to luszczenie...
Obserwuj wątek
    • stuletnia_stokrotka Re: co to za choroba??? 09.11.12, 21:51
      po szkarlatynie,która tak wogóle nie występuje samodzielnie tylko w parze z anginą tak się właśnie łuszczy skóra
      • zjawa1 Re: co to za choroba??? 09.11.12, 22:33
        Sprawa podstawowa, CRP przy bakteryjnym przypadku moze wychodzic 0-nasz przyklad z przed miesiaca.
        Sprawa 2 wiadome, ze sama morfologia-nawet z rozmazem nie wskarze Wam wirusowej Monukleozy zakazniej-trzeba zrobic dokladne testy.
        Jednak, jesli mieliscie dokladna morfologie z rozmazem, to jednoznacznie powinny te winiki potwierdzic pediatrze: czy to wirus, czy bakterai.
        Trzecia sprawa-nie bylo wymazu z gardla i migadlow?
        Nie mozna, nawet przy paciorkowcu podawac pod rzad tego samego rodzaju antybiuotyku, bo bakteria uodparnia sie.
        • gato.domestico Re: co to za choroba??? 10.11.12, 08:16
          a ktore parametry mofologii dokladnie. pediatra stawia na mononukleoze ale czekamy na dokladne wyniki testów.
          • dorek3 Re: co to za choroba??? 10.11.12, 20:58
            W mononukleozie morfologia wychodzi "dziwnie": leukocytocoza i limfocytoza. Może wyjść także podwyższone CRP oraz enzymy wątrobowe. W badaniu palpacyjnym często powiększona wątroba i śledziona, dodatkowo obrzęk węzłów, czasami także powiek. Podanie antybiotyku z grupy penicylin wywoła silna wysypkę. Aby mieć pewność trzeba zrobić przeciwciała w obu klasach (test lateksowy jest do bani).
            • zjawa1 dorek 10.11.12, 22:37
              Wlasnie w monoukleozie bardzo czesto
              CRP wychodzi zerowe!!!!!!!!!
              To jest najbardziej charakterystyczna cecha tej jednostki chorobowej!
              • dorek3 Re: dorek 10.11.12, 23:02
                CRP nie jest żadnym objawem ani tej ani żadnej innej choroby. A już na pewno nie jest niczym charakterystycznym. Skąd Ty czerpiesz te swoje mądrości...
                Silne wirusówki ( a taka jest właśnie mononukleoza) mogą je znacznie podwyższać (standardowo wirusówki miewają CRP do ok 30, a w mononukleozie mój osobisty syn miał ponad 70). Co oczywiście nie oznacza że tak być musi. Gro mononukleoz przebiega z bardzo skąpymi objawami i nikt nie bawi się w żadną diagnostykę.
                • zjawa1 Re: dorek 10.11.12, 23:43
                  Ogolnire nawet nie masz pojecia o sredniej crp! jesli masz, to ratuj swoj tylek i przestan wypisywac idiotyzmy.
                  Od jakiego poziomu crp wykazuje najczesciej zakazenie bakteryjene, a od jakiego wirusowe?
                  ze nie wspomne o sredniej crp przy inwazji grzybiczejsmile
    • mamiczka_malucha Re: co to za choroba??? 09.11.12, 23:45
      Zaczęłabym od wykluczenia grzybicy ogólnoustrojowej i pasożytów. Mogą dawać objawy wszelkich innych chorób.
    • aniasa1 Re: co to za choroba??? 10.11.12, 14:10
      szkarlatyna, wirus bostonski - luszczenie na podeszwach i dloniach od spodu........
    • patrycja25.live Re: co to za choroba??? 10.11.12, 16:28
      Jesli chodzo łuszczenie się skóry to szkarlatyna, tak miał też mój syn. Skóra łuszczyła się na dłoniach i stopach. Przeszło.
      • gato.domestico Re: co to za choroba??? 10.11.12, 17:35
        aso nie wykazalo , ale wiem ze nie musi...wiec skad ta wysypka po augmentinie to nie byla szkarlatynowa wysypka...
        • q_fla Re: co to za choroba??? 10.11.12, 19:10
          Najprawdopodobniej Twój syn jest uczulony na penicylinę.
          Moja córka jak miała dwa lata zachorowała na anginę i dostała właśnie Augumentin - tak ją wysypało jakby ją ktoś oblał wrzątkiem, do tego doszła biegunka.
          Lekarz zaraz kazał odstawić i zmienił na Ceclor.
          • angelsik Re: co to za choroba??? 10.11.12, 20:33
            Moje dziecko w wieku 2, 5 r. zachorowało na gardło. Pojechaliśmy na pogotowie wiecozrem dostał penicylinę. po jednej dawce na nogach(samych stopach od spodu) miał KOSZMAR!!!
            Skóra łuszczyła się, wyszły jakieś dziwne wrzody zaczerwienione czy nie wiem jak to nazwać.
            Na południe trafiliśmy do dermatologa - opinia - silna reakcja uczuleniowa na penicylinę.

• gato.domestico Re: co to za choroba??? 10.11.12, 21:00
              u nas wyszlo po 2 dawce Augmentinu...ale po Amotaxie, który byl podawany wczesniej przez 7 dni nie bylo wysypki, wiec jesli to alergia to na kwas klawulanowy albo jakas inna subst. pomocnicza.
              Kropki byly na calym ciele, nawet uszach, ale nie swedzace, wszystkozeszlo pp okolo 6-7 dniach.Podawalam jedynie 2x dziennie Zyrtec, kupy bylo ok.
              • zjawa1 Re: co to za choroba??? 10.11.12, 22:47
                Byc moze dziecko faktycznie ma uczulenie na antybiotyki z grupy penicylin.
          • zjawa1 Re: co to za choroba??? 10.11.12, 22:46
            Wiem, ze Zinnat jest bardzo dobrym antybiotykiem zastepczym w walce z streptococus i rownie malo toksycznym, w wypadku uczulen na penicyline.
    • gato.domestico Re: co to za choroba??? 10.11.12, 21:03

• anetchen2306 Re: co to za choroba??? 10.11.12, 21:45
        A wymaz z gardla na streptokoki robiliscie, ten szybki, 10-20 min i jest jasnosc.
        Na poczatku mogla to byc infekcja streptokokowa, zaleczono antybiotykiem (nie do konca). Po kuracji antybiotykowej (srednio 10 dni) przewaznie robi sie powtorny test wymazowy z gardla, by miec pewnosc, ze antybiotyk rzeczywiscie wsio wybil. Obydwoje moich dzieciakow mialo testy robione dwa razy: na samym poczatku, zeby potwierdzic angine i po 10 dniach przejmowania penicyliny (mlodsza przed podaniem miala robiona na szybko probe, czy nie jest uczulona, bo nigdy wczesniej zadnego antybiotyku nie brala). Pisalas, ze antybiotyk lekarz kazal odstawic. Byc moze infekcja wrocila, bo nie byla zaleczona do konca.
        • zjawa1 Do autorki watku 10.11.12, 22:44
          W poczatkowym stadium zakazen bakteryjnych rozmaz krwi wskazuje na bardzo wyskoki wzrost neutrofili segmentowych w przeciwienstwie do infekcji wirusowej, gdzie w poczatkowym stadium neutrofile paleczkowate przoduja.
          Dodatkowow w morfologi WBC jest bardzo wysokie przeszlo 15% naczesciej jesli to infekcja bakteryjna.
          Nie prawda jest, ze CRP przy monoukleozie wychoidzi czesto dodatnie, wlasnie jest wrecz przeciwnie.
          Cecha charakterystycznha jest czeste wystepowanie CRP 0, lub mieszczace sie w normie.

Dlaczego tak dlugo czekacie na wynik monoukleozy? Sa 2 sposoby badania monoukleozy.
          Za pomoca testow: wynik dodatni badz ujemny widoczny ok 30 min po zrobieniu, albo bardziej pewny z rozmazu krwi gdzie widac monoukleidy pod mikroskopem!samo komputerowe badanie krwi/morfologii nie jest mniarodajne, bowiem monoukleidy czesto mylone sa przez komputer z monocytami.
          • dorek3 Re: Do autorki watku 10.11.12, 23:15
            Nie mieszaj ludziom w głowie jak nie masz o czymś pojęcia. Test lateksowy o którym piszesz to można sobie robić po 3 tygodniach chorowania i MOŻE wtedy coś wyjdzie.
            • zjawa1 Re: Do autorki watku 10.11.12, 23:32
              Ja o tescie,, lateksowym" nie pislamsmile
              Poczytaj sobie medyczne ksiazki z dziedziny: interny. To podstawa! Wtedy mozesz wypowiadac sie na temat sredniej wystepujacej przzy np. monoukleozie.
              Hehe pamietam jeszcze te idotyzy, ktore napisane zostaly za posrednictwem twojej osoby na forum eksperckim! Nosicielstwo! Ze smierchu mozna pasc!
              • dorek3 Re: Do autorki watku 10.11.12, 23:38
                Jakoś nie padłaś. Czytać nie musisz.

Nie muszę czytać interny, akurat mononukleozę mam przećwiczoną w praktyce dość dokładnie. W przeciwieństwie do twojej książkowej wiedzy, która jest bardzo ograniczona (o ile wiem lekarzem nie jesteś). Nie wypowiadam się o średnie tylko pisze jak może być, w przeciwieństwie do ?Ciebie przyjmuję do wiadomości, że objawy i wyniki badań mogą być różne i niejednoznaczne.
                • zjawa1 Re: Do autorki watku 10.11.12, 23:46
                  No wlasnie, najczesciej moze byc tak, ze przy monukleozie CRp nie jest podwyzszone, ale ty jak zwylke klocisz sie!
                  I to wmawianie nam, ze ,,dziecko bylo nosicielem bakterii dlatego ma CRP 0-owe" Sorry alke tylko idiota tak moze twierdzic. Swoja, droga pytalkam o to nawet mojego pediatre-wysmial ten idiotyzm!
                  • dorek3 Re: Do autorki watku 10.11.12, 23:48
                    Poziomu ale kultury to ty nie masz za grosz. I do tego jeszcze czytać ze zrozumieniem nie umiesz
                    EOT
                    • zjawa1 Re: Do autorki watku 10.11.12, 23:50
                      No tak: ,,uderz w stol, a nozyce sie odezwa". Ekspercie z ,,koziej d.."
                  • zjawa1 dorek! 10.11.12, 23:49
                    Moze zalinkuj swoje rewelacyjne wpisy z mojego watku na forum eksperckim! Skompromitujesz sie juz na calej lini swoja,, wybitna" wiedza.
                    dla zainteresowanych polecam moj watek na forum eksperckim: zdrowie malego dziecka.
                    • zjawa1 Re: dorek i choc raz obal w oparciu 10.11.12, 23:58
                      o naukowe zrodla to, co ja pisze.
                      Wtedy moze beda twoje dewagacje bardziej wiarygodne.
                      Obal mi tekstem naukowym to, ze np. w poczatkowym stadium w rozmazie masowy wzrost neutrofili segemntowych nie swiadczy o zakazeniu bakteryjnym, przy jednoczesnym
                      ( co logicznie zrozumiale) spadku neutrofili paleczkowatyczh!
                      Mysle, ze ty nawet nie masz pojecia, o czym ja pisze. Tym gorzej dla ciebie.
                      • zjawa1 Re: dorek i choc raz obal w oparciu 11.11.12, 00:02
                        najdz takie choc jednom zrodlo, ktore to potwierdza!!
                        Jestem pewna, ze nie znajdziesz bo nawet nie wiesz gdzie tego szukac!
                        Tak wiec jak pisalam w ogolnej morfoligii wzrost WBC swiadczyc moze przy takich obiawach o bakterii dodatkowo namnazanie sie neutrofili segmentowych i zmniejszona ilosc neutrofili paleczkowatych w rozmazie rowniez potwierdza o bakterii.
                        • dorek3 Re: dorek i choc raz obal w oparciu 11.11.12, 00:05
                          Z tobą to chyba coś jest nie tak. Odczep się kobieto ode mnie. Z nawiedzonymi nie dyskutuję...
                          • zjawa1 Re: dorek i choc raz obal w oparciu 11.11.12, 00:09
                            dorek3 napisała:

> Z tobą to chyba coś jest nie tak. Odczep się kobieto ode mnie. Z nawiedzonymi n
                            > ie dyskutuję...
                            I naprawde tylko na tyle Cie stac?
                            Nie masz nic wiecej do powiedzeina ,,ekspercie"?

Paradoksalnie, wlasnie tak infantylnej i wymijajacej odpowiedzi spodziewalam sie.
                            Takie osoby jak ty moga tylko wypisywac, ze zjawa znow ,,pisze bzdury", ale swoich ,,argumentow: nie potrafia juz oprzec na faktach realinie wystepujacych, na faktach medycznych w tym wypadku.
                            Nie wiem, to jest jakas walaka, jakies niedowartosciowanie ze strony takich jak ty.
                            Takie osoby niestety nigdy nie przyznaja sie do bledow! Szkoda, ze czesto swoim postepowaniem wprowadzaja w blad forumowiczow.sad
                            • dorek3 Re: dorek i choc raz obal w oparciu 11.11.12, 00:13
                              A nie przyszło ci do głowy że szkoda mi czasu na dyskusje z osobami twojego pokroju? Nie lubię nawiedzonych i tyle.
                              • zjawa1 Re: dorek 11.11.12, 00:34
                                Tak, teraz nagle takie ,,przebudzenie"confused!! Starasz sie non stop prowadzic ze mna polrmike, cally watek! I kiedy ja zadaje konkretne pytanie, rzadam naukowych tresci obalenia tego, co opisuje ty nagle odpowiadasz wymijajaco.
                                A dlaczego, ano dlatego ze nie jestes w stanie racjonlanie zaprzeczyc temu co napisalam.
                                Tylko dlatego, ze pisze dosadne fakty naukowe, o ktorych ty nie masz zielonego pojecia.
                                Nie masz pojecia o podstwach interpretacji podstawowej badan morfologicznych krwi.
                                A wiec jedyne co ci pozostaje to pisanie: ,,zjawa wypisujesz bzdury", lub ,,nie bede z Toba wdawac sie w dysputy".
                                Napisz cos konstruktywnego, cokolwiek co obali to, co ja napisalam. Nie jestesmy w przedszkolusmile
                                No prosze, wklej cokolwiek wiarygodnego,co zaprzeczy temu co pisze!
                                Brak argumentacji, i brak klasy, zeby choc raz przyznac sie do bledu!!! Smutne!
                                • stuletnia_stokrotka Re: dorek 11.11.12, 08:11
                                  ja pierdzielę..nie wiem jak inne ale ja bym się ciebie bała..nie dość,że nawiedzona,agresywna,i trochę nie teges to jeszcze analfabetka...
    • gato.domestico Re: co to za choroba??? 11.11.12, 11:42
      Tekst linka
      • gato.domestico zamiescilam zdj. badan (wyzej) 11.11.12, 11:43
        jw
        • stuletnia_stokrotka Re: zamiescilam zdj. badan (wyzej) 11.11.12, 12:12
          na jednym zdjęciu nie usunęłaś danych dziecka-to tak w razie gdybyś nie zauważyła
        • dorek3 Re: zamiescilam zdj. badan (wyzej) 11.11.12, 12:13
          Dla mnie z tej morfologii nie wynika nic, szczególnie że nawet rozmaz automatyczny (nigdy nie miałam problemów z ręcznym o których piszesz)
          • gato.domestico Re: zamiescilam zdj. badan (wyzej) 11.11.12, 12:43
            no wlasnie, nie wynika nic brak stanu zapalnego etc...badanie 5 dni wczesniej to samo...
            • zjawa1 gato.domestico 11.11.12, 22:31
              Zaraz dokladnie napisze Ci o czym moga swiadczyc wyniki badan i poddam ci pewna misl, mysle ze warto i to sprobowac, sama w tym siedze i pozniej przytocze Ci nasz przypadek.

A wiec tak, tak jak pisalam komputerowe badanie krwi nie jest dokladne, musisz zrobic rozmaz reczny. Bo nie wiadomo jak dokladnie neutrofile sie rozpadaja.
              Ale analizujac Twoje wyniki po koleji:

WBC nie macie podwyzszonego bo wynik to 11. Wiec teoretycznie ten parametr eliminuje stan bakyeryjny.
              Monocyty macie podwyzszone wiec swiadczyc to moze o trwajace jakiejs infekcji badz krotko po niej, tez moga zostac zawyzone.
              Hemoglobina bardzo ladnasmile co ponoc nie jest czeste u dziecismile
              Plytki krwi tez ok, Podwyzszone sa w trakcjie infekcji lub po niej, spadaja srednio tak do 1 miesiaca po ustapieniu infekcji.
              • gato.domestico Re: gato.domestico 12.11.12, 12:25
                no wlasnie...wyniki az zadziwiajaco ladne smile po tych akcjach chorobowych wink badanie krwi robione 2 x z odstepem paro dniowym.
                teraz czekam na wyniki IgM iGV cytomegalia i mononukleoza...zobaczymy co wykaza...nie za bardzo sie spiszy im aby przeanalizowac krew...a niby to unowersytecki szpital...i rozmazu nawet recznego nie robia (!)

teraz znowu jazda bo z M mamy zapalenie zatok..zaczelo sie niewonnie od kataru i jestesmy juz na antybiotyku oboje...synek na razie ma katar.
                Przez 2 dni temp siegala nawet powyzej 38 (wieczorem) i zbijalismy od wczoraj wieczorem jest spokoj i albo ma 36.6 albo 37...wiec to niby nie temperatura. mam nadzieje ze i jemu sie nie rzuci na zatoki... dramat z tymo chorbami
                • zjawa1 Re: gato.domestico 12.11.12, 20:36
                  Przepraszam Ciebie, nie chce ,zebys mnie zle odebrala.
                  Ale jakos dziwnie wyglada ten caloksztalt.
                  Rozmaz z krwi to nie jest super specjalistyczne badanie. I robia go absolutnie wszedzie. Trudno uwiezyc w to, i jest to niemozliwe, ze w szpitalu go nie robia. Dodatkowo badanie jedno z najtanszych.
                  Tym bardziej, ze zrobili ci tak specjalistyczne badanie jak np. na cytomegalie.
                  Monoukleoze robi sie szybko, jesli nie robia testowej to sprawdzaja monoukleidy w krwi rozmazowej, innej opcji nie ma. Wiec automatycznie rozmaz tez musza zrobic. Komputer czesto myli monocyty z monoukleidami, moze dlatego masz je podwyzszone w wyniku?!!
                  I byc moze to faktycznie monoukleoza.

I dalej piszesz na wstepie, ze ,,synek ma zapalenie zatok", ze ,,jestescie znow na antybiotyku", a na koniec piszesz, ze ,,masz nadzieje, ze i jemu nie rzuci sie na zatoki".
                  To teraz nie rozumiem ma to zapalenie zatok, czy ich nie ma?
                  Jak je rozpoznano?
                  Jesli ma tylko katar to kto mu przepisal kolejny antybiotyk?
                  To jest jakies dziwaczne i nie logiczne.
                  Zreszta poczatkowe zapalenie zatok leczy sie podajac leki rozrzedzajace wydzieline, chyba ze dojdzie do nadkazenia bakteryjnego wtedy zastanawia sie czy podac antybiotyk.

Dalej piszesz, mial temp ,,nawet powyzej 38 stopni".
                  Wlasnie powyzej 38 stopni nazywa sie dopiero slaba goraczka!
                  Do 38,3 nawet nie zaleca sie podawania lekow farmakologicznych w celu jej obnizenia, bo tym samym uposledza sie przeciwciala walczace z infekcja.
                  Piszesz pod koniec
                  ,,ma 36.6 albo 37...wiec to niby nie temperatura". Faktycznie bedac dokladnym wszystko jest temepraturasmile))
                  Natomiast jesli mialas na mysli ,,temepratura" w sensie goraczki, to 36,6 jest idealna temperatura ciala czlowieka! Natomiast zapewniam, ze 37 nie jest goraczkasmile
                  • gato.domestico Re: gato.domestico 12.11.12, 21:00
                    zapalenie zatok mam ja i M smile synek na razie katar i te wahania temp o ktorych pisalam...
                    co do badan -morfologia to wlasnie tak mnie ponformowano ze recznego rozmazu nie robia...nawet pediatra z tegoz szpitala w zaleceniach wpisal rozmaz reczny...a mimo to pani powiedziala ze recznego brak
                    • zjawa1 Re: gato.domestico 12.11.12, 21:06
                      Wiesz co, bardzo dziwne. Ja zapytalabym ile w takim razie kosztuje, jesli chcialabys prywatnie-napewno by zrobilismile
                      Rozmaz reczny to jedno z pierwszych i podstawowych badan morfologii krwi jakie sie pojawily, potem doszedl niedokladny komputer. Wykonuje je absolutnie kazde laboratorium
                      Ja zapytalaby u dyrektora szpitala, dlaczego nie wykonuja tego badania!
                      Moze zle ich zrozumialas? To jest naprawde nieprawdopodobne!
                      • gato.domestico Re: gato.domestico 12.11.12, 21:13
                        to byly badania zlecone prezez pediatre ale sama za nie placilam (pediatra prywatny) wiem ze 20 lat temu robilo sie recznie ale stwierdzilam ze teraz tak technika poszla do przodu ze tylko komp...
                        juz dalej w te zakazne nie bede wnikac bo juz ponad 250zl wydalam na badania w sumie taka sztuka dla sztuki smile
                        • gato.domestico Re: gato.domestico 12.11.12, 21:14
                          dobrze zrozumialam bo pani miala wszystko slicznie napisane p.lekarza i stwierdzila ze recznego nie robia...
                          • zjawa1 Re: gato.domestico 12.11.12, 21:21
                            Wiesz, wlasnie problem w tym ze komputerowa morfologia jest tak naprawde guzik warta.
                            Zawsze powinno robic sie jednak ten rozmaz. Bo naprzyklad tak, jak juz wspomniala:
                            Komputer czesto myli monocyty z monoukleidami. Tj monoukleidy bieza za monocyty.
                            Jesli mowimy o podejrzeniu Monoukleozy. Komputer nie jest dokladny w morfologi, nie pokazuje tez dokladnego rozpadu krwinek bialych itp.
                            To, ze jest to urzadzenie bardziej ,,postepoiwe" i nowoczesna metoda nie swiadczy w tym przypadku wcale, ze lepsze. Nie ma to jak klasyczne badanie na ,,szkielka" i sprawne oko laboranta.
                            • zjawa1 Re: gato.domestico 12.11.12, 21:23
                              No i wyluzujsmile Ja mysle , ze u synka skonczy sie na wirusowej injekcji kataralnej. Podaj mu Wapno i rutynoscorbin, bedzie ok.
                              • dorek3 Re: gato.domestico 13.11.12, 20:56
                                I wapno i rutinoscorbin to placebo dla nadgorliwych mamusiek. nie udowodniono żadnych korzyści wynikających z suplementacji wapna, rutyny i witaminy c w infekcji.
                                • zjawa1 Re: 13.11.12, 21:27
                                  No Ty jako ekspert nie znajacy sie nawet na podstawach morfologii krwi, jestes najbardziej miarodajnym i wiarygodnym potwierdzaniem tez wyssanych z palca-Podaj te badania naukowe!! Czekamy.
                                  • dorek3 Re: 13.11.12, 21:30
                                    EFSA się kłania. Ty na pewno wiesz co i jak wiec nie muszę tłumaczyć. Taki ekspert jak Zjawa i wierzy w witaminę C! No nie wytrzymam ze śmiechu...
                                    • zjawa1 Re: 13.11.12, 21:39
                                      Przykre jest to, ze ty nawet nie widzisz roznicy miedzy sama witamina C a, witamina C z rutyna!
                                      Hehe znow polemika, reaktywacja po zalosnym wpisie tajnego sprzymiezenca z jednym postemsmile))
                                      Naprawde, zabawne, juz sie nie boisz? hehehe
                                      • dorek3 Re: 13.11.12, 21:44
                                        Lubię cie trochę poirytować. Sama nie widzisz że robisz z siebie idiotkę, ale inni widzą i czytają.
                                        • gato.domestico Re: 13.11.12, 21:50
                                          napiszcie mi lepiej co z ta skora...po jakim czasie luszczenie powinno sie uspokoic jesli to byla szkarlatyna...skora sie luszczy( tylko dlonie , wewn czesc i troszke palce - czubki), ale nie jest zaczerwieniona poprostu najbardziej widac to po kapieli...albo male luszczace sie placyki albo suche "dziurki".

A jesli nie szkarlatyna to macie jakies pomysly skad to luszczenie?
                                        • zjawa1 Re: 13.11.12, 21:54
                                          Znow agresja?smile)))
                                          Czy ty czytasz to, co wypisujesz? Nie irytujesz, bo nie jestes w staniesmile
                                          Za to czytajac twoje kategoryczne ,,ostrzezenia" bawie sie doskonale. hehehe
                • zjawa1 Re: gato.domestico 12.11.12, 20:43
                  Czekaj, troche nie jasno napisalas. To nie Twoj syn bieze antybiotyk?
                  Jesli macie bakterie i dobrze dobrany antybiotyk to tak po 48 godzinach nie powinniscie juz zarazac.
                  Raczej watpie, zeby syn zachorowal na zapalenie zatok.
                  Jednak, jesli macie jakas patogenna bakterie to moze sie od Was zarazic. Zwlaswzcza jesli ma oslabiony system odpornosciowy wirusem.
                  • gato.domestico Re: gato.domestico 12.11.12, 21:04
                    no wlasnie o to sie boje smile na razie nic nie zbijamy od wczoraj wieczora i dzis tez nie bo temp max 37.3, a czesto tez ponizej 37, wiec niby nie gorczka...nos zakraplam nasivin soft, ale troche oddycha przez buzke sad wydzielina z nosa gestawa ale nie taka zolta jak u nas wink
                    ta temp o ktorej pisalam ( pow 38) zaczela sie w sobote rano i w sumie 2x byla koniecznosc (wg mnie) do zbijania - byl placzliwy sam chcial aby mu robic oklad na czolo.
                    • zjawa1 Re: gato.domestico 12.11.12, 21:08
                      Oklady jak najbardzie ok!!!! Chodzi tylko o leki przeciwgoraczkowe.
                      Podaj mu cos ,,przeczyszczajacego" nosek, zatoki, a wiec np. polecany Sinupret. Jest bardzo dobry, ja nigdy nie zawiodlam sie na nim.
                      • gato.domestico Re: gato.domestico 12.11.12, 21:15
                        zakraplam nasivin soft - zawsze dobrze sie sprawdzal...tylko zastanawiam sie kiedy zaczac panikowac smile i kiedy wzywac pomoc- lekarza smile
                        • zjawa1 Re: gato.domestico 12.11.12, 23:40
                          Nie pankuj, ja naprawde przeszlam wiele z moim synem-wiem ze na tym forum nikt nie mial dotychczas dziecka zainfekowanego wirusem Ah1n1-ja mialam.
                          Paradoksalnie po tym wirusie dziecko przez prawie 20 miesiecy nie chorowalo wcale.
                          Tzn. mialo tylko 1 infekcje kataralno-wrusowa trwajaca do 7 dni. Nic go nie bralo, 100% frekfencja przez 20 iesiecy uczeszczania do przedszkola, a w przedszkolu syfy rozmaitej mascismile

Rozumiem Ciebie, po 20 miesiecznej przerwie, tez znow sfiksowalam, jak miesiac temu po raz pierwszy zaatakowalo nam miglady! Ale jestem dobrej mysli, jestem prawie pewna, ze wyleczer dziecko z przerosnietego jednostronnie podniebiennego . Ja to miala sters, bo lekarze podjerzewali cos zlosliwego!
                          Z racji tego, ze jednostronnie wezel chlonny monstrualnych rozmiarow nie wlchalnial sie!
                          USG, klocie dziecka codziennie przez 5 dni.
                          Jak on to zniosl i byl tak dzielny, to sama nie wiem.
                          A powracajac do naszego ,,okazu" oryginalnego z przed prawie 2 lat. Syn dostal nagle goraczi powyzej 40 stopni!!! ok godziny 15 popludniu, byl nieprzytomny. Podawali mu nurofen co pol godziny w maksymalnej dawce, czpoki, i goraczka spadla do 39,7 po 3 godzinach, po okladach i kolejnych ok 2 godzinach spadla do 39! wtedy mozna sfiksowac, wiez mi.
    • gato.domestico wyniki ciag dalszy 13.11.12, 16:01
      Tekst linka

rozumiem ze aktywnego zakazenia nie ma- czy tak a wynik swiadczy o przebyciu mononukleozy?
      • dorek3 Re: wyniki ciag dalszy 13.11.12, 21:00
        Tak, przy czym moim zdaniem to stara sprawa. Tu ciekawe omówienie www.euroimmun.pl/index.php?id=420&L=0
        • gato.domestico Re: wyniki ciag dalszy 13.11.12, 21:30
          nas zpediatra stwierdzil ze o monunukleozie przebytej nie mzona jednoznacznie powiedziec moze byc prawdopodobna ale on raczej stawia na przebyta infekcje wirusowa.
          Ja chyba tez sklaniam sie w kier tej teorii. myusle ze byla szkarlatyna na poczatku bez wysypki....teraz luszcza sie od 2 tyg dlonie a od tyg palce stóp...potem albo w trakcie mogla byc wirusówka
          • dorek3 Re: wyniki ciag dalszy 13.11.12, 21:36
            Generalnie to ciężko jest interpretować same wyniki. Ja w trakcie i po chorobie syna kilkakrotnie robiłam przeciwciała przy okazji innych badań, tak dla własnej ciekawości. I pomimo ze mono było na 1000% to w którymś momencie był taki poziom przeciwciała uchwycony który interpretowany w oderwaniu od wszystkiego wcale nie wskazywał na przebytą chorobę na niedawno ani kiedyś. IgM rosną dość szybko na początku, a później spadają a w międzyczasie rosną IgG . Jak jedne już mocno spadną a drugie jeszcze nie wzrosną to będziesz mieć taki nijaki wynik
    • memphis90 Re: co to za choroba??? 13.11.12, 21:13
      Jak przy mononukleozie podasz amotaks albo augmentin, to masz w bonusie przepiękną wysypkę smile Niekoniecznie od razu, moja siostra miała najpierw obrzęk warg i dziąseł, a wysypka pojawiła się już po rozmazie, potwierdzeniu mono i zmianie antybiotyku. Angina w przebiegu mononukleozy może być i jest ona spowodowana nadkażeniem bakteryjnym. Mononukleoza ma też to do siebie, że długo utrzymują się stany podgorączkowe, gorączki, osłabienie i takie tam. Duże węzły, powiększenie wątroby i śledziony mogą być, ale nie muszą. Poczekajcie na przeciwciała, ew. zrób rozmaz "ręczny".
      • gato.domestico Re: co to za choroba??? 13.11.12, 21:27
        przeciwciala sa zrobione. dzis zamiescilam wyzej wyniki.
        Po Amotaxie wysypki nie bylo po Augmentinie - bardzo duza.
        • dorek3 Re: co to za choroba??? 13.11.12, 21:31
          To bardziej by wskazywało na alergie na kwas klawulanowy będący składnikiem Augmentinu. chyba nie takie rzadkie bo mój osobisty mąż też tak ma.
          • gato.domestico Re: co to za choroba??? 13.11.12, 21:33
            tez tak sadze...moze tak byc...
            prawie 300zl na badania i nie wiem nic smile ale przynajmniej mam nadzieje ze jest juz po...jeszcze tylko te raczki i stopy sad
            • dorek3 Re: co to za choroba??? 13.11.12, 21:39
              Do zapamiętania na przyszłość tylko koniecznie trzeba pamiętać że chodzi o kwas a nie penicyliny jako takie. mój M jak idzie do lekarza i mówi że na Augmentin uczulony to zawsze dostaje makrolid a mógłby sobie oszczędzić. Ale jak idzie chory to już nic nie pamięta z tego co mu nawkładam do głowy wcześniej...
              • gato.domestico Re: co to za choroba??? 13.11.12, 21:42
                a czy makrolidy sa gorsze? wiem ze o kwas chodzi smile
                • dorek3 Re: co to za choroba??? 13.11.12, 21:47
                  Poza szczególnymi przypadkami (bakterie atypowe) makrolidy nie powinny być używane jako leki I rzutu bo narasta na nie szybko oporność. To dobre leki (jak bakteria wrażliwa) ale szkoda ich na pierwszy ogień jak można podać cefalosporyny.
              • zjawa1 dorek3 13.11.12, 21:51
                Co ty znow za idiotyzmy wypisujesz. Zawsze myslisz taj jednostkowo?
                Bardzo ograniczone.
                Posluchaj to, ze Twoj ,,sosobisty maz" uczulnoy jest na acidum clavulanicum, nie oznacza ze na 100% dziecko autorki watku jest na to uczulone.
                Dzieci wlasnie najczesciej uczulone sa na penicyline.
                Zreszta nie musza walic twojemu mezowi antybolami toksycznymi i z grubej rury, przeciez jest tylko uczulony na kwas-nie prawdasz. Nie kazdy antybiotyk z grupy penicylin ma jako dodatek wspomniany kwas.
                Wiec spokojnie moze brac penicyline w szystej, naturalnej postacismile
                Ponadto wiele szczepow bakteri dodatnich moze byc opornych na makrolodysmile
                • gato.domestico Re: dorek3 13.11.12, 21:57
                  jako 3 antybiotyk podawany byl amotax i tolerowal go bardzo dobrze...wysypka byla od razu po 2 dawce po augmentinie wiec raczej jednak to kwas
                • dorek3 Re: dorek3 13.11.12, 22:00
                  Na makrolody to nawet wszystkie big_grin

Jakby dziecko autorki było uczulone na penicylicy to amotaks dałby ten sam efekt. A ja w przeciwieństwie do Ciebie nie diagnozuje cudzych dzieci tylko podpowiadam własne przemyślenia. Różnica zasadnicza.A czystą penicylina to możesz po wymazie leczyć a nie zapalenie zatok u dorosłego faceta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka