Dodaj do ulubionych

jak odroznic bole wzrostowe

13.11.12, 08:32
kochane dziewczyny moja coreczka ma cztery latka raz na jkais czas mniej wiecej kolo 24-1 w nocy lapia ja bole ale jednej nozki.placze, kreci sie, masuje jej nozke na chwilke przechodzi ale po jakims czasie pojawia sie znowu.trwa to krotko.dzis nawet jak wstala mowi ze boli ja w pachwinie.jakie badania wykonac? pomoizcie dziewczyny.
Obserwuj wątek
    • mamakacperka11 Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 09:15
      Witaj
      Zbadaj profilaktycznie krew:morfologia z crp,OB.Zrób też profilaktycznie badanie moczu.
      • bbuziaczekk Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 09:31
        Moj 4 latek nie mial jeszcze boli wzrostowych ale 4 letnia corka znajomej ma i tookropne bole.
        Sprawdź czy w miejscu gdzie boli ma gorace albo czerwone/spuchniete bo to jest czesty objaw.
        Znajoma dostala masc i jakies tabletki przeciwbolowe. Ale jej corka juz miala stan zapalny w kolanie od tych boli. Wiec proponuje sie przejsc do lekarza i niech ci przepisze masc.
    • pagaa Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 09:33
      mój miał w wieku 3 lat, narzekał, że bolą go kolanka i nóżki, ale nie było obrzęków itp. to mówicie, że potem może byc gorzej?hmm
      • bbuziaczekk Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 10:10
        Nie musi byc wcale gorzej.
        Jedne dzieci nie przechodza boli wzrostowych jak np moj (jak narazie)
        Inne dzieci przechodza lajtowo a jeszcze inne jak corka znajomej strasznie. Ona po nocach wyje, z bolu wymiotuje, kolana i kostki ma mega gorace, czerwone za kazdym razem. Lekarze powiedzieli ze wlasnie czestym objawem (choc wcale nie musi) sa wlasnie gorace stawy i/lub zaczerwienione
        • bbuziaczekk Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 10:13
          Do autorkoi watku:
          Ja bym poszla do lekarza a nie pytala na forum o badania jakie wykonac. Lekarz dzieck obejrzy, wyslucha co i jak jej sie robi i wsio. I albo da masc, albo kaze zrobic badania. Moze tez dac skierowanie na przeswietlenie.
          • xsenia.pl Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 10:19
            to oczywiste ze do lekarza tez sie wybiore.sama na wlasna reke juz jej zrobilam mocz badanie ogolne i posiew.teraz jest przeziebiona to badan krwi nie robie bo beda niemiarodajne.
        • dzoaann Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 22:24
          bole wzrostowe z goracymi, czerwonymi kolanami i kostkami? to brzmi jak zapalenie stawow.
    • ger_berek Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 10:27
      na pewno CRP, ASO, wapń w surowicy
    • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 17:33
      Dobry ortopeda dziecięcy, najlepiej prywatnie. Nie wiem skąd jesteś ale w Warszawie dobrą ortopedię z ubezpieczenia mają w szpitalu na Kopernika zaś prywatnie to Carolina Medical Center. Nie wierz w bóle wzrostowe, nie ma czegoś takiego.
      Przy szybkim wzroście mogą się co najwyżej pojawiać kurcze mięśni - zazwyczaj łydek. Wszelkie obrzmienia, zaczerwienienia to bardzo niepokojące objawy a propos postów wyżej a już szczególnie wymioty...
      • piekielna-diablica Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 17:44
        Nie wierz w bóle wzrostowe, nie ma czegoś takiego.

ale bredzisz - pamiętam własne bóle wzrostowe (okropny ból) i mój syn też je miewa
        • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 18:19
          "ale bredzisz - pamiętam własne bóle wzrostowe (okropny ból) i mój syn też je miewa"
          Z medycznego punktu widzenia nie ma czegoś takiego jak bóle wzrostowe - to brednia. Mogą zdarzać się kurcze, reszta bóli to choroby o innym podłożu często nie diagnozowane z lenistwa i wiary w zbobon "bóli wzrostowych".
      • martha666 Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 18:55
        Nie wierz w bóle wzrostowe, nie ma czegoś takiego.

Brednie, sama miałam bóle wzrostowe, miewa je też moja córka. Mama chodziła ze mną do lekarzy, ja chodziłam ze swoją córką do pediatry, ortopedy, rehabilitanta i wszyscy mówili że są bóle wzrostowe. Nie wiem skąd takie Twoje twierdzenie. Córce robiłam morfologię i coś tam jeszcze ale nie bardzo pamiętam bo było to już ze 2 lata temu. W razie bólu smarowałam maścią z ibupromem, ewentualnie podawałam lek w syropie. Po takim nocnym ataku bólu u córki, który powtarzał sie przez kilka nocy po tygodniu-dwóch zauważalny był skok wzrostu ok.2cm.
        • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:14
          Bóle wzrostowe to wymysł leniwych lekarzy i łatwowiernych rodziców. Zobaczymy za kilka lat...Ja też miałam rzekome "bóle wzrostowe". W dorosłym życiu po diagnostyce po urazie sportowym okazało się, że w młodości przeszłam jałową martwicę głowy kości piszczelowej czyli osgood-schlattera w wyniku czego mam problemy z więzadłami kolanowymi. Moja córka też miała "bóle wzrostowe" i jak myślisz co się okazało po diagnostyce w prywatnej przychodni...? Osobiście nie życzę zapaleń stawów, kości nie mówiąc już o poważniejszych przypadkach.
          Nie wierzcie w mit o bólach wzrostowych, róbcie diagnostykę u dobrego ortopedy w dobrej przychodni.
          • piekielna-diablica Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:34
            no popatrz - 20 lat minęło od moich a zdrowiem mogłabym obdzielić jeszcze ze 3 osoby
            ciekawe skąd taka śmiała teza
            • bbuziaczekk Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:41
              Ale wy bredzicie. Nie wiem czy to jest taka mentalnosc tego forum ? ze zawsze ktos musi wbic szpile i napisac cos odwrotnie ?
              Przeciez bole wzrostwoe jak najbardziej sa !!! (ale oczywscie lekarze sie nie znaja a e-matki wiedza najlepiej) big_grin
              Zresza sama je mialam ale dopiero odczuwalne byly w zerowce. Z mom zdrowiem jest wszystko ok i z moimi stawami tez jak najbardziej ok. big_grin
            • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:56
              Zależy co rozumiesz przez zdrowie
          • martha666 Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:41
            Może 30 lat temu diagnostyka nie była tak dokładna jak teraz, ale póki co nie mam żadnych problemów z nogami ( a noszą mnie już 36 lat). Jeżeli według niektórych wyznacznikiem dobrj diagnozy jest wizyta prywatna to napiszę że chodziłam z córką prywatnie do ortopedy dziecięcego, rehabilitanta dziecięcego z długoletnią praktyką, prywatnie robiłam rtg i usg nóg, byłam też w państwowej przychodni u pediatry i ortopedy i nikt oglądając wyniki nie stwierdził żadnej choroby, 4 lekarzy powiedziało że to bóle wzrostowe...
            • dianaro Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:54
              Ja także uważam, że jak najbardziej istnieją bóle wzrostowe. Miał je mój mąż, który sam opowiadał jakie ciężkie miał noce z tego powodu. Obecnie ma je nasz 5,5 letni syn od około 3 lat. Budzi się w nocy z krzykiem, płaczem i wymachuje nogami. Teraz, kiedy potrafi powiedzieć i pokazać to zawsze wskazuje na przednie części nóg, więc to na pewno nie są skurcze łydek, jak piszą niektóre z Was. Smaruję Amolem oraz żelem Voltaren - czasem muszę podać nawet Nurofen. Rano syn budzi się bez żadnych bóli. Lekarz, któremu powiedzieliśmy o tej przypadłości też powiedział, że to bóle wzrostowe.
              • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:59
                Straszny opis uncertain Ja osobiście zainteresowałabym się zdrowiem dziecka a nie szpikowała lekami. Opowieści mężów w kwestii chorób i dolegliwości są zazwyczaj przesadzone.
            • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:54
              Ja i moja córka zajmujemy się sportem i pewno mamy dostęp do lepszych lekarzy niż ty.
              • bbuziaczekk Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 19:58
                Haha to ty zmien lekarzy bo widac ze sa niedouczeni big_grin
                Bo jak widac to 98 % osob tutaj i ich lekarzy twierdzi ze takie cosik jak bole wzrostwoe istnieje wink
                • bbuziaczekk Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 20:00
                  Zreszta wygugluj sobie bole wzrostowe bo tam tego jest mnostwo big_grin
                  No chyba ze te artykuly tez pisali idioci niedouczeni.
                  • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 21:08
                    "No chyba ze te artykuly tez pisali idioci niedouczeni."-zgadza się, zazwyczaj rodzice lub zwykli dziennikarze
                • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 20:01
                  Bo większość - czyli te 98% to leniwi i łatwowierni rodzice. Mną i córką zajmują się lekarze kadry narodowej wink
                  • martha666 Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 20:06
                    a lekarze kadry narodowej są nieomylni??? jakoś niewielu naszych sportowców odnosi spektakularne sukcesy na arenie międzynarodowej...
                    • vivaluna Re: jak odroznic bole wzrostowe 13.11.12, 21:09
                      A co ma piernik do wiatraka?
    • marta-zs sorry ale te wasze bóle wzrostowe 13.11.12, 20:53
      wyglądają identycznie jak moje zapalenie stawów. Zwłaszcze te które ma i dziecko i matka.
      Opuchniete, czerwone, gorące stawy to toczący się stan zapalny. Bole, które budzą w nocy tez są bolami pochodzącymi od stawów. A najlepsze jest ze nie zawsze ob, aso, cpr wychodzi podwyższone, tylko jest w normie jak u zdrowego człowieka i nikt was nie zdiagnozuje.
      • vivaluna Re: sorry ale te wasze bóle wzrostowe 13.11.12, 21:16
        Dokładnie. Moja koleżanka też z "bólami wzrostowymi" została zdiagnozowana o wiele za późno Nacierpiała się ostro zanim podjęto odpowiednie leczenie. Okazało się, że ma reumatoidalne zapalenie stawów kolanowych.
    • yumisia Re: jak odroznic bole wzrostowe 01.12.12, 01:20
      koniecznie zróbcie małej TSH raz do roku jest darmowe
      mi w dzieciństwie lekarka uparcie wpierała, że za szybko rosnę, że taka natura, że mięśnie nie nadążają za kośćmi i ścięgna pękają - bo tak.
      Dziś wiem, ze nabawiłam się zapalenia tarczycy - rozwalone hormony powodowały zbyt szybki wzrost, nie jedną noc przepłakałam jako dziecko (4-10lat) i mama - smarując mnie maściami przeciwbólowymi. W wieku 12 lat jak teraz wiem - zapalenie mięśnia potylicznego - potworny dwudniowy ból niemal paraliż szyi!!!!!
      Po tych wszystkich latach dziwnych objawów mogę podziękować mojej lekarce - w wieku 19 lat początkujący zanik tarczycy, w sumie ostatni gwizdek, tarczyca o grubości naleśnika, wypłowiała, kilka lat życia "za szybą", dziury w pamięci - wylądowałam w klinice na badaniach i natychmiastowym leczniu.
      Nie przelewki. A wystarczyło zrobić jeden wynik. Ale kto to wiedział.
    • aguti_1 Re: jak odroznic bole wzrostowe 02.12.12, 23:09
      Z tego co wiem, bóle wzrostowe dotyczą trzonu kości, nie stawów. Jesli bolą stawy, a zwłaszcza sa zaczerwienione, gorące, to bardzo poważna sprawa, może być młodzieńcze reumatoidalne zapalenie stawów albo coś podobnego, czy np. borelioza. Warto poprosić lekarza o badanie białka crp i skierowanie do reumatologa. Mój synek ma bóle stawów od pierwszego roku zycia, więc trochę jestem w temacie. Jest pod opieką reumatologa; na szczęście jego przypadek nie jest groźny, ale różnie to bywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka