Dodaj do ulubionych

Poszukuję dobrego fotelika

19.11.12, 11:06
Mam zamiar kupić fotelik . Mój synek waży 9 g . Polecicie coś ? Cena nie gra roli , ważne ,żeby był bezpieczny i wygodny .
Obserwuj wątek
    • tuya Re: Poszukuję dobrego fotelika 19.11.12, 11:39
      Forum o fotelikach: forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html

Jeśli cie stac i zmieści ci sie do samochodu to Besafe izi combi x3
      • illegal.alien Re: Poszukuję dobrego fotelika 19.11.12, 11:47
        Mam BeSafe izi combi x3 i moge sie podpisac pod powyzszym - moja corka ma juz prawie 2 lata, wazy 13 kilo i nadal w nim jezdzi tylem. Zmiescil nam sie troche na styk (jezdze micra), ale sie zmiescil smile
    • ola_lala Re: Poszukuję dobrego fotelika 19.11.12, 11:47
      My mieliśmy najpierw Recaro Polaric- superbezpieczny montowany tyłem do kierunku jazdy, ale mały po pół roku przestał lubić jazdę samochodem więc, żeby oszczędzić sobie i jemu nerwów w samochodzie zmieniliśmy na maxi-cosi priori montowany na iso-fix. Według mnie spełnia Twoje oczekiwania jest bezpieczny i wygodny- mały lubi w nim spać, ma regulację pozycji spania, ale
      najlepiej jak zapytasz na forum Foteliki Samochodowe, tam są specjaliści w tym temacie.
    • agnieszka77_11 Re: Poszukuję dobrego fotelika 19.11.12, 21:22
      Zapytaj się na forum o fotelikach. My mieliśmy Romera King Plus i jest to jeden z lepszych i bardziej bezpiecznych fotelików w tym przedziale wagowym.
    • mamanatalki170811 Re: Poszukuję dobrego fotelika 21.11.12, 20:29
      My mamy cybex pallas 2-fix. Jest naprawdę dobry. Dużo czytaliśmy zanim go wybraliśmy. To jest przecież zakup na kilka lat
    • iza018 Re: Poszukuję dobrego fotelika 21.11.12, 20:43
      Ja mam sprawdzony fotelik - GRACO COAST . Ma on 5 pozycji odchylenia , co gwarantuje dobry sen podczas jazdy samochodem . Moja córka szybko w nim zasypia . To dowód ,że jest wygodny . Podróże to sama przyjemność.
      • ella_nl Re: Iza 21.11.12, 21:14
        iza018 napisał(a):

> Ja mam sprawdzony fotelik - GRACO COAST . Ma on 5 pozycji odchylenia , co gwar
        > antuje dobry sen podczas jazdy samochodem . Moja córka szybko w nim zasypia . T
        > o dowód ,że jest wygodny . Podróże to sama przyjemność.

A jaką ma ocenę w ADAC? Bo wygoda to nie wszystko.
        • agnieszka77_11 Re: Iza 22.11.12, 10:42
          ella_nl napisała:

> A jaką ma ocenę w ADAC? Bo wygoda to nie wszystko.

Nie widziałam testu na akurat ten model fotelika. Ale Graco nie ma dobrych fotelików, jeśli chodzi o bezpieczeństwo, więc ja bym ich nikomu nie polecała.
        • adi6870 Re: Iza 01.12.12, 01:28
          tez mamy ten Coast , żona się uparła bo można go montować tyłem do kierunku jazdy a podobno to najbezpieczniej , co do dopasowania do auta to facet w sklepie go polecił do naszego i jest faktycznie ok
      • fasol-inka Re: Poszukuję dobrego fotelika 21.11.12, 21:14
        sprawdzony? to znaczy miałaś wypadek i dziecku nic się nie stało?
        nie pisz proszę piramidalnych bzdur na ogólnodostępnym forum...
        fotelik ma zapewnić przede wszystkim bezpieczeństwo, a nie wygodny sen
        • miss_sunday Re: Poszukuję dobrego fotelika 21.11.12, 21:23
          fotelik ma być dobrze dopasowany do samochodu. Lepiej kupić fotelik który ma jedną gwiazdkę w testach mniej ale bardziej stabilnie pasuje do Waszego samochodu niż ten który najlepiej wypada w testach a w konkretnym modelu samochodu nie da się go "przymurować". Dlatego absolutnie fotelik trzeba przymierzyć!!! Foteliki na isofix są zwykle bardziej stabilne ale każda kanapa jest nieco inna więc trzeba próbować. My byliśmy na przymiarce u specjalisty, sprawdziliśmy ok 20 fotelików po to żeby dopasować ten właściwy. Podsumowując nie ma jednego doskonałego fotelika.
          • green-koala111 Re: Poszukuję dobrego fotelika 21.11.12, 22:44
            Polecam BESAFE IZI Comfort X3
            • zjawa1 Do autorki 22.11.12, 00:26
              Zamiast czytac poleconych maarek polecam strone, gdzie testuja wszystkie foteliki dostepne na rynku.
              Sama sprawdz jak wypadaja w testach, to jest jedyne miarodajne zrodlo!
              fotelik.info/
              Co da ci, ze napisze jaki ja mam fotelik? Ja wiem, ze moj fotelki wg. testow jest naprawde bardzo dobry cena jego pare lat temu to koszt ok 600zl. Ale i pod wzgledem bezpieczenswtwa wypadl bardzo dobrze i bardzo tez mi sie wizualnie podoba.
              Sama musiszysz wybrac.
          • zjawa1 Re:miss_sunday 22.11.12, 00:39
            Piszesz bzdury kompletne.
            Wcale nie trzeba, a nawet nie mozna rezygnowc z choc 1 gwiazdki.
            Mozesz znaleszc kilka na takim samym poziomie bezpieczenstwa, nie ujmujac zadnej gwiazdce.
            Jesli masz naprawde dobry fotelik-jak autorka watku pisala cena nie gra roli- to mozesz kupic taki, ktory pasuje do kilku modeli.
            Ja ze swojej Tyoty przekladam do Reno i Forda idealnie sie dopasowuje choc modele samochodow skrajnie rozne, gl chodzi o nachyulenie siedziska.
            Reasumujac, absolutnie nie mozna rezygnowac z ,,gwiazdki" konkretnego bezpieczenstwa, mozna dopasowac fotelik idealnie do wlasnego samochodu, to popierwsze, a jesli kupimy naprawde dobry fotel, to pasuje do wielu marek aut.
            • agnieszka77_11 Re:miss_sunday 22.11.12, 10:51
              zjawa1 napisała:

> Piszesz bzdury kompletne.
              > Wcale nie trzeba, a nawet nie mozna rezygnowc z choc 1 gwiazdki.
              > Mozesz znaleszc kilka na takim samym poziomie bezpieczenstwa, nie ujmujac zadne
              > j gwiazdce.

Też tak uważam. 4 gwiazdki ma naprawdę dużo fotelików i tylko wśród nich bym szukała. Z pewnością coś będzie pasować do Twojego auta. Jeżeli jakiś fotelik dostał 3 gwiazdki (dostatecznie) zamiast 4 (dobrze) za bezpieczeństwo to daje do zastanowienia. Trzeba szukać wśród dobrych fotelików.
              Fotelików bez testów lub z 1,2 pkt za gwiazdki kompletnie bym nie oglądała.
              • nikki30 Re:miss_sunday 22.11.12, 11:15
                > zjawa1 napisała:
                >
                > > Piszesz bzdury kompletne.
                > > Wcale nie trzeba, a nawet nie mozna rezygnowc z choc 1 gwiazdki.
                > > Mozesz znaleszc kilka na takim samym poziomie bezpieczenstwa, nie ujmujac
                > zadne
                > > j gwiazdce.

Dziewczyna wcale bzdur nie pisze...
                Ja miałam wypadek i moje dziecko chociaż było wożone w foteliku z 5 gwiazdkami to jednak był to fotelik nie dopasowany do siedzenia , bo przylegał zbyt luźno i to zostało wyraźnie w raporcie z wypadku zaznaczone!Właśnie przez to niedopasowanie dziecko odniosło obrażenia. Mam niestety trudny pod tym względem samochód i pasują do niego raptem 3 foteliki i nie są to foteliki z tzw. najwyższą w testach oceną. Mowy nie ma abym miała w samochodzie fotelik montowany tyłem. Chcąc nie chcąc i kierując się bezpieczeństwem dzieci w każdym samochodzie którym wożone są dzieci mamy zupełnie inne foteliki pasujące do tego konkretnego modelu samochodu, a tak sie składa że do BMW pasują inne foteliki, do Forda też inne, a w starym passacie teściów w ogóle problem z doborem był duży ze względu na pasy i zbyt długie linki je mocujące! Mam więc w domu 9 fotelików w trzech typach na chwilę obecnąwink A w doborze pomagał nam ten sam biegły, który badał przyczyny wypadku.
                Fotelik musi byc dobrany do konkretnego samochodu i tyle!Nawet inaczej zachowuje się fotelik montowany na skórze a inaczej na zwykłej tapicerce!Problem może byc też w zagłówkach,
                Zresztą zjawo jakbyś poczytała dokładnie stronę, którą podlinkowałaś znalazłabyś to i nie pisała głupotsmile
                "O wyborze bezpiecznego fotelika pisaliśmy już niejednokrotnie. Jak się okazuje nie jest to prosta sprawa. Po pierwsze: testy bezpieczeństwa, po drugie: dopasowanie fotelika do dziecka i samochodu, czyli przymiarka. Bo bez przymiarki fotelika w samochodzie ani rusz! Czy można jednak tą czynność jakoś obejść? Odpowiadamy: NIE."

fotelik.info/pl/news/ktory_fotelik_do_mojego_samochodu,211.html
                Po przymiarce może sie okazać że fotelik który pasuje do twojego samochodu ma 3 gwiazdki a nie 4, 5 tak jak sobie wymarzyłaś, a i tak będzie dla twojego dziecka bezpieczniejszy bo prawidłowo zamontowany...

--
                Kobieca definicja słowa "już" zawsze zawiera zwrot "jeszcze tylko..."
            • miss_sunday Re:miss_sunday 22.11.12, 11:30
              Pisze to co wiem od specjalisty z zalinkowanego juz portalu fotelik info. Bylam tam na wyborze fotelika i bardzo mi zalezalo na foteliku w ktorym dziecko jezdzi tylem. Niestety w moim samochodzie nie dalo sie go stabilnie zamontowac. Uwazam ze trzeba wybierac z tych fotelikow
              ktore najlepiej wypadaja w testach ale nie ma jednego doskonalego. Nie pisze bzdur.
              • zjawa1 Re:miss_sunday 22.11.12, 17:10
                Piszesz, ze lepiej zrezygnowac z 1 gwiazdki i miec dobrze dopasowany, a ja pisze wiec, ze to bzdury, bo nie mozna rezygnowac z ani 1 gwiazdki, a fotelik dobierzesz idealnie do siedziska i tak.
                Wiadomo, ze nie dopasujemu 1 fotelika do wszystkich modeli aut oraz ich marek.
                Jednak mozemy kupic taki, ktory pasuje do kilki jak ulal-jak w naszym przypadku.
                Widze, ze czytanie tekstu ze zrozumieniem, to w niektorych przypadkach ,,ciezki klimat".
          • memphis90 Re: Poszukuję dobrego fotelika 01.12.12, 07:57
            Jedną gwiazdkę mniej w testach, ale nie mniej niż 3 gwiazdki w sumie smile
      • 1mzeta Nie bredź 01.12.12, 22:47
        Fotelik to ma być bezpieczny, a nie wygodny do spania.
    • kasiulam1 Re: Poszukuję dobrego fotelika 23.11.12, 10:33
      Ja mialam Besafe izi combi x3 ale go sprzedalam bo dziecko jak troche podroslo to zaczela mu wisiec glowa. Pzy kazdym hamowaniu jej ta glowa latala. Z tego co pozniej czytalam na forum o fotelikach to dosc powszechny problem z tym opadaniem glowy w tych fotelikach. Teraz ma MC tobi i choc jest przodem jest o wiele wygodniejszy i glowa nie wisi i pzrez to na pewno bezpieczniejszy. Takze wysoka cena i dobre wyniki w ttstach to tez nie wszystko
      • fasol-inka Re: Poszukuję dobrego fotelika 23.11.12, 11:23
        a czemu nie odwróciłaś besafe'a?
        • eweliska18 Re: Poszukuję dobrego fotelika 23.11.12, 11:28
          my mieliśmy Romer Safefix Plus 2012 Isofix, dużo na ten temat znajdziesz na forum foteliki
        • kasiulam1 Re: Poszukuję dobrego fotelika 23.11.12, 12:47
          Dlatego, ze najwiekszym atutem tego fotelika jest wlasnie mozliwosc mocowania tylem do kierunku jazdy. Poza tym to raczej malo wygodny fotel. A przodem mialam przez chwile i tez glowa opadala. Poza tym jest potwornie ciezki i trudno go zmieniac z auta do auta.
      • turnesolka Re: Poszukuję dobrego fotelika 01.12.12, 23:10
        Z tą głową to zależy, jak synek był mniejszy to mu nie leciała, potem zaczęła to kupiliśmy poduszkę rogal na szyję i po problemie. Potem przez chwilę głowa nadal leciała ale rogal już się nie mieścił (synek podrósł). A teraz głowa znów nie leci. Tak więc reguły nie ma.
    • kamelia04.08.2007 Re: Poszukuję dobrego fotelika 23.11.12, 11:27
      jak ci zalezy na bezpieczeństwie, to bezpieczny jest fotelik kupowany w salonach volvo marki britax (9-25 kg), montuje sie go tyłem do kierunku jazdy, co tez zwieksza bezpieczeństwo.

mamy takie dwa foteliki, jeden obsługuje czterolatke, drugi prawie dwulatke
    • mamanatalki170811 Re: Poszukuję dobrego fotelika 23.11.12, 20:18
      znalazłam taką stronę
      opinie.wozki-dla-dzieci.com/foteliki-samochodowe-testy-adac/
      Dalismy trochę mniej za cybex pallas 2-fix. Nas intersował taki, który mieści się w przedziale 9-36 kg.
    • memphis90 Re: Poszukuję dobrego fotelika 01.12.12, 08:06
      Sprawdź jeszcze jak naciągają się pasy w foteliku zamontowanym już w samochodzie. Moje doświadczenia pokazują, że często dociągnięcie pasów dziecka w foteliku stojącym "luzem" jest łatwe, a po zamontowaniu w samochodzie trzeba się zapierać nogą, żeby w ogóle drgnęły. Nie wiem, na czym to polega- może tarcie o tapicerkę? przyciśnięcie do fotela samochodowego?- ale w moim king'u, jak chcę dobrze zapiąć dziecko, to muszę sięgnąć za fotelik i tam ręką naciągnąć pasy, a dopiero potem pociągnąć za tę część wystającą z przodu fotelika.
      Pod tym względem - z moich doświadczeń- najlepiej sprawdza się Nania, gdzie pasy reguluje się każdy osobno z przodu (jak w rajdówkachwink ).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka