zjawa1
22.11.12, 20:54
Wlasnie moje dziecko konczy antybiotyk-kolejny idealnie dobrany, wg. antybiogramu w celu zwalczenia paciorkowca ropnego.
I tak czytam to nasze forum, znalazlam tutaj wiele ciekawych opini.
Analizuje rowniez to, co kazal zrobic pediatra, a wiec zbadac najblizszych czlonkow rodziny pod katem tegoz wlasnie paciorkowca.
Pewnie jest jedno, ze ja osobiscie zarazilam sie nim od syna. Przeprowadzilam 10 dniowa antybiotykoterapie, po 2 tygodniach zrobilam wymaz z gardla i jestem ,,czysta".
Jednak, niepokoji mnie inna rzecz, nie wiem moze popadam w skrajnosci, moze zaczynam od tego myslenia fiksowac. Ale jednka-no wlasnie jest to dosc konkretne ale-pediatra kazal przebadac osoby majace bezposredni i bliski kontakt z dzieckiem.
Z drugiej strony, przedszkole-caly zbior bakterii i wirusow, dziecko siedzi tam po 7 godzin dziennie-co mi da przebadanie czlopnkow rodziny.
Nie wiem, jeden czlonek rodziny juz sie obrazil na moja propozycje tj. dziadek mojego dziecka.
Stwierdzil, ze on napewno nie jest nosicielem itp. Naprawde nie wiem jak postapic.
Szczerze-boje sie wyslac dziecko do dziadkow na weekend, dopuki nie zbadaja sie.
On ma z nimi bardzo bliski kontakt: caluje ich itp.
Prawda jest taka, ze po pierwszej antybiotykoterapii dziecko bylo zdrowe jak rydz-morfologia krwi na to wskaywala-wyniki ksiazkowe. Po tygodniu( mimo tego, ze w tym czasie nie poszedl do przedszkola, byl jedynie przez 2 dni u dziadkow!) znow doszlo do powtornego zakazenia ta sama bakteria.
Nie wiem, moze popadam w jakies nienormalne historie, ale jednak 2 antybiotyki w ciagu miesiaca to bardzo duzo, jak na takiego malucha. Nie chce nadrobic sredniej prawie 5 letniej statystyki przyjmowania dzieci antybiotykow.
Nie wiem jak jest z nosicielstwem, wiem, ze osoba taka nie ma objawow, jednak czy stosuje sie u tej osoby antybiotyk w celu wybicia bakterii? Konkretnie chodzi mi o streptococcus pyogenes?
Nie wiem, jak postapic, jak rozmawiac, zeby nie urazic dziadkow?
Poradzcie cos!
forum.gazeta.pl(...)Kaszel, zapalenie ucha są niedogodnościami wieku dziecięcego, a nie chorobami. Antybiotyk przy zapaleniu ucha przyjmuje się do 10 dni(...)
Złota myśl D...Q, forum Małe dziecko