Dodaj do ulubionych

samodzielność 5 latka

27.11.12, 08:53
pytam z ciekawości ponieważ wydaje mi się ze moje dziecko jest z samodzielnością na poziomie 3 latka chcę porównać i ewentualnie wprowadzić zmiany
-czy ubierają się same głównie chodzi mi o założenie bluzki przez głowę zasznurowanie butów założenie kurtki ?
-czy śpią w swoich pokojach?przychodzą w nocy jak często?
-same potrafią się najeść?
-potrafią same wydmuchać nos? nie trzeba trzymać im chusteczki
-wychodzą same na podwórko? tu mam na myśli ogrodzone podwórko przy domu
-potrafią zająć się sobą?
Obserwuj wątek
    • da113 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 09:07
      -ubiera się sam w zaleznosci od humoru, czasem wszystko, skarpetki, buty(ale tylko z rzepami) itd a czasem potrzebuje pomocy
      -ze spaniem tak samo, czasem przespi cala noc, ale zazwyczaj przychodzi o polnocy
      -najesc sie sam potrafi, potrafi kroic, jesc nozem i widelcem
      -potrafi wydmuchac sam nos
      -na powdworko przy domu bardzo czesto smile tak ze go widac z okien
      -potrafi sie zajac soba, pobawic sie, grac na komputerze w proste gry
    • slonko1335 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 09:07
      Mam niespełna 4,5 latka.

>czy ubierają się same głównie chodzi mi o założenie bluzki przez głowę zasznur
      > owanie butów założenie kurtki ?
      nie sznuruje butów aczkowliek nie ma takiej potrzeby bo ma na rzepy zawsze, zakłada bluzkę przez głowę, zakłada kurtkę ale w kurtkach zimowych ma problem z zapięciem.
      > -czy śpią w swoich pokojach?przychodzą w nocy jak często?
      tak,śpi w swoim pokoju, sporadycznie przychodzi nad ranem
      > -same potrafią się najeść?
      znaczy, że nie karmię? oczywiście, że nie karmię
      > -potrafią same wydmuchać nos? nie trzeba trzymać im chusteczki
      potrafi ale z reguły mu się nie chce.....sam wytrze, muszę powiedzieć że ma wysmarkać porządnie bo inaczej tego nie zrobi ale jak powiem to tak potrafi
      > -wychodzą same na podwórko? tu mam na myśli ogrodzone podwórko przy domu
      bez problemu, co prawda nie mamy takiego podwórka ale bywamy na takich i wychodzi sam, chociaż miewa głupie pomysły i tak czy owak nie zostawiam go tam bez opieki dłużej niż chwilę...
      > -potrafią zająć się sobą?
      a z tym już różnie w zależności od dnia...czasami pół dnia siedzi w swoim pokoju i coś tam majstruje a czasami jęczy na okrągło i na mnie wisi...
    • deelandra Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 09:46
      - tak (buty na rzepy, w ogóle są wiązane, dla takich małych dzieci? to już chyba rzadkość)
      - tak (czasami przyłaził, no, ale widocznie miał potrzebę, jak przyszło samo, tak przeszło samo)
      - tak
      - tak
      - tak
      - tak
    • mikams75 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 09:47
      4,5 latka z kawalkiem:
      - ubiera sie sama wlacznie z rajstopami (troche poprawiam, podciagam) i bluzka. Jesli bluzka jest waska to pomagam przy zdejmowaniu, ale zalozyc potrafi. Kurtke tez. Zapiecie suwaka - czasem wychodzi, czasem nie. Buty ma na rzepy i zaklada sama.
      - spi w swoim pokoju, przychodzi czasem do nas w nocy, ale potrafi miec miesiac przerwy i nie przychodzic wcale, pozniej pare dni przychpdzi, pozniej znowu nie
      - sama sie najada
      - chusteczke do nosa trzyma sama, ale wydmuchiwanie jej kiepsko idzie, ale to niezaleznie od tego kto trzyma chusteczke
      - nie mamy ogrodzonego podworka przy domu
      - potrafi sie zajac soba (choc niekoniecznie wtedy kiedy ja o to prosze wink
    • aleksandra1977 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 09:51
      corka 5,5 roku:
      -ubiera sie sama, wybiera to, co chce zalozyc, ale butow sama nie zasznuruje
      -myje sie, czesze, myje zeby sama
      -je samodzielnie nozem i widelcem, sama kroi to, co ma na talerzu
      -potrafi sama wydmuchac nos
      -spi w pokoju z mlodszym bratem, zdaza sie, ze 1-2 razy w tygodniu przyjdzie do nas w nocy
      -jesli jestesmy na podworku ogrodzonym, to tak, wychodzi sama
      -potrafi zajac sie soba, (ksiazka, zabawka, kolorowanka, jakas gra - rowniez komputerowa)
      -
    • anszetka Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 09:58
      Moja 5 latka samodzielnie wybiera ubranie, ubiera sie i rozbiera, ale nie opanowala jeszcze wiazania butow na kokardke uncertain W przedszkolu jeszcze jedno dziecko ma sznurowane buty i pani wiaze obojgu :p Nie wiem jakim cudem ja nauczylam sie od razu w wieku 3 lat.
      Z zasypianiem we wlasnym pokoju nie ma problemu. Nauczona od malego. Nigdy z nami nie spala. Nie przemieszcza sie w nocy.
      Je sama, swoim tempem, czyli baaaaardzo dlugo. Przy obiedzie siedzi godzine, albo i dluzej. Generalnie wszystko zjada. Gotuje jej to co lubi.
      Nos wyciera sobie sama, chociaz nie potrafi wydmuchiwac kataru uncertain
      Bez nadzoru doroslych bawi sie u cioci w ogrodzie z kuzynami w podobnym wieku.
      Sama potrafi zorganizowac sobie wolny czas smile
    • beliska Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 10:42
      Córka lat 4. Załozy każdy ciuch, buty- nie umie sznurować, potrafi tylko zawiązać raz.
      Suwaki sprawiaja problem, ale większośc ma akurat trudnych w obsłudze. Jak łatwo sie zamek zasuwa, zasunie. Pilnuje, by zakladac przody odpowiednio, ale czasem jej sie pomyli, wtedy przebiera.
      Nie przychodzi w nocy.
      Je sama oczywiście, kroi jako tako, wygodniej jej kroic cos na desce niz talerzu.
      Wydmucha nos. Dawno nie miala kataru-co najmmniej rok, nie wiem jak by sobie radzila, pewnie musiałabym pilnowac, by zrobila to porzadnie.
      Wychodzi sama do ogrodu, ale woli bawic się tam z kims, więc choc pies jako towarzysz idzie z nią. Sama nie będzie bawic sie tam długo, nudno jest.
      Zajmuje się sobą, jest jedynaczką więc siłą rzeczy. Typ towarzyski jednak, więc najczęsciej urzęduje z babcią, która zawsze w domu jest, ewentualnie z psem, ktory jej nie odstepuje na krok. Oczywiście najbardziej lubi z rodzicami cos działac.
      • carmita80 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 12:13
        Moj syn ma 5l i 4 m-ce i jest w pierwszej klasie, drugi rok w szkole nie liczac przedszkola w szkole.
        Ubiera sie samodzielnie, nie ma problemow z zapieciem zamka w kurtce, butow wiazanych nie posiada, dla tak malych dzieci nie spotkalam. Je samodzielnie, posluguje sie sztuccami, jada w szkole obiady a wczesniej jadal posilki w przedszkolu. Spi w swojej sypialni, cale noce, nie przemieszcza sie. Potrafi wydmuchac nos od kiedy pamietam juz chyba jako roczniak. Rzadko kiedy cos mu tam.leci wiec nie praktykuje. Wychodzi sam na podworko a raczej jest to zamknieta ulica. Bawi sie tez sam.
    • budzik11 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 12:30
      palina22 napisała:

> -czy ubierają się same głównie chodzi mi o założenie bluzki przez głowę zasznur

tak, butów nie sznuruje, bo nie ma sznurowanych, ale uczy się aktualnie wiązać kokardkę. Wczoraj w szkole uczyli się przyszywać guziki smile

tak, od dwóch lat. W nocy nie przychodzi.

tak.

niby tak, ale niedokładnie, więc tu pomagam. Nie umie zamykać ust przy dmuchaniu uncertain

sam albo z siostrą (własny dom, własne zamknięte podwórko, ale chodzą też do sąsiadów kilka domów dalej).

tak, na długo. Układa niesamowite konstrukcje ze zwykłych klocków, ogląda książki (uwielbia popularnonaukowe dla dzieci).
    • aleksandra1357 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 12:41
      To ja tak ogólnie się odniosę, bo jest tu pomieszanych kilka rzeczy w jednym worku:

> -czy ubierają się same głównie chodzi mi o założenie bluzki przez głowę zasznur

Kwestia wprawy, ćwiczeń. Przeciętny 5-latek ubiera się sam od stóp do głów, może mieć niewielki problem jedynie z suwakiem, jeśli się wyjątkowo ciężko zapina. Oczywiście może mieć fazę, że nie chce się ubrać, ale potrafi.

To jest dość indywidualne i jest to kwestia potrzeb emocjonalnych, a nie umiejętności. Zwykle ok. 3-4 lat dzieci przestają przychodzić w nocy do rodziców, ale niektóre przychodzą dłużej i nie ma w tym nic złego.

Kwestia wprawy. Przeciętny 3-latek je całkiem sam, jeśli nie jest wyręczany ze strachu, że się zagłodzi. Wystarczy przestać dziecko karmić i okazuje się, że umie jeść samo.

Zwykle ok. 3 lat dzieci zaczynają się awanturować, że chcą same trzymać chusteczkę. Mój 4,5-latek nie pozwala sobie dmuchać nosa, robi to sam.

To nie jest kwestia ani umiejętności ani dojrzałości emocjonalnej, tylko decyzji rodziców. Większość dzieci nie wychodzi sama, bo nie ma takiej możliwości (w mieście). Na ogrodzony ogródek przydomowy można wypuścić 3-latka, jeśli ma się go na oku.

Co masz na myśli? Ile czasu? Czy w obecności mamy czy w innym pokoju? To jest kwestia zarówno umiejętności, jak i temperamentu, emocji itd. Jeśli 5-latek nie chce bawić się sam, to ja bym nie nazywała tego brakiem samodzielności. Jeśli np. siedzi przy Tobie i sam układa puzzle, to czy jest to samodzielna zabawa?
      Mój 4,5-latek potrafi się sam sobą zająć przez ok. 15 minut, jak ma dobry humor i dobre zajęcie.
    • marika012 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 12:56
      Moja ma 4 lata i 3 tygodnie.
      -Ubiera się prawie sama. Potrzebuje pomocy przy suwakach w kurtkach i czasem przy wkładaniu bluzki z długim rękawem (jak bluzka jest z tych bardziej wąskich).
      -W nocy niestety przychodzi do rodziców.
      -Je sama, pomagam w krojeniu.
      -Dmucha nos bez problemu.
      -Wychodzi sama do ogrodu przy domu, ma tam różne atrakcje jak domek, huśtawka, trampolina, piaskownica, zjeżdżalnia więc się trochę zajmie. Co jakiś czas kontroluję gdzie jest i co robi. Latem bardziej uważam bo jak jest upał mamy basenik.
      -Potrafi się sama sobą dłużej zająć (rysowanie, duplo, ciastolina, zabawy lalkami i przytulankami itp.)
      • dzoaann Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 14:05
        U nas identycznie- corka 4 lata i 3 mce
        --
        https://images.okazje.info.pl/p/inne/4786/th100/pluszak-looney-tunes-diabel-tasmanski-24-cm.jpg
    • 2plusik Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 14:02
      palina22 napisała:

Ubiera się sam. Zamek próbuje zapiąć, ale jeszcze nie wychodzi. Buty na rzepy.

Od zawsze w swoim pokoju, w swoim łózku. Raz na kwartał się przytryka wink

Tak, choć nie potrafi kroić. Tzn - nie dałam mu jeszcze spróbować wink

Wyciera sam nos. Z dmuchaniem różnie.

Nie, bo mieszkamy w bloku, ale na działce jak najbardziej.

Tak.
    • wrzesniowamama07 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 14:07
      5-latek

w przedszkolu ubiera się sam od stóp do głów, łącznie z zapinaniem zamka. Buty ma na rzepy. W domu bywa różnie.

śpi w swoim pokoju. Sporadycznie przychodzi w nocy, bardzo rzadko.

potrafi sam się najeść (jeśli chodzi o samoobsługę przy stole, nie wymaga karmienia, jeśli zaś chodzi o to, czy robi kanapki - nie, nie robi).

nos czyści najczęściej ze mną, ale jak sobie przypomni, to potrafi sam się wysmarkać.

nie mamy podwórka

potrafi zająć się sobą ile trzeba.
    • aniaturek0409 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 17:27
      Moja córka ma 2,5 roku.
      Potrafi się sama rozebrać i ubrać w całości. Buty tylko na rzep lub kozaczki na zamek, sznurowanych nie ma. Kurtkę jakoś sama jej zawsze zakładam więc nie wiem czy sama by ubrała.
      Śpi od zawsze ze mną.
      Sama wszystko je od ponad pół roku (wcześniej jadła sama stałe pokarmy a płynnymi ją karmiłam, bo sama jak jadła to większość lądowała dookoła a tylko klika łyków lądowało w buzi).
      Ostatnio ma fazę na wszystko sama więc i nos dmucha i podciera się, ale muszę poprawiać.
      Na podwórko sama jeszcze długo nie wyjdzie.
      Potrafi się zając sama sobą na tyle, że mam czas rano spokojnie umyć i ułożyć włosy, ubrać się i pomalować. Zdołam też ogarnąc mieszkanie i zrobić pranie, ugotuję obiad. Choć zdarza się czasami, że "wisi" na mnie i ciężko nawet spokojnie się załatwić.

Starszy syn natomiast jak miał 5 lat:
      z ubieraniem radził sobie gorzej niż teraz córka
      spał w swoim łóżku ale nad ranem przychodził
      jadł sam
      nosa nie wydmuchał porządnie
      nie wychodził sam na podwórko
      potrafił się zająć sobą długo.
      • verdana Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 19:13
        U mnie jeden pięciolatek absolutnie nie potrafił założyć bluzki, ani kurtki (resztę ubrania tak) - jeden potrafił już mając dwa lata (żłobkowy), żadne z trzech nie potrafiło zawiązać butów, dwoje - zapiać kurtki (żłobkowy potrafił...) , do łóżka przychodziły wszystkie, jadło samodzielnie dwoje bardzo sprawnie, trzeci z problemami, wydmuchać nos potrafiły wszystkie, zająć sie sobą - tak, ale miały rodzeństwo, zrobić drobne zakupu w sklepie koóło domu - wszystkie.
        Różnice w okresie dorosłym - zerowe. Nie przejmuj sięsmile
    • sabka22 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 20:09
      -tak córka ubiera się sama,nie sznuruje bo nie ma takich butów,kurtkę,szalik i czapę tez sama zakłada.
      -śpi u siebie i nie wstaje,chyba że do wc ale nas nie budzi.
      -najeść?w sensie czy same jedzą?tak od daaaaawna,od jakiś 3,5 roku.
      -potrafi sama także od dawna.
      -nie mamy podwórka
      -tak
    • camel_3d Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 20:16
      No to wszystko mlody faktycznie w wieku 3,5 lat umial.
      W tym od 2 jesc nozem i widelcem.....

Z wychodzeniem gorzej, bo mieszkam w centrum miasta...ale kiedy odwiedzam rodzine na wsi to brykal juz po polu sam..z kuzynami.
    • grave_digger Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 20:16
      " -> -czy ubierają się same głównie chodzi mi o założenie bluzki przez głowę zasznur
      > owanie butów założenie kurtki ?"

tak. ale butów jeszcze nie sznuruje. jednak w całości się sama ubierze. często sama bez proszenia.

"> -czy śpią w swoich pokojach?przychodzą w nocy jak często?"

śpi w swoim pokoju chyba odkąd skończyła 6 m-cy. nie przychodzi w nocy wcale i nigdy nie przychodziła. czasem się przebudzi i pije. czasem biegnie do toalety. ogólnie, śpi całe noce.

" -same potrafią się najeść?"
      powiem ci, że to bardzo dziwne pytanie... no a jak ma nie potrafić. odkąd miała 1,5 roku zaczęła już to robić całkowicie samodzielnie.

"potrafią same wydmuchać nos? nie trzeba trzymać im chusteczki"
      tak

"-wychodzą same na podwórko? tu mam na myśli ogrodzone podwórko przy domu"
      nie, ale jej 7letnia siostra też sama nie wychodzi.

" -potrafią zająć się sobą?"
      no, a czemu nie - duża dziołcha już.
      • mysz1978 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 20:37
        no to u nas typowo (5,5 latek, ale umiejetnosci posiada juz od dluzszego czasu - tak okolo rok).
        - ubiera sie sam, zapisan zamki, guziki w koszuli, jako tako owija szyje szalikiem itp. Butow wiazac nie umie (chco w jego grupei przedskzolnej dwie osoby wiaza)
        - spi w swoim pokoju odkad ma 3 miesiace. Przychodzi niezmiernie rzadko - jak mu sie cos zlego przysni
        - samodzielny pod wzgledem jedzenia ,sam wie kiedy jest glodny i wie tez keidy ma dosyc (nie najada sie jak prosie big_grin). potrafi zrobic herbate, jako tako kanapke (bez krojenia). PRzy obiedzie w miare idzie mu krojenie nozem
        - wysmarkac sie potrafi, ale tu troche cyrki odstawia, wiec zwykle jednak ja trzymam ta chusteczke
        - potrafi sie sam bawic odkad pamietam. Nigdy nie przychodzi do mnei z tekstem ze sie nudzi

Generalnei to uwazam ze jest samodzielny i dojrzaly jak na swoj wiek smile
      • saszanasza Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 20:44
        Córka 4,5 roku.
        - ubiera się samodzielnie. Suwaki nie sprawiają problemu, potrafi wywinąć ubranie z lewej na prawą stronę. Nie potrafi wiązać butów. Potrafi sama wyszczotkować sobie zęby łącznie z nałożeniem pasty na szczoteczkę. Potrafi się umyć w wannie i niedbale umyć włosy (są długie)

- je samodzielnie, niestety tragicznie wolno, często jest dokarmiana, ale potrafi posługiwać się łyżką, widelcem, niekiedy coś uda jej się "ukroić" ale to generalnie "kaleczy".

- śpi we własnym pokoju, nie migruje

- potrafi wydmuchać sobie nosa

- wychodzi sama na podwórko (a właściwie mieszkamy w bloku przy ulicy więc tu nie wychodzi), na wakacjach mieszkaliśmy w domu z ogrodem i placem zabaw - tam wychodziła i nie było z tym problemu.

- potrafi zająć się sobą (zawsze potrafiła).
    • wanielka Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 22:18
      mój syn ma 2,8 i to wszystko (poza wiązaniem butów) potrafi i nie widzę w tym niczego szczególnego. dla mnie to kosmos, że 5-latek może nie umieć się najeść czy ubrać uncertain
      • mysz1978 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 22:50
        no ale moze pod pojeciem "najesc sie" ukrywa sie po prostu umiejetnosc zrobienia sobie czegos do picia, nalania soku czy mleka bez strat, zrobienie kanapki itp
        a jesl chodzi o ubieranie sie to jednak guziki, zamki i sznurowadla a takze porzadne zalozenie szalika to nie az tak proste rzeczy i nie kazdy trzy czy czterolatek sobei z tym radzi.
        • zjawa1 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 23:26
          Nie wiem, dla mnie to dziwne pytania. Zreszta pod tym katem nigdy nie analizowalam swojego dziecka i wiekszosc tych czynnosci juz dawno potrafil wykonac-nie widzialam i nie widze w tym nic nadzwyczajnego.
          Ubrac sie, a wiec:
          ubrac majtki
          -skarpetki
          -bluzke
          -spodnie
          -papcie
          -buty
          -kurtke
          Potrafil jako przeszlo 3 latek. Oczywiscie sznurowac nie potrafi w dalszym ciagu, a ma przeszlo 4,5 roku.
          Nie wiem, co to znaczy ,,zajac sie soba" dokladnie?
          Juz jako 3 latek, kiedy wstawal skoro swit, nie budzil domownikow, a zajmowal sie soba, przychodzil po jakims czasie i pytal, czy jestem wyspanasmile
          Jako 4-latek potrafi wyciagnac z lodowk odpowiednie jedzenie i zjesc je.
          Jakies 5 miesiecy temu, ku mojemu zaskoczeniu. Kiedy ja jeszcze spala przygotowal sobie i mnie kanapke. Wyciagnal maslo z lodowki posmarowal swoim tempym, dozwolonym nozykiem chleb i polozyl na to ser zolty.
          Maslo, a raczej papierek od masla byl troszke podziurawiony, ale bardzo Go pochwalilam, to bylo bardzo mile i zaskakujace.
          Czasem bywa upierdliwy tak, ze nie potrafie w spokoju wysikac sie-zwlaszcza teraz, kiedy nie chodzi do przedszkola, ale mimo tego, kiedy wstanie ok 6 rano, a ja jeszcze spie, to nie budzi mnie. Przez ok 1 godziny maluje cos dla mnie i przynosi mi to w prezenciesmile To jest takie slodkie.
          • zjawa1 Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 23:35
            Ogolnie uwazam, ze dziecko jest na tyle samodzielne, na ile mu pozwalamy.
            Jednym slowem-jesli wyreczamy je z wiekszosci czynnosci, to nawet nie ma szans, jak sie wykazac. Przyzwyczajamy je do takiego stanu rzeczy i tyle.
            Moja dewiza: pozwol dziecku byc samodzielnym, to bedzie,
    • nandadevir Re: samodzielność 5 latka 27.11.12, 23:49
      wszystko tak, ale z ubieraniem bywa różnie umie najczęściej się mu nie chce ,wiązać sznurowadel nie potrafi i z zapięciem kurtki bywa rożnie.
      Natomiast wprowadziłam parę obowiazkow: karmi rybki, czyści akwarium, odkurza pokój, ściera kurze i podlewa swoje kwiatki w pokoju.

• zjawa1 Re: samodzielność 5 latka 28.11.12, 00:01
        Wlasnie, wazna kwestia-obowiazkismile
        Moj syn od 2-giego roku zycia, wlasciwie z wlasnej incjatywy karmi naszego ptaka, a odkad mamy rybki rowniez je.
        Kwiaty tez od najmlodszych lat podlewa-oczywiscie pod moim nadzorem, bo wielu nie mozna przelac. Bardzo to lubi, nigdy nie musialam do zadnej z tych czynnosci zmuszac go.
        Sam przypomina i mowi:,, rybki mini minismile nie dostaly jeszcze jedzenia, papuzka tez itp".
        Wlasciwie czekam na to, az sam przypomni, wtedy karmimy nasze zwierzaki.
        Przypomina codzienniesmile
    • ga-ti Re: samodzielność 5 latka 28.11.12, 00:28
      Moja prawie 5 latka.
      Ubierze się sama, butów nie sznuruje, czasem ma kłopot z zapięciem suwaka, czy guzika, ale jak jest zła albo zmęczona to nagle traci te umiejętności.
      Śpi sama, w nocy czasem wstaje na siusiu, przeważnie kładzie się z powrotem do łóżka, czasem woła, by ją przykryć, czasem, powiedzmy raz na 2 miesiące przychodzi do nas (pomijam noce, gdy jest chora, wtedy śpimy z nią). W zasadzie prędzej starszak wędruje w nocy, bo ma złe sny.
      Sama się najada, ale ma apetyt, problemów z niejedzeniem nie mamy, nawet kanapkę czasem sobie zrobi (chleb i wędlina krojona).
      Nos sama dmucha, ale bardzo niechętnie i niestarannie, więc przy poważnym katarze to ja trzymam chusteczkę.
      Na podwórko wychodzi sama raczej rzadko, no ale ma brata więc przeważnie wychodzą razem.
      Potrafi się sama bawić, np. lalkami Barbie, czy bobaskami, figurkami zwierzątek, małymi laleczkami, pluszakami, lubi rysować, kleić, kolorować, układa puzzle, buduje z klocków, śpiewa, tańczy, bawi się w panią od muzyki wink. Sama, czasem z bratem, często obok brata, czasem chce, żeby się z nią pobawić. W przedszkolu pani stwierdziła że jest kreatywna jeśli chodzi o zabawy.
      Myślę, że duży wpływ na jej rozwój ma to, że ma starszego brata i chodzi do przedszkola.
    • mysienka81 Re: samodzielność 5 latka 28.11.12, 09:34
      witam mam dwoje dzieci i z ta samodzielnoscia bylo roznie starszy syn ma teraz 7 lat nie byl zbyt samodzielny raczej wygodny Tekst linkamoze to byla moja wina bo we wszystkim wyreczałam bo robil wszystko wolno nie dalam mu szansy na samodzielnosc natomiast corka 5lat od malego wszystko robila sama sama jadla sama chciala sie ubierac jest poprostu jakna swoj wiek bardzoa samodzielna choc nie umie jeszcze wiazac butow ale zapiac zamek czy guziki tak jesli moge cos poradzic to dac dziecku szanse na nauke
    • mk271 Re: samodzielność 5 latka 28.11.12, 09:40

Bliźniaki 5.5 roku
      -czy ubierają się same głównie chodzi mi o założenie bluzki przez głowę zasznurowanie butów założenie kurtki ? - nie sznurują butów, poza tym potrafi sam się ubrać już od ok.4 roku
      -czy śpią w swoich pokojach?przychodzą w nocy jak często? - tak zasypiają i śpią w swoich pokojach , zdarza się że przyjdą do nas, zdarza się ze mają leki i zasypiają u nas w sypialni
      -same potrafią się najeść? - zjadają tyle ile chcą, nie pamiętam kiedy karmiłam
      -potrafią same wydmuchać nos? nie trzeba trzymać im chusteczki tak
      -wychodzą same na podwórko? tu mam na myśli ogrodzone podwórko przy domupodwórko przy domu na zupełnie nieruchliwym terenie biegają na podwórku i do sąsiadów ( jest ok 8 dzieci w wieku 4-8 lat
      -potrafią zająć się sobą? tak, ale to bliźniaki więc od zawsze bawią się razem i się nie nudzą
    • q_fla Re: samodzielność 5 latka 28.11.12, 10:19
      Ubiera się sama włącznie z rajstopami od drugiego roku życia, buty zaczęła sama sznurować między trzecim a czwartym rokiem.
      Śpi sama w swoim pokoju odkad skończyła rok. Nigdy poza chorobą nie robiła wycieczek do naszej sypialni.
      Je sama odkąd skończyła rok (z niewielką pomocą). Od czwartego roku życia posługuje się nożem i widelcem.
      Nos samodzielnie dmuchała jak miała 2,5 roku.
      Gdybym mieszkała w domu na pewno jako pieciolatka wychodziłaby sama.
      Potrafi zająć się sobą.
    • fantomka44 Re: samodzielność 5 latka 28.11.12, 10:40
      1. Potrafi się ubrać sam, włącznie z rajstopami, ale nie zawsze mu się chce. Buty wszystkie ma na rzepy, sznurowanych nie kupuję
      2. Śpi w swoim pokoju, w nocy przychodzi tylko jak chce siku. Jak nad ranem chce siku i potem nie może zasnąć to przychodzi do nas do łóżka
      3. Potrafi sam wszystko zjeść, ale nie zawsze mu się chce.
      4. Potrafi sam wydmuchać nos bez trzymania chusteczki.
      5. Nigdy nie wychodzi sam na podwórko, chyba, że schodzi sam, a ja za chwileczkę za nim.
      6. Potrafi sam się ze sobą bawić.
    • frida_a Re: samodzielność 5 latka 28.11.12, 12:32

Synek ma 4,5roku

1,mateczki , skarpetki , koszulki, bluzki , kurtkę , czapkę zakłada sam , buty na rzepy lub papucie na "zapinki"
      2.Śpi sam w swoim pokoju , ale niestety nocne wędrówki jeszcze są prawie co nocuncertain
      3.Sam ładnie zjada , umie się posługiwać sztućcami.
      4.Sam wydmuchuje nos .
      5. ----------
      6. Zajmuje się sam sobą , potem jak mu się już znudzi przychodzi i prosi o zabawę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka