Dodaj do ulubionych

pokrzywka :(

27.11.12, 09:26
Wczoraj przydarzyła nam się taka historia, mianowicie poszłam z dwuletnia córeczką na basen ( po raz 3 czy 4). Po basenie siedliśmy na jakieś jedzonko i w sumie maż kupił małej herbatniki, takie klasyczne. Zjadła ze 3 to i tak dużo, wcześniej piła soczek z dodatkiem cytryny - to też nowy produkt. W pewnym momencie zrobiły jej się na polczkach dwie kropeczki jak po ukaszeniu a potem rozlało się to na cały poilczek w mega pokrzywkę, czyli biała opuchlizna otoczona czerwoną obwódką w sumie klasyczna pokrzywka. Pojechalismy zaraz do lekarza , bałam się żeby nie zaczęła puchnąć, lekarz kazał dać zyrtec 5-6 kropli i w sumie po godzinie juz ładnie schodziło, choć jeszcze wysypywało na ramieniu. Rano nie było ani śladu. Znów podałam 5 kropli zyrtecu, jutro jedziemy do alergolog. Mam pytanie , na jakie produkty w sumie powinniśmy uważać, tak ogólnie i czy dzieciom robi się już testy w tym wieku? Macie doświadczenia z pokrzywką, ja boję się ew. puchnięć, kiedy już trzeba podac kroplówkę. Czy to z wiekiem mija?
Ogólnie spisałam sobie jej menu z całej doby , może to da jakąś odpowiedź. W każdym razie przeraziłam się wczoraj uncertain
Obserwuj wątek
    • aniasa1 Re: pokrzywka :( 27.11.12, 09:50
      u nas byly cytrusy. Po polizaniu cyryny 1-2 krostki, po opakowania kaszki nestle z owaocami egzotycznymi pokrzywka przez miesiac. Mlody mial wtedy 1.3.
    • kosa.bar Re: pokrzywka :( 27.11.12, 12:10
      Stawiam na cytrynę w tym przypadku, czyli musisz zwrócić uwagę na cytrusy.Generalnie każdy produkt może uczulić,czasem dodatek przypraw, powinnaś obserwować , testy mogą wyjść niemiarodajne.Można ewentualnie zrobić morfologię z rozmazem, pewne wskaźniki mogą świadczyć o alergii.
    • anusia_magda Re: pokrzywka :( 27.11.12, 12:47
      W naszej rodzinie jest silny gen alergii i widzę że moja też się niestety załapała, zastanawiam się czy mozna już się dowiedzieć na co konkretnie jest uczulona, koleżanka robiła córce jakieś drogie testy z krwi.
      • carmita80 Re: pokrzywka :( 27.11.12, 13:01
        I co te testy wykazaly? Testy moga byc niemiarodajne, najlepiej gdybys prowadzila dziennik i zapisywala wszystko co dziecko je, wtedy bedzie mozna konfrontowac to przy nastepnym incydencie z pokrzywla. Moja corka (10l) pierwszy raz miala pokrzywke w wieku 4.5 pozniej pojawiala sie co jakis czas, a przerwy sa dluzsze np. ponad 12 m-cy i krotsze np. 4 m-ce. Pomaga syrop antyalergiczny. Sama pokrzywka utrzymuje sie od 24-72h. Raczej nie dowiemy sie co wywoluje pokrzywke.
        • anusia_magda Re: pokrzywka :( 27.11.12, 13:45
          Córce wspomnianej koleżanki a miała wtedy 1,5 r. testy nie wykazały nic. Te z krwi, ale juz dziecku innej koleżanki, starszemu, którego też atakowała pokrzywka wyszło uczulenie na histaminę, pewne antybiotyki oraz pyłki brzóz i coś tam jeszcze. Ja właśnie spisałam to co córka jadła wcześniej i teraz chyba będę jeszcze bardziej na to zwracać uwagę, może nasuną się jakieś wnioski. Natomiast pokrzywka zniknęła w sumie tak po 3-4 godz. od pojawienia się ,ale pewnie dzięki zyrtecowi.
        • anusia_magda carmita80 28.11.12, 10:56
          jaki to syrop, znów małą wysypuje na wieczór i rano...
          • aleksandra1977 Re: carmita80 28.11.12, 11:36
            lekow przeciwhistaminowych w syropie jest kilka, np. aerius, clemastyna, contrahist, fenistil....
            wszystkie na recepte.
            Jesli pokrzywka sie pojawia, proponuje wizyte u alergologa lub chociaz pediatry.
            Zajrzyj na forum Alergie
          • carmita80 Re: carmita80 28.11.12, 13:10
            anusia_magda napisała:

> jaki to syrop, znów małą wysypuje na wieczór i rano...

Anusiu, przykro mi, bo dziecko cierpi, ja mieszkam za granica, kupuje syrop w aptece lub supermarkecie bez recepty, w naszym sybstancja glowna jest chlorphenamine maleate BP2mg/5ml co jest antyhistamina. Dziala na objawy alergii spowodowanej wieloma czynnikami m.in na pokrzywke, ale takzena ugryzienia owadow, odzwierzece, jedzenie, kurz, pylki itp. Bylam z nia u lekarza ale wedy juz nie miala prawie sladu bo syrop dzialal, lekarz powiedzial ze nastepnym razem jak sie tobpojawi to mam nie podawac syropu tylko przyjsc z mloda do przychodni i poprosic o spejalna wizyte, lekarz muso to zobaczyc, jako ze corka nie spozywa zadnych nowosci, nie jada niczego nadzwyczajnego, nie bierze zadnych lekow itd. trudno okreslic w skierowaniu jakie alergeny maja byc oznaczane z krwi, wiec moze jak lekarze zobacza beda w stanie cos wiecej powiedziec.
    • anusia_magda Re: pokrzywka :( 29.11.12, 09:38
      Ja byłam u alergologa , mamy zapisany aerius, wapno i clemastin który podać tylko w razie nasilenia( wczoraj podałam niestety), rano znów ma pokrzywkę, to juz będzie 3 doba, mam nadzieję że w końcu to minie . Mała przy tym ma jako taki humor, ale to faszerowanie lekami nie jest obojętne sad. Dzieki za odpowiedzi.
      Jedynie zastanawiam się czy ta zmiana zyrtecu na clemastin była dobra...
      • carmita80 Re: pokrzywka :( 29.11.12, 11:25
        Nie wiem po co ten lekarz zapisal dwa antyhistaminy, ktorych efekt dzialania jest taki sami czyli zlagodzenie objawow alergii, przy czym clemastine ma wiecej efektow ubocznych? Nie wstarczy jeden? Zyrtec to antyhistamina drugiej generacji, raczej dziecku z pokrzywka nie potrzebny, powoduje dosc powazne.efekty uboczne a takze sennosc. Sam aerius wystarczy. Wapn? Nie wiem po co? Syrop zalatwi sprawe przeciez.
        • anusia_magda Re: pokrzywka :( 29.11.12, 11:33
          ten clemastin to tylko jak bardzo nasilą się objawy a tak ogólnie wapno tylko przez jakiś czas a syrap w leczeniu ciągłym
          • carmita80 Re: pokrzywka :( 29.11.12, 11:50
            Ale ktory syrop w leczeniu ciaglym? Aerius? To jest antyhistamina tak jak clemastine i one niczego nie lecza one lagodza objawy. Nalezy znalezc przyczyne pokrzywki i dopiero usiniecie, unikanie alergenu pomoze. Pokrzywka najczesciej nie utrzymuje sie dlugo i znika na dluzej, choc bywa, ze jest czesta i dosc upierdliwa, czesto nasila sie z czasem. Tak jak napisalam w przypadku mojek corki przerwy bywaja dlugie a.pokrzywka nie utrzymuje sie dluzej niz 72h. Syropy antyalergiczne podaje sie doraznie a nie ciagle, bo one niczego nie lecza. Ty masz podejrzenia co uczulilo twoje dziecko wiec unikaj tego, prowadz tez dokladny dziennik zanim.dziecko pojdzie do przedszkola czy szkoly bo latwiej mozesz to kontrolowac. Jesli alergia w tym przypadku pokrzywka sie nasili to wlacza sie diagnostyke czyli mozna sprobowac testow z krwi plus twoje obserwacje. Moze ale nie musi sie udac znalezc alergen.
            • anusia_magda Re: pokrzywka :( 29.11.12, 11:54
              Na razie syrop aerus będzie podawany ciągle ( tzn. do konca butli) a clemastin tylko doraźnie. Poza tym dieta i obserwacja. Ja słyszałam że testy robi się juz mniejszym dzieciom, choc właśnie lekarka stwierdziła że nie zawsze znajdzie się przycznę. Czekam na wyciszenie, na razie w sumie dieta..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka