Dodaj do ulubionych

Użądlenie

18.06.21, 23:48
Co mogło mnie ugryźć... Wieczorem jechałam rowerem, coś się odbiło o moją szyję i poczułam ból. W domu zobaczyłam duży ślad po ugryzeniu, jakoś dziwnie zaczęłam się czuć (nerwy?) i powoli na całym ciele zaczęłam robić się czerwona (pokrzywka). Na sorze dostalam zastrzyki - steryd i clemastynę. Próbuję się uspokoić... Wciąż jestem cała swędząca i czerwona. Kiedy to może minąć...
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Użądlenie 19.06.21, 08:04
      Pomogło, wróciłam do swojej bladości. Ale miejsce po ugryzeniu jest z taką półobwódką, przypominającą kleszcza, a kleszcz to nie był.
      • marta.graca Re: Użądlenie 19.06.21, 08:07
        Bierz wapno.
        • pasquda77 Re: Użądlenie 19.06.21, 10:52
          marta.graca napisała:

> Bierz wapno.
          >
          Ale autorka nie napisała, że ma niedobór wapnia...
          Wapno ma zerowe działanie antyalergiczne 😝
          • marta.graca Re: Użądlenie 19.06.21, 11:00
            Pamiętam z dzieciństwa, że zawsze przy ugryzieniach je dostawałam, w sumie nie znałam medycznych podstaw smile
            • alfa36 Re: Użądlenie 19.06.21, 12:05
              Ja też nie, ale ma sorze lekarz mówił
        • gaskama Re: Użądlenie 19.06.21, 12:11
          Eee a po co?
        • m_incubo Re: Użądlenie 23.06.21, 01:20
          Wapno nie działa.
          To znaczy antyalergicznie nie działa.
          • alfa36 Re: Użądlenie 23.06.21, 07:33
            Całe wieki myślałam,, że działa. Teraz na sorze lekarz powiedział to samo, co tu już napisałyście.
            • m_incubo Re: Użądlenie 23.06.21, 09:30
              Też tak kiedyś myślałam, ale nie mam pojęcia, skąd wziął się ten mit.
    • wapaha Re: Użądlenie 19.06.21, 08:51
      nie mam pojęcia co to moze byc . Coś jest w moim lasku
      ja rok temu po jakimś ( chyba) użądleniu wybrałam sie na mammografię - bo na piersi pojawił się guzek,zaczerwienienie ( plama), ciepło
      koleżanka 3 tyg temu - też wylądowała na sor -zastrzyki/kroplówki mega opuchlizna z początkiem zaciskania krtani uncertain
      • alfa36 Re: Użądlenie 19.06.21, 09:31
        Myślę, czy to nie szerszeń. Przy czym w środku miasta to było, na ścieżce rowerowej z dala od lasu/roślin. Chyba zacznę wozić ze sobą apteczkę...
        • wapaha Re: Użądlenie 19.06.21, 09:37
          Szerszenie są już - widziałam kilka razy . I użądlenia szerszenia nie mozna nie poczuć więc możesz mieć rację.
          U mnie nie było śladu użądlenia/ugryzienia. Najadłam sie strachu że hej
          • alfa36 Re: Użądlenie 19.06.21, 10:47
            Na szczęście ślad zanika. Też najadłam się strachu. Chyba wybranie się na sor było dobrym pomysłem.
            • alfa36 Re: Użądlenie 21.06.21, 21:39
              Słuchajcie, dzis ślad po o ugryzieniu zrobił się ot tak, bez powodu bardzo czerwony. Jakby czerwona szrama po sporym rozcięciu. I swędzi. Poza tym nic mi nie jest. Co to może być?
              • memphis90 Re: Użądlenie 21.06.21, 21:52
                Steryd (dexaven) działa 3 dni, więc pewnie właśnie przestaje... Możesz iść zrobic doładowanie do rodzinnego 😜
                • alfa36 Re: Użądlenie 22.06.21, 22:05
                  Myślisz, ze powinnam wziąć kolejny zastrzyk? Mam czerwoną szramę, nie zmienia się (smaruję tylko balsamem nawilżającym), lekko swędzi.
                • alfa36 Re: Użądlenie 22.06.21, 22:58
                  A mize antybiotyk tu potrzebny? Ewidentnie stan zapalny mam...
                  • mikams75 Re: Użądlenie 23.06.21, 07:42
                    albo masz reakcje alergiczna; mnie pomaga aerius na ukaszenia.
    • szafireczek Re: Użądlenie 23.06.21, 08:54
      Może spróbuj hydrokortyzonem lub entilem - działa doraźnie i trzeba odnawiać smarowanie, z domowych sposobów - soda oczyszczona lub ocet.
      Ja reaguje masakrycznie na ukąszenia i z doświadczenia wiem, że antybiotyk podawany jest, jak robi się bakteryjne nadkażenie ranki po ukąszeniu. Tylko raz, jak ugryzł mnie pająk, dostałam antybiotyk, mimo braku oznak zakażenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka