Dodaj do ulubionych

Dermatologicznie

15.11.21, 17:27
Dla tych, co są mocno obrzydliwe, nie czytajcie.
Od piątku wieczorem mam na klatce piersiowej i brzuchu coś, co wygląda jak pokrzywka, ale nie znika zupełnie i swędzi niesamowicie mocno.
Dermatolog 1- przeczekać, minie
Dermatolog 2- daje od razu sterydy w maści
Co robicie? Smarujecie, czekacie, czy szukacie kolejnego lekarza?
A może któraś miała taki problem?
Nie zmieniłam kosmetyków, nie zjadłam niczego co mogłoby mnie uczulić, proszek do prania ten sam co zawsze.
Pomocy, bo się na śmierć zadrapie 😑
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Dermatologicznie 15.11.21, 17:29
      jak mam maść to smaruję, przecież ci skóra nie spełznie po kilku dniach smarowania sterydem.
    • arthwen Re: Dermatologicznie 15.11.21, 17:35
      Weź, wolisz się męczyć nie wiadomo ile, żeby tylko uniknąć smarowania sterydem?
      Tzn, twój wybór, ja bym wolała posmarować - byleby przestało swędzieć.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Dermatologicznie 15.11.21, 17:44
        Wysmaruje, wiadomo, ale fajnie byłoby wiedzieć co to za gówno się mnie czepilo smile
        • arthwen Re: Dermatologicznie 15.11.21, 17:58
          Ale opcja pierwsza też nie zakłada diagnozy, tylko przeczekanie.
          Jasne, pewnie że byłoby lepiej wiedzieć, tyle że tej opcji na liście nie zamieściłaś wink
    • mashcaron Re: Dermatologicznie 15.11.21, 17:52
      Ja, to zanim bym poszła w ogóle do lekarza, wzięłabym coś przeciwalergicznego:p
      • nigdynigdynigdy84 Re: Dermatologicznie 15.11.21, 21:01
        Wzięłam, nie pomogło 😐
    • marta.graca Re: Dermatologicznie 15.11.21, 18:05
      Mi w jednym przypadku po sterydzie minęło, w drugim nie. Koleżanka miała taką swędzącą wysypkę po covidzie.
    • magata.d Re: Dermatologicznie 15.11.21, 18:08
      Cos cię pewnie uczuliło. Często nie jest łatwo ustalić co, nawet dla lekarza. Ja bym posmarowała sterydem, wzięła cos doustnego przeciwalergicznego, i już. Nie rozumiem problemu.
    • alicia033 Re: Dermatologicznie 15.11.21, 21:03
      Smarowałabym, oczywiście.
    • molik28 Re: Dermatologicznie 15.11.21, 21:06
      Można mieć tzw pokrzywkę idiopatyczną i wtedy nigdy się nie dowiesz od czego. To dziadostwo można mieć od czegoś konkretnego, autoimmunologiczne, a nawet od stresu. Smaruj licząc, że nigdy nie wróci.
      • cisco1800 Re: Dermatologicznie 15.11.21, 21:10
        Jezu mam to od lat. Wyskakuje niezapowiedzianie i meczy kilka dni po czym znika. Na rok, albo na tydzień. Najgorszemu wrogowi nie zycze
      • nigdynigdynigdy84 Re: Dermatologicznie 15.11.21, 22:11
        Usłyszałam od lekarki, że gdyby była to pokrzywka to po kilkunastu godzinach zmieniłaby miejsce na ciele, a moja pseudo pokrzywka od piątku twardo się trzyma
        • thea19 Re: Dermatologicznie 16.11.21, 09:30
          moja pokrzywka nigdy nie zmieniała miejsca, mam okresowe uczulenie na słońce i zawsze w tym samym miejscu wyskakują bąble. Czasem pojawiają się po sąsiedzku w stosunku do zeszłego roku ale same nigdy nie zmieniają miejsca. Znikają i do następnego roku.
          • nigdynigdynigdy84 Re: Dermatologicznie 16.11.21, 14:24
            U mnie to takie ślady jakbym się potarła pokrzywa, ale skóra jest gładka, bez babli
    • tola1990 Re: Dermatologicznie 15.11.21, 22:27
      Ja bym smarowała
    • lalla-li Re: Dermatologicznie 15.11.21, 22:33
      Mi cos takiego wyskoczylo po jakichs suplementach. Mezowi podobnie.
    • mamtrzykotyidwa Re: Dermatologicznie 15.11.21, 23:30
      A to jest na całej klatce i całym brzuchu, czy tylko w jakimś miejscu?

Nie drap, bo wtedy jeszcze bardziej swędzi.
      Okład z sody spożywczej sobie zrób: łyżeczka płaska sody na szklankę wody.
      Fenistil w aptece można kupić i smarować, pomaga na swędzenie.
      Jakieś tabletki antyhistaminowe brać typu: loratadyna, zyrtek Można obie przez parę dni: Zyrtek na noc, Loratadyna rano.
      • ajaksiowa Re: Dermatologicznie 16.11.21, 08:04
        Może ktoś ma doświadczenie z krochmalem??
      • nigdynigdynigdy84 Re: Dermatologicznie 16.11.21, 08:13
        Dekolt, kawałek piersi, pod piersiami i brzuch tak do pępka
    • hanusinamama Re: Dermatologicznie 16.11.21, 09:13
      Posmarować sterydem. Jak bedzie poprawa posmarować jeszcze 1-2. Skóra ci od tego nie zejdzie. Potem zadbać o odbudowe bariery hydro-lipidowej skóry
    • natalia.nat Re: Dermatologicznie 16.11.21, 14:36
      A ta wysypka nie ma formy różowych plamek?
      podyplomie.pl/dermatologia/32942,lupiez-rozowy-giberta-czesta-dermatoza-o-lagodnym-przebiegu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka