Dodaj do ulubionych

jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg?

17.01.13, 21:45
Pisalam ostatnio o foteliku samochodowym ktory podarowala nam rodzina i postanowialm kupic corce jednak nowy.
Przypomne corka ma 2lata i 7 mcy,wazy 13,5kg.
Nie wiem czy kupowac jeszcze 9-18 jakis wiekszy(jaki? Patrzylam na Roemer Trifix i DuoPlus fix)) a potem 15-36 czy od razu 9-36? Czy to prawda ze te 9-36 sa mniej bezpieczne?
Co polecacie?
Patrzylam na testy i wpadl mi w oko fotelik z przedzialu 9-36
Cybex Pallas 2 fix.Potem sie zmienia w Cybex Solution ale mi sie wydaje ze jakos tak biodra malo osloniete,ale moze tak ma byc skoro ma wysokie noty www.e-foteliki.pl/cybex-pallas-2.html
oraz
Recaro YoungSport ale cyba nie ma isofixa www.e-foteliki.pl/recaro-young-sport.html

Co sadzicie, co polecacie?
dziekuje
Obserwuj wątek
    • pitu_finka Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 17.01.13, 21:47
      Najlepiej zadaj to pytanie na forum Foteliki Samochodowe, podajac jednoczesnie marke i rocznik samochodu. Nie kazdy fotelik pasuje do kazdego samochodu.
      • mysz1978 Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 17.01.13, 21:52
        no wlasnie - jak czytalam Twoj poprzedni watk to tez pomyslalam w Twoim przypadku o foteliku 9-36kg. 9-18 za dlugo juz Wam nie posluzy pewnie, choc TEORTEYCZNIE te 15-36 sa niby od 4 lat, no ale jednak zalezy wiele od gabarytow dziecka.
        ja czekam jeszcze pare miesiecy z zakupem nowego no ale moj syn ma pewnie z 16kg juz.
    • heja5 Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 17.01.13, 22:09
      ja polecam cybexa - sama ma jedynkę i myślałam, że małemu przez tą poduszkę będzie jakoś niewygodnie, jednak nic bardziej mylnego - mały bardzo go lubi (teraz 92 cm, trochę ponad 13 kg), a używamy go już od roku prawie. Testy przejrzałaś więc też nie trzeba przekonywać. Jedyny problem - przed zakupem sprawdź długość pasa, bo może być tak, że będzie zbyt krótki, albo na styk(jak u nas) i muszę się nagimnastykować, żeby zapiąć.
    • norbia Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 17.01.13, 22:10
      Cybex
      www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/default.aspx
      Roemer :
      www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/default.aspx
      Tak jak zawsze mówię : najpierw ADAC, poźniej jak dziecko czuje się w foteliku, na koniec jak fotelik pasuje do auta
      • mikaaan Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 17.01.13, 22:41
        Nie zgodzę się.
        Lepszy będzie fotelik z 4 gwiazdkami dobrze dopasowany do auta, niż z 5 gwiazdkami latający po samochodzie. Dopasowanie fotelika do samochodu ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa dziecka.
        • norbia Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 18.01.13, 21:36
          fotelik z isofixem raczej nie "lata po samochodzie ".
          • ponponka1 Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 21.01.13, 12:45
            izofix to nie wszytsko. Dochodiz nachylenie kanapy, kubelkowe siedzenia itp.
            • norbia Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 21.01.13, 21:21
              Isofix to może nie wszystko, ale znacząco poprawia bezpieczeństwo dziecka. A jeśli chodzi o nachylenie kanapy itp - w dobrych fotelikach, szczególnie z przedziału 15-36 oparcie dostosowuje się bezstopniowo do pochylenia oparcia samochodu.
              Jak mantrę powtarza się, że fotelik jest bezpieczny w konkretnym modelu auta. Ale to nie do końca prawda - w zależności od modelu auta jest bardziej albo mniej wygodny, jeżli chodzi o montaż, wchodzenie dziecka itp. gdyby było inaczej, to w testach bezpieczeństwa byłoby napisane : ma 5 gwiazdek ale tylko w Fordzie, a w Oplu tylko 4 ( przykładowe marki aut ) . A producenci samochodów zwęszyliby szybko interes i zaczęli produkować foteliki tylko do ich modelu samochodu.
              Więc powtórzę - najpierw testy ADAC i poniżej 4 gwiazdek nie ma co schodzić.
              • boo-boo Bez przesady 06.02.13, 17:37
                "...i poniżej 4 gwiazdek nie ma co schodzić."

Nie schodzi to się poniżej 3 gwiazdek- jest wiele fotelików z 3 gwiazdkami polecanych na forum o fotelikach- np. Recaro Young Sport.

Napiszę podobnie do tego co ktoś napisał- lepsze 3 gwiazdki dobrze dopasowane do samochodu i dziecka niż 4 źle dopasowane.

"Więc powtórzę - najpierw testy ADAC "
                Testy ADAC to czysta teoria i nic więcej.
                Nie będę się rozpisywać na ten temat- tu sobie poczytaj
                osiemgwiazdek.blogspot.co.uk/
                • norbia Re: Bez przesady 06.02.13, 21:20
                  "Testy ADAC to czysta teoria i nic więcej"
                  to nie jest teoria a praktyka poparta testami.
                  Zamiast 4 gwiazdek w testach możesz sobie wybrać fotelik z trzema gwiazdkami albo nawet mniej - twój wybór i życie Twojego dziecka.
                  Różni ludzie polecają różne rzeczy - najczęściej to co sami mają uważają za najlepsze- psychologia i podświadomość się kłaniają - niektórzy do tej pory jeżdżą z dziećmi bez fotelikow " krótka droga przecież nic się nie wydarzy ".
                  Sorry, ale mój pogląd jest jasny- stać Cię na samochód, benzynę, opłaty, naprawy itp - kup dziecku najbezpieczniejszy fotelik aby zachować jego życie w razie wypadku.
                  • boo-boo Re: Bez przesady 07.02.13, 01:08
                    A ty potrafisz czytać ze zrozumieniem czy tylko się podniecać na widok "3 gwiazdek"?- bo nigdzie nie piszę i nie zachęcam do kupna fotelika z 2 gwiazdkami- stwierdzam fakt, że czasami jak nie można dobrać najlepszego fotela do samochodu jaki się ma albo co gorzej do wieku i wymiarów dziecka to lepiej jest wybrać pasujący do dziecka i samochodu fotelik z 3 gwiazdkami.

No i nie sądzę, że na forum o fotelikach są ci "różni ludzie" bo co jak co ale akurat ten o którym wspominam z 3 gwiazdkami polecają.

"Sorry, ale mój pogląd jest jasny- stać Cię na samochód, benzynę, opłaty, napraw
                    > y itp - kup dziecku najbezpieczniejszy fotelik aby zachować jego życie w razie
                    > wypadku."
                    Daruj sobie takie kawałki- nie ośmieszaj się bo przeczysz sama sobie.

To w końcu zdecyduj się- czy powinno się kupić najlepszy i najbezpieczniejszy fotelik jaki jest bez względu na to czy pasuje do samochodu i dziecka, czy jednak trochę mniej bezpieczny ale kompatybilny z samochodem i pasujący do dziecka- proszę o odpowiedź smile
                    • norbia Re: Bez przesady 07.02.13, 22:51
                      To Ty sie ośmieszasz, bo próbujesz udowodnić, że fotelik który ma 3 gwiazdki i który kupiłaś jest lepszy od tego co ma 4 gwiazdki w testach.
                      Większość fotelików jest uniwersalna i naprawdę trudno znaleźć dobry fotelik z czterema gwiazkami, który nie będzie pasował do większości aut osobowych.
                      Ale kończąc tą dyskusję -jak ja wybieram fotelik, to najpirew szukam tego, który w testach ADAC ma najwięcej gwiazdek. Później sprawdzam go w samochodzie. A na koniec jak z wygodą czyli jak dziecko się czuje ,jak się je zapina itp.
                      I nie podniecam się tak jak ty trzema gwizdkami bo cztery gwiazdki to większe bezpieczeństwo mojego dziecka- Ty rób sobie co chcesz-Twój wybór tylko nie doradzaj innym głupot zagrażających życiu dzieci.
                • kwap666 Re: Bez przesady 06.02.13, 21:37
                  Wyprowadz mnie z bledu jesli sie myle, ale obawiam sie ze przeczytalas jedno zdanie wyrwane z kontekstu. Testy adaca sa potrzebne, ale trzeba umiec je czytac. Bywaja tylko teoria, ale jedynie w kilku przypadkach!!!!!

osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/jak-czytac-testy-adac-czesc-1.html
                  osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/jak-czytac-testy-adac-czesc-2.html
                  • norbia Re: Bez przesady 06.02.13, 21:44
                    Nie wiem o co Co chodzi i o co się tak ekscytujesz ???
                    Może przeczytaj dokładnie, ze zrozumieniem, o czym piszę , bo Twoje obiekcje raczej nie do mnie
                    • kwap666 Re: Bez przesady 06.02.13, 21:50
                      spokojnie, nie do Ciebie... popatrz na drzewko do ktorego watku skierowany jest moj wpis wink
                  • boo-boo Re: Bez przesady 07.02.13, 01:15
                    Owszem mylisz się- nie twierdzę, że te testy nie są potrzebne i właśnie o to mi chodzi, że trzeba je umieć czytać. I właśnie o to chodzi- bywają teorią jedynie w kilku przypadkach- jaką masz pewność, że ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o fotelikach i ich dopasowaniu do samochodu i dziecka nie będzie właśnie tym "przypadkiem"- a tu chyba na forum łatwo jest się nim stać bo każdy poleca fotelik jaki akurat ma- bez zastanowienia się czy pasuje do samochodu i czy dziecko spełnia określone warunki by w danym foteliku jeździć- mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi.

Tak na marginesie- miałam problem z montażem fotelika w samochodzie gdzie za krótkie były pasy- jedynym jaki pasował zamontowany tyłem był Concord Ultimax (dziecko było za małe żeby jeździć przodem do kierunku jazdy)- o zgrozo 3 gwiazdki- czy idąc tokiem myśleniowym norbi ? powinnam kupić jakiś inny z 5 gwiazdkami i co ?- zamontować go na tzw. "krzywy ryj" ?
                    • kwap666 Re: Bez przesady 07.02.13, 07:54
                      ok, zwracam honor. masz calkowita racje smile
      • aleksandra1977 Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 18.01.13, 15:49
        tez tak uwazam i rowniez w ten sam sposob dobieram fotelik samochodowy
    • mamaoskiego23 Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 18.01.13, 15:07
      my mamy taki i gorąco polecamy allegro.pl/graco-nautilus-3-kolory-jezdzik-9-x-gratis-i2930539762.html
      • mamaoskiego23 Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 18.01.13, 15:07
        a mój Synek ma 2 latka i waży 16,5 kg i należy do dużych dzieci smile
      • ponponka1 do jakiego samochodu polecasz? 21.01.13, 12:51
        Czy wiesz, ze fotelik musi pasowac do samochodu by chronic?
    • adziam_78 Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 18.01.13, 21:18
      Ja mam Recaro YoungSport, wersję bez izofixa. Nie mieliśmy żadnego wypadku, więc mogę się wypowiadać tylko na temat użytkowania. Obecnie córka ma 95 cm i ok 12,5 kg. Pasy wew. ustawione ma na środkowym poziomie, mieści się swobodnie, także w zimowej kurtce.Znajomych synek ma 3,5 roku i 100 - 102 cm wzrostu i też jeździ przypięty pasami wewnętrznymi. Mała lubi swój fotelik, więc musi być jej w nim wygodnie.Fotelik mamy od 1,5 roku i praktycznie nie widać na nim śladów użytkowania - nic się nie poprzecierało, klamra działa bez zarzutu, tapicerkę można prać w pralce. Jest uniwersalny - montowaliśmy go w 3 różnych samochodach i wszędzie pasował.
      Też oglądałam cybex ale moja mała w ogóle nie dała sobie założyć tej poduchy. Podobno nie wszystkie dzieci ją akceptują.
    • drugi.alabaster Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 20.01.13, 16:21
      O Cybex nie czytalam dobrych opinii. Wielu rodziców twierdzi że są niewygodne dla dziecka. tym bardziej jak maluch jest ruchliwy to bardzo ogranicza jego ruchy i co wazniejsze pole widzenia. Co do Recaro to sama zamierzam kupic tylko model Monza jak bedziemy zmieniac. Teraz mamy x-cara toddler 9-18 wiec pozniej kupimy 15-36 kg. tylko na stronie która podałes ten Recaro jest okrutnie drogi, pierwszy uśmiech ma je o 150 tańsze.
    • kosmitka_a Re: jaki fotelik dla dziecka wazacego 13,5 kg? 06.02.13, 11:59
      aktualnie używamy Recaro Young Sport 2.0 (9-36 kg) od ponad roku, dzieć strasznie go lubi nie ma problemu z montażem, jeździł w 5 samochodach, w jednym tylko pas był przykrótki - taki na styk, ale dał radę. Fotelik ma bardzo solidną konstrukcję, regulację zagłowka, który wydaje się, że bardzo dobrze zabezpiecza przed uderzeniami z boku, nie wszystkie foteliki mają tak wystające zagłówki. Dzieć lubi pospać w samochodzi i nie ma problemu z opadającą głową, obawialiśmy się że brak odchylenia może być problemem, ale w tym modelu to w ogóle nie jest temat. Fotelik ma bardzo delikatną regulację położenia, ale tylko po to aby dopasować do kąta oparcia. Nie korzystamy już z pasów 5punktowych, były one bardzo wygodne, dla szczuplejszych dzieci na lato jest poducha wypełniająca i wtedy dziecko siedzi bardzo stabilnie, super się trzyma w foteliku. Materiał bardzo łatwy w czyszczeniu, w sumie nie widać żadnych zabrudzeń i na pewno posłuży na lata...

wcześniej dzieć jeździł w maxi cosi 9-18 jeszcze czasami zdarza się, że na krótkim odcinku przejedzie się w nim, ale już przy wzroście 100 cm spełnia on bardziej funkcję... dla świętego spokoju, dla policji, niż dla bezpieczeństwa w przypadku dzwona...

trochę żałuję, że na początku nie kupiliśmy fotelika recaro, bo z pasami 5-punktowymi jest fantastyczny, choć z normalnymi też jest w miarę wygodnie smile

recaro ma baardzo duże doświadczenie w konstruowaniu i produkcji foteli, co myślę że też nie pozostaje bez znaczenia w kwestii bezpieczeństwa
    • boo-boo Po raz n-ty 06.02.13, 17:24
      Idź do sklepu- przymierz dziecko do fotelika i fotelik do samochodu- jak wszystko ze sobą kompatybilne to wtedy decyduj który.
      Ja ci mogę polecić jednego z Concordów- co z tego, że nie będzie pasował do samochodu który masz albo do twojego dziecka.........
      • amanda459 Re: Po raz n-ty 22.03.13, 19:22
        Witam a co myślicie o tańszych fotelikach? takie jak w sklepie cherrycar.pl? w granicach 200 zł polskich producentów ? nie każdego stać na fotelik który jest w cenie samochodu!! Nie zawsze droższe to lepsze pozdrawiam
        • wuika Re: Po raz n-ty 22.03.13, 21:55
          Dobrze by było, gdyby ludzi było stać na bezpieczny fotelik, a nie kawałek styropianu za 2 stówy, który w razie wypadku przyniesie więcej szkody, niż pożytku.
        • boo-boo A stać cię na zrobienie sobie drugiego dziecka ? 23.03.13, 20:09
          jw.
          jak pierwsze wsadzisz w styropian ?
        • wilhelminaslimak Re: Po raz n-ty 23.03.13, 22:10
          Generalnie z tańszych polecają Nania. Tu masz zestawienie:
          fotelik.info/pl/testy/Nania/ocena/malejaco/index.html
          3 gwiazdki to już można wchodzić (większość, o których wyżej pisano ma 3*, choć są wśród nich lepsze i gorsze). I pewnie w 200-250PLN się zmieścisz.
          Jakkolwiek szczegółów nie znam, bo też w tym przedziale mamy Recaro Young Sport.
          W noname z hipermarketu nie ma co wchodzić, jesli chcesz zapewnić dziecku bezpieczeństwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka