Dodaj do ulubionych

czerwony pokoj... hmmm

13.03.13, 12:13
niedlugo bedzie remont mieszkania i mlody chce czerwony pokoj, uwialbia F1...

i zastanawia mnie czy czerwony pokoj wogole sprzyja wyciszeniu sie. Wedlug mnie ten kolor bardzo pobudza... moze wystarczyla by jedna sciana..np? plus jakies dodatki.. nie mam koncepcji....
Obserwuj wątek
    • lee_a Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 12:19
      zrobiłabym biały pokój z czerwonymi dodatkami - łóżko, zasłonki, fronty szafek, lampa w kształcie auta. Czerwone ściany to będzie lekka psychodelika jak dla mnie wink
      • camel_3d Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 12:35
        >Czerwone ściany to będzie lekka psychodelika jak dla m
        > nie wink

no wlasnie....
        • kubulinka1977 Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 13:01
          Byłam kiedys w takim wlasnie czerwonym pokoju - wszystkie sciany nie byly chyba na czerwono, poza tym bylo sporo dodatkow w innych kolorach ( czarny i bialy wlasnie...), ale mimo to szło tam oszaleć .... Pamietam ze wyszlam po godzinie z bolaca głowa do dzis pamietam to doswiadczenie..... Watpie by dziecko moglo w takim pokoju odpoczac po przedszkolu czy szkole albo skupic sie przy odrbianiu zajec....
          Choc moze zalezy to od temperamentu, upodoban, ja lubie spokojne kolory, pastele, wiec mnie taki "dziki wystroj'' wymeczyl strasznie, znajomi mowili ze jest ok nie czuja zmeczenia itp....
          Tak jak poprzedniczka, wybralabym biale sciany z ciekawymi formułowymi wink dodatkami w innych kolorach ( czarny bialy czerwony wlasnie)...Popatrz na necie....mozesz poszukac takiego lozka autka i zobaczyc jak sprzedajacy umeblowali pokoj w ktorym to lozko fotografowali, moze spodoba wam sie koncepcja
    • blaszany_dzwoneczek Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 13:17
      Wszystkie ściany czerwone to się ciemna klatka z pokoju zrobi, ale jedna, dwie jak najbardziej, w zestawieniu np. z białym, który rozświetla, "otwiera" wnętrze:
      www.e-sciany.pl/a/8598,czerwone-sciany-w-pokoju/0/6,czerwone-akcenty-w-pokoju-dzieciecym
      • camel_3d dzieki! 13.03.13, 13:50
        w sumie fajny pomysl.
        • drzewachmuryziemia Re: dzieki! 13.03.13, 22:31
          ja mam 2 czerwone sciany w sypialni i jest bardzo przytulnie; miałam tez kiedys w gabinecie czerwone sciany, to było duze pomieszczenie, nie miałam problemów ze skupieniem
    • justyna198515 Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 13:28
      A może wszystkie ściany w ciepłym beżu lub żółci a na jednej z nich mega, wypasiony samochód F1 namalowany przez specjalistę?To chyba lepsze niż czerwień w całości
    • eliszka25 Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 13:32
      pokoj caly na czerwono to dla mnie wscieklizna totalna, ale rozumiem, ze to gust twojego synka, nie twoj wink. moje tez maja rozne pomysly, ale ja bym poprzestala wlasnie na jednej czerwonej scianie plus dodatki zwiazane z formula 1. widzialam gdzies nawet komplet mebli o tematyce f1, czyli odpowiednio pomalowana szafa, komoda, biurko i lozko w formie wyscigowki. choc ja bym wybrala jednak meble neutralne, a "nastroj" zrobila dodatkami, bo jak za 2 lata dziecko stanie sie fanem czegos innego, to trzeba by bylo wywalac wszystkie meble big_grin. na jednej scianie mozna tez machnac np. tapete w wyscigowki albo jakies naklejki z motywami f1. do tego zaslony, posciel, jakis dywanik przy lozku i bedzie super. zdecydowanie lepiej niz pokoj caly na czerwono.
    • joanna_poz Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 13:37
      my mamy jeden pokoj z czerwonymi ścianami, ale też mocno "rozświetlony" białym skosem. nie jest to pokoj syna.
      jest to wbrew pozorom fajne połączenie- ale nie, nie sprzyja to wyciszeniusmile my ten pokoj traktujemy rozrywkowo - słucha się tam muzyki, oglada coś na komputzrez.
    • deszcz.ryb Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 14:18
      Daj jedną albo dwie ściany na czerwono, a resztę - na biało [jedna ściana może też być jasnoszara]. Ja tak mam i nie zgadzam się z opiniami, że to męczące - wszystko zależy od dodatków i od indywidualnych upodobań - ja lubię mocne kolory i nawet cały czerwony pokój mi nie przeszkadza. smile
    • mikams75 Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 20:11
      bylam kiedys w mieszkaniu, gdzie jedna sciana byla czerwona i wg mnie fajnie to wygladalo, ale pokoj byl duzy, bez nadmiaru drobiazgow. Pokoje dzieciece zazwyczaj sa male i pelne drobiazgow i jakos nie widze czerwonej sciany do tego.
      Poza tym taka sciane ciezko bedzie przemalowac, a za rok czy dwa mu sie odwidzi i bedzie chcial cos innego. Skoncentruj sie na dodatkach latwych do usuniecia.
    • igajos Re: czerwony pokoj... hmmm 13.03.13, 22:34
      A może coś w tym stylu?
      wnetrzem.pl/pokoj-dziecka/nowoczesny/pokoj-milosnika-f1.html
      To już mniej mi się podoba, ale może jakaś inspiracja
      wonder-toy.com/lozeczka-i-lozka-dla-dzieci-zestaw-mebli-dla-dzieci-racer-stx-2-maly-rajdowiec/p,214985
      A tu co prawda hotwheels, ale też samochodowo
      travel.aol.co.uk/2011/05/04/Plaza-Athenee-hotel-Paris-cater-to-kids-with-new-barbie-themed-room/
      • camel_3d Re: czerwony pokoj... hmmm 14.03.13, 08:53
        hi...ten pierwszy pokoj jest fajny. w sumie do "porobienia"... reszta to jakis taki wizualny bajzel.

dzieki! to polaczenie czerwieni i bieli jest super.
        • mikams75 Re: czerwony pokoj... hmmm 14.03.13, 09:30
          w zaleznosci co poza tym macie tam miec, pokoj dzieciecy to wlasnie bardzo czesto bajzel, nie tylko wizualny. Jak ci dziecko dolozy do "gladkiej" przestrzeni plakat, samochod i pare innych gazetow to tez efekt wizualny jest okropny. Moje dziecko niestety ma takie zapedy i zdarza mi sie usuwac nadmiar jej "dekoracji" po kryjomu, bo dostaje oczoplasu jak do niej wchodze.
          Meble plus sciany jasne i stonowane ale dziecko doklada swoje wink
          • camel_3d Re: czerwony pokoj... hmmm 14.03.13, 09:44
            no my mamy same biale meble.... wiec pewnie bedzie pasowalo.

i duzo zabawek..glownei czerwonych ...smile))) straze pozarne, mcqueen, formula 1 big_grin hehehe
            • mikams75 Re: czerwony pokoj... hmmm 14.03.13, 10:15
              my tez mamy biale sciany, biale meble z dodatkiem pastelowego zoltego ale dziecko doklada swoje - to musiala powiesic dinozaura, tam swoj rysunek, tu naklejke, balwanka na szybie itd. O zabawkach nie wspomne, bo nawet poustawiane na regale stwarzaja wrazenie balaganu. Walcze z tym ale przegrywam, pilnuje tylko nie rozprzestrzeniania sie zbytnio poza wlasny pokoj. Nie lubie nadmiaru rzeczy, dekoracji.
              W przedszkolu maja wlasnie taki wizualny bajzel, bo wszedzie sa dzieciece prace, dekoracje, witrazyki robione przez dzieci na oknach itd. Ja sie w tym gubie a moje dziecko dumnie opowiada, kto co zrobil.
    • annubis74 Re: czerwony pokoj... hmmm 14.03.13, 08:13
      dobrze wiesz że nie sprzyja wyciszeniu, tylko agresji. Mam koleżankę która kiedyś pomalowała sobie pokój na dość ładną ale jednak wyrazistą czerwień. po pół godzinie w tym pokoju czułam się spięta i poirytowana bez powodu. Oni wytrwali w czerownym pokoju około pół roku a później przemalowali na ecru. Może jedna ściana, może jakieś akcesoria. Miło spełniać marenia dziecka ale to ty powinieneś zdecydować co jest dla niego dobre. Czerwony pokój (podobnie jak czarny) brrrrrrrr
    • zaneta32 Re: czerwony pokoj... hmmm 14.03.13, 09:21
      witam mój syn ma czerwony połączony z siwym super pasuje polecam pozdrawiam
      • camel_3d pokaz! 14.03.13, 09:45
        moze jakas fotke wrzuc?
        • zaneta32 Re: pokaz! 14.03.13, 09:51
          nie wiem czy cie zainteresuje bo to jest pokój juz 13 latka ale super czerwien z siwym pasuje pózniej zrobie i wrzuce teraz jestem w pracy
          • camel_3d Re: pokaz! 15.03.13, 09:04
            Jak bedziesz mogla to wrzuc fote. Mysle, ze jedna czerwona sciana moze byc ok...za duzo czerwienie moze dziecko irytowac... Poszukam czegos w sieci.

https://www.prekfurniture.com/images/_products/prekfurniture/image001.jpg
    • aniasa1 Re: czerwony pokoj... hmmm 14.03.13, 09:56
      moja lazienka to strazacka czerwien polaczona z grafitem i mysią szaroscią - podaczas kapieli nie mam problemu z relaksem
      moj salon to czerwien - ale troche zgaszona z jasnymi (od bialego do bezu) elementami. Nie odczuwam pobudzenia, poddenerwowania ani nic z tych rzeczy. Co wiecej uwazam ze to dobry kolor do mieszania dodatkami.
      Najwazniejsze to jaka ekspozycja wtedy dobierasz odcien czerwieni. Przy mega naslonecznionym pomieszczeniu wybralabym troszke zgaszona nie taka soczysta czerwien przy ciemniejszym wnetrzu pokusilabym sie moze nawet o 100M 100Y.... ale wtedy nie lączylabym z czystym bialym tylko z jakims leciutko szarym/mysim kolorkiem, jasna podloga i jasne dodatki.
      Zalezy tez jak bardzo bedzie zagracony/zasloniety pokoj i ogolnie jak duzy jest?
      Ja bardzo lubie czerwien na meblach, na scianach.....
      • lexie007 przeciez 15.03.13, 00:22
        masz swoja fime na wszytsko cie stactongue_outtongue_outtongue_out.. to nie stac cie na projektanta wnetrz....... slabe.....
        • camel_3d Re: przeciez 15.03.13, 08:59
          I co z tego? Nie moge sie sam pobawic z dzieckiem w urzadzanie pokoju? Wiesz, niektorym to sp rawia przyjemnosc.
          • lexie007 Re: przeciez 15.03.13, 15:26
            slaba wymowka,
            ale w czym to narazie sprawia dziecku przyjemnosc? piszesz z nim na forum?
            a ty myslisz ze jak zatrud projektatna to on sam wszytsko za ciebiezrobi i nic nie bedziecie mieli do gadania?
    • betty842 Re: czerwony pokoj... hmmm 14.03.13, 10:28
      Mój syn jak miał niecałe 4 lata też chciał mieć czerwny pokój...Powolutku skłanialiśmy sie ku tej czerwnieni ale w penym momencie młody zmienił zdanie i stwierdził,że chce pomarańczowy.To nam sie spodobało bardziej wiec czym prędzej kupismy pomarańczową farbe i pomalowaliśmy żeby młody nie zdążył sie rozmyślić. Miesiąc temu pokój trzeba było odmalować znowu,młody wspominał o czerwnieni ale bez przekonania.Natomiast bardzo chciał mieć tapetę w motory (koło łózka taki pas chcieliśmy wytapetować). Tapete w motory znaleźliśmy i pasowałyby do niej czerwone lub niebieskie ściany (tapeta-czerwone motory na niebieskim tle). Niebieskiego na ścianach nieznosze-kojarzy mi sie z łazienkątongue_out. Dlatego rozważaliśmy czerwone ściany,jednakże pani w sklepie odradziła nam to twierdząc że jest to kolor "agresywny" i może dziecko pobudzać. Nasz syn już jest aż nadto pobudzony wiec nie chcieliśmy zapewniać mu jeszcze jakiegoś dodatkowego "pobudzacza"smile. Zdecydowaliśmy sie na intensywny pomarańcz,taki oranż (wczesniej miał dwie ściany brzoskwiniowe a dwie pomarńczowe wpadające ciut w czerwnień). Byliśmy zaskoczeni tym jak ten pasek niebieskiej tapety w motory fajnie kontrasuje z pomarańczowymi ścianami.Ogolenie efekt super.Tak wiec jak bym od siebie proponowała jednak kupić jakąś fototapetę z F1 a reszte ścian pomalować na kolor wg własych upodobań. Napewno syn bedzie zadowolonysmile.
    • heja5 Re: czerwony pokoj... hmmm 15.03.13, 09:06
      a może np pół ściany pomalować na czerwono, albo 1/3 -cią, a reszta biała i na łączeniu kolorów pasek z biało czarnej kratki...? Nie będzie przytłaczająco i nie zmniejszy optycznie pokoju.
      --
      https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bpx9ikb7exete.png
      • heca7 Re: czerwony pokoj... hmmm 15.03.13, 09:14
        Mam czerwoną sypialnię smile Ale jedna cała ściana jest zabudowana szafą w kolorze białym. Połowę drugiej zajmuje duże okno+drzwi balkonowe a na trzeciej ścianie są drzwi. Pokój od strony południowo-zachodniej , bardzo jasny. Jasna, dębowa klepka na podłodze. Biały sufit oczywiście.
    • mw144 Re: czerwony pokoj... hmmm 15.03.13, 09:28
      Młody miał czerwone, problemów ze skupieniem się nie miał, jemu się podobało, ale było strasznie ciemno, chyba, że masz dobrze doświetlony pokój. Myślę, że jedna ściana czerwona + czerwone dodatki jest wystarczającasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka