Dodaj do ulubionych

Tata w szpitalu

21.03.13, 19:24
... i co ma zrobić pracująca mama?
Wymieniamy się opieką nad dziećmi oboje pracując, mąż wybiera się do szpitala- jak wybrnąć z sytuacji?
Wziąć w tym czasie L4 na dzieci?- przecież one zdrowe
L4 na męża nie dostanę, bo będzie pod opieką szpitala
Dzieci poniżej 7 roku życia
Jest jakieś wyjście pośrednie zgodne z przepisami?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Tata w szpitalu 21.03.13, 20:09
      Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad:

zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. w przypadku:
      nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
      porodu lub choroby małżonka stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki,
      pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej,

www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
      • wilhelminaslimak Re: Tata w szpitalu 21.03.13, 21:48
        No proszę! Czyli możesz wziąć L4.

Oczywiście możesz rozważyć też inne opcje. Zależy na ile małżonek się do tego szpitala wybiera. Dzień, dwa, tydzień, czy miesiąc?
        Można sprowadzić babcię/ciocię/dziadka. Można poszukać opiekunki na ten czas. Można poszukać klubów malucha przyjmujących dzieci na godziny. Można rozejrzeć się wśród koleżanek, a nuż któraś siedzi z dziećmi w domu i może poratować?
        Jakkolwiek pewnie L4 jest najprostszym rozwiązaniem. Zwłaszcza jeśli nie będzie to długo trwać.
      • nadika84 Re: Tata w szpitalu 21.03.13, 22:27
        no dobrze tylko kto wtedy L4 wystawia? szpital? lekarz? skąd wiadomo wtedy na ile czasu jak nie wiadomo ile w szpitalu zejdzie? i na kogo to L4 na męża czy na dzieci wypisywać?

też się właśnie kiedyś nad tym zastanawiałam
        • wilhelminaslimak Re: Tata w szpitalu 21.03.13, 22:35
          Tak na zdrowy rozum, to wystawia lekarz opiekujący się mężem (tylko, czy w przychodni, czy w szpitalu to nie wiem). Podobnie jak L4 po porodzie dla ojca wystawia ginekolog.
          Skąd wiadomo jak długo? No przecież mężowi też L4 wystawiają, to sądzę, że tak samo długo mogą opiekę na niego wystawić.
        • bramanka Re: Tata w szpitalu 21.03.13, 23:43
          wg mnie wystawia lekarz rodzinny na podstawie informacji (karty?) ze szpitala
          • annubis74 Re: Tata w szpitalu 22.03.13, 09:51
            tylko że kartę informacyjną (wypis) dostajesz przy wyjściu ze szpitala - a nie przed pójściem. Ta karta to usprawiedliwienie nieobecności w pracy męza ale nie żony.
        • slonko1335 Re: Tata w szpitalu 22.03.13, 09:18
          Dokumentami wymaganym do przyznania i wypłaty przez ZUS zasiłku opiekuńczego z powodu konieczności sprawowania opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. są:
          1. oświadczenie dla celów wypłaty zasiłku opiekuńczego na druku ZUS Z-15
          2. zaświadczenie wystawione na zwykłym blankiecie przez lekarza, lekarza stomatologa, starszego felczera lub felczera, upoważnionych do wystawiania zaświadczeń lekarskich na podstawie przepisów o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - w razie porodu, choroby lub pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej. Zaświadczenie powinno zawierać, imię i nazwisko małżonka stale opiekującego się dzieckiem, okres i przyczynę konieczności sprawowania opieki nad dzieckiem, imię i nazwisko dziecka, nad którym ma być sprawowana opieka, pieczątkę i podpis wystawiającego zaświadczenie.
          3. zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników, ZUS Z-3b - w przypadku ubezpieczonych wykonujących pozarolniczą działalność, ubezpieczonych współpracujących z osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz duchownych albo ZUS Z-3a - w przypadku pozostałych ubezpieczonych.

Wygląda na to, że może wystawić i lekarz w szpitalu i rodzinny. Rodzinny może się wypiąć bo stwierdzi, że nie ma pojęcia na co i jak długo będzie pacjent przebywał w szpitalu i zrzuci to na szpital.
    • albertynaa Dziękuję za odpowiedzi 22.03.13, 00:23

• ciri_77 Re: Dziękuję za odpowiedzi 22.03.13, 10:47
        MNie w podobnym przypadku wystawił lekarz szpitalny -ale ja dostałam na męża (wymagał opieki po operacji, będąc w szpitalu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka