Dodaj do ulubionych

podwyższone crp

14.05.13, 18:12
Moja córka (3,5 r), od kilku dni ma katar i zapchany nos. Takie infekcje się u nas zdarzają co chwila od września, od kiedy poszła do przedszkola. Na szczęście w większości przechodzą same, raz tylko zeszło na oskrzela i brała antybiotyk. Teraz bym się tym nie przejmowała, ale wczoraj i dzisiaj rano młoda miała lekką biegunkę (nie całkiem wodnistą), parę dni temu skarżyła się na ból nóżek. Tu się przestraszyłam, ale podejrzewam, że mogły ją boleć ukąszenia komara, bo w te miejsca pokazywała. Ale ponieważ wcześniej zdarzało się, że też narzekała na nóżki kilka razy, to postanowiłam zrobić badania. Zrobiłam jej dziś na własną rękę morfologię z rozmazem, ASO, AST, ALT oraz crp i ob. Morfologia wyszła bardzo dobra, ale crp podwyższone do 11,5, OB w górnej granicy normy i lekko podwyższony AST (35 przy normie 32). ASO ujemne. Córka oprócz kataru (który chyba już jest dziś mniejszy) nie kaszle, dobrze się czuje, ma apetyt i chęć do zabawy. Biegunki też już nie ma. Wiem, że jak pójdę do lekarza, to na dzień dobry dostanie antybiotyk, bo u nas w przychodni tak jest. Zastanawiam się jednak, czy taki poziom crp jest już sygnałem, że trzeba ten antybiotyk zastosować? Czy poczekać kilka dni obserwując córkę i powtórzyć badanie? W domu robimy inhalacje, podaję otrivin, sinupret i syrop. Osłuchowo wydaje się czysta, bo sprawdzam, chodź oczywiście lekarzem nie jestem, więc mogę się mylić. Kurcze zastanawiam się, czy jednak nie pójść do tego lekarza, choć córka w naprawdę dobrym stanie.
Obserwuj wątek
    • justyna198515 Re: podwyższone crp 14.05.13, 18:30
      No jest podwyższone bo ma katarsmile Jak nie ma gorączki to inhalacje z mucosolvanu mogą pomóc i to wszystko. CRP również do kilku tygodni po infekcji może być nadal podwyższone.
      • ola33333 Re: podwyższone crp 14.05.13, 18:51
        ja bym chyba jeszcze poczekala, bo to crp nie jest bardzo wysokie a dziecko jest dobrze w formie.
        Pamietam jak corka miala zapalenie oskrzeli paciorkowcowe, to miala crp ponad 70.
      • lileigh Re: podwyższone crp 14.05.13, 18:53
        no właśnie nie gorączkuje. Zrobiłam jeszcze posiew z nosa, bo te katary są u nas non stop z tygodniową przerwą. Ale wyniki będą dopiero za kilka dni.
        • justyna198515 Re: podwyższone crp 15.05.13, 09:07
          a może katary to wynik jakiejś alergii na coś a nie wirusa czy bakterii?
    • ironia-losu11 Re: podwyższone crp 14.05.13, 20:32
      CRP to jest tzw białko ostrej fazy i zawsze jest podwyższone przy toczącym się stanie zapalnym, podczas jakiegoś zakażenia, infekcji itd. Nie jest żadnym wskazaniem do antybiotyku - o podaniu antybiotyku decydują inne czynniki współistniejące z podwyższonym crp.
      • bbuziaczekk Re: podwyższone crp 14.05.13, 20:58
        CRP jest niziutkie wiec jest lekka infekcja poprostu.
        Moje jedziecko przy poczatkowym zapaleniu oskrzeli (ktorego nie bylo nawet osluchowo slychac jeszcze) CRP mial 125
        • bbuziaczekk Re: podwyższone crp 14.05.13, 20:58
          Mialo byc przy poczatkowym zapaleniu pluc mial crp 125
    • slonko1335 Re: podwyższone crp 14.05.13, 21:04
      To crp to akurat podwyższone tylko co nic, na ten katar akurat...skoro dobra morfologia do tego i dziecko dobrze się czuje to nie widzę sensu w ciąganiu go po lekarzach, znaczy ja bym swojego nie ciągnęła na pewno.
    • deleine Re: podwyższone crp 14.05.13, 21:49
      tak jak piszą inni - to nie jest podwyższone crp - zależnie od labu do ok. 40 to infekcja wirusowa, więc i tak antybiotyki na nic
      • tuya Re: podwyższone crp 15.05.13, 10:02
        popieram - mój synek miał crp 275 przy anginie. Wynikiem 11 nie masz się co martwić a juz na pewno nie ma sensu lecieć po antybiotyk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka