Dodaj do ulubionych

Nocnikowanie

17.05.13, 23:07
Hej, staram sie nauczyc dziecko sikania do nocnika. Gdy chodzi samo bez majtek jest ok sika samo, przynosi nocnik i siada lub stoi i siusiu robi perfekcyjnie. Od dwuch tyg nawet kupka jest w nocniku a nie obok. Problem pojawia sie gdy ma majtki. Nie wola, nie biegnie do nocnika. Sika jakby nigdy nic. Kaze sciagac, to sciaga ubieram nowe. Pokazywalam na misiu jak sie to robi. Pkazywalam filmiki. Mowie ze majtki musza byc suche. Nie mam pomyslu jak pomoc dziecku zrozumiec...
Obserwuj wątek
    • wiktoria_b Re: Nocnikowanie 17.05.13, 23:19
      A ile dziecko ma? Może nie jest jeszcze na to gotowe? Może nie jest w stanie jeszcze tego zrozumieć? Może za bardzo naciskasz?
    • grygrygry1 Re: Nocnikowanie 18.05.13, 00:39
      Ponad dwa lata. Dziecko mówiło siusiu gdy miało mokra pieluchę. Nawet ściagało ja by założć nowa. To poszlam krok dalej. Puscilam bez pieluchy i siusiu bylo w nocniku. Po zalozeniu majtek tak jakby byla pielucha. Zleje sie do i nie wola nawet. Sciaga mokre pomagam zalozyc nowe i zabawa od poczatku.
    • kkaska123 Re: Nocnikowanie 23.05.13, 11:47
      Nie napisałaś, czy długo to trwa? Jeśli dłużej niż tydzień to w sumie nie powinno tak być. Pytanie, czy mimo wszystko pozwalasz mu chodzić w majtkach przez te wszystkie dni? Chodzi o to, że on musi mieć czas by połączyć siusianie z mokrymi majteczkami. Z tego co piszesz dziecko rzeczywiście kontroluje pęcherz. Może spróbuj wprowadzić nagrodę w postaci cukierków. Jak zrobi do nocnika i majteczki będą suche dostanie w nagrodę cukierka.
      O naszym nocnikowaniu możesz przeczytać na blogu. www.sposobynadzieci.pl/mini-poradnik/jak-nauczyc-dziecko-korzystania-z-nocnika/ Jest tam też mail do mnie. Napisz coś więcej jak to wygląda to spróbuję Ci coś podpowiedzieć.
      • grygrygry1 Re: Nocnikowanie 24.05.13, 11:14
        Oj Kasiu Twój pomysł okazał się bombowy. Mój maluch po pierwszej czekoladce nie robił nic innego tylko ściągał majtki i siusiał. Przy czwartym razie już wyleciała dosłownie kroplasmile) no ale majtki suche. A on tak nie chciał ściągać majtek... A wystarczyło coś słodkiego...smile)) dzięki jeszcze raz za rady. Może masz jeszcze jakiś patent na sikanie na spacerachsmile)) nie zakładam mu pieluchy, ale sikanie na drzewko mu jakoś nie wychodzi. Na pewno było by mu łatwiej gdyby ktoś mu to pokazał jednak nie ma chętnychsmile No i co z nocą... nie zakładać mu pieluchy? Pielucha w nocy sucha dopiero koło 6 zsika się po porannym mleku. Dziecko ma 26 miesięcy. Sam zaczął załatwiać się na nocnik zaraz po drugich urodzinach.
        • kkaska123 Re: Nocnikowanie 24.05.13, 20:27
          Cieszę się bardzo, że rada z nagrodą pomogła. Co do siusiania na trawce póki co nic nie przychodzi mi do głowy. Wiesz ja też mam dylemat z pieluchą nocną bo nasza Jagoda codziennie ma suchą pieluchę, więc teoretycznie mogłabym ją zabrać, ale jakoś nie mam odwagi. Boję się, że jednak może się zesiusiać i jak się przy tym nie obudzi to będzie taka mokra spała. Wczoraj rozmawiałam o tym z inną mamą na fan page'u na fb, ona równocześnie z odpieluchowaniem dziennym zabrała pieluchę nocną i jest ok. Nie wiem, chłopakom (bo mam dwóch starszych synów 6 lat i 4 lata) pieluchę nocną zabrałam dopiero w okolicach trzecich urodzin. Nie wiem czy zapraszałam Cię na swojego bloga sposobynadzieci.pl może znajdziesz tam coś dla siebiesmile
        • kkaska123 Re: Nocnikowanie 25.05.13, 09:23
          Witaj to jeszcze raz ja, tak sobie od wczoraj myślałam jak rozwiązać problem siusiania na dworze i przyszedł mi do głowy jeden pomysł, może śmieszny ale chyba warto spróbować. Zorganizuj mu konkurs kto dalej nasiusia. Weź ze sobą większą strzykawkę z wodą lub taką sikawkę na wodę i niech próbuje nasikać dalej niż sikawkasmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka