Dodaj do ulubionych

Dwulatek wraca do butli

05.07.13, 14:01
Nasz maluszek ma 2,5 roku do niedawna jadł butle tylko na śniadanie i kolację ale od miesiąca domaga się butli właściwie na każdy posiłek.
Co się stało?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Dwulatek wraca do butli 05.07.13, 14:08
      domaga sie butli, bo ja dostaje.
      Gdyby dawno temu zostala wyrzucona, nie byloby problemu.
      Ja bym dala dziecku wybor: z butli wylacznie woda , czysta, nieslodzona.
      kazde inne picie z kubka. Dziecko moze wybrac. A rodzic musi byc konsekwentny.
      Chodzi o ochrone zebow dziecka.
      • bbuziaczekk Re: Dwulatek wraca do butli 05.07.13, 14:14
        Odpowiedź jest prosta!
        2,5 latek wraca do butli bo wie ze ja dostanie !!!
        A rodzic zeby miec swiety spokoj mu ja daje.

Tez mam 2,5 latke i nie wyobrazam sobie jej z butla. Butla dawno, dawno temu zostala wyrzucona. Nie dostaniesz i koniec!
        Nie bedziesz pic inaczej ? to nie pij!
        Moje dzieci butle mialy tylko do mleka. A inne napoje pily ze szklanek czy kubkow.
        Moj starszy 4,5 latek obecnie jak mu zabralam w wieku 2 lat butle to jakis czas nie pil mleka. Nie to nie! laski bez!
        Odczekalam
      • kobietka_29 Re: Dwulatek wraca do butli 05.07.13, 14:17
        Tez tak mysle. Moja corka w wieku 1,5 roku sama zrezygnowala ostatecznie z butelki. Nigdy juz jej wiecej jej nie oferowalam. Nie wiem nawet kiedy bym miala jej jeszcze butle wciskac? Dziecko w tym wieku je przeciez normalnie sniadanie, obiad, podwieczorek, kolacje i do tego rozne przykaski. Po co i kiedy ta butla? Nie mowiac juz o tym, ze pojscie do lozka stalo sie o wiele prostsze od tego momentu. Dziecko je kolacje, myje sie (wlacznie z zabkami) idziemy do lozeczka, czytamy bajeczke, dziecko zasypia. Nie ma juz tego problemu: jak umyc dziecku zabki po butli, gdy ono w trakcie picia zasnelo albo: jak przeniesc dziecko, ktore zasnelo w trakcie butli do lozka, zeby sie nie obudzilo. Duzo, duzo prosciej teraz mamy. Ale ile ja sie nasluchalam wyrzutow, ze dziecku mleka nie daje, to juz przemilcze.
        • jotka_k Re: Dwulatek wraca do butli 05.07.13, 14:22
          a dlaczego w ogóle 2,5 latek cokolwiek z butelki pije ?
          • bbuziaczekk Re: Dwulatek wraca do butli 05.07.13, 14:58
            A druga sprawa to on na sniadanie i kolacje tylko mleko pije ? czy kasze ?
            A jakas inna kolacja ?
            • aniaurszula Re: Dwulatek wraca do butli 05.07.13, 16:50
              sa rozne dzieci,mlodsza rano dostaje butelke z mlekiem . dopiero potem normalne sniadanie. wieczorem sprawa wyglada podobnie najpierr normalna kolacja a potem przed snem mleczko. nie mam problemow ze dziecko usnie w czasie picia mleka zdarzylo jej sie 2 razy a i zabki sa umyte.
    • aniaurszula Re: Dwulatek wraca do butli 05.07.13, 16:46
      moja 2l8m tez domaga sie butli kilka razy dziennie, ale odpadly inne posilki. wg mnie w cieple dni woli mleko niz obiad. mi to nie przeszkadza bow iem ze przejdzie , podonie starsza mial okresy gdzie bez butli ani rusz
      • drzewachmuryziemia Re: Dwulatek wraca do butli 06.07.13, 20:55
        ale ona z butelki pije to mleko? nie moze chociaż przez słomkę z kubka?
        • aniaurszula Re: Dwulatek wraca do butli 08.07.13, 00:07
          niestety mleko pije z butelki, innych plynow od urodzenia. kilkakrotne proby dawania mleka z innego pojemnika niz nutelka konczyly sie niepowodzeniem. dziecko z zaburzeniami rozwoju i nie mam czasem sil aby walczyc z wiatrakami.
      • julka1967a Re: Dwulatek wraca do butli 06.07.13, 21:18
        W przypadku choroby butla nie raz okazała się bezcenna, dlatego nie odzwyczajam, syna od porannego mleczka z butelki.
        A zęby... nic im nie jest. Koleżanki córka za to ma tylko czarne kołki pomimo, ze butli nie używa.
        • aniaurszula Re: Dwulatek wraca do butli 08.07.13, 00:10
          ja tez uwazam ze butelka nie jest winna ze dziecko ma prochnice, winne sa zaniedbania higieny. starsza corka tez dlugo pila mleko z butelki wady zgryzu i prochnicy nie ma. tylko ze ona z tych co slodyczy nie ruszyla tak do 5 ur. wiec i ryzyko mniejsze. mlodsza tez slodkosci nie lubi a zabki myje chetnie
    • klubgogo Help!!! 07.07.13, 22:15
      > Co się stało?

A kuku, mamusia podała butlę.
      • eps Re: Help!!! 07.07.13, 23:49
        ja przeciwnikiem butli nie jestem ale 2 i więcej to ciut za dużo moim zdaniem.
        u nas była tylko do spania bo dziecko lubiało ssać przez sen.
        jak moje chłopaki wołali butelkę w ciągu dnia to zdecydowanie mówiłam że butelka jest tylko do spania a w dzień to jemy inne pyszne jedzonko.
        nie dawałam w dzień.
        • aniaurszula Re: Help!!! 08.07.13, 00:12
          jedzenie z butli w nocy jest o wiele gorsze niz w dzien wiec nie masz czym sie chwalic
          • eps Re: Help!!! 08.07.13, 08:29
            doprawdy??
            a w czym jest gorsze? jedyny sztampowy argument jaki słyszę to ZĘBY.
            Moje dzieci mają zdrowe zęby, wiec argument do bani.
            A chwalić to sie zawsze można smile nawet głupotą.
            • aniaurszula Re: Help!!! 08.07.13, 11:20
              zeby dla mnie nie sa argumentem, ale jedzenie w nocy ogolnie jest niezdrowe z wyjatkiem niemowlakow, wiem ze czasem warto podac mleko w nocy dziecko spi a nie placze ale nie jest to czyms zwyczajnymw wieku 2-3 lat
            • mruwa9 Re: Help!!! 08.07.13, 17:16
              na razie.
              Prochnica nie rozwija sie z dnia na dzien. To proces, ktory rozwija sie miesiacami, latami. Przy istotnym wspoudziale nawykow zywieniowych.
              problem w tym, ze wiekszosci polskich rodzicow wydaje sie, ze prochnica jest procesem nieuniknionym, a pytane nie brzmi, czy moje dziecko bedzie mialo dziury w zebach, ale- kiedy.
              I w zwiazku z tym panuje przekonanie takie, tak twoje: olac zeby. To malo istotny problem i nie nalezy sobie nim zawracac glowy.
            • kobietka_29 Re: Help!!! 08.07.13, 17:45
              Maja zdrowe. Czyli myjesz im na spiocha? Czy jak mam to rozumiec? Ja na spiocha nie potrafilam, bo moje dziecko latwo sie budzi i trudno zasypia. Pozatym jestem zdania, ze lepiej, gdy corka myje zeby w stanie przytomnym. Wie wowczas, jak i dlaczego to sie robi. Zawsze tak robilismy i corka myje zabki bardzo chetnie.
              • eps Re: Help!!! 08.07.13, 19:16
                obecnie dzieci mam juz większe, bo 7 i 6 lat wiec chyba jak przestały pić mleko z butli jak miały 2,5 roku i do tej pory maja zdrowe zęby, to chyba już nic im nie grozi co? smile
                może to nielogiczne, ale od zawsze moje dzieci myły zęby przez spaniem, nawet jak butelkę dostawały. Jak gdzieś już pisałam, jakbym zauważyła jakieś niepokojące zmiany to butelki by nie dostały. Poza tym, dbanie o zęby to cały szereg zabiegów i dbanie 24 godziny na dobę i naprawdę, samo tylko mycie wieczorne nie wystarczy.
                Co z tego że jakaś mamuśka pilnuje wieczornego mycia zębów, jak przez cały dzień dziecko pije słodkie kubusie, pysie i dupisie, przegryza lizakami i cini minis.
                W takich warunkach nawet 20 minut mycia wieczorem nic nie da.
                Poza tym ja dbam o zęby dzieci i swoje. Mam 36 lat i cały komplet zadbanych zębów.
                • stokrotka_beauty Re: Help!!! 16.07.13, 15:07
                  Oczywiście, że butelka przed spaniem nie szkodzi. Może nie powinnam się tu wypowiadać, bo mam dziecko 15 sto miesieczne, ale mój młody dostaje butelkę, zjada i idziemy myć zęby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka