Dodaj do ulubionych

Mój syn nie potrafi spać!!

18.07.13, 10:53
Witam,
mój 17- miesięczny syn przespał do tej pory ładnie tylko dwie noce... Na początku- wiadomo- pobudki co 3 godziny na karmienie. Kiedy miał mniej więcej 3 miesiące zaczął budzić się miedzy karmieniami, o różnych godzinach i tak to trwało prawie do teraz. Zmieniłam pieluchy w nadziei, że może jest mu mokro, na noc zamiast piersi podawałam mm, potem kaszki, nie niedawno kanapki- tak, by nie mieć wątpliwości, że jest najedzony. Kiedy miał pół roku wylądował w naszym łóżku, nie miałam siły już wstawać w nocy, tym bardziej, że wróciłam do pracy. 2 miesiące temu mały zdecydował sam, że będzie spał w łóżeczku, nauczył się sam zasypiać. miałam nadzieję, że to już może koniec tych moich nocnych wędrówek do pokoju syna. Ostatnią nadzijeą było odstawienie dziecka mod piersi. Pierwsze dwie noce przespał całe !! A później wszystko wróciło do normy!! Budzi się co kilka godzin, najpierw się wierci i mówi przez sen, nie pomaga już głaskanie, muszę go wziąć na ręce i po chwili odłożyć do łóżeczka. Planujemy z mężem drugie dziecko, ale nie dam rady wstawać do dwójki jednocześnie... Pomocy...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Mój syn nie potrafi spać!! 18.07.13, 11:27
      z dzieckiem wszystko ok. Twój problem to to, że planujecie następne i ci się nie podoba wstawanie w nocy do dwojga.Dzieci naprawdę tak mają. Możesz zadbać o higienę snu młodego: mało tv, mało hałasu, zaciemnienie pokoju, herbatka koperkowa, by się wyciszył przed nocą, ale to może nic nie dać, bo to, co opisałaś naprawdę mieści się w normie.
      • baba_niejaga Re: Mój syn nie potrafi spać!! 18.07.13, 12:36
        Niestety to racja. I 4latek chce w nocy a to siusiu, a to pić, a to coś mu się przyśni i chce się przytulić itd.
        W wieku lat nastu na myśl o przytulaniu się skrzywi.
        • perelka_858 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 18.07.13, 14:17
          Ale czy pobudki co 2-3 godziny można nazwać normą? U nas wieczór to jedno wielkie przygotowanie do spania, mały ma się wyciszyć, uspokoić itd- wszystko wg wielu mądrych radsmile
          • mikams75 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 18.07.13, 19:57
            zalezy co dziala na twoje dziecko - na jedne dziala wieczorne wyciszanie, na drugie wieczorne wymeczenie. Moja trzeba bylo pod wieczor wymeczyc, sasiad z synkiem o 21 robil rundke wokol bloku. Wyciszanie u nas dawalo odwrotny efekt - dziecko wypoczete z nadmiarem energii wink

U nas sie duzo poprawilo jak wyjelam szczeble z lozeczka i mogla sama wstawac. Przestala mnie wyrywac z glebokiego snu wrzaskiem i nie musialam wstawac. Jak chciala, to przychodzola do nas. A najwyrazniej nie zawsze jej sie chcialo.
            I chyba kazde dziecko sie wybudza w nocy - problem w tym co robi, jak sie przebudzi. Obroci na dugi bok czy podniesie wrzask rozbudzajac sie na dobre.
    • aleksandra1977 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 18.07.13, 18:28
      śpi w dzień?
    • mruwa9 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 18.07.13, 19:32
      po pierwsze- z moich doswiadczen wynika, ze 2 lata to cezura, moment, od ktorego dziecko wyrazne zaczyna lepiej spac. Czyli- blizej, niz dalej wink
      Po drugie: zmiencie dziecku lozeczko na normlne, dorosle lozko, z ktorego dziecko bedzie w stanie samo wyjsc w nocy, bez ryzyka wypdku, oraz w ktorym, w razie potrzeby, zmiesci sie obok rodzic. Poza tym ja uczylam dzieci, ze mama w ny do dziecka nie wstaje, jesli dziecko potrzebuje rodzica, ma samo przyjsc, najlepiej z wlasna koldra, i polozyc sie obok mamy/taty, bez budzenia rodzicow. Ale poltoraroczniak jest na to ciut za maly.
      Po trzecie- a co robi ojciec diecka? Zatrudnij go do nocnych dyzurow.
      • zandaria03 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 18.07.13, 20:41
        Każde dziecko jest inne.Jedno moje bliźnię przesypia nocki odkąd skończyła 14 miesięcy i czołg może po niej przejechać a ona śpi jak zabita.Drugie bliźnię po raz pierwszy przespało noc po swoich drugich urodzinach,teraz ma 3 latka i co trzecia noc jest przespana w całości,w pozostałe dwie budzi się 1-2 razy (piciu,misiu,"mamusiu psykryj kolderką",itd,itp).Ten typ tak ma i już.Wypróbowaliśmy wszystko:spokojny dzień,męczący dzień,wieczorny rytuał,brak rytuału,pelen brzuszek,pusty brzuszek,melisa,leki antyalergiczne(zlecone przez pediatrę gdy był chory),itd,itpwink.Od pierwszych dni życia śpią same w pokoiku,w swoich łożeczkach...
        My mamy nianię elekroniczną z funkcją walkie-talkie i czasami wystarczy,że syn usłyszy mój głos i zasypia,nie muszę juz wstawać.No i męża zwalam z łóżka (bo oczywiscie nie słyszy płączu dzieci)-niech też wstaje w nocysmile
        • mamusia881 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 19.07.13, 00:15
          mój 4,5 teni syn przespał w swoim życiu może ze 4 nocki.
          co noc budzi się z płaczem idę do niego pogłaszczę to po chwili zaśnie ale po 2 godz.to samo aż ląduje u nas w łóżku.
          i nie pomaga nic jak go wymęczę to jest tak zmęczony że nie umie zasnąć.
          na ogól idzie spać o 19-20 budzi się około 24 i potem około 2-3 rano a o 6 już jest wyspany.
          i nie śpi przez dzień.
          widocznie nie potrzeba mu tyle snu smile aczkolwiek zaczyna nas to martwić bo co innego gdyby chciał pić albo siku a on tylko płacze
        • bluemka78 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 19.07.13, 22:38
          My mamy podzieloną opiekę nocną nad córkami. Jedną ja się zajmuję jakby co, drugą tatuś. "moja" nauczyła sie, ze jak coś to ma przyjść, położyć sie na srodku i spac, a druga wola w nocy jak ma np. zły sen tatusiu wink i tatuś kursuje do niej. On woli iść niż mieć dziecko w łóżku czy obok łóżka. Jak moje zasnie to tez wynosi z powrotem, bo mnie to rozbudza jakbym miała wstać i przez następne 2h nie zasne mimo zmęczenia.
    • nihiru Re: Mój syn nie potrafi spać!! 19.07.13, 09:34
      hmm, a jak był mały, to biegłaś do niego od razu jak się poruszył, czy po paru minutach płaczu?
      bo jest jeszcze taka teoria:
      niemowlak nie umie jeszcze spokojnie spokojnie przechodzi z jednej do drugiej fazy snu - kręci się, trochę marudzi. jeśli się go zostawi w spokoju na tą minutę czy dwie - nauczy się sam z powrotem zasypiać. jeśli się go wyciąga z łóżeczka, w błędnym mniemaniu że mu mokro/głodno, to się wtedy wybudza niepotrzebnie i potem mu to zostaje.

nie wiem, czy prawdziwa jest ta teoria - niedawno ją wyczytałam, a mój trzylatek nadal wybudza się (raz) w nocy, żeby do nas przyjść.
      • noem.i77 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 19.07.13, 14:03
        Może coś w tym jest. Moje dziecko nad ranem ma taki etap, że zaczyna sie kręcić i mruczeć. Po kilku minutach zasypia z powrotem.
        • danaide Re: Mój syn nie potrafi spać!! 19.07.13, 14:25
          Moja 3,5-latka śpi ze mną. Ma od niedawna dopiero swoje łóżeczko, zasnęła w nim parę razy, w nocy się budzi, idzie zrobić siusiu i włazi do mojego łóżka. Od paru dni znów zasypia u mnie, ale z uwagi na lato wszystko jest trochę bardziej na głowie. Czasem gdy jeszcze nie zdążą się położyć do łóżka wybudza się, ale o ile nie płacze i nie woła mnie, moja jedyna reakcja to przyglądanie się, czasem położenie ręki na głowie, przykrycie, zależnie od potrzeb. Natomiast od chwili gdy ją odpieluchowałam mam wrażenie, że jest jakaś zależność między wierceniem się a sikaniem. Kiedy śpi ze mną i za bardzo się wierci budzę ją i zaprowadzam na nocnik (czasem jest bardziej czasem mniej chętna), potem raczej szybko (im mniej była wyrwana ze snu tym szybciej) zasypia i generalnie śpi spokojnie. Odpieluchowałam ją na noc ok. 2,5-3 roku życia, wcześniej strasznie wędrowała mi po łóżku - być może z okazji sikania i mokrej pieluchy.
    • kassia_34 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 19.07.13, 14:52
      Współczuję i rozumiem, mój syn w wieku 13 m-cy miał za sobą 5 przespanych nocy, w pozostałe budził się co 2-3 godziny. U nas "winnym" było przyzwyczajenie się dziecka do nocnego karmienia piersią, właśnie co 2-3 godz. Długo trwała nauka syna, żeby nie budził się w nocy. Na początku uspokajał się jedynie wzięty na ręce. Z czasem wystarczyło pogłaskanie po głowie. Ale nie przyszło to łatwo, wiele nocy spędziłam śpiąc na podłodze w pokoju dziecka. Teraz już nie budzi się ani razu (ma 22 m-ce). Polecam wyjęcie szczebelków z łóżeczka. Kiedy syn zorientował się, żeby przytulić się do mnie musi sam pofatygować się do naszej sypialni, przestał się wybudzać. Owszem zazwyczaj nad ranem przychodzi do nas ale nie przeszkadza nam to w spaniu, czasami po przebudzeniu jestem zaskoczona obecnoscią dziecka obok mnie wink
    • eliszka25 Re: Mój syn nie potrafi spać!! 19.07.13, 23:25
      nie pociesze cie. moj mlodszy w pazdzierniku skonczy 4 lata, a noce, kiedy zasypia wieczorem i budzi sie rano zaczely mu sie ZDARZAC dopiero niedawno. juz myslalam, ze bede do niego wstawac w nocy do przyslowiowej osiemnastki, ale mam nadzieje, ze tych kilka nocy z ostatnich miesiecy zapowiada jakas poprawe. nie budzi sie na jedzenie, tylko po prostu kilka razy w ciagu nocy wlacza syrene. czasem zanim wstane i pojde zobaczyc, o co chodzi, to ten juz dalej spi. chyba musi swoja norme wycia wyrobic, albo co. jakis czas temu mial tez okres koszmarow i budzil sie w nocy z placzem, ze np. ktos na niego patrzy itd. czasem strasznie wiarygodne bylo to, co powiadal i az mnie pare razy stracha napedzil.

juz nawet pytalam o to lekarza, ale powiedzial, ze nocne pobudki do wieku ok. 3 lat sa normalne i niektore dzieci tak maja, ze dopiero ok. czwartych urodzin zaczynaja spac normalnie. mam nadzieje, ze te czwarte urodziny okaza sie ta magiczna data, bo jak nie, to chyba strzele sobie w leb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka