Dodaj do ulubionych

Matka Chrzestna

29.08.13, 10:32
Witam,
niespodziewanie zostałam poproszona na chrzestną synka naszych znajomych. Chłopczyk ma roczek, chrzciny za dwa tygodnie, a ja nie mam zielonego pojęcia co się teraz kupuje na prezent. Ostatni raz na chrzcinach byłam 9 lat temu (mojego młodszego syna), w otoczeniu zero małych dzieci, a w sklepach i na allegro zawrót głowy, a ja jestem zielona.
Drogie mamy poproszę o wsparcie smile
Ps. Pełno jest wątków o prezentach na chrzciny, ale dla niemowląt, a roczniak to już inna bajka zwłaszcza taki biegający smile
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Matka Chrzestna 29.08.13, 10:41
      W niektórych rodzinach jest taka tradycja, że chrzestna kupuje wyprawkę - ubranie, chusteczkę (taki prostokątny kawałek materiału), świecę. Ale jeśli jest oczekiwanie, żebyś Ty to kupiła, to już byś chyba wiedziała.
      Jeśli nie wyprawka, to proponuję rowerek.
      Najbardziej uniwersalnie będzie dać pamiątkę (życzenia w kopercie) plus pieniądze.
    • angazetka Re: Matka Chrzestna 29.08.13, 10:48
      Spytaj rodziców, tak będzie najprościej.
      • bbuziaczekk Re: Matka Chrzestna 29.08.13, 11:20
        Zapytaj poprostu rodzicow dziecka co by chcieli dla malego. Czy maja jakas rzecz konkretna ktora by chcieli czy moze wola pieniadze.

Ja osobiscie wole jak ktos mnie zapytac co chce dla dzieci na prezent.
    • budzik11 Re: Matka Chrzestna 29.08.13, 11:31
      Ja (wprawdzie nie chrześniakom) kupowałam komplet kocyk + poduszkę Martello z tkanym (nie haftowanym na polarze) imieniem i wzorkami - przyda się i w domu, i potem do przedszkola.
      • agar2208 Re: Matka Chrzestna 29.08.13, 13:52
        Jeżeli nie wiesz co kupić to daj pieniądze.Mój syn od chrzestnego dostał złoty łańcuszek.
    • ania.stp Re: Matka Chrzestna 29.08.13, 14:38
      Ja jakiś miesiąc temu zostałam matką chrzestną dla rocznego chłopczyka. Pytałam rodziców czy wolą pieniążki, czy pamiątkę. Pieniędzy nie chcieli. Kupiłam złoty łańcuszek z krzyżykiem. Do tego własnoręcznie zrobiona kartka okolicznościowa.
    • blue_romka Re: Matka Chrzestna 29.08.13, 18:48
      Ja kupiłam zestaw audiobooków z najpiękniejszymi baśniami (dołączone są też książki), czytanych przez Umer, Mana. Rozważałam też zestaw trzech ksiąg "Poczytaj mi, mamo". To taki prezent- pamiątka na lata. Do tego święty obrazek, który teraz wisi nad łóżeczkiem chrześniaka.
      • tusia21 Re: Matka Chrzestna 30.08.13, 15:16
        Tu jest sporo fajnych pomysłów >>
    • lechasia Re: Matka Chrzestna 30.08.13, 16:39
      Rodzice nie chcą kasy, również nie potrafili się okreslić co do prezentu, więc zastanawiam się nad rowerkiem biegowym lub jeździkiem oraz chcę zamówić srebrną grzechotkę.
      • kocio-kocio Re: Matka Chrzestna 31.08.13, 12:09
        Srebrną grzechotkę dla roczniaka?
        Jeśli to ma być pamiątka, to raczej medalik, albo obrazek "tematyczny".
        • grajfrutt Re: Matka Chrzestna 31.08.13, 21:15
          A co za różnica czy dla roczniaka czy nie? To pamiątka, dziecko i tak nie będzie się tym bawiło. Ja uważam że taki prezent byłby dobry. Mój syn dostał własnie grzechotkę, z grawerem, i kilka zabawek dostosowanych do wieku (miał wtedy 7 miesięcy).
    • ga-ti Re: Matka Chrzestna 31.08.13, 21:46
      Rowerek normalny czy biegowy to niezły pomysł. Jeśli rodzice mają ogródek to może jakąś zabawkę na dwór, piaskownicę zamykaną, bujaka jakiegoś, ciężarówy do piachu, małą trampolinę... Może takiego 'skoczka' gumowego, klocki, garaż z samochodzikami... Chociaż pomysł z bajkami do słuchania bardzo mi się też spodobał.
      Możesz jako dodatek dokupić ładny obrazek (anioła, czy Matkę Bożą z Dzieciątkiem) albo Pismo św. dla dzieci, czy jakąś inną książkę dla dzieci o tematyce religijnej, albo standardowo łańcuszek z medalikiem, tylko że taki prezent to używać będzie za ładnych parę lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka