Dodaj do ulubionych

jeszcze raz komitet

06.11.13, 23:57
Wiem że temat wałkowany, płacę miesięczną składkę za komitet 50zł, w zeszłym miesiącu dzieci były w kinie, za bilety była dodatkowa opłata 12 zł, w przedszkolu u mojej kolezanki syna wszystkie wyjścia czy to do kina, teatru czy na kulki bilety pokrywane są z pieniązków za komitet, jak to wygląda w innych przedszkolach?
Obserwuj wątek
    • szamanta Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 00:14
      eeee?? 50 zł CO MIESIĄC od 1 dziecka? Toż to jakiś haracz, prz-le pryw. czy jak?
      Dziwne ,ze na to przystali rodzice, wyzysk , zwłaszcza ,ze tak niefortunnie ktoś operuje tymi pieniędzmi ,że jeszcze trzeba dopłacać do takiej sumy co miesięcznej
      Ja place jedną sumę co miesiąc za przedszkole i szkołe pryw. w to są wliczone atrakcje dla dzieci, ale to jest już końcówka ....set, a nie ..dziesiąt..
      W szkołach panst. place JEDNORAZOWO kilkadziesiąt złotych za komitet ,ale dzieci za wycieczki,wyjazdy musiały osobno dopłacać, w tym jak podkreślam, suma wpłaty na komitet była jednorazowa na rok
    • majarzeszow Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 07:51
      u nas jest 80 zl rocznie na komitet w przedszkolu. dodatkowo dziala stowarzyszenie przyjaciół przedszkola i tam idzie 1% podatku przekazywanego przez chętnych raz do roku. nie placimy dodatkowo za wyjscia do kina, wycieczki w teren. 50 zl miesiecznie to jakis kosmos !
    • mw144 Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 07:53
      Też 50 zł/m-c, wszystkie wyjścia i bale (a trochę tego jest, co tydzień coś) pokrywane są z kasy komitetu. Przez 3 lata nie dopłacałam do niczego. Była jedna płatna wycieczka, ale była ona organizowana dla jednej grupy i nie przez przedszkole, ale prywatnie przez wychowawczynię, dla chętnych.
    • frestre Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 08:59
      p-le państwowe
      co miesiąc 50zł
      do niczego nie dopłacamy
      przedstawienie i koncert muzyczny co miesiąc, dwie wycieczki w autokarowe w roku itp...
    • 77kunda Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 09:23
      komitet RR 50 zl na rok i dodatkowo 50 zl na sem na grupę i z tego wszystkie imprezy i czasami wycieczki ( choć za autokar dopłacamy )
    • truskawka2013 Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 09:56
      Oczekuj sprawozdania finansowego z działalności Rady Rodziców. Masz do tego prawo. Idź do dyrektorki zapytaj się o to. Nauczycielka raczej nic wiedzieć nie bedzie. Oczekuj konkretów. 50 zł to bardzo dużo....
    • maja.london888 Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 10:33
      Ja jestem skarbnikiem w RR i co miesiąc wywieszam rozliczenie wydatków na tablicy. Składka 25 zł miesięcznie, sporadycznie rodzice dopłacają do np. teatrzyków (tych ponadprogramowych). Niech RR rozlicza się co miesiąc z wydatków. 50zł to bardzo dużo.
    • budzik11 Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 15:23
      Rada rodziców - składka chyba 50zł. rocznie. Wycieczki były każdorazowo opłacane z celowych składek (średnio taka wycieczka była raz na 2 m-ce) - 20-30zł, zależnie od ceny autokaru.
    • zazou1980 Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 18:14
      My na komitet placimy 30 pln, z tego sa pokrywane teatrzyki, wewnetrzne koncerty, itp. Wszystkie zwenetrzne wyjscia - kino, wycieczki, zoo sa platne dodatkowo. Jak na razie zewnetrznych imprez jest sporo, wychodzi ok. 100 pln. Teraz bedzie wycieczka do fabryki babek 56 pln.
    • doti_2 Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 19:24
      przy tak wysokich składkach + osobno płatne wyjścia chyba bym się zbuntowała i zaprzestałabym opłat na RR.

składka na RR to dobrowolna darowizna i moim zdaniem zbierając dodatkowo za wyjścia/wycieczki RR zbiera haracz ze wszystkich bo ktoś inny właśnie tych 50 zł miesięcznie nie wpłacił. Zbierając na każdy cel odrębnie przestaniecie finansować innych, bo chyba tak jest teraz przy takich składkach.

A może RR ustaliła sobie że jakaś konkretna spora kwota będzie na zakup placu zabaw albo cuś, bo ze składek po 50 zł /m-c powinna być naprawdę spora suma w ciągu roku.

• 18lipcowa3 Re: jeszcze raz komitet 07.11.13, 21:10
      u nas wszystko z komitetu
      podczas całego roku dopłacalismy tylko na autokar w czerwcu, dopiero
      bo zabrakło, ale tylko po 10 zł od dziecka
    • annubis74 Re: jeszcze raz komitet 08.11.13, 02:14
      U nas w przedszkolu składka jest niższa 60 zł ROCZNIE! i z tych pieniedzy pokrywane są koszty prezentów świątecznych dla dzieci ewentualnie jakichś atrakcji z okazji Dnia Dziecka. Za wszystkie dodatkowe wycieczki, występy teatrzyków itp płacimy każdorazowo oddzielnie, więc to chyba kwestia indywidualnych ustaleń przedszkola
    • monikaa13 Re: jeszcze raz komitet 09.11.13, 14:45
      U nas był komitet 700 zł za rok. Żadnych dodatkowych pieniędzy na bilety itp. w ciągu roku nie płaciliśmy. Dzieci raz w roku mają wycieczkę, raz kino i raz teatr chyba. Do tego festyn na Dzień Dziecka i upominki na zakonczenie roku dla 6 latków. Poza tym jakieś nagrody itp.
      • monikaa13 Re: jeszcze raz komitet 09.11.13, 14:45
        Aha i z komitetu opłacany był jeszcze j. ang. ale to było 2 lata temu.
    • mamausi Re: jeszcze raz komitet 09.11.13, 20:58
      u mnie 45 zł msc,jak już jest cokolwiek to płacimy dodatkowo, też mnie to irytuje
    • ivaz Re: jeszcze raz komitet 09.11.13, 23:08
      dziękie dziewczyny, no to z tego co widzę, płace chyba najwięcej, poproszę o sprawozdanie finansowe, żeby się lepiej temu przyjrzeć
      Dodam jeszcze że na poczatek roku zakupiłam wyprawkę za ok 60 zł, co drugi miesiąc przynoszę paczkę chusteczek suchych i mokrych i raz na semest ryzę papieru.
      • zjawa1 Re: A jesli interesuje Cie kwota szacowana 18.11.13, 21:08
        To w naszym przedszkolu tylko 2-oddzialowym, a wiec 50 dzieci roczna, srednia kwota zadeklarowanych pieniędzy wynosi ok 5 tysięcy zl. I tyle mniej więcej w sumie jest wplat w ciągu całego roku. Często rok, w rok pieniądze wydanie co do grosza.
    • aurinko Re: jeszcze raz komitet 10.11.13, 13:51
      W przedszkolu płaciłam 46zł miesięcznie, z tego było wszystko opłacane, wycieczki autokarem, wyjścia, bilety wstępu, mikołajki, poczęstunki na dzień babci, matki itd, prezenty na dzień dziecka itp.
    • dianaro Re: jeszcze raz komitet 10.11.13, 21:59
      50 zł na cały rok.
    • nena20 Re: jeszcze raz komitet 12.11.13, 20:39
      nie widzę powodu do zbierania na komitet, w przedszkolu mojego dziecka całe szczęście nie ma tej opłaty
      każdy z rodziców kupuje wyprawkę (papier, farby itp.)
      w razie potrzeby wpłacamy np. na wycieczkę do zoo, paczkę świąteczną.
    • trufella23 Re: jeszcze raz komitet 13.11.13, 15:23
      100 zł na rok, dodatkowo wszystko płatne. Z komitetu pokryto 5 teatrzyków w przedszkolu, autokary przy wyjazdach, jakaś próchnica na Mikołajki i za 12000 dwie zabawki na plac zabaw przedszkolny. Jestem w RR i w tym roku nie płacę ani złotówki, ponieważ nie mam absolutnie żadnego wpływu na wydatkowanie pieniędzy.
      • maja.london888 Re: jeszcze raz komitet 13.11.13, 20:06
        A kto ma wpływ? To od czego jest wasza RR?
        • trufella23 Re: jeszcze raz komitet 17.11.13, 15:11
          Właśnie też się zastanawiam od czego, chyba po to żeby był. Pani dyrektor przedszkola faktycznie zarządza pieniędzmi i ani RR ani Rada Pedagogiczna nie ma na nic wpływu. Sztuka dla sztuki, ja się udzielam raczej w grupie syna i robię to, co pewnie robiłabym nawet nie będąc w RR. A ogólnego konta RR-dyrekcji nie zasilam.
          • zjawa1 Re: jeszcze raz komitet 18.11.13, 21:03
            U nas w przedszkolu każdy rodzic ma wgląd do dokumentacji związanej z wydatkami pieniędzy z tytułu ,,komitetu rodzicielskiego".
            Kazda osoba na początku deklaruje ile jest w stanie wplacic na ,,komitete rodzicielski".
            Rada rodzicow szacuje prawdopodobny, końcowy, sredni stan wplat na caly rok.
            Dyrektor zawsze na pierwszym, wrześniowym zebraniu dokładnie opisuje: ile pieniędzy wplynelo, ile i na co zostało wydanych i ewentualnie ile zostało na przyszly rok.
            My, jako rada rodzicow gospodarujemy wpływami.
            Co roku za pieniądze na tzw,, komitet rodzicielski" wydajemy na:
            -Andrzejki
            -Mikołaja w tym( wynajem mikolaja, ewentualnie z tych pieniędzy dzieci jada w jakies ciekawe miejsce typu kraina swietego Mikolaja. I zawsze maja prezenty.
            -Bal przebierancow: wystroj sali, wynajem DJ, jakiś ciekawych postaci, które prowadza impreze
            -teatrzyki w przedszkolu( aktorzy przyjezdaja do nas, robia w przedszkolu wlasna scenerie, graja)
            -Festyny rodzinne: to jest najlepsza impreza co roku. Autentycznie festyn i wynajęte osoby do prowadzenia tego, typu imprez: malowanie twarzy, balony grill itp.
            -Wigilia, prezenty dla całej rodziny, poczęstunek klasycznymi- w dodatku pysznymi, nie na kostakach rosołowych-potrawami wigilijnymi dzieci i rodzicow.
            -Dzien Dziecka, jak gdzies daleko jada, a wiec powyżej 100 km to tylko doplata do autokaru w postaci ok 10 do 15 zl.

Jednym słowem, z każdego nawet najmniejszego grosza nasza dyrektorka jest w stanie się rozliczyć. Fakturach za caly rok mamy nawet takie na kwote rzedzu 4 zl. za balony itp.
            • miwusia1977 Re: jeszcze raz komitet 22.11.13, 21:11
              u nas jesy 40zl na rok. Narazie zadnych dodatkowych oplat nie bylo. Na poczatku bylo czytane sprawozdanie z zeszlego roku i wszytko dokladnie rozliczone
    • marika012 Re: jeszcze raz komitet 23.11.13, 22:06
      U córki jest 50 zł za rok.
      Wszystko jest płatne dodatkowo: wycieczki, prezenty mikołajkowe, teatrzyki, bale.
      Kasa z komitetu idzie na festyn rodzinny wiosną, pamiątki dla dzieci kończących przedszkole, zabawki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka