Dodaj do ulubionych

problem z paznokciami u stop

20.11.13, 19:38
Witam,
mam problem z paznokciami u stop u rocznego dziecka. Najwidoczniej zle obcianalam (nie na prosto ) i paznokcie zaczely sie lamac podczas raczkowania bardzo i skora z boku robi sie twarda i brzydka. Bardzo prosze co moze pomoc na sucha skore wokol pazokcia oraz czy mozan zmienic stopniowo ksztalt paznokci tzn obcinac na prosto?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: problem z paznokciami u stop 20.11.13, 19:45
      nie wiem czy u was bedzie tak samo ale ja zauwazylam, ze paznokcie sie nie lamaly jak obcinalam je zaraz po kapieli, jak jeszcze byly wilgotne i mokre. Obcinanie na sucho jakos gorzej szlo i sie kruszyly pozniej.
    • camel_3d Re: problem z paznokciami u stop 20.11.13, 22:30
      ja nie jestem pewien czy to mac wspolnego z tym, ze nie obcinalas na prosto...
      • aniksp1 Re: problem z paznokciami u stop 21.11.13, 08:12
        a z czym?
        • wro-tka Re: problem z paznokciami u stop 21.11.13, 08:43
          z urazami mechanicznymi. uderza stopą/palcami o podłogę i tyle.
          zdarza się często u dzieci.

a pazury na pewno trzeba obcinać na prosto, bo mogą zacząć wrastać i to dopiero jest ból i komplikacja.

możesz podać preparaty na wzmocnienie paznokci, popytaj farmaceutę.
          • aniksp1 Re: problem z paznokciami u stop 21.11.13, 08:48
            no dobrze a co jesli nie byly obcinane na prosto ? czy mozna teraz doporowadzic pomalu do zmiany plytki paznkocia? czy po pewnym czasie paznokcie jesli bede teraz inaczej obcinala zmienia ksztalt?aby rosly na prosto?
            a co polecacie na szorstka i twardsza skore po pokach paznokcia duzego
            • wro-tka Re: problem z paznokciami u stop 21.11.13, 08:51
              pieknezdrowestopy.pl/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=undofen
            • mikams75 Re: problem z paznokciami u stop 21.11.13, 09:36
              dziecko niedlugo zacznie chodzic i problem zniknie, na razie postaraj sie chronic skarpetkami czy paputkami na ile sie da (u nas sie nie dalo, bo dziecko sciagalo).
              Jak koniecznie chcesz czyms smarowac, to czymkolwiek co natlusci, zeby paznokcie nie byly kruche. Bepanthen czy cokolwiek innego tlustego w malych ilosciach.
              I obcinanie porzadnymi nozyczkami na wilgotno. Trzeba przeczekac ten etap.
    • aniksp1 Re: problem z paznokciami u stop 23.11.13, 19:37
      jeszcze pytanie, w jednym miejscu przy duzym paznokciu u stopy ma twarda skore i sucha smaruje Olwika tak zalecil lekarz zeby natluszczac ale nie widze polepszenia po kilku dniach. czy mozecie cos polecic
      • wro-tka Re: problem z paznokciami u stop 24.11.13, 21:03
        dałam Ci stronę na której masz różne preparaty wymienione. tak ciężko doczytać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka