Dodaj do ulubionych

Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!!

29.11.13, 18:49
Glownie chodzi mi o zabawy i pokazywanie swoich potrzeb jak np.jedzenie ,picie?
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 19:01
      no ale jak co potrafią ? mój 19-miesięczny syn przychodzi mówi, że chce pić lub jeść
      • asiag.1983 Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 19:03
        Chodzi mi glownie o zabawy!W co sie bawia??Czy potrafia juz robic wieze,czy daja lali pic,czy bawia sie w chowanego itd?????
        • murwa.kac Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 19:07
          jesli umieja to co?
          jesli nie umieja to co?
    • aleksandra1357 Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 19:40
      Jeśli chodzi o zabawę w chowanego, to do ok. 2,5-3 roku życia dzieci chętnie pokazują, gdzie się za chwilę schowają i wcale nie przeszkadza im to w zabawie.
      • eraz-lilipop Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 20:18
        Autorka wątku zapewne martwi się czymś jeżeli pyta.Dzieci są różne i nie ma co porównywać. Niektórym dzieciom trzeba pokazać jak się karmi misia, jak się czesze lale, jak bawić się w to czy tamto. Są dzieci które same sobie świetnie radca w zabawie i są takie którym trzeba pomóc. Jeśli chodzi o potrzeby, są dzieci które wołają ze chcą jeść lub pic a niektóre nawet siku i kupe, ale są też dzieci które zakomunikuja ze chcą dopiero jak zobaczą coś do jedzenia lub picia.
    • jotka_k Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 20:02
      to w końcu o co Ci chodzi skoro piszesz:

asiag.1983 napisała:

> i pokazywanie swoich potrzeb jak np.jedzenie ,picie?
      • jotka_k Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 20:04
        a więc tak, mój 19-miesięczny syn buduje wieże, "gotuje" a potem karmi lalki (ma starszą siostrę więc lalek sporo wink ) i uwielbia się bawić w chowanego
        włazi pod stół i woła "nie ma" po czym wyłazi i woła "jest"
    • camel_3d Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 20:53
      raczej nie licz na jakises logiczne zabawy...

moj dzo odkrywal, ulubionym zajeciem bylo przekladanie sznurka przez dziurki zrobione w pudelku kartonowym i zabawa woda....

i autami..
      • cocos_live Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 21:23
        czytanie książeczek (kilka razy dziennie tych samych), gotowanie i karmienie mamy, przesypywanie to zajmuje na długo (pionki lub ksotki do gry, kolorowy ryż, koraliki), lepienie z masy solnej lub kartoflanka+woda.
        klocki typu duplo lub duze wader buduje sama, z klocków drewnianych ja buduje wieże a jej ulubione słowo to zepsuc a po chwili dodaje sprzatac i zabawa na nowo smile
        mała już mówi- jutro kończy 22m, wiec sama komunikuje co potrzeba
        • camel_3d Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 21:32
          o tak..niszczenie wiezy to zabawa na cae godziny byla
    • stokrotka_beauty Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 21:32
      mój 20 sto miesięczny bawi się w chowanego, gotuje, karmi miśki i wszystkich dookoła. Mówi, że chce jeść, pić, czasami zawoła kupe. Z jakiego powodu zadałaś pytanie na forum? Czy coś Cię niepokoi?
      • asiag.1983 Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 21:52
        a wiec tak !Z jakiegos powodu zadalam to pytanie!W mojej rodzinie jest chlopczy,ktory majac 21 msc nie potrafi duzo rzeczy typu:karmie mame,gotuje na niby,okazuje radosc calym cialem.I jeszcze nic nie mowi ,nawet wyrazow dzwieko-nasladowczych.Ja to widze ,inni nie do konca.Zawsze slysze "dzieci sa rozne,kazde jest inne,inaczej sie rozwija"a moim zdaniem jakies normy sa wyznaczone.ahhhh
        • asiag.1983 Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 21:52
          aha a jestem ciocia
        • ichi51e Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 22:05
          Nie wszystkie dzieci mowia jak robi krowka. Jest to jedna z bardziej bezsensownych rzeczy do uczenia btw.
          I z calym szacunkiem - dziecko moze sie ciebie bac i sie zamykac w twojej obecnosci.dodatkowo - moze on mowi ale ty nie rozumiesz?
          • asiag.1983 Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 22:11
            Dziecko widzi mnie bardzooooooooo czesto ,z jego mama rozmawiam codziennie,i powtarzam nie mowi nic oprocz mamammama.
          • asiag.1983 Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 22:14
            ok ,jak robi krowka....ja wiem ze kazde dziecko rozwija sie inaczej,ale wszyscy jakichs norm sie trzymac musza.Co nie znaczy ze nie bedzie w normie "zaczynajac wszystko z msc opoznieniem"
            • murwa.kac Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 07:23
              miesiac opoznienia do tabelki to zadne opoznienia.
              srednio zaklada sie 3 miesieczny poslizg jako norme.

jak Ty sobie to wyobrazasz? w tabelce napisali, ze dziecko, ktore skonczylo 21 miesiecy ma mowic tata i z wybiciem polnocy jak skonczy te 21 miesiecy bedzie mowic tata?
        • murwa.kac Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 07:19
          to sie mylisz.
          dzieci sa rozne i nie maja obowiazku w wieku 21 miesiecy karmic misia.
          moj ma 24 miesiace i tego jeszcze nie robi.

z mowieniem tez ma jeszcze czas, zeby sie rozkrecic.
          moj syn majac 21 miesiecy tez niewiele mowil. rozkrecil sie znacznie pozniej.
    • kkasia.c Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 29.11.13, 22:12
      Córka 19mc.
      Domaga się picia ale na wszystko do picia mówi Mlemle (mleko)
      Jeśli chce jeść to podchodzi do lodówki a ja otwieram i pokazuje co chce. Chyba że chce jajko to mówi Jajo. Owoce jabłka (jabło) i banany (nana) woła po nazwie, inne pokazuje palcem.
      Zabawy - jeśli chodzi o chowanego to od dość dawna już się tak bawimy. Chowamy i szukamy siebie na zmianę. Oliwka jest bardzo cierpliwa gdy się chowa. Siedzi ukryta (nakrywa się kocem, chowa się w swoim namiocie, wchodzi w jakiś kąt) i się nie odzywa i nawet nie drgnie smile Jeśli to ja się chowam i nie umie mnie znaleźć to zaczyna baaardzo głośno mnie wołać.
      Klockami się bawi ale dopiero od niedawna potrafi złożyć jeden do drugiego. Wieży nie układa. Woli burzyć niż układać.
      Lubi puzzle/ układanki. Prostokątne plansze w które trzeba włożyć zwierzęta w odpowiednich kształtach. Potrafi układać je sama.
      Daje zabawkom jeść i pić. Jak daje jedzenie to mówi za zabawki mniam mniam. Jeśli ją zachęcę i powiem np. pohuśtaj lalę to to robi. Sama jedynie karmi i daje pić.
      Uwielbia książeczki. Najbardziej taką sporą książkę ze zwierzętami. Lubi jak ją pytam gdzie jest dane zwierze i ona ich szuka i mi pokazuje. Zna wiele zwierzaków. Nawet dzika czy zebrę. Nie wszystkie potrafi sama nazwać. A te które nazywa nazywa raz ok - np. dzik to dzik, pingwin to pinpin a część swoimi nazwami np.ptak to toto.
      Lubi rysować. Ma tablicę taką po której maluje kredą. Ma też magnetyczną. I ostatnio domaga się długopisu ale niestety nie maluje nie tylko po kartce więc kredek/mazaków/długopisów na razie nie daję.
      Uwielbia wszelkie przedmioty kuchenne. Najbardziej miski i miseczki. Wywala mi wszystko z szuflady, rozkłada na stole i wkłada swoje zwierzaki, autka itp. Uwielbia tak przekładać i mieszać w tych michach.
      Z zabaw to jeszcze naśladowanie rodziców. Podkrada mi kosmetyki pędzle do makijażu. Jak widzi golącego się tatę to też udaje golenie. Co dzień próbuje się dobrać do pilniczka do paznokci, czesze się sama (a że ma długie i kręcone włosy to nie raz i nie dwa musiałam wyciągać grzebień z kołtuna). Umie założyć sobie buty, czapkę i szalik. Spodnie czasem też. W ogóle fascynuje ją ubieranie się i wyciąga ubrania ze swojej komody i próbuje się ubierać.

Chyba sporo napisałam.
      Ale dzieci są różne. Ogromny wpływ na rozwój dziecka ma to co pokazują mu rodzice/opiekunowie. Jak się z nim bawią. Czy dziecko obserwuje rodziców przy codziennych obowiązkach itp.
      Nie korzysta z nocnika. Mówi że ma kupę ale po zrobieniu. Przed nie woła.
    • mamaantonki Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 12:03
      Autorko, to już jest ktorys watek na temat tego dziecka. Mnie się zdaje że chyba powinnaś porozmawiać z rodzicami chłopca. Samo zbieranie opini na forum nic i tak nie wniesie.
      Moja corka w wieku 21 mies ymiala bardzo duzo jesli chodzi o rozwoj poznawczy ale np samodzielność w wielu kwestiach nadal leży.
      Z tego co Ty piszesz to dziecko jest słabo rozwinięte poznawczo, społecznie, leży komunikacja i samodzielność.
      Fajnie by było gdyby z mslym ktos sie przeszedl do psychologa ale to jest już w obowiązku rodzica.
      • murwa.kac Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 12:12
        mamaantonki napisała:

CytatZ tego co Ty piszesz to dziecko jest słabo rozwinięte poznawczo, społecznie, leży komunikacja i samodzielność.

ale czemu Ty takie bzdury wypisujesz?
        • mamaantonki Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 12:27
          Pisze co wnioskuje z innych watkow tej autorki. Ten watek jest juz chyba trzecim.
          W ktoryms pisala ze dziecko nawet butli samo nie trzyma, ze ma bardzo wąski repertuar zabaw.
          Ale z tego co pisala to.np dziecko rozumie co sie do niego mowi.
          No i 21- mies dziecko nie mowiace nic kompletnie, nawet 2-3 slow to jest juz jakis poślizg spory.
          Ja nie twierdze ze dziecko nie nadrobi samo bo moze tak byc ale skoro autorka juz 3 watki zalozyla to znaczy chyba ze sie martwi. I to ona sama ppdkresla jak wielu rzeczy dziecko nie umie.
          • murwa.kac Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 12:41
            a ja uwazam za gruba przesade we wnioskach o brakach w rozwoju dziecka na podstawie postow kobiety, ktora nie jest matka tegoz dziecka i nie ma sposobnosci i obserwacji tak czestej i wnikliwej jak sama matka.
            nie mowiac juz o tym, ze nie ma nic niepokojacego w tym co napisala.
            • mamaantonki Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 12:58
              Wiesz ja moge miec nieco wypaczone pojecie o tym co dziecko powinno umiec a czego nie. Z racji tego, że dziecko ( moje) było pod kontrolą neurologa, psychologa, neurologopedy to wiem jakie mi zadawano pytania o rozwoj dziecka i czego na dany wiek wymagano. MMoze faktycznie myślę " normami" ksiazkowymi przez to.
        • mamaantonki Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 12:31
          I ja zwykle jestem daleka od takich wniosków i sądów. Sama jestem matką wcześniaka i wiem ile czekałam na niektóre umiejętności dziecka.
          Uwazam ze po prostu moze warto pokazac komus dziwcko?
    • murwa.kac Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 19:14
      to w konu dziecko w rodzinie czy znajomej?
      bo dwa watki i w kazdym co innego.

troll.
      • mamaantonki Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 19:34
        Watki sa 3 nawet.
        • calineczkafu Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 19:58
          Uważam, że w ogóle bez sensu pytać o coś takiego tylko w różny sposób w trzech wątkach. Ten czas chyba wolałabym poświęcić na poszukaniu porządnego lekarza pediatry albo co najmniej audiologa.

Autorko wątku namiary na dobrego audiologa, do którego ponoć została skierowana twoja znajoma napisałam ci już w twoim drugim wątku.
      • lucyjkama Re: Co potrafia wasze 21 msc dzieci?!!!! 30.11.13, 20:43
        Zapewne dziecko autorki wątku.
        Ja bym była zaniepokojona. Poszukałabym dobrego psychologa żeby ocenił rozwój dziecka.
        Moje w tym wieku gadały zdaniami, rozumiały polecenia, jedno bawiło się tematycznie i naśladowało chyba od nieco ponad roczku a drugie nie bawiło się tylko ciągle domagało się żeby mu czytać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka