Dodaj do ulubionych

Dot. Rozwoju

02.12.13, 22:45
Witam. Czytając wiele postów zastanawia mnie:
czy pisząc dwulatek macie na myśli 24 miesięczniaka czy 24 + - ileś miesięcy? Ile?

Jaki interpretować "dwulatek nie mówi"?
a) kompletnie nic nie mówi?
b) mówi mama, tata i praktycznie to wszystko?
c) mówi bardzo dużo (pojedyncze wyrazy typu pies, kot, mama, tata, tak, nie, daj, baba, drzwi itd) ale nie buduje zdań i nie zawsze logicznie odpowiada na pytania

Czy istnieją jakieś "normy" dla dwulatka? (jeszcze jesteśmy przed bilansem)
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Dot. Rozwoju 02.12.13, 22:51

> czy pisząc dwulatek macie na myśli 24 miesięczniaka czy 24 + - ileś miesięcy? I
      > le?

wiec sa prawie dwulatki, dwulatki ktore maja od okolo 24 do 34 meisiecy ... potem tp juz prawie trzylatek.

nic nie mowi....to jest dowolna interpretacja... zaczyna sie od tego, ze nie mowi nic, a konczy sie ze mowi za malo , bo dziecko znajomej juz mowi wiecej...

> j, baba, drzwi itd) ale nie buduje zdań i nie zawsze logicznie odpowiada na pyt
      > ania

znam mase dwulatkow, ktore dopiero kolo 2 roku wypwiadaja pierwsze slowa i 2 dwulatko, ktorzy juz mowia calymi zdaniami. oczywoscie nie sa to z dania wielokrotnie zlozone. smile)

> Czy istnieją jakieś "normy" dla dwulatka? (jeszcze jesteśmy przed bilansem)

jakies tam sa, ale jak dwoje dziecko za malo mowi to ci to lekarka powie...
      • mamaantonki Re: Dot. Rozwoju 02.12.13, 22:58
        Hmmm..ja od swojego neurologopedy wiem tyle ze 24- mies dziecko powinno tworzyc proste zdania 2-3 wyrazowe. Ale ten sam neurologopeda nie robi jeszcze rabanu gdy dziecko ma jakies " opoznienie"

Camel- ja ostatnio zrobilam wielkie oczy gdy ktos na wątku którymś napisał że jego dziecko w wieku 14- mies mowilo zdaniami wielokrotnie złożonymi
        I zastanowilo mnie czy tej osobie chodzilo o prawdziwe zdanie wielokrotnie zlozone czy ten ktos zdaniem wielokrotnie zlożonym nazywa zdanie pojedyncze skladajace sie np z 4-5 slow?
        • ichi51e Re: Dot. Rozwoju 03.12.13, 08:22
          Sa takie dzieci. Tzn mowiace zdaniami zlozonymi. Przewaznie zrozumiala jest czesc takiego zdania (co ktores slowo czesc sylab np) ale zgadza sie linia melodyczno-akcentowa. Nie wiadomo czemu tak jest - ale wiadomo tez ze te dzieci sie inaczej troche bawia.
          • mamaantonki Re: Dot. Rozwoju 03.12.13, 09:37
            Spotkalam sie z tak malymi dziecmi mowiacymi zdania pojedyncze dosc rozbudowane ale nie zdania wielokrotnie zlozone ( z kilkoma orzeczeniami). Nie twierdze absolutnie że jest to niemożliwe, ale dość zaskakujace
        • camel_3d dziecko mowiace pelnymi zdaniami-... 04.12.13, 11:31
          o tak to wyglad asmile)

• jack_1982 Re: Dot. Rozwoju 03.12.13, 15:18
      Odświeżam.
    • baba-baba Re: Dot. Rozwoju 03.12.13, 18:47
      Mój młody na bilansie miał 2,2.Pediatra pytała czy mówi i co mówi?Mówił TYLKO 5 słów 0 zdań.
      Czyli mówi ale mało.Jednak nadal to w granicach tzw.normy.
      • mamaantonki Re: Dot. Rozwoju 03.12.13, 19:08
        Moja corka ma teraz prawie 27 mies. Gdyby urodzila sie w terminie, za tydzien konczylaby 2 latka. Zdaniami mowi od kilku miesiecy ale pojedynczymi kilkuwyrazowymi. W wieku 2 lat poza bilansem dwulatka, zaliczyla tez testy psychologiczne. Na testach wyszedł jej zasób słownictwa odpowiedni dla wieku 3,5- latka ale zdania sa u niej nie do konca gramatyczne i takie do 5 wyrazów. Chyba ze mowi wierszyk z pamieci to wtedy pojwia sie zdanie złożone.
        Jednoczesnie dodam ze pol roku temu poslugiwala sie kilkunastoma wyrazami. Przyszlo nagle
    • klubgogo Re: Dot. Rozwoju 03.12.13, 21:24
      Z moich obserwacji wynika, że ematki bardzo dokładnie wskazują wiek dziecka. Jeśli więc mówią o 2-latku chodzi o dziecko, które skończylo właśnie 2 lata i ma nie więcej niż 2 lata i 2 m-ce, później pojawiają się skrupulatne wyliczenia o odpieluchowanym dziecku w wieku 2 lat i 3 m-cy. Niespełna czy prawie 2-latek to taki, któremu brakuje maksymalnie 1-2 miesięcy do 2. urodzin.

Jak interpretować mowę? Jeśli ktoś wskazuje, że 2-latek nie mwói, rozumiem, że nie mówi w ogóle, naśladuje dźwięki, ale nie mówi nic. Jeśli mówi bardzo dużo to dla mnie mówienie zdaniami. Norm nie ma. Moja córka w wieku 2 lat mówiła bardzo dużo, śpiewala piosenki, powtarzała wierszyki, ale są dzieci, które zaczynają mówić po 3 rż. co już normą nie jest.
      • streb Re: Dot. Rozwoju 05.12.13, 01:14
        Jak to norm nie ma? Oczywiscie, ze sa, dla dwulatkow jak i trzylatkow. Na ich podstawie pediatra dokonuje oceny rozwoju dziecka. Jesli chodzi o mowe dwulatek powinien wymawiac minimum 100 slow (to sie moze wydawac duzo ale jesli przysiadzie sie z dwulatkiem i policzy wszystkie slowa, rowniez te znieksztalcone, przekrecone i dzwiekonasladowcze typu "hau hau" i "bee" to okazuje sie, ze zdecydowna wiekszosc tych malomownych dwulatkow do setki dociagnie). Poza tym dwulatek powinien mowic "zdaniami" czyli laczyc juz ze soba dwa slowa np. "mama da" "tata tam".
    • monisia774 Re: Dot. Rozwoju 04.12.13, 09:10
      Witam, mój synek ma 2 latka i miesiąc, tydzień temu byliśmy na bilansie dwulatka. Pani doktor pytała między innymi czy synek mówi już jakieś pojedyncze słowasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka