Dodaj do ulubionych

Czy to na pewno rumień zakaźny?

08.01.14, 17:29
Drogie mamy, jak u Waszych pociech wyglądał rumień zakaźny? Moja córa w niedzielę obudziła się z popołudniowej drzemki z bąblami na buzi, rączkach i nóżkach. Ja jako panikara oczywiście wpakowałam ją w samochód i pojechałam na pogotowie. Gdy dojechaliśmy na miejsce po bąblach zostały już tylko jasne plamy. Lekarka orzekła, że to pokrzywka, mała dostała zastrzyk z Dexavenu i receptę na Fenistil. Następnego ranka znów obudziła się z bąblami. Zadzwoniłam więc do lekarki, u której byliśmy, bo jeszcze miała dyżur. Ona stwierdziła, że to pewnie rumień zakaźny, bo często zaczyna się taką pokrzywką. Bąble zniknęły i pojawiły się dopiero kolejnego dnia rano. Dziś rano to samo. Pobudka z bąblami, a potem znikają. Bąble są jasne, łączą się ze sobą w duże plamy. Mają czerwoną otoczkę. I jest ich raczej niewiele, na buzi, pupie, rączkach i nóżkach. I nie za każdym razem na każdej z wymienionych części ciała. Przed chwilą po dużym płaczu pojawiły się na policzku. Czy tak wygląda rumień, że bąble pokazują się tylko od czasu do czasu? Czy może lepiej odwiedzić jutro naszego pediatrę i się upewnić?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 08.01.14, 23:12
      Zrób zdjęcie zmian i pokaz pediatrze, jak Ci się nie uda pokazać na dziecku.
      Czy to rumień - to nie wiem.
      • minerwamcg Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 20:41
        kanna napisała:

> Zrób zdjęcie zmian i pokaz pediatrze, jak Ci się nie uda pokazać na dziecku.

O, to to. Myśmy też tak zrobili jak nam małą pokrzywka oblazła, i lekarka powiedziała, że to bardzo dobry pomysł. Czasem najprostsze rozwiązania nie wpadają do głowy.
    • leeah Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 06:55
      moja córka miała taką pokrzywkę kilkudniową(znikającą i pojawiającą się) to zastosowaniu kropki do oczu, na które jest uczulona, to była silna reakcja alergiczna. Po paru dniach już był spokój, dawałam aerius, zyrtec, wapno i smarowałam fenislitem.
    • aurelia76 Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 08:03
      Nie wiem, czy rumień zaczyna się pokrzywką, u mojej córki były to bardzo mocno czerwone policzki, najpierw jeden, potem drugi. Chyba jeszcze na ręce jej zeszło, ale minimalnie.

Bąbli nie było żadnych, wszystko znikło po kilku dniach.

A to co opisujesz to może byc pokrzywka, pojawia się i znika przez kilka dni, u nas była to reakcja na krem z witaminami A+E (chyba A mocno uczula).
      • ankakd Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 10:01
        Czyli może to tylko pokrzywka. Będę obserwować. Dziś rano nie miała żadnych babli, więc mam nadzieję, że już się kończy. Dzięki.
    • budzik11 Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 10:53
      Może to uczulenie kontaktowe, skoro te bąble są tylko rano - może coś z poduszki (pierze, proszek do prania, roztocza)?
      U mojej córki rumień wyglądał jak rumieniec, bardzo silny - najpierw na twarzy, potem schodził w dół ciała, codziennie niżej, aż do ud. Plus lekko podwyższona temperatura. Żadnych bąbli ani wysypki nie było.
    • kosa.bar Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 11:12
      Trudno ustalić diagnozę nie widząc dziecka. Na pewno nie jest to typowy obraz rumienia zakaźnego, jednak stawiam na pokrzywkę.
    • lucyjkama Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 17:08
      Syn miał czerwone policzki i był to jedyny objaw wizualny, żadnych bąbli czy wysypki nie miał. Chorobie towarzyszyła gorączka, dziecko było tak słabe, że przelewało się dosłownie przez ręce, nie miało siły by usiąść i się napić.
      Dodam tylko, że dwóch pediatrów się nie poznało przez 2 kolejne dni na izbie przyjęć w szpitalu (dziecko się rozchorowało w święta). Chorobę rozpoznała dopiero nasza własna pediatra na trzeci dzień.
    • lucyjkama Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 17:13
      >Bąble zniknęły i pojawiły się dopiero kolejnego dnia rano.

Takie coś miała córka i był to objaw uczulenia na proszek (pralka nam się popsuła i nie dopłukiwała o czym nie wiedzieliśmy - dopiero jak pompa w pralce całkiem padła fachowiec powiedział, że zatrzymywała część wody brudnej i dobierała nową od dłuższego czasu).
      Bąble pojawiały się w różnych miejscach i po jakimś czasie znikały.

Jak dziecko dobrze się czuje to raczej nie ma rumienia.
      • bbuziaczekk Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 18:55
        To co opisujesz nie wyglada na rumien zakaźny.

Moj syn aczal rumien zakaźny od czerwonych policzkow. Byly to takie plamy czerwone jakby rumience. Raz mocno czerwone, raz blade. Jesli to zamoczysz w cieplej wodzie lub wystawisz na slonce to sie zaognia. Jesli jest w chlodzie, w cieniu blednie.
        Rumien zakaxny wedruje. Raz jest na policzkach, potem pojawia sie np na nogach, z nog wedruje np na plecy, z plecow na brzuch i tak w kolko. W jednym miejscu moze znikac i pojawiac sie w innym lub byc w kilku miejscach.

Tu masz zdjecia rumienia zakaźnego www.google.pl/search?q=rumie%C5%84+zaka%C5%BAny+zdj%C4%99cia&tbm=isch&source=iu&imgil=RnAZh5JAO_33SM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn1.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcTfi4nkb-tZAPZo1nMGPWSrkoutUt6p6T8HEtfMRRZJNUbD2YNJ%253B350%253B275%253BncnnKQi26g2ZWM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fdziecko24.pl%25252Fvideoporada%25252F136%25252Frumien-zakazny-choroba-piata%25252F1&sa=X&ei=XuLOUvmdGqnv4QTI14GwDg&ved=0CEAQ9QEwAw&biw=1440&bih=815#facrc=_&imgdii=_&imgrc=RnAZh5JAO_33SM%253A%3BncnnKQi26g2ZWM%3Bhttp%253A%252F%252Fdziecko24.pl%252Fuploads%252Fimages%252Fdo%25252520video%252Fchoroby%252Fchoroby-rumien-zakazny1.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fdziecko24.pl%252Fvideoporada%252F136%252Frumien-zakazny-choroba-piata%252F1%3B350%3B275
        Wystarczy porownac.

• bbuziaczekk Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 19:03
      Chociaz z drugiej strony......
      Nie doczytalam calego opisu, tylko do polowy do czerwonen otoczki.
      Ale to co opisujesz dalej to wsumie mogloby sie zgadzac na wedrujacy rumien zakaźny.
      Najlepiej to zrob zdjecie i wrzuc tutaj lub porownaj ze zdjeciami ze strony ktora podalam wyzej.

Ale tego sie niczym nie leczy. Ja jedynie podawalam clemastyne i calcium. Tak kazal lekarz.
      • bbuziaczekk lucyjkama 09.01.14, 19:07
        Moje dziecko czulo sie swietnie. Zero jakichkolwiek dolegliwosci a mialo rumien zakaźny tongue_out
        Goraczke chyba mial albo stan podgoraczkowy albo wcale (teraz juz nie pamietam)
        W kazdym razie oprod plam nic mu nie dolegalo.
        Wiec widocznie nie kazde dziecko musi sie źle czyc czy przelewac przez rece itp.
    • betty842 Re: Czy to na pewno rumień zakaźny? 09.01.14, 20:08
      Mój syn miał ostatnio rumień zakaźny i pierwszym objawem który mnie zaniepokoił to czerwone policzki.W pierwszym momencie pomyślałam,że znów ma szkarlatynę bo na plecach tez miał drobne krosteczki ale nie zlewały się w pachwinach tak jak przy szkarlatynie wiec sama nie wiedziałam co to.Jak się później okazało to był rumień zakaźny.Wysypka nie wygladała jak bąble tylko takie drobniutkie krosteczki jakby szczotką ryżową skóra pokłuta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka