Dodaj do ulubionych

Proszę o radę

16.01.14, 19:48

Od razu zastrzegam, że Wasza porada nie zastąpi mi wizyty u lekarza, ale może coś podpowiecie, bo terminy długiesad Córeczka (3 lata) od listopada ma problemy z brzuchem. Zaczyna się od wymiotów, później dzień przerwy -luźne stolce, za jakiś dzień wymioty i znowu luźne stolce. W tym czasie apetyt ma dobry i samopoczucie też. Kiedy te "atrakcje" ustają, zaczyna się ból brzucha i ogromne wzdęcie. Za pierwszym razem dołączyła do tego gorączka i wylądowaliśmy na izbie przyjęć. Tam zrobiono usg, ale pani narzekała na słaby obraz ze względu na gazy w żołądku. Stwierdziła tylko lekko rozdęte jelita. Chirurg zalecił lewatywę, ale po niej brzuch i tak nie był całkiem miękki. Lekarz stwierdził,że to nie jego dziedzina i zalecił konsultacje u pediatry. Zrobili morfologię i cukier. Cukier był niski, ale Mała nic nie jadła, wysokie CRP. Dostała kroplówkę, zastrzyki i espumisan. Do teraz było ok, ale od zeszłego czwartku powtórka z rozrywki, na razie bez gorączki. Pediatra dzisiaj dodał debridat, kazał dalej dawać lek na wzdęcia i zalecił wizytę u gastrologa. Niestety, nawet prywatnie trzeba czekać ok miesiąca. Miał ktoś podobne problemy? Te wzdęcia bardzo mnie martwią. Czego mogę sie spodziewac na wizycie u gastrologa? Trzeba się jakoś przygotować? Długo, przepraszam
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Proszę o radę 16.01.14, 20:09
      A brała wcześniej np. antybiotyki czy np. aspiryny czy polopiryny? Mleko pije?
      Bo Cytatwtórną (nabytą) – mająca charakter przejściowy bądź utrwalony, w zależności od rodzaju i czasu działania czynnika uszkadzającego błonę śluzową jelita cienkiego; charakter przejściowy występuje najczęściej w wyniku stosowania leków niszczących błonę śluzową jelita, takich jak: antybiotyki, czy niesteroidowe leki przeciwzapalne
      - to o nietolerancji laktozy: "prowadzi do występowania objawów kliniczych, pod postacią: biegunek, nadmiernego wytwarzania gazów jelitowych, wzdęć i kurczowych bólów brzucha."
      Może doszło do stanu zapalnego jelit, stąd to wysokie CRP i gorączka.
    • agusia.24 Re: Proszę o radę 16.01.14, 20:46
      nie jestem lekarzem, mogę tylko gdybać, córka ma zapewne stan zapalny w jelitach (stąd wysokie CRP) napisz ile dokładnie, jest to bardzo istotne,bo świadczy o skali problemu,pytanie tylko od czego
      objawy "wskazują" na jakąś niedrożność (tak na moje oko oczywiście), dziwie się, że przy takich objawach nie zrobiono w szpitalu rtg brzucha, wtedy lekarz by wiedział, czy to niedrożność, widziałby stopień zagazowania, sama biegunka to jeszcze, ale jeśli dochodzą wymioty to już poważna sprawa
      niestety jest wiele chorób jelit, problemy z jelitami mogą też występować przy silnej alergii pokarmowej, nietolerancjach, musicie czekać na wizytę u specjalisty, najlepiej poszukaj gastroenterologa, tylko on zna się wpełni na chorobach jelit, a może tymczasem podawaj jakieś probiotyki? na pewno nie zaszkodzi, debridat u nas to tak średnio działał
    • rulsanka Re: Proszę o radę 16.01.14, 21:55
      zbadaj dokładnie pod kątem pasożytów, szczególnie lamblii
      musi być dobre laboratorium parazytologiczne, np. felix
      • budzik11 Re: Proszę o radę 17.01.14, 14:25
        rulsanka napisała:

> musi być dobre laboratorium parazytologiczne, np. felix

dokładnie! Mój syn miał badanie pod kątem lamblii i owsików jako pacjent oddziału gastrologii Dziecięcego Szpitala Klinicznego w W-wie na Działdowskiej - i NIC nie znaleźli, a objawy miał typowe. tyle, że badali z jednej próbki. A to niby powinno być dobre i wiarygodne laboratorium. A zbadałam prywatnie w Felixie i wyszły właśnie lamblie, po leczeniu objawy ustąpiły, co znaczy, że były.
    • rycerzowa Re: Proszę o radę 16.01.14, 22:09
      Cokolwiek to jest (lekarz przecież w końcu znajdzie przyczynę), odstaw szybko mleko i gluten.
      Na jakiś czas - 3,4 tygodnie.
      Bo cokolwiek to jest, niszczy śluzówkę jelita cienkiego i robi się błędne koło.
      To rada starego pediatry w sytuacji analogicznej do twojej.
    • drzewozaoknem Re: Proszę o radę 17.01.14, 19:31
      Bardzo dziękuję za odzew. CRP było na granicy między infekcją wirusową a bakteryjną, dlatego nie została w szpitalu. Już po pierwszej dawce zinnacefu była wyraźna poprawa, tzn. ustąpiła gorączka, a po kilku dniach CRP wróciło do normy. Robiłam jej testy alergiczne z krwi, gdy miała ok. 18 msc, wtedy stwierdzono uczulenie na jeden rodzaj białka. Gdy skończyła 3 lata, zrobiliśmy testy skórne i nic nie wyszło. Lekarz kazał odstawić leki od alergii, tym bardziej,że skończyły się uporczywe katary, i wprowadzać mleko. Od września jest też przedszkolakiem i tam je 3 posiłki, tego nie jestem w stanie kontrolować, choć prosiłam by nie podawali mleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka