Dodaj do ulubionych

Jak podać leki

12.02.14, 22:46
Mój synek 1,5 roczku wpada w histerie przy podawaniu leków (syropy). Trzeba kilku osób aby przytrzymywać go siłą i powoli po troszku wciskać żeby się nie udławił. Czasem potrafi zwrócić. Syropy wyczuwa we wszystkich napojach i nic nie będzie pił dopóki nie dostanie czegoś normalnego. Mamy trzy leki, i tych mililitrów się troszkę nazbiera. Już mi ręce opadają. Macie jakieś sposoby?
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Jak podać leki 12.02.14, 22:51
      zanim zaczniesz podawac wytlumacz dziecku ze trzeba, ze to konieczne, ze musi wziąć. poukladaj syropy od najmniej smacznego do najbardziej smacznego. przygotuj od razu cos do popicia albo cos na przegryzke, u nas dzialal kawalek czekolady. jak nadal nie bedzie chcial to strzykawką na wewnętrzną część policzka - spłynie ładnie, bez zagrożenia zachłyśnieciem. nie wlewaj do gardła, bo to nieprzyjemnie.
      ale zacznij od tlumaczenia.
    • mamatin Re: Jak podać leki 12.02.14, 23:25
      tylko strzykawka od nurofenu.
      jesli nurofen to kupuj forte, wtedy mniej podajesz.
      jest jeszcze paracetamol (pedi - cos tam) w kropelkach - dziwne ustrojstwo,ale mniej.
      Bywaja naprawde wstretne leki i nie dziwie sie dzieciakom, ze nie chca pic, np. pulneo - syf okropny.
    • beliska Re: Jak podać leki 12.02.14, 23:38
      Najgorszy wiek do podawania leków. Przerabiałam z córką.
      Przestały działać wszelkie sposoby w tym polecona powyżej "strzykawka" od nurofenu-wypluwała, dławiła się, wymiotowała od razu itd. Tłumacznie dziecku 1,5r które nie chce niesmacznego leku, mogłam sobie darować. Moja córka lubiła wodę z sokiem malinowym i udawało mi się podawać leki tylko z tym sokiem-samym, skoncentrowanym i oczywiście jak najmniejsza ilość, niezbędną do zatracenia smaku leku. Podając lek, powinnas być spokojna, nie robić halo, nie denerwować się, zając czyms miłym dziecko i nie może widziec, że przygotowujesz leki. Ot tak od niechcenia mama daje coś smacznego. To pomagało u mnie, może pomoże u Was. Najlepiej od razu zgłaszać lekarzowi, że są problemy przy podawaniu leków. Jest szansa, że dobierze odpowiednie lub takie, gdzie tych militrów będzie mniej do podania.
    • mika_p Re: Jak podać leki 13.02.14, 00:39
      Technicznie:
      dziecko na lewe kolano, lewa ręka dziecka za twoimi plecami, lewą swoją ręką trzymasz prawą rękę dziecka, a ramieniem ograniczasz głowę dziecka; prawą ręką operujesz strzykawką z z lekiem. Wstrzykujesz po trochu na bok policzka. Jak jesteś leworęczna, to odwrotnie.
      Do tego: absolutny spokój i pewnośc siebie.
      Powtarzasz dziecku, że trzeba i nie ma innej opcji.
      Łapówka na koniec i entuzjastyczna pochwala mocno wskazane.
    • tuya Re: Jak podać leki 13.02.14, 08:47
      1. Tłumaczenia
      2. Łapówka - guma mamba PO u nas działa.
      Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość. Nic się nie stanie jeśli lek weźmie pół godziny później ale z własnej woli. Jak raz załapie to już później będzie łatwiej.
    • aniasa1 Re: Jak podać leki 13.02.14, 10:08
      zgadzam sie z poprzedniczkami ze strzykawka najwygodniej, najpewniej, najbezpieczniej i najlagoniej. Oczywiscie pozniejniej nagroda dla malego bohatera.
    • julka_sz Re: Jak podać leki 14.02.14, 09:59
      U nas działało jak cała rodzina piła- ale bez oszukiwania. Wystarczyło kilka razy. Więc pierwszy tata (podaje mama)bo największy dostanie najwięcej i nagroda dla taty czekoladka. Potem mama (podaje maluch) troszkę mniej bo mama mniejsza i nagroda dla mamy czekoladka. Potem dziecko wybiera kto ma dać czy tata czy mama i zazwyczaj się udawało i nagroda oczywiście. Można jeszcze babcie albo rodzeństwo jak jest zaangażować. Jak nie to włączałam bajki siadłam koło niej przytulałam ona zapatrzona w bajki a ja strzykawką od nurofenu po kropelce wstrzykiwałam na wewnętrzny policzek.
    • awidyna Re: Jak podać leki 14.02.14, 12:57
      Ja przez wymuszane wlewanie nie osiągnęłąm nic oprócz płaczu, wymiotów i kaszlu. Postawiłam na inną drogę i udało się. Daje córce bawić się syropkiem w opakowaniu, które ona sama sobie otwiera i bawi się butelką, daje jej łyżeczkę i bawi się. Potem nalewam syrop i bez żadnych problemów wypija. Czasem problem jest, że sama chcę tę łyżkę trzymać to wtedy na dwa razy bo wiadomo, że ona coś wyleje. Tak samo z innymi lekami. Musi się nimi bawić, nabrać zaufania wink
      • awidyna Re: Jak podać leki 14.02.14, 13:00
        A, a w strzykawce jak podaje to tylko jej do ręki i sama wysysa zawartość.
      • maltry Re: Jak podać leki 14.02.14, 13:13
        Ale jeśli "na dwa razy bo wyleje" to nie jesteś w stanie podać dokładnej dawki leku
        • awidyna Re: Jak podać leki 14.02.14, 13:20
          Jakoś nie robi mi to problemu wink skoro mam podać łyżeczkę, która ma 5 ml a małej spadnie kila kropel to podaje mniej więcej tyle co spadło. Uwierz mi, że dokładniej podaje w ten sposób, niż jak wyła, rzucała się i pluła. Bo wówczas już nie było sposobu aby dodać to co wypluła, a po dobroci się da wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka