Dodaj do ulubionych

ukruszony ząbek

04.03.14, 12:42
Moja córeczka 15 mies upadla i ukruszyła sobie dolną jedynkę. Jestem załamana...Cały czas myślę o tym zębie. Dentystka powiedziała,że mam lepiej pilnować dziecka, ale nie wiem jak to ma wyglądać,nie pozwalać chodzić po mieszkaniu gdzie chce? Nie sposób ustrzec takiego ruchliwego dziecka przed upadkiem. Przydarzyła Wam się kiedyś historia z wybitym/ukruszonym zębem?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 12:48
      Wyluzuj, toż to mleczak.
      Moja córka ukruszyła sobie czwórkę (upadła na placu zabaw). dentysta nic nie kazał robił, posmarował czymś tego zęba i tyle.
    • illegal.alien Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 12:56
      Moja corka ma ulamane dwie gorne jedynki - w sumie to teraz juz wyglada, jakby miala po prostu taki ksztalt zebow, bo sie starly - poczatkowo jednak ewidentnie bylo widac, ze sa polamane. Zyje z tym od dwoch lat, ma sie dobrze smile
    • az-82 Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 12:57
      Zdarza się i to często. Znam trójkę dzieciaków z ukruszonymi zębami. Trzeba zabezpieczyć przed próchnicą i to wszystko. W końcu wymieni go na stałego.
      Nie jesteś w stanie upilnować dziecka, chyba że będziesz chodzić za nim krok w krok i najlepiej prowadzać na smyczy nawet po domu. To nierealne. Miała pecha i tyle, nie jesteś winna.
    • kanna Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 13:05
      Mój urąbał sobie połowę stałej jedynki. Miał 8 lat. Zrobiliśmy nadsztukowanie, wytrzymało 4 lata, moim zdaniem nieźle.

Urbąny mleczak to bzdet. Wyluzuj.
      • gato.domestico Re: ukruszony ząbek 05.03.14, 22:29
        moj M na w-fie tez stracil polowe jedynki bylo to w glebokim prl-u smile a dentystka tak dobrze nadsztukowala ze trzyma sie do dzis i co najwazniejsze nie ma potrzeby wymieniac bo material nie zmienil koloru, nie widac wogole ze z zebem bylo cokolwiek robione
        wiec te 4 lata to chyba kiepsko...
    • boo-boo Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 13:11
      Moja ma górną jedynkę ukruszoną w dwóch miejscach. Mleczak- nie mam zamiaru siać paniki. Jakby mi dentystka z poradami wychowawczymi wyskoczyła to bym ją z buta zmieniła na inną.
    • fasol-inka Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 14:36
      mój syn ma ukruszoną górną jedynkę od kiedy w zasadzie mu wyszła, czyli już przeszło trzy lata
      regularnie sprawdza ją dentystka, ale nic się kompletnie nie dzieje
      spokojnie, to mleczak, stał będzie ładny smile
      • gacek-junior Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 15:45
        syn ukruszył sobie jedynkę jak miał około 1,5 roku. podskoczył na podnóżku podczas mycia rąk i uderzył zębami o umywalkę. stałam przy nim i trzymałam go pod pachy, a jednak mu się udało.
        byliśmy u dentystki, zalakowała bodajże, w każdym razie czymś posmarowała, żeby zabezpieczyć.
        nie dasz rady cały czas za nim chodzić i ochraniać... poczekaj, aż zacznie skakać z kanapy...
    • maltry Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 16:10
      Mój syn też ma ukruszoną jedynkę - stało się to kiedy miał jakieś 1,5 roku, może mniej - zsunęła mu się rączka i uderzył ząbkami o ławę. Nasza dentystka obejrzała i kazała się nie przejmować więc czekam sobie spokojnie aż na stałe wymieni. Teraz syn ma 3,5 r. i dalej nic się z ząbkiem nie dzieje
    • annubis74 Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 17:49
      to tylko mleczny ząb i tak kiedyś wypadnie. dentystka ew. powinna go jakoś chyba zabezpieczyć przed próchnicą - chociaż nie wiem czy tak sie robi w przypadku tak małych dzieci
      głupi komentarz o pilnowaniu - dzieci zwłaszcza na etapie nauki chodzenia trudno ustrzec przed każdym upadkiem
    • klubgogo Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 18:07
      Córka ukruszyła sobie mleczną piątkę aż do nerwu, ząb jest już wyleczony, odbudowany.
    • pokotka Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 20:07
      Dziewczyny,dzięki za odpowiedzi, faktycznie za bardzo przeżywam...
      • libretinka Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 21:06
        Mój w wieku 17 mcy wybił sobie górna jedynkę razem z korzeniem, druga lekko kruszył wyglada jak wyglada, cóż ...smile dla mnie jest najpiękniejszy. Co 4 mce jeździmy na kontrole do dentysty, nic z tym nie robimy. Czekamy na stałe uzębienie. Teraz ma 20 mcy wiec pewnie jeszcze ze 3-4 lata poczekamy.
    • alinalen Re: ukruszony ząbek 04.03.14, 21:11
      my też bez kawałka jedynki, lepszy brak kawałka niż próchnica. zdarza się. mój mąż nie ma połowy stałej jedynki i mistrzostwo dentystyczne sprawiło ze tego nie widać
    • koza_w_rajtuzach Re: ukruszony ząbek 05.03.14, 14:31
      Mój syn ma dwie jedynki ukruszone... Jedna ukruszyła mu się jak raczkował, ręka mu się podwinęła i uderzył się w buzię o podłogę. Czy da się ustrzec przed takim upadkiem? Zresztą nawet nie uderzył mocno, ale ta jedynka wyszła mu jak nie miał jeszcze 2 miesięcy, więc słaba jest. Druga ukruszyła się nawet nie wiem kiedy. Właściwie w rodzinie to tylko mojej córce żaden z ząbków się nie ukruszył, bo i kuzynów też to spotkało jak byli bąblami.
      Także to chyba standard.
      • sylwina128 Re: ukruszony ząbek 05.03.14, 22:17
        Nie przejmuj się. Moja córka jak nie miala jeszcze 3 lat to złamała zęba w korzeniu (jedynka dolna) niestety trzeba bylo usunać. Jeździłam od lekarza do lekarza ale nie dalo się nic zrobić. Po wyrwaniu byłyśmy na kontroli u ortodonty ale kazał to zostawić jak jest. Ja już sie przyzwyczaiłam że ona szczerbata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka