Dodaj do ulubionych

Co i ile jedzą wasze dwulatki?

23.03.14, 16:52
Synek określiłabym, nie przepada za jedzeniem. Np. menu z wczoraj - ok godz 7 kubek MM, ok 10 bakuś, od 11 do 13 byliśmy na dworze, i w między czasie męczył suchą bułkę, potem była drzemka, i po 17 kilka ( do 10 szt) frytek, i pól miseczki kaszki, i ok 20 znów kubek mleka. Zupy nie tknie, mięso jedynie w postaci parówek, czasem trochę plasterka szynki, ryby nie zje, z warzyw podpiekane ziemniaki, czasem frytki, kuleczki zielonego groszku, jada banany i jabłka. Kaszki je, je ser żółty, zje ugotowany makaron, ale bez żadnego dodatku, ryż z jabłkami i racuchy z jabłkami. Bardzo dużo pije, i soki (domowej roboty, ale słodzone), ale wodę też pije. Czasem mi się wydaje, że myśli, że jak jest głodny to trzeba pić. Tzn. że nie rozpoznaje u siebie głodu, ale nie wiem czy to możliwe.. Nie woła, że chce jeść, woła tylko że chce pić. Często nawet to co lubi nie chce spróbować, dopiero jak się jakoś przemyci pierwszy kęs, to resztę zje. Staram się go nie karmić na TV, nie robić szumu wokół jedzenia, nie naciskać, nie szantażować. Ale już sama nie wiem, bo to chyba mało jak na 2 lata, nie wspomnę już że bardzo monotonnie. Do stołu sadzam go z nami, czasem pogrzebie w moim talerzu, ale mało kiedy coś weźmie do buzi. Tyle, że na wadze przybiera wg. lekarza normalnie, obecnie ważny 13,5 kg. Wg. mnie też rozwija się raczej normalnie. Wiem, że w tym wieku wszystko inne może być ciekawsze od jedzenia. U was z jedzeniem też tak pod górkę jest?
Obserwuj wątek
    • feronique Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 23.03.14, 17:22
      Moja córka od zawsze czasem nie je prawie nic przez cały dzień, a czasem tyle, że aż się boję, że pęknie. Tylko że po skończeniu 1 roku przestawiłam ją na mleko krowie, które z reszta i tak pija od przypadku do przypadku jak jej się przypomni (ale robię na nim owsianki, kaszę mannę, kus kus, dolewam do płatków). Jak patrzę na ten przykładowy jadłospis, to dużo tam zapychaczy - mleko modyfikowane (duużo kalorii i składników odżywczych), bakuś (słodki zapychacz), frytki (mnóstwo kalorii), kasza (słodki zapychacz, chyba że masz na myśli np. kaszę gryczaną lub jęczmienną podaną do obiadu), sucha buła (zapychacz mączny). Jeśli chcesz, żeby syn jadł bardziej różnorodnie, to chyba musiałabyś zrezygnować z kubka mm na dzień dobry, bo nie dziwota, że po nim on nie potrzebuje już śniadania na przykład.
      Moja córka je na obiad to co my (poza pierwszymi kilkoma miesiącami wprowadzania pokarmów), a poza tym wybiera sobie sama. Przykładowo wczoraj: o 8 owsianka, o 11 jogurt, potem jakoś koło południa zażyczyła sobie kaszę mannę i zjadła pełną michę, na obiad po drzemce pół kotletu schabowego z modrą kapustą i kaszą gryczaną (nie jakieś wielkie porcje), a po wieczornym spacerze jeszcze sobie zażyczyła takie otrębowe ustrojstwo z mlekiem. Jak na nią to mega dużo - dzisiaj zjadła gdzieś połowę tego co wczoraj, jeśli nie mniej. Ma ponad dwa lata, ale od dawna je tak samo. Czasem nie chce tknąć obiadu, bo jej zwyczajnie nie smakuje i wtedy zamiast obiadu je cokolwiek, co sobie wyciągnie z lodówki, do której ma nieograniczony dostęp i sama sobie wyciąga jakieś owoce, plaster szynki lub salami, warzywa, mleko, jogurty.
      Nie znam się na tym, ale mm chyba właśnie dlatego jest modyfikowane, żeby dostarczać wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, więc nie martwiłabym się tutaj o rozwój syna, ale myślę, że może ono hamować jego apetyt, w związku z czym niezbyt interesuje się jedzeniem.
    • kasiamalpa Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 23.03.14, 18:36
      Często nawet to co lubi nie chce sp
      > róbować, dopiero jak się jakoś przemyci pierwszy kęs, to resztę zje.

normalnie jakbym czytala o swoim 19 msc młodym....
      nawet jak pije wode caly dzien,/a nie soczki slodkie/ to tak samo ma
      od 1.5 msc problem jest z tym jego jedzeniem...
    • ilianna Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 23.03.14, 23:43
      Wszystko je, chociaż nie zawsze je pasuje to, co akurat danego dnia jest na obiad. Śniadania i kolacje wybiera sobie najczęściej sama albo z naszych propozycji albo po prostu wstaje rano z okrzykiem "Jeść! Serek proszę!" wink.
      Bardzo lubi bielucha naturalnego z dodatkiem jagód (jagody mamy w słoikach własnej produkcji), jajecznicę, naleśniki, wszelkie placuszki (na bazie jaglanki, owsianki, kaszy gryczanej), tosty. Z dań obiadowych uwielbia makaron zwłaszcza z sosem bolognese albo pesto, domową pizzę, ziemniaki w każdej postaci, bardzo lubi krewetki, łososia, mięso czasem zje, czasem nie. Lubi fasolę, ciecierzycę, ogórki, paprykę (bardzo!), pomidory. Z owoców chyba wszystkie. Jest dość otwarta na nowe smaki (więc i ośmiornicę jadła), ale też bardzo zdecydowana na co ma ochotę, a na co nie.
      Ciężko mi powiedzieć, ile je, bo nigdy tego nie liczyłam, zresztą to zależy od dnia. Od odstawienia od piersi (21 msc), nie pije innego mleka, je przetwory mleczne, mleko w naleśnikach itp. Mm nie dostała nigdy, słoików też nie, kaszek też nie (blw). Pije wodę, sok od wielkiego dzwonu. Nie dostaje sklepowych słodyczy (ale domowe wypieki jak najbardziej), słodkich jogurtów/serków, parówek ani wędlin (poza jedną szynką z krótkim składem). Krótko mówiąc je to co reszta rodziny.

Ja jestem z frakcji "zdrowe dziecko się nie zagłodzi", więc bym się nie przejmowała, że dziecko mało je, ale wyrzucenie z diety soków, mm, kaszki może (chociaż nie musi) mieć dobry wpływ.
    • princessa.of.persia Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 09:34
      moj bedzie mial w maju 2 lata. wczoraj zjadl: o 6.00 mleko, o 9.00 jajecznice z chlebem, o 12.00 pomidorowa z makaronem, o 15.00 kotlecik z kalafiorem, na kolacje jogurt naturalny z bananem i chlebkiem ryzowym.
      staram sie dawac dwa warzywne posilki dziennie.czasem marudzi przy jedzeniu ale jakos zjada.nabial je sam ale zupy i drugie musze mu dawac.
      tez nie wola o jedzenie.jak mu sie woda skonczy w kubku to wola ze nie ma i musze dolac.
      • szonik1 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 09:49
        U nas różnie, czasem mało, czasem dużo - z reguły w ciągu dnia je tak sobie, a nadrabia porządną kolacją typu "włącza się odkurzacz". Ma 22 miesiące i waży 11,5 kg (dziewczynka).
        Staram się tylko nie dawać jej mało wartościowego jedzenia, niech je mało, ale przynajmniej zdrowo. Nawet jak buła (rytuał w sklepie), to pełnoziarnista. Bakusiów itp.badziewi nie daję i uważam, że to nic dobrego dla dziecka.
      • jotka_k Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 09:49
        mój prawie dwulatek je wszystko
        wiadomo, są potrawy które mu nie smakują i za nimi nie przepada ale ogólnie je wszystko
        menu z wczoraj:
        jajecznica z papryką + pół bułki
        jogurt
        miseczka zupy jarzynowej
        banan
        akurat wybraliśmy się na sushi więc dziecięca porcja sushi (bez surowizny rzecz jasna) + marchewka
        jabłko
        kanapka z srem żółtym, szynką, ogórkiem i kiełkami

mleka nie pija w żadnej postaci
    • truscaveczka Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 09:48
      Nie ma anemii ani alergii?
      Mój juz teraz trzylatek jada: pieczywo, makaron (kolanka, gwiazdki, nitka - li i jedynie), rosół, grzybową bez warzyw (oszukaną, z pieczarek), rybę smażoną, marchew, jabłko, pije soki przecierowe (nie więcej niz szklankę dziennie), mleko ryżowe i sojowe, wodę.
      Potrafi przeżyć dzień na kubku kakao. Albo na suchej bułce. Albo zjeść podwójną porcję ryby i mało nie pęc.
      Nie jada mięsa pod żadną postacią, na mleko ma uczulenie, nie chce próbować nowych rzeczy. Osobiście mam dość, ale wygląda zdrowo i wyniki ma dobre. Znaczy ma rację chyba wink
    • mama_kotula Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 09:57
      Maria, 2 lata i 3 miesiące. Je to co my; tyle, ile chce, do tego pije Bebilon.
      Waży 11 kilo.

Twoje dziecko je bakusia (cukier!) i kaszkę (cukier!) i MM (cukier!). Nic dziwnego, że nie głodny.
    • paulinus2001 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 12:30
      Może powinnaś się wybrać z dzieckiem do dietetyka albo więcej poczytać na temat odżywiania, bo to co podajesz dziecku to jest CUKIER a nie wartościowe posiłki. Nic dziwnego, że dziecko przybiera na wadze, ale dostaje potrzebnych składników dla swojego rozwoju a o to chyba chodzi w jedzeniu. Moje dzieci mają 2 lata i 3 miesiące też dostają czasem coś niezdrowego. Ale frytki moje jadły chyba 2 razy w życiu, a raczej spróbowały po 2-3 sztuki jak byliśmy na wakacjach. Menu nasze nie jest idealne, ale napiszę ci przykładowe z weekendu, bo w tyg. jedzą w żłobku.
      O 7 kanapka z wędliną/serem + warzywem (moje bardzo lubią paprykę pokrojoną w paseczki)
      10 - musli z jogurtem naturalnym/ omlet/ owsianka z szuszonymi owocami (owsiankę nie chętnie jedzą, ale i tak im daje od czasu do czasu)
      13 - zupa jarzynowa przecierowa
      15 - II danie: mięso+kasza/ryż/ czasem ziemniaki + surówka ewentualnie gotowane warzywa
      19- twarożek z warzywami + kromka chleba / kanapa + jogurt z owoacami
      Czasem jak są głodne po 2 daniu albo między 1 i 2 śniadaniem dostają jakiś owoc.
      Do picia tylko woda, sok ewentualnie własnej roboty raz w tyg.
      Czy Twoje dziecko nigdy nie jadło zup? To przecież 1 rzecz jaką się wprowadza przy rozszerzaniu diety.
      Nigdy nie karmię ich na palcu zabaw.
      Oczywiście moje dzieci nie jedzą wszystkiego co im daje. Czasem na śniadanie potrafią zjeść tylko szynkę z kanapki i paprykę albo rzodkiewkę. Zupy czasem zjedzą 2 łyżki, a z drugiego dania czasem samo mięso a innym tylko ziemniaka czy surówkę.
      Generalnie dzieci jedzą chętnie to co my. Jeśli widzą, że mama coś je to i same to jedzą, może spróbujcie jeść razem z 1 talerza. Moja często przychodzą mi podkradać jedzenie jak coś jem. U nas w domu nie ma frytek, dmuchanych bułek, bakusiów. Jak dzieci nie chcą zjeść tego co im podaję to odstawiam talerz i nie daje im nic innego, czekają na następny posiłek Wtedy z reguły następny posiłek pałaszują cały. Jak są chore to i z tydzień potrafią żyć tylko na wodzie i ewentualnie zupie i jakoś przeżywająsmile Najważniejsze to zachować stałe pory posiłków i nie podawać nic pomiędzy. Wg mnie lepsze nic niż byle co które tylko napcha brzuszek. Ważą syn 11,5 kilo, córka 12,5.
      • una_mujer Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 12:51
        Dziwna trochę ta dieta, spróbuj wyeliminować wszystkie słodkości i zobacz, czy nadal dziecko nie chce jeść nic innego...
        Moja (2,8 roku) - jadłospis przykładowy z tygodnia (w weekendy szaleję z gotowaniem, często gotujemy razem z małą, więc też i godziny i dania są inne).
        Śniadanie: Kanapka z wędliną, serem, pomidorki koktajlowe do pogryzania
        Drugie śniadanie: owoc - na ogół banan albo jabłko, czasem gruszka
        Obiad: Gęsta zupa, taki praktycznie gulasz, bardzo dużo warzyw (oczywiście urozmaicamy te zupy z nianią, co drugi dzień jest inna), trochę mięsa, jakiś ryż, makaron czy kasza manna. W każdym razie obiad jednogarnkowy
        Podwieczorek: jogurt słodki albo serek (tak, tak, słodki podwieczorek...). Staram się tylko kupować takie jogurty, w których owoce są w składzie wymienione przed cukrem albo syropem glukozowo-fruktozowym (zgodnie z przepisami produkty na etykiecie są wymieniane w kolejności od największej zawartości do najmniejszej).
        Kolacja: chleb z masłem, kubek serka grani, marchewka do chrupania
        Czasem po kolacji, jak się upomni, dostaje kostkę gorzkiej czekolady.
        Pije głównie wodę, czasami sok (100%). Od czasu do czasu między posiłkami dostaje do podjadania (jeśli sama przyjdzie i poprosi) trochę suszonych owoców (morele, śliwki, żurawina).
        Też potrafi opuścić posiłek, albo np. wczoraj na obiad zjadła mi samą kiszoną kapustę i nic poza tym, albo cały dzień nie chce jeść, a potem następnego dnia nadrabia...
        • at.at Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 14:42
          una_mujer, skoro czytasz etykiety, to nie kupuj jogurtów z syropem glukozowo- fruktozowym, już lepiej z cukrem. Ten syrop jest inaczej przyswajany przez organizm niż cukier, znacznie bardziej się odkłada niż jest spalany, a rzeczy nim słodzone sa słodsze niż te z cukrem, bo syrop jest znacznie słodszy.
          • una_mujer Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 15:08
            Dzięki, mam tego świadomość sad Niestety pewnie sama też wiesz, że syrop glukozowo-fruktozowy dodają do większości deserków, ciężko jest znaleźć taki z cukrem. A często jest i to, i to... Ale jeśli mam wybór, to tak, wybieram cukier.
            • jugutka Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 17:47
              menu z wczoraj

- kaszka (ok 200 ml)
              - 1 naleśnik z 1/3 banana
              - 1 ziemniak ugnieciony z brokułą (z 3 kwiaty) i 2 plastrami łososia
              - 1 jabłko
              - jajko mieszane jedno
              - kaszka (ok 200 ml)
              • truscaveczka Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 19:13
                Mój trzylatek by wybuchł po takiej ilości żarcia i umarł z wrażenia przez urozmaicenie wink Czy przypadkiem ta kasza nie zapycha go za bardzo? Mój zjada miseczkę kaszy (ok. 160-180 ml) raz dziennie, na kolację - czasami. Bo kasza zatyka go bardzo i apetyt traci.
    • toya666 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 19:28
      Mój dwulatek ostatnio jest z jedzeniem na bakier. Rzeczywiście wszystko jest ciekawsze, jedzenie może poczekać.
      Ale u nas jest tak, że je regularnie (co 3-4h), ale w małych (czasem w bardzo małych lub mikroskopijnych) ilościach. Przekąski są od wielkiego dzwonu (głównie wafle ryżowe), słodycze od jeszcze większego dzwonu (raz w tygodniu mniej więcej, ale gdy z jedzeniem było OK, to przekąsek i słodyczy dostawał odrobinę więcej).
      Natomiast u nas w rodzinnym menu nie ma parówek, bakusiów, frytek itd. Jogurt jest, ale naturalny, owocowy robię sama dodając zblendowane owoce. Rybami mógłby się żywić cały czas, mięso na 2-gim miejscu, surowy ogórek i pomidor na trzecim. Pije głównie rooibos ze świeżym imbirem, ale też wodę. Raz na kilka dni robię świeży sok.
      Makaron chętnie, ale też suchy - jak u Was.

Ogólnie mam zasadę: niech je mało, ale regularnie i zdrowo. Jeśli nie zje posiłku, to o przekąskach może zapomnieć.
      • ewcia_cz Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 20:54
        A jak tak przy okazji zapytam bo widzę,że większość tak robi. Czy nie boicie się świeżych ogórków, papryk i pomidorów poza sezonem? Mam wrażenie,że to sama chemia ale może się mylę?
        • una_mujer Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 24.03.14, 23:19
          No nie podobają nam się te warzywa poza sezonem, ale tak zupełnie bez też sobie nie wyobrażam... Ogórki świeże można zastąpić kiszonymi, ale z pomidorem już jest problem. Kupuję koktajlowe, bo one jeszcze mają jakiś smak; te duże raczej rzadko o tej porze roku.
          Marchewkę można schrupać przez cały rok.
          Kiszoną kapustę polecam.
          Brokuły czy cukinie też dają radę, ale w zimie raczej nie jem ich na surowo (w sezonie np. brokuły blanszuję tylko i chrupię z z sosem z jogurtu naturalnego...).
          Faktem jest, że poza sezonem jemy znacząco mniej świeżych warzyw a więcej gotowanych z mrożonek. Ewentualnie kukurydzę czy fasolę z puszki.
          • eraz-lilipop Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 01:29
            8 owsianka z owocem
            10 kanapka i owoc
            12 zupa
            16 kartofle z sosem i warzywem
            18 owoc, warzywo nieraz kanapka
            Synek ma 2 lata wazy 14 kilo i jest na diecie bg bm. Zjada bardzo duze porcje co mnie troche martwi, bywaja tez dni gdy zjada bardzo malo i wtedy sie martwie jeszcze bardziej. Czesto tez rezygnuje z wieczornego posilku. Zjada prawie wszystko co podamy, nie lubi plackow, nalesnikow i ryzu oraz kasz ale jak jest bardzo glodny to zje troche aby glod przepedzic.
        • truscaveczka Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 09:38
          Nie boimy się. Dokładnie myjemy, fakt, ale nic poza tym.
          • lucky80 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 10:45
            Mój prawie 2-latek jest ciągle na piersi (pierś rano, po pracy, w nocy).
            Do tego rano na śniadanie kaszka bądź jajecznica.
            Koło 11 domowa zupa.
            Po spaniu obiad (króli/cięle/ryba z dodatkiem skrobiowymsmile i jarzynka.
            Potem owoce
            Najczęściej obiad z nami po pracy koło 17-18.
            Kolacji jako takiej nie je, bo jest po prostu objedzony po całym dniu...
            Je naprawdę dużo i nie jest w ogóle wybredny (oczywiście np. nie ruszy żadnych surowych warzyw itp.).
            Waży 12,8 kg i jest coraz szczuplejszy bo wcale nie przybiera od kilku mscy tylko rośnie.
            Obawiam się jednak, że jak skończy te 2 latka to się skończy takie ładne jedzenie i zacznie się wybrzydzanie (tak jak starsza córka).
    • ziarenko-piasku Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 11:23
      Synek- prawie 23 mce

Menu z wczoraj:

1. Miska kaszki ok 180 ml
      2. Jajeczniczka na masełku
      3. Obiad - I danie - zupa krem brokułowy
      4. Obiad - II danie - ziemniaki, cielęcinka duszona, fasolka zielona
      5. Jogurt grecki z owocami
      6. Kaszka jak na śniadanko

Wszystkie posiłki sa zawsze o stałych porach, przegryzki to ew. chlebek chrupki Sonko, czasem paluszek, krakersy...
    • peepy Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 14:20
      mój synek 25 mcy menu ze wczoraj:

I śniadanie: 2 jajka na miękko, kromka chleba graham z masłem
      II kaszka owsiana na mm ok kubka
      zupa pomidorowa duża chochla + sporo makaronu
      II danie: bitka wołowa, kulka ziemniaków, sporo surówki z marchew, jabłko, jogurtem
      podwieczorek: banan
      kolacja: kubek kaszy mix: płatki jeczmienne owsianke orkiszowe
      w międzyczasie 3 daktyle i parę paluszków bez soli

i waży 11,2 kg... ja nie wiem gdzie to mu idzie bo napewno nie w masę, przebadany, taki typ smile
      • peepy Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 14:33
        zapomniałam o najważniejszym - synek też był.niejadkiem przez co dorobił się anemii- mięsa nie, warzyw i owoców nie ale po suplementacji żelazem nabrał apetytu więc je w końcu różnorodnie i anemia się cofa.
        Twój syn ma prawidłową wagę to masz jedno zmartwienie z głowy; a robias mu morfologie? czy ma prawidłowy poziom żelaza, hemoglobiny? czy często choruje?
        miałam niejadka więc wiem jak to jest... ze cieszy się gdy zje nawet tego Bakusia wink
    • mikams75 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 14:53
      jakby podliczyc ile kalorii zjada to by mu za malo nie wyszlo, wiec dziecko nie jest glodne, poza tym jak sama piszesz, na wadze przybiera. Cukru duzo zjada i apetyt mija.
      Nie wiem po co dziecko ma meczyc bule na spacerze, przeciez o 10 jadl. Dziecko nie musi jesc non stop. Moja jak zjadla bulke i popila woda to chyba to pecznialo w brzuchu, bo tego dnia to juz nic jesc nie chciala.
      Po co dosladzasz domowe soki? Ile dziennie tego wypija? Dziecko sie przyzwyczailo, ze taki ulepek syci i po tym nie odczuwa glodu, wiec pije chetnie, slodkie. Ale nie ma kiedy zglodniec.
      Taki sok to mozesz podac dziecku w ramach podwieczorku a nie jako przekaske.
      • moonshana Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 15:12
        dziewczynka, dwa lata i trzy miesiące
        jadłospis z wczoraj
        śniadanie: kasza manna na mleku
        o godzinie dziewiątej miska barszczu białego ( gęstego od mięsa i... makaronu)

w międzyczasie pół kotleta mielonego ( uwielbia)
        o dwunastej batat, kotlet mielony, brokuł
        o 15 pomarańcza
        od 17.30 do 18.30 powtórka obiadowa ( tata wraca z pracy, zawsze jedzą razem ( w zależności co jest na obiad; zjada więcej albo mniej albo i nic)) ponieważ były ulubione dania to napchała się do wypęku.
        a o 20 poprawiła kaszą na mleku.
        waży... 11 kgsmile zawsze miała dobry apetyt. ale ja nie karmię na siłę, nie namawiam. jak nie chce jeść - to nie je. zgłodnieje i sama wyciąga z lodówki co chce.
        ps. mleko w kaszce mocno rozwodnione.
        • libretinka Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 25.03.14, 16:30
          Mój menu z wczoraj:
          - ok 8 jajo na miękko, pół kromki chleba z masłem, normalnie dodałabym do tego ogórka albo pomidora, ale teraz są tak okropne, ze mały nie chce ich ruszyć
          - ok 10.30 miseczka ryżu z jabłkiem
          - ok 13 krem z dyni z parmezanem i curry ( mega gęsty)
          - ok 16 kasza jaglana z indykiem, pomidorami z puszki czosnkiem, pietruszka i parmezanem
          - ok 17 jogurt z połową banana
          - 19.30 miseczka kaszy na mm
          - w nocy albo nad ranem ok 200ml mm ( ma uczulenie na zwykłe, chociaż je sery i jogurty).
          Do tej pory przybierał tak sobie. ostatnio go zważyłam i 13,5kg a ma niecałe 20 mcy więc waży fajnie. Faktycznie jak mu się przyjrzałam to ładnie się zaokrąglił. Urodził się 2,5kg i oscylował zawsze gdzieś w granicach 25 centyla.
          CO mi się podoba to to, że mały lubi ryby, mięso, warzywa ( ale sezonowe, a nie te bezsmakowe chemiczne ulepki), słodycze mogłyby nie istnieć. Przychodzi i mówi : " daj lisiaka", dostaje, po czym po minucie odnajduje lizaka w dywanie albo na podłodze, podobnie jest z ciastkami i innymi zapychaczami. Dostaje, cieszy się pół minuty i wywala.
    • ladybaloon Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 26.03.14, 08:04
      Mój syn jak miał dwa lata"
      Śniadanie:
      200 ml kaszki nestle smakowa
      Drugie sniadanie:
      danonek, bakuś
      Obiad:
      naleśniki z dżemem
      ruskie pierogi
      zupy
      risotto
      Podwieczorek:
      pączek, drożdżówka, slodycze
      Kolacja
      250 ml kaszki nestle smakowa
      Do picia kubus play albo herbatki granulowane
      Poza tym na dworze zawsze musialy byc jakies chrupki, paluszki, mamby, lizaki
      Czasem w nocy butla z mm
      Jak miał dwa lata ważył jakieś 14 kg.
      • maeve_binchy Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 28.03.14, 11:14
        straszny jadlospis - gdzie tu warzywa, pelnoziarniste produkty, nabial (nie, bakus to nie jest nabial), ryby, straczkowe, owoce, jajka?!

ladybaloon napisała:

> Mój syn jak miał dwa lata"
        > Śniadanie:
        > 200 ml kaszki nestle smakowa
        > Drugie sniadanie:
        > danonek, bakuś
        > Obiad:
        > naleśniki z dżemem
        > ruskie pierogi
        > zupy
        > risotto
        > Podwieczorek:
        > pączek, drożdżówka, slodycze
        > Kolacja
        > 250 ml kaszki nestle smakowa
        > Do picia kubus play albo herbatki granulowane
        > Poza tym na dworze zawsze musialy byc jakies chrupki, paluszki, mamby, lizaki
        > Czasem w nocy butla z mm
        > Jak miał dwa lata ważył jakieś 14 kg.
        • maeve_binchy Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 28.03.14, 11:22
          moja ma juz 2,5, ale jako 2-latek jadla wlasciwie tak, jak teraz:
          sniadanie: owsianka z owocami (na wodzie, ma alergie na nabial krowi i kozi)/ kasza jaglana z dodatkami/ jakas kanapka (z serem owczym, schabem pieczonym, pasta warzywna itp.) / jajecznica + warzywa (papryka, pomidory, ogorki kiszone, oliwki). Sporadycznie kanapka z dzemem, ale i tak je warzywa przed/po.
          II sniadanie: Albo jogurt naturalny owczy + ziarna/owoce suszone, albo zupa
          Obiad: b. czesto rozne kasze /makaron pełnoziarnisty [taki moje dzieci lubia bardziej] /ryz (czesto brązowy, dziki)/ sporadycznie ziemniaki + klopsy gotowane/ ryba pieczona/ jajka/soczewica + rozne surowe warzywa (sporadycznie gotowane typu kalafior). Czasami placki/nalesniki z jablkami/bananem z pelnoziarnistej maki, bez dodatku cukru, ale z dodatkiem rodzynek.
          podwieczorek: czasem je, czasem nie, jak ma ochote - zwykle rozne owoce
          kolacja: jeśli przed poludniem byla zupa, to wtedy jogurt wieczorem, albo jakies kanapki (jak rano).
        • paulinus2001 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 28.03.14, 14:14
          Ja myślę, że ten jadłospis to chyba jakiś żart, albo prowokacja. Bo nie wyobrażam sobie żeby jakiś rodzic mógł w ten sposób karmić dziecko. Tygodniowa dawka cukru spożyta w 1 dzień.
          • murwa.kac Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 28.03.14, 14:27
            oczywiscie, ze tandetna prowokacja.
          • groszkowa6 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 28.03.14, 22:53
            Wymieniałam co dziecko jada - co chce zjeść, a nie co mu daję codziennie do jedzenia. Przesada jest w tym co piszecie odnoście cukru, dostaje dwa kubki po 150 ml MM, i jedną porcję kaszki na dzień, co jest sporą dawką cukru. W 100 ml mleka jest nieco ponad 4 g cukru, to o co chodzi? Bakusia nie dostaje codziennie, proponuje mu jogurt naturalny, ale jest stanowcze nie. Soki są słodzone bo w produkcji, jak mama je robi, to je słodzi, ale dziecko pije też wodę i nie ma z tym problemu. Słodyczy nie je żadnych, czekoladę poliże i nie chce, z lizakami, cukierkami itp. jest podobnie. Zup nie chce jeść, nawet jak mu daliśmy sam bulion do wypicia, też nie chce. Jest w stanie zjeść suchy makaron, zje ryż z jabłkami, frytki je jak my jemy, np. raz na 2 tyg, tyle, że jet to danie jakie zje z względną chęcią. Parówki dostaje najlepsze jakie potrafię znaleźć w sklepie, a dostaje parówki bo nie chce zjeść żadnego mięsa, kotleta, bitki, no niczego, o rybie nie wspomnę. Z jajka zjada białko, żółtka nie chce. Nie chce budyniu, kiślu. Nie zje kanapki, zje suchy chleb. Nie ma takich dni, że je mało, a potem nadrabia. Potrafi od 17 do 20 nic nie jeść, tylko wypić szklankę wody min, i nie woła jeść! Badania krwi miał robione 5 miesięcy temu, też miał kał i mocz badany i były w normie. Pytam o wasze menu, bo jak słyszę , że dziecko je normalny obiad to dla mnie to nie możliwe. Syn prawie za każdym razem jest sadzany z nami do posiłków, ale to nie pomaga. Woli bawić się, że np. mnie karmi, a jak próbuję na zmianę sama mu dać, to jest wielkie NIE. Czasem próbuje nowe rzeczy, ale włoży do buzi, poliże i odkłada, mało kiedy ugryzie. Na TV czasem zje, ale nie chce go tak karmić, bo to bez sensu.
            • murwa.kac Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 29.03.14, 08:23
              skoro to nie prowokacja to niestety, dziecko Twoje je niezdrowo i za duzo cukru.
              ze nie je od 17 do 20 - nic strasznego i zdroznego. ok 3 godzinne przerwy miedzy posilkami sa czyms normalnym i wskazanym.
              widac, ze od samego poczatku pojawily sie zle nawyki zywieniowe w diecie Twojego dziecka i ciagna sie do dzis.
            • mikams75 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 29.03.14, 21:40
              Od 17 do 20 to wcale nie tak duzo czasu, daj dzieciakowi zglodniec. Podobnie z ta bula na spacerze. Dziecko nie musi przezuwac non stop.
              Musisz szukac jego ulubionych smakow, pokombinowac, bywa, ze sie uda, ale jest jeden warunek - dziecko musi zglodniec. Wiecej niz 3 godziny i raczej nie na wieczor.
    • kasia_slonecznik Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 27.03.14, 15:09
      A bakusia to nie od trzeciego roku życie
      mozna podawać? wydawało mi sie ze tak jest na etykiecie
      • truscaveczka Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 29.03.14, 09:07
        Trzeci rok życia jest w własnie po 2 urodzinach. Bo inaczej co - przed 1 urodzinami byłby zerowy?
    • ta_karola Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 28.03.14, 20:18
      Na śniadanie zupa mleczna na płatkach owsianych (niebłyskawiczne ą zdrowsze i smaczniejsze)lub na kaszy jaglanej. Drugie śniadanie kromka chleba z wędsliną (własnej produkcji) lub jajkiem lub ze śledziem w oleju (mój synek to uwielbia, opłukuję z oleju żeby nie było zbyt tłuste). Obiad to bardzo rożnie-np. zupa z mięskiem albo mięsko z kaszą czy z ziemniakami albo kulasz sojowy lub kulasz z soczewicą polecam. Drugie śniadanie to np. jogurt naturalny albo serek homogenizowanu albo banan. Kolacja kaszka albo kanapka, róznie. Na kolację je niwle zwykle. Je ok. 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Na szczęście lubi surówki, lubi świeże warzywa, np. dzisiaj sobie zjedliśmy po liściu czerwonej kapusty.
      • ta_karola Gulasz 28.03.14, 20:19
        Poprawiam nie kulaszsmile lecz gulasz oczywyuiście.
        • groszkowa6 Co i ile jedzą wasze dwulatki? 28.03.14, 22:59
          A dlaczego nie woła że chce jeść? Że chce pić oznajmia bez problemu. Wie, że mama je, że misiu je, ale w odniesieniu do siebie nie używa takiego sformułowania.
          • mikams75 Re: Co i ile jedzą wasze dwulatki? 29.03.14, 21:41
            bo ty za nim latasz z jedzeniem i nie mial kiedy zglodniec?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka