Dodaj do ulubionych

bije psa i koty

17.04.14, 21:54
może Wy coś poradzicie...

moja 20- miesięczna córeczka wymyśliła sobie nową zabawę - bije naszego psa i kota (i kota, którego mają moi rodzice). jak zwracamy uwagę - nie reaguje, śmieje się, robi to dalej. Nie jest to mocne bicie, wiadomo, jak to dziecko, np. biega za kotem z nadmuchanym balonem i tym balonem go bije, ale zwierzeta są przerażone. A jak żadnej zabawki nie ma pod ręka lub jej zabierzemy, to biega za zwierzakiem i "piszczy" tak że tamten ucieka.

jak reagować, by było to skuteczne? Ignorować nie możemy, chcociaż na inne niezbyt fajne zachowania najlepiej działał właśnie brak reakcji z naszej strony, ale tutaj samą zabawę daje już to, że kot czy pies ucieka i brak reakcji ze str.rodziców nie psuje zabawy.

I jeszcze jedno: skąd się u niej mogło wziąć takie zachowanie? telewizji nie ogląda wcale, żadnych bajek jej nie puszczamy, do żlobka nie chodzi, a w domu nikt zwierząt nie bije, nikt też nie bije dziecka - nie mam pojęcia skąd miała taki pomysł w ogóle.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: bije psa i koty 17.04.14, 22:05
      Jak reagować? Stanowczo. Dla mnie to jedna z tych rzeczy, których absolutnie robić nie wolno, tak jak nie wolno wybiegać na ulicę, wsadzać palca w mikser itd. Nie zwracać uwagi a złapać za rękę i powstrzymać, wziąć pod pachę i wynieść do drugiego pokoju (z dala od zwierzaka), krzyknąć ostro. Raz, że bić zwierząt nie wolno, bo to żywe istoty, dwa - pies to pies, a kot to kot, nawet te najbardziej ukochane i spokojne w końcu mogą nie wytrzymać i dzieciakowi oddać.
    • kanna Re: bije psa i koty 17.04.14, 22:37
      Powiedziała bym, że rozwojowe -mała sprawdza swój wpływ na świat, a zwierzaki ciekawie (z jej punktu widzenia) reagują. Chce z nimi być w interakcji,a robi to tak, jak umie.

Żadne gadanie, tłumaczenie itp. nie pomogą - trzeba reagować, łapać dziecko, mówić poważnym tonem "nie wolno!". Trzeba też jej pokrywać, jak obchodzić się ze zwierzętami, uczyć ją, jak może się z nimi bawić,zajmować. Niech daje miskę, karmi chrupkami, rzuca piłkę, głaszcze (pokazuj jak) itp.
    • beliska Re: bije psa i koty 18.04.14, 06:47
      Reagować stanowczo i natychmiast-tego robić nie wolno i koniec. Równocześnie uczyć, jak traktować zwierzęta, jak się z nimi bawić, karmić, głaskać itd.
    • jehanette Re: bije psa i koty 18.04.14, 14:43
      Taki etap. Ja pilnowałam, nie pozwalałam - zabierałam od zwierzaka, przytrzymywałam rękę - i tłumaczyłam do zdarcia gardła, że to psa/kota boli, że mu smutno, że można pogłaskać i że wtedy będzie wesoły/a, że miło jest głaskać itp itp. Córa ma 28 mc i obecnie praktycznie nie stosuje przemocy (co najwyżej zrzucanie kota ze swoich krzesełek, zabawek wink ), raczej głaszcze zwierzaki, przytula się.
      • jehanette Re: bije psa i koty 18.04.14, 14:44
        Jak ktoś wyżej napisał, angażowanie w nasypywanie chrupek, zabawę, też wdrażałam.
    • silje78 Re: bije psa i koty 19.04.14, 09:39
      nie ma nad czym się zastanawiać. krótka piłka. ostro "nie wolno" i zabierasz dzieciaka od zwierzęcia. nie może pozwolić na to by zwierze przed dzieckiem uciekało w panice. taka reakcja powinna być za każdym razem. u nas psa córka ma okręconego wokół palca i jako jedyna zrobi z nią wszystko (a jest tu uparta suka malamuta), a kot sobie wyszkolił córkę, to ona przechodząc obok niego drepcze przy ścianie, ale on jest aspołeczny.
    • luni8 Re: bije psa i koty 23.04.14, 21:03
      Od siebie dodam że jakikolwiek klaps jest w tym momencie niedopuszczalny.
      Bo skoro my bijemy to czemu ona nie może?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka