05.05.14, 10:29
Witam wink

Synek ma skończone 15 m i póki co mówi tylko mama, tata, baba, nie, papu, plus próby naśladowania kociego miał, ćwir ptaszków to "ciiii" wink tytyt na samochów wink krówka - muuu. Wiem, że różnie to jest u dzieci, ale ciekawi mnie ile uśredniając mówią dzieci w podobnym wieku? Znam 2 letnie dzieci, które mówią mało i takie, które w tym wieku mówią bardzo wiele i zastanawiam się czy skoro mój ma 15 m i mówi parę słów będzie należał do tych dwulatków, które tylko coś tam mówią czy może się jeszcze rozbrykać z mową do tego czasu.

Nie martwię się itd. pytam z ciekawości smile
Obserwuj wątek
    • az-82 Re: mowa 05.05.14, 11:04
      Moja jak miała 15 miesięcy to nauczyła się swojego 3. słowa: tata. Wcześniej mówiła tylko papa, a potem jeszcze mama.
      Teraz ma 18 miesięcy, czyli 3 miesiące później mówi koło 40 słów, z czego niektóre są nie do końca mówione wink
      Np. jako słowo liczę też udawane dyszenie, które znaczy "biegać, spieszyć się", otwieranie i zamykanie buzi, które znaczy "ryba", mlaskanie i przełykanie, które znaczy "pić". Układa też pierwsze zdania, np. "u u bu bu" co znaczy, że małpy się bujają. Albo "me me am am", czyli "karmiłam kozy".
      Generalnie używa słów jednosylabowych, albo dwusylabowych, ale sylaby są takie same, jak w przykładach powyżej. Dopiero zaczyna mówić słowa składające się z dwóch podobnych, ale nie takich samych sylab, np. "jajo", albo "sisiu", jedyny wyjątek to "misiu" - 2 sylaby niepodobne do siebie.
      Myślę, że będzie wygadaną dwulatką, chociaż jak miała 15 miesięcy to wydawało mi się, że do mówienia ma jeszcze bardzo bardzo daleko.
    • ichi51e Re: mowa 05.05.14, 11:10
      Moje w fym wieku mpwili calymi zdaniami po czym zmienilo zdanie i obecnie(w 21) nic nie mowi chyba ze jest bardzo zdesperowany- wtedy potrafi zaskakujaco duzo powiedziec uncertain
    • siven1987 Re: mowa 05.05.14, 11:24
      Moj 15m i mówi: baba na babcie, dziadzia na dziadka, mama i tata, brum brum, jedzie, gdzie, ben dużego psa na małego zi, i na trzeciego sa, na kota tot. Czasami pyta co to albo po co. Czasami cos tam jeszcze złoży ale te wymienione pojawiają sie najcześciej. A jeszcze mówi nana nikt nie wie na co plus ulubione słowo NIE.
    • mama_kotula Re: mowa 05.05.14, 11:57
      Moje dwa starsze w wieku 15 miesięcy gadały zdaniami.

Najmłodsza w wieku 15 miesięcy mówiła "mama" i "am", inne słowa zastępowała chrząknięciami.
      W wieku 2 lat zaczęła tworzyć zdania 2-3-wyrazowe, a potem ruszyło lawinowo. W tym momencie - ma 2 lata i 4 miesiące - posługuje się spontanicznie wyrażeniami typu "a cóż to za głosy słyszę tam z dołu? trzeba to zaraz sprawdzić, może dzieje się coś ciekawego" wink
      • frijka Re: mowa 05.05.14, 15:16
        W sumie mówi jeszcze papa, bam na banana i amm jako amen wink
        • flopitek Re: mowa 07.05.14, 11:59
          Moje bliźniaczki w tym wieku całkiem podobnie z tym, że dużo zwierzatek umiały nasladować, ale to mową nazwać chyba nie można. Rozgadały się przed 2 urodzinami cos koło 20 mies. a zaraz po drugich urodzinach mówiły już dobrze - można było prowadzić z nimi naprawdę sensowny dialog, a teraz mają 3 lata i nie raz bardzo mnie zaskakują swoim słownictwem smile.

z kolei córka mojego brata do 2 urodzin nie mówiła prawie nic, zaczęła w okolicach 2,5 roku tak naprawdę.

Zazwyczaj jest to tak, że przychodzi taki czas, że po prostu w krótkim czasie z dnia na dzień dziecko mówi coraz więcej aż przychodzi taki moment, żebyś wolała, żeby się nie odzywało choć minutę smile
          • ichi51e Re: mowa 08.05.14, 10:39
            Dokladnie. nalezy rozroznic kiedy dziecko mowi (komunikuje) a uczy sie mowic (nasladuje) wszystkie jak robi kurka to sa przewaznie powtorzenia przez echolalie.
    • kindddzia Re: mowa 07.05.14, 13:35
      moja do okolo 16 mies zycia mowila tyle ile majac 12 miesiecy, lacznie z odglosami to okolo 20 - 25 'slow" bylo. Czaaaasem jakies nowe slowko wskoczylo. Zapowiadala sie, ze szybko zacznie gadac, bo bardzo wygadana, ale po swojemu, ale jakos tak wlasnie przez kilka miesiecy nie bylo wielkich postepow. Az nagle pooooszlo. po kilka nowych slow dziennie, powtarzanie wszystkiego etc. I to wlasnie ruszylo gdzies 16-17 miesiac. teraz ma 21 miesiecy i nie licze juz tych slow bo musialabym chodzic za nia z kartka i zapisywac przez caly dzien. I zdania tez juz tworzy powolutku. Czyli z moich obserwacji jest dlugo dlugo nic i potem bach pewnego pieknego dnia ...
      • frijka Re: mowa 07.05.14, 22:31
        A potem stos pytań po co, dlaczego, co to???? wink
        • kindddzia Re: mowa 08.05.14, 13:34
          do tego jeszcze nie doszlismy smile ale pewnie tak to bedzie wygladalo smile
          • frijka Re: mowa 08.05.14, 14:47
            W zasadzie mój synek już pyta wink Pokazując palcem mówi coś w stylu toooo?/lub ke? i jak mówię mu jak nazywa się dana rzecz bardzo się cieszy a potem co chwila na nią pokazuję i znów pyta wink potem powiem np. gdzie jest dywan, kanapa, ściana itp i wszystko z radością pokazuje wink To co to będzie jak zacznie mówić... wink
    • minerwamcg Re: mowa 07.05.14, 22:40
      Różni mają różnie. Podobno dziewczynki szybciej zaczynają mówić - a nasza córka właśnie nie, miała dwa lata i nie składała zdań. Za to potem jaaak zaaaczęłaaa... Łomatko. Dwuipółletni szkrab jechał zdaniami pięciokrotnie złożonymi z zastosowaniem "albowiem" i "aczkolwiek". Ten typ tak ma, dopóki nie umie (w swoim przekonaniu) dobrze, to się nie wyrywa, a jak się już nauczy, to się popisuje bez umiaru smile Może Twój synek też z takich?
      • ifsien Re: mowa 08.05.14, 08:44
        u nas dokładnie tak samo. Synek zaczął naprawdę mówić mając 2 latka i 7 miesięcy ale za to jak! Nawet związków frazeologicznych używa, tworzy metafory i porównania czym zadziwił logopedę bo podobno w tym wieku dzieci nie rozumieją takich wyrażeń nie mówiąc już o tym by same ich poprawnie używały!
    • mama.gucia Re: mowa 07.05.14, 23:19
      Z tego co pamietam moj syn mowil niewiele w tym okresie. Rozgadal sie gdy poszedl do przedszkola czyli w okolicy 2,5 roku.
    • camel_3d moj mowil auto... 07.05.14, 23:26
      i tyle... moze jeszcze ze 3 slowa... tata, opa, oma..

koniec

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka