kukaszkaa 22.05.14, 22:38 Chcę kupić rowerek dla dwulatka. Jak długo wasze dzieci się nim posługiwały? I jak przebiegła przesiadka na normalny rower? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manala Re: Rowerek biegowy 22.05.14, 23:18 Moja dostała rowerek biegowy na 2 urodziny. Przesiadła się na 2-kołowca w wieku 4 lat ale jeszcze potem trochę jeździła bo wolała kettlerka. Czyli jakieś 2,5 roku użytkowania. Nauczyła się jeździć na normalnym rowerze w 2 dni - oczywiście potem jeszcze musiała przez jakiś czas umiejętność doskonalić. Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 08:02 3 sezony biegowego. mając 3,5 roku w 4 dni nauczyła się jeździć na dwóch kółkach. teraz ma 4,5 i jeździmy już razem rodzinnie na wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 08:03 jak miała 3,5 to używała dwóch - uwaga dla tych, którym rachunek się nie będzie zgadzał Odpowiedz Link Zgłoś
aniasa1 Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 08:27 mysle ze w twoim przypadku to zakup na 2 sezony. Przesiadka pojdzie gladko Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 08:32 miala 2,5 roku jak kupilam biegowy, 4 lata jak wsiadla na zwykly rowerek i pojechala bez nauki Odpowiedz Link Zgłoś
myszy80 Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 09:10 Syn miał 2,5 roku jak dostał biegowy. Jeździł 2 sezony. Na czwarte urodziny dostał rower z pedałami. Po godzinie już jeździł. Odpowiedz Link Zgłoś
kukaszkaa Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 09:44 Dzięki dziewczyny! A czy dzieciak nie wyrasta rozmiarowo w ciągu dwóch sezonów? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 10:05 zalezy jaki kupisz... albo jak dziecko urosnie... albo kiedy sie przesiadzie na rower z pedalami ja musialam kupic drugi wiekszy, ale kupilam uzywany, w super stanie i sprzedalam za tyle samo Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 10:28 ale rowerki biegowe mają regulację siodełka i przez jakiś czas tym regulujesz wielkość biegówki. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 11:51 Mój wyrósł. Pierwszy kupowaliśmy jak syn miał 22m. Liczyła się jak najmniejsza wysokość siodełka i żeby rower był lekki. Mieliśmy drewniany. Syn super na nim sobie dawał radę od początku. Po roku kupiliśmy drugiego laufrada, koła 12 cali, z hamulcem. Na 3 urodziny syn dostał rower z pedałami i od razu pojechał. Laufrada używał zamiennie z rowerem do prawie 4 urodzin. Jeżeli dziecko szybko rośnie to nie bardzo da się mieć jednego laufrada. Bo liczy się nie tylko regulacja siodełka. Nawet regulacja kierownicy nie wystarczy. Bo ważna jest też długość ramy. Żeby dziecko mogło wygodnie siedzieć. A nie, że maluch musi nienaturalnie się wydłużać a wyższe dziecko zwijać w kulkę. Tak czy inaczej biegówki są tanie i warto na początek mieć coś co w 100% pasuje. Na początek musi być przede wszystkim mały i lekki. Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 09:47 Kup, bo warto. Niezależnie od wszystkiego. A co do przesiadki na normalny rower, to bywa różnie. Większość dzieci przesiada się gładko. I uwaga: większość dzieci nie mających doświadczenia z biegówkami a jeżdżącymi na rowerkach z bocznymi kółkami - też przesiada się gładko. To jeszcze nie wszystko. Otóż większość dzieci nie mających wcześniej rowerków, na pedały bez bocznych kółek też bez większych zgrzytów wsiada. Na ogół wystarczają 2-3 dni i dzieciak jedzie. Kupowanie biegówki żeby ułatwić dziecku późniejszy start na pedałach jest IMHO bez sensu (i jest tez częścią biegówkowego marketingu, nie czarujmy się). Ułatwi albo i nie. Sensem jest kupowanie biegówki dla samej biegówki i dla frajdy jaką sprawi (hmm... lub nie ) dziecku. Howgh. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 11:02 Mój synek zaczął jeździć na rowerku biegowym w wieku 2 lat.W wieku niespełna 3 lat zaczął jeździć na normalnym rowerku bez kółek bocznych (nie umiał pedałować wiec jeden dzień pobiegałam z "kijem"/prowadnikiem,żeby nauczył się pedałować a potem zsynchronizował pedałowanie z trzymaniem równowagi). Ale mimo wszystko jeśli miał wybór to wolał biegowy. W wieku 4 lat jeszcze jeździł na biegowym ale już częściej wybierał normalny rowerek. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 16:29 Mój dostał rowerek biegowy w wieku 2,5r., używał go do 4,5r. Przesiadł się na zwykły rower z pedałami w ciągu 1 godziny - biegałam za nim, trzymałam pod pachami i bardzo szybko nauczył się jeździć (starsza, która nigdy na biegowym nie jeździła, nauczyła się tak samo szybko, w ten sam sposób). Rowerek biegowy ma regulowane siodełko i kierownicę, więc na początku jeździ na minimalnych ustawieniach, na koniec użytkowania - na maksymalnie wyciągniętym wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d puky? 23.05.14, 20:50 mlody dostan na 2 urodziny hudore..niestety mial za krotkie nogi i tylko polcami mogl dotykac. zaczal na nim jezdzic w marcu.. mial 2 l i 5 mies. na 3 urodziny dostal zwykly rowerek z pedalami, bez bocznych kolek i pojechal normalnie. Nauka zajela 10 minut. puky jest chyba najmniejszy i pasje dla 2 latkow. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonychrupak Re: puky? 26.05.14, 14:12 Ano, to idealny rower dla małego dziecka. Mój niespełna dwulatek jeździ na puky. Jest drobnym dzieckiem. Starszy jeździł na puky jak miał z półtora roku. Jako trzylatek przesiadł się na dwa koła. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Rowerek biegowy 23.05.14, 21:45 Córka używała biegowego 1,5 roku później chwilowa przesiadka na rower z 2 bocznymi kółkami, ale nie chciała w ogóle jeździć, następnie rok hulajnogi i po kolejnej zimie wsiadła na 2 kółka i po prostu pojechała (w wieku 5,5). Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Rowerek biegowy 24.05.14, 04:01 sadzanie dziecka na rower z bocznymi kolkami po biegowym to jakis niezbyt inteligentny pomysl.... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Rowerek biegowy 24.05.14, 17:37 Tylko, że ja nie zakładałam nauki na dwukołowym z pedałami bezpośrednio po biegowym, bo nie każde dziecko w wieku 3 lat jest gotowe do nauki na 2 kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Rowerek biegowy 25.05.14, 00:35 to po co kupowalac biegowy?? wlasnie biegowy jest po to, zeby dziecko nauczyo sie lapac rownowage. jezeli nei jest gotowe w wieku 3 lat to w wieku 4.. Odpowiedz Link Zgłoś
wro-tka Re: Rowerek biegowy 26.05.14, 14:22 eee tam, jednym ładnie w niebieskim a drugim w czerwonym ja nie lubię czerwonego, a czasami się łapię na tym, że go sobie kupuję Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: Rowerek biegowy 26.05.14, 16:13 Rowerka biegowego nie kupuje się po to, aby dziecko nauczyło się trzymać równowagę jako wstęp do nauki jazdy na rowerze z pedałami. Rowerek biegowy kupuje się jak każdy inny sprzęt sportowo-rekreacyjny, w celach mania frajdy zasadniczo, a dodatkowo w celu rozwijania się fizycznie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby po rowerku biegowym albo równolegle z nim dziecko jeździło na bocznych kółkach. Odpowiedz Link Zgłoś
alinalen Re: Rowerek biegowy 25.05.14, 13:22 a moja wcale nie chciała biegowego mimo wielu przymiarek itp. może weź młodego do sklepu, przymierzcie sie, albo pożycz od kogoś na chwile sprawdź czy mu sie podoba bo inaczej kasa wywalona w błoto. moja starsza jeździła z bocznymi kółkami od 3rż, a potem już na 2 kółkach i nawet teraz pożyczając od kogoś biegówkę nie umie na niej jeździc. co do długości używania to też kwestia dziecka i szybkości wzrostu. Odpowiedz Link Zgłoś
love_stasinek Re: Rowerek biegowy 26.05.14, 17:51 syn jeździł na biegowym 2 lata, wczoraj kupiliśmy mu rower na pedały (na dwóch kołach) dosłownie wsiadł i pojechał. a ja stałam i gapiłam się w szoku potrzebuje jeszcze pomocy przy ruszaniu ale jeździ jak szalony Odpowiedz Link Zgłoś
kasik-wroc Jaki najniższy rowerek biegowy? 27.05.14, 14:38 To ja się dołączę i zapytam kolejny raz. Jaki jest NAJNIŻSZY rowerek dwukołowy? Próbowaliśmy wiele - najniższy widziany na żywo to Puky lrm. Dla synka (80 cm) za duży. Jeszcze ponoć jest szansa na First bike ale we Wrocławiu na żywo nie znalazłam. Z braku laku kupiłam w marcu Puky Wutsch. Synek osiąga zawrotne prędkości, ale na 4 kołach to trudne raczej nie jest dla dwulatka. Myślę że dałby radę na 2 kołach no ale wszystkie za duże. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jaki najniższy rowerek biegowy? 27.05.14, 14:44 tu masz liste: www.aktywnysmyk.pl/24-rowerki-biegowe-mniejsze ale chyba na mniej niz 28 cm nozki sie nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik-wroc Re: Jaki najniższy rowerek biegowy? 27.05.14, 14:47 Ale to są jakiejś jednej firmy tylko. To już ten lrm był niższy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Jaki najniższy rowerek biegowy? 27.05.14, 16:30 lrm puky jest od 30 cm strider od 28 Odpowiedz Link Zgłoś